Съдът върна на прокуратурата делото за покушението срещу Алексей Петров

Роман Логвиненко

© Пресцентър на прокуратурата

Роман ЛогвиненкоС разпореждането на съдия Николай Николов Софийският градски съд (СГС) е прекратил и върнал на прокуратурата делото срещу украинеца Роман Логвиненко, който е обвинен като организатор на опита за убийство на Алексей Петров. Става дума за нападението, което бе извършено на 29 октомври миналата година близо до дома на Петров в столичния кв. "Кръстова вада".


Тогава по бронирания автомобил на бившата барета и съветник в ДАНС и настоящ подсъдим по делото "Октопод" бе стреляно с гранатомет. Не пострада никой.В началото на септември прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Логвиненко, който сега й е върнат за отстраняване на процесуални нарушения, съобщи пресцентърът на СГС. Разпореждането на съда подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд (САС) в 7-дневен срок от съобщението за него до обвиняемия Роман Логвиненко, защитника му и пострадалите.
Според държавното обвинение Роман Логвиненко умишлено е склонил украинските граждани Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да участват в извършването на убийството. То е планирано от пролетта на 2014 г., пише прокуратурата. Артьом Темпински и Максим Чорний са обвинени като извършители, а Йевен Балков – като помагач, в опита за убийство. Обвинителен акт е внесен само срещу Логвиненко, а срещу останалите трима разследването продължава в отделно дело.


Съдът е приел, че от


"изложените факти в обвинителния акт не се разбира самоличността на лицето


(лицата), които държавното обвинение приема, че са участвали в изпълнителното деяние на престъплението, нито конкретните действия на извършителя/извършителите. Липсват и фактически твърдения за използваното огнестрелно оръжие. Освен това посочените в обвинителния акт факти не изясняват взаимоотношенията между обвиняемия Логвиненко и Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков - познанството, зависимост или обвързаност и т.н".


В него липсват и "фактически твърдения за осъществени срещи и контакти между тях, на които Логвиненко психически да ги е мотивирал, за да има фактическа обосновка извода на прокуратурата, че обвиняемият е склонил последните да извършат престъплението", аргументира се съдът. Липсва и описание на действията на Логвиненко, с които той да е улеснил извършването на престъплението.


"Не на последно място съдията докладчик намира за


недопустим подходът на държавното обвинение в обстоятелствената част на обвинителния акт


очертаването на фактическата рамка на предмета на делото да се извършва не чрез посочване на конкретни факти, а посредством възпроизвеждане съдържанието на събрани в хода на досъдебното производство доказателствени средства (преразказ на свидетелски показания, протоколи за извършени действия по разследване) и експертни заключения", отбелязва съдия Николов.


Липсата на фактически дадености в обвинителния акт, които описват признаците на престъплението, за което на Роман Логвиненко е повдигнато обвинение, нарушава правото му на защита, което е съществено процесуално нарушение, завършва разпореждането на съда.


По-късно прокуратурата съобщи, че на 18 октомври е протестирала разпореждането на СГС пред Апелативния съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK