Прокуратурата протестира връщането на делото за покушението на Алексей Петров

Алексей Петров

© Анелия Николова

Алексей ПетровИзбори 2022

Софийската градска прокуратура (СГП) е протестирала разпореждането на градския съд за връщането на обвинителния акт срещу Роман Логвиненко за покушението срещу бившата барета от ДАНС Алексей Петров. По-рано днес от съда съобщиха, че са прекратили съдебното производство заради процесуални нарушения. В отговор от пресцентъра на прокуратурата изпратиха отговор, в който излагат контра аргументи срещу мотивите в разпореждането на съдия Николай Николов.


На 29 октомври миналата година близо до дома на Петров в столичния кв. "Кръстова вада" по бронирания автомобил на бившата барета и съветник в ДАНС и настоящ подсъдим по делото "Октопод" бе стреляно с гранатомет. Не пострада никой.


Най-общо от държавното обвинение твърдят, че не са съгласни с тезата на съда и отбелязват, че "обвинителният акт изчерпателно съдържа в себе си всички изискуеми, съгласно чл. 246 ал. 2 от НПК, реквизити, обуславящи разкриването на обективната истина, съобразно предмета на делото". Те смятат, че в обвинението няма съществени процесуални нарушения, които да водят до нарушаване на правото на подсъдимия да разбере в какво е обвинен и да узнае обвинението в неговата цялост.
Прокуратурата казва, че има "вътрешна противоречист в мотивите на съда". "Твърди се, че не е изяснена самоличността на лицето /лицата/, които държавното обвинение приема, че са участвали в изпълнителното деяние на престъплението, нито конкретните действия на извършителя /извършителите, както и че липсват фактически твърдения за използваното конкретно огнестрелно оръжие, докато в следващия пункт се твърди, че самоличността на лицата е изяснена и същите са изброени поименно".


Прокуроратура уточнява, че двата броя огнестрелни оръжия са подробно описани и индивидуализирани, включително и със серийни номера, въпреки твърдението на съда за обратното


В разпореждането на СГС се твърди, че "не са изяснени взаимоотношенията между обвиянемият Логвиненко и лицата Темпински, Чорний и Балков - познанство, зависимост или обвързаност, както и че липсват фактически твърдения за осъществени срещи и контакти /време и място на извършване/, на които Логвиненко психически да е мотивирал останалите лица да извършат престъплението".


"С оглед характера на инкриминираното деяние, както и фактът, че Темпински, Чорни и Балков са обвинени задочно - понеже не се намират на територията на страната и местонахождението им е неустановено, а обвиняемият Логвиненко не е дал обяснения, подобно изискване сочи на прекален формализъм и до невъзможност СГП да го изпълни по реда и със способите, уредени в НПК", пишат от обвинението.


Те настояват, че точно и ясно са посочили обстоятелства в обвинителния акт - именно,че Логвиненко е обещал материална облага - парична сума в размер на 200 000 евро. От прокуратурата смятат, че има конкретни факти по делото, които могат да бъдат проследени чрез свидетелски показания, протоколи от извършени действия по разследването и експертни заключения, и събраните чрез тях писмени, гласни и веществени доказателства.


Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK