Съюзът на съдиите: Съдебният съвет да обсъди дали пак ще заобикаля закона

Съюзът на съдиите: Съдебният съвет да обсъди дали пак ще заобикаля закона

© Анелия НиколоваСъюзът на съдиите в България /ССБ/ поиска с отворено писмо пленумът на Висшия съдебен съвет да реши дали ще продължава да заобикаля Закона за съдебната власт при избор на административни ръководители.


Повод е решениено на съдийската колегия от 18 октомври, когато за председател на Административния съд в Перник беше избран кандидат, като бяха заобиколени новите разпоредби на Закона за съдебната власт. Според тях за председател на съд се назначава съдия от същото или от по-високо ниво на органа на съдебната власт и само ако това е невъзможно, тоест – по изключение, може да се назначи такъв от по-долното ниво.


Избраният председател - Десислава Ахладова, дотогава беше председател на Районен съд - Перник. Другите двама кандидати бяха Роман Николов, съдия в Районен съд – гр. Брезник, и Ивайло Иванов, съдия в Административен съд - Перник, и изпълняващ временно длъжността председател на същия съд. Така ВСС предпочете кандидатът от по-долното ниво, без да се аргументира кое е изключението, което го налага. Затова от най-голямата магистратска организация ССБ настояват Висшият съдебен съвет да обсъди как ще продължи да действа в подобни ситуации.
"Дневник" публикува пълния текст на писмото, акцентите са на редакцията.


До
Пленума на Висшия съдебен съвет


Госпожи и господа членове на Висшия съдебен съвет,


Поводът за обръщението ни е взетото на 18.10.2016 г. от Съдийската колегия решение за избор на председател на Административен съд – Перник. Въпреки че решението е на Съдийската колегия, определяме като наложително ангажирането на вниманието на пленарния състав на ВСС, тъй като принципното приложение на разпоредбата на чл. 169, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) поначало следва да се подчинява на еднакъв режим за всички избори на административни ръководители в различните звена на съдебната власт. В този смисъл – вземането на принципно решение, съобразено с разума, духа и целите на закона е от значение за цялата магистратска общност.


Известно е, че кандидатите за председател на Административен съд – Перник бяха трима. Двама от тях от районни съдилища, тоест от по-ниско ниво на органа на съдебната власт, и един от Административен съд /АС/ – Перник. Избран беше кандидатът от Районен съд – Перник.


Разпоредбата на чл. 169, ал.1 ЗСВ предвижда, че за административен ръководител, с изключение на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор,


се назначава съдия, прокурор или следовател от същото или от по-високо ниво на орган на съдебната власт, с високи професионални и нравствени качества, с придобит статут на несменяемост и с положителна комплексна оценка "много добра" или "добра"


от последното периодично атестиране, на когото през последните 5 години не е било налагано някое от дисциплинарните наказания по чл. 308, ал. 1, т. 3, 4, 5 или 6 с влязло в сила решение. По изключение може да се назначава съдия, прокурор или следовател от по-ниско ниво на орган на съдебната власт, който отговаря на останалите изисквания по тази алинея, както и на изискванията по чл. 164.


Нормата е ясна и не налага систематическо, историческо, функционално и пр. тълкуване. Граматическото тълкуване е напълно достатъчно,


за да се открие точният й смисъл. А той е ясен – за председател на съд се назначава съдия от същото или от по-високо ниво на органа на съдебната власт и само ако това е невъзможно, тоест – по изключение, може да се назначи такъв от по-долното ниво. Не се налага и автентично тълкуване на разпоредбата, особено като се има предвид, че членове на Висшия съдебен съвет са участвали в обсъждането на законопроекта за измененията на ЗСВ в различните етапи на процеса и са наясно със съдържанието на проведените дискусии.


Изключението бе въведено, тъй като практиката разкрива различни хипотези, в които обективно не може да бъде избран за административен ръководител магистрат от същото или от по-високо ниво на орган на съдебната власт (например - при липса на кандидати, при наличие на такива, които вече имат два последователни мандата и нямат право на трети и др). Законът не може да възпроизведе разнообразната житейска казуистика, а и не бива.


Прилагащите го органи обаче следва да съблюдават неговото съдържание и дух, за да постигнат разрешение в съответствие със здравия разум, а не да извращават ясни по смисъла им норми.


Извън съмнение е, че най-лошата законодателна уредба, в случай на добросъвестното й прилагане, би могла да обуслови добри практики, но и обратното – че най-съвършената лесно може да бъде сведена до абсурд чрез нейното превратно тълкуване и прилагане.


Тъкмо последното се случи в заседанието на Съдийската колегия, проведено на 18.10.2016 г. Предвиденото в закона изключение бе тълкувано превратно на закона. В конкурсната процедура участваше кандидат от АС – Перник, отговарящ на всички законови изисквания, но вместо това бе предпочетен кандидат от по-ниско ниво на съда с аргументи, които са смутителни по своето съдържание. Един от тях (застъпен в изказването на г-жа Г. Георигева) бе, че изключението се обуславяло от възможността свободната щатна бройка да се заеме чрез избор на съдия извън АС – Перник вместо да се обяви на конкурс.


Следователно, "изключението", без изобщо да е налице хипотеза за обсъждането на такова, бе мотивирано с идея за отявлено заобикаляне на закона


Останалите, проследими от изказванията на други членове на ВСС, формулираха виждания за своеобразна "изключителност" на предпочитания от тях кандидат в аспекта на професионалните му качества, даваща му, по тяхно виждане, безусловно предимство пред единствения кандидат, отговорящ на изискванията за заемането на длъжността.


Подобно "тълкуване" на закона разкрива неохотата на решаващия орган да го приложи съобразно действителния му смисъл


Решението от 18.10.2016 г. е от принципно естество, доколкото е отчетлива индиция за бъдещия подход на органа в идентични случаи. Тъкмо този е тревожният повод, налагащ настоятелното ни искане, отправено към Вас, да проведете задълбочено обсъждане и да решите как ще процедирате занапред в казуси като описания.


Отделно, но не на последно по значение място, обръщаме внимание, че мнозинството от Съдийската колегия пренебрегна становището на колегите ни от АС – Перник и за пореден път не отчете мнението на редовите съдии по ключов за тях въпрос. Това е самостойно основание да твърдим, че духът на закона е прегазен.


Естеството на промените и тяхната цел не само не са съобразени, но практически са отречени напълно от действията на кадровия орган


В обобщение на горните съображения, призоваваме Ви като членове на двете професионални колегии и на Пленума на ВСС да вземете отношение по поставените въпроси.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 426 Весело

  АААА, оставете, съда , хора ! Те са си отделна власт! Не кометирайте, не хулете, те са меродавни !

 2. 2 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Който нарушава закона не трябва ли да бъде наказан?
  Свобода или смърт!
  Оставка или бесилка?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Няма ВСС да вземе отношение, защото мнозинството няма да си развали рахатлъка.

 4. 4 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Съюзът на съдиите:
  - Съдебният съвет да обсъди дали пак ще заобикаля закона.
  Съдебният съвет:
  - Обсъдихме и решихме: Пак ще го заобикаляме.

 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това си е ключето за всички безобразия на тази система: „с придобит статут на несменяемост“ ... и само Бог отгоре

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Каква справедливост бе, вие сте в съда...

 7. 7 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Е, нали се бореха съдийската колегия да назначава съдиите? Какво пак не е наред?
  Май и след реформата проблемът си е същия, че не е назначен техния човек.

  Никога повече мутри начело на България.
 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Да заведат дело, щом е нарушен закона значи избора е невалиден.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Защо пак. Те досега никога не са правили нещо друго, освен да заобикалят и не спазват.

 10. 10 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 425 Неутрално
 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Ако не го заобикалят, ще го газят. Така ще бъде до 2020 година, дотогава ще командва Цацата във ВСС.

 12. 12 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 508 Разстроено

  До коментар [#11] от "Fiji":

  А след Цацата ще е Щуката (примерно) и всякакви други риби, и така ще бъде, докато гл. прокурор е неподвластен на никакви закони и контрол.

 13. 13 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Yordanov":

  Какво общо има несменяемостта (световна практика) с намесата на политиците и ченгетата в съдебната власт?! Проблемът е, че изборът на властимащите в съдебната система е предоставен на ченгета и политици (т.е. ръководителите на мафията).

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  [quote#12:"pavtaf"]А след Цацата ще е Щуката (примерно) и всякакви други риби, [/quote]
  А може да дойде акулата и да изяде всички охранени риби в този застоял развъдник.

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2786 Весело

  До коментар [#13] от "emilm13":
  "Проблемът е, че изборът на властимащите в съдебната система е предоставен на ченгета и политици"


  А ние пък избираме политиците....и не сме виновни.

  подпис
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2786 Весело

  До коментар [#14] от "Fiji":
  "А може да дойде акулата и да изяде всички охранени риби в този застоял развъдник."

  След това ще чакаме да дойде косатката и да изяде охранените акули в този застоял развъдник.

  подпис
 17. 17 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fiji":

  Не виждам как ще стане това. При всички положения трябва сериозно да се преосмисли институцията главен прокурор.
  Със стискане на палци "дано дойде някой свестен", няма как да стане.

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  [quote#17:"pavtaf"]Не виждам как ще стане това.[/quote]
  Може да се постави началото още на тези избори с гласуване за кандидата, който не е от клановете. Във ВСС има президентска квота. От новия президент ще зависи съставът на новия съвет. Ако зависимото мнозинство намалее, че намалее и влиянието на Цацата. Това е някакво начало.

 19. 19 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#18:"Fiji"] Ако зависимото мнозинство намалее, че намалее и влиянието на Цацата. Това е някакво начало.[/quote]
  Дано повече хора се замислят и претеглят нещата по този начин. Радва ме оптимизмът Ви!
  Поздрави!

 20. 20 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Aз не очаквам реакция от ВСС.

 21. 21 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К":

  Ние нищо не избираме - виж предстоящите избори! Убеден съм, че изборите ще бъдат спечелени от "не избирам никой"! Демокрацията е подигравка - нещо като магазин "Мототехника" при соца.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4624 Неутрално

  Решението според мен е промяна в конституцията в посока както е в САЩ! Прокуратурата е част от изпълнителната власт и министърът на правосъдието е главен ррокурор!

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10023 Неутрално

  Няма нужда от тълкуване, но толкова им се иска , че може...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "emilm13":

  [quote#13:"emilm13"]Проблемът е, че изборът на властимащите в съдебната система е предоставен на ченгета и политици (т.е. ръководителите на мафията)[/quote]

  ... сам си го казал - само, дето си пропуснал да добавиш и това, което аз съм цитирал Прибави към изказания от теб факт - властимащи, ченгета и политици + несменяемост
  ... „световната практика“ е едно - побългаряването ѝ - съвсем различно нещо!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK