Протест в Бистрица накара главния архитект на София да спре спорен строеж

Протест в Бистрица накара главния архитект на София да спре спорен строеж

© Велко Ангелов, КапиталЖители на Бистрица излязоха на протест снощи срещу изливането на основите на нов строеж на централната улица в селото, за който твърдят, че е незаконен, а няколко часа по-късно главният архитект на София Здравко Здравков нареди работата на обекта да бъде спря, съобщи Би Ти Ви. Вчера хората преградили шосето с личните си автомобили и не позволили бетоновозите да минат, тъй като смятат, че ако се стигне до изливане на основите, сградата лесно ще бъде узаконена.


Причина за недоволството е и фактът, че при изливането на бетона бетоновозите ще затворят пътя, който води до 20 къщи и е един от маршрутите за подход към планината Витоша. Журналистическо проучване на Би Ти Ви вече установи, че имотът е реституиран с подправени документи от името на починали хора. Пусната жалба срещу строежа също е оттеглена при съмнителни обстоятелства.


Арх. Здравко Здравков поясни, че за обекта има влязло в сила разрешение за строеж, но е успял да спре работата по обекта, като е пуснал протест в прокуратурата. Като основание се посочва разминаване между проекта и приетия устройствен план. За момента единственото, което може да се направи,е да се поиска от строителния контрол да спре работата до решение на съда.


Главният архитект на София посочи, че в момента комисия проверява обстоятелствата около реституцията и придобиването на имота. Според кмета на Бистрица Николай Гюров строителите са бързали толкова с наливането на бетона, защото според Закона за устройство на територията при излети основи обжалването става значително по-трудно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK