21 мигранти вече за заселени в български общини

21 мигранти вече за заселени в български общини

© Надежда Чипева, КапиталВ общини в България са заселени 21 мигранти, като 15 от тях са настанени в последните две седмици, каза днес по БНТ заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Това става по програма на Европейския съюз за релокация от Гърция и Италия. Тя предвижда общините, приели хора, преместени от тези държави у нас, да получават до 6000 евро от Европа, за да компенсират разходите, които правят за тях*.


Приелите ги общини, ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се бежанци - намиране на подходящи жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.


Според Гунев не става въпрос за програма за борба с обезлюдяването на населени места в България, а за интеграция на чужденци, получили международна закрила в България. Той поясни, че България е изявила готовност да приеме 1281 мигранти, които сега са Гърция и Италия, но до момента има единични трансфери.
Заместник-министърът на вътрешните работи обяви, че въпросът с мигрантите се използва като част от предизборната кампания. "Говори се за вълни от мигранти, а септември и октомври имаме най-малко задържани нелегално преминали границата от три години насам", аргументира се Гунев.


Той допълни, че най-често и протестите срещу евентуалното изграждане на бежански центрове се организират от партии, като във всички случаи слуховете нямат нищо общо с плановете на правителството. Гунев смята, че в страната единственият проблемен център е този в Харманли, но "той е бомба, заложена от кабинета "Орешарски".


"Безумие е да се направи такъв голям център от отворен тим в град с 10 хиляди души население. Ние правим опит да ограничим проблема, като намаляваме броя на местата в центъра", поясни Гунев. Според него вчерашните протести на настанените в центъра мигранти са наглост. "Те заявиха че не търсят убежище, а имат претенции към условията. Не разбирали европейските правила за границите и създадоха предпоставки за масови безредици. Съсредоточихме сили и средства и при нов опит за нарушаване на обществения ред така ще се действа", закани се зам.-министърът на вътрешните работи.


Той обясни, че за момента има само планове за изграждане на центрове за мигранти от затворен тип, с които няма проблеми. "Средният човек дори не е чувал къде са те, защото в тях няма проблеми. Те са временни и ще се запълват при нужда, а сега няма такава", посочи още Филип Гунев.


В отговор на въпрос, той обяви, че до момента са върна около 700 нелегално влезли в страната чужденци, като половината от тях доброволно са напуснали страната. Върнатите са основно иракчани, пакистанци и от страни в Африка.


Гунев посочи, че има промяна в профила на мигрантите. Ако в последните три години са идвали основно семейства, сега по-скоро ставало въпрос за икономически емигранти. "Това са млади мъже, които са в състояние да прескачат оградата и така затрудняват задачата ни", казва заместник-министърът на вътрешните работи.


Гунев смята, че трудно може да се предвиди как ще се развие ситуацията с бежанците. Според него Турция е показала, че може да се справи, като получава и нужната подкрепа от Европа.


Гунев не се съгласи с твърдението, че България връща на Турция, заподозрени за връзки с Фетххулах Гюлен лица, като част от сделката между южната ни съседка и Европа. "Връщат се според двустранното споразумение, ако поискат убежище, ще го разгледаме. В последния случай със седемте турски граждани, такова не е имало", уточни Филип Гунев.


*статията е редактирана в 23:55 ч.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK