Повече от една компания иска да купи проекта за АЕЦ "Белене", обяви Томислав Дончев

Всички в ГЕРБ подкрепят Делян Добрев и затова бяха до него вчера, обяви Дончев.

© Георги Кожухаров

Всички в ГЕРБ подкрепят Делян Добрев и затова бяха до него вчера, обяви Дончев.Няколко компании, имат интерес да купят проекта АЕЦ "Белене", като са готови да го реализират без държавни гаранции и без договор за гарантирано изкупуване на произведената от централата енергия, каза днес по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. В отговор на въпрос, той уточни, че става въпрос за повече от една компания.


Дончев не е сигурен обаче дали този интерес ще доведе до сделка при обявена приватизационна процедура. Той допълни, че проектът няма как да е печеливш, ако разчита само на българския пазар.


По отношение на стремежа на всяка цена да се строи АЕЦ "Белене", Дончев посочи, че са възможни два интереса. "Единият е чисто бригадирският устрем да се строи, в което няма лошо, ако носи обществени ползи. А другият интерес може да е чисто корупционен. След като прокуратурата се заровила, се надявам да си свърши работата до край", посочи вицепремиерът.
Томислав Дончев обяви, че ГЕРБ застават зад обвинения заради АЕЦ "Белене" Делян Добрев, който е успешен енергиен министър, успешен депутат и председател на енрегийната комисия. Дончев изрази надежда, че Добрев ще има възможността да докаже невиността си в честен процес. Попитан, дали активността на прокуратурата е предизборна, вицепремиерът обяви, че изборите не са повод прокуратурата да спре да работи.


Що се отнася до арестите в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Томислав Дончев каза, че добрата новина е, че българските служби са си свършили сами работата и са стигнали до арести. "Преди години сигналите идваха отвън, така че сегашният случай не е толкова смущаващ. Сега предстои да обясним на Европейската комисия за какво става дума. Надявам се да няма репутационен ефект и да не се отрази програмата", допълни Томислав Дончев. В отговор на въпрос, той каза, че вероятно става въпрос за злоупотреби за хиляди левове, а не за милиони.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK