За час правителството разпредели почти 81 млн. лева

За час правителството разпредели почти 81 млн. лева

© Георги КожухаровДнешното правителствено заседание беше сред най-активните по отношение разпределение на средства, като в рамките на около час, министрите взеха решение за пренасочване в една или друга посока на почти 81 млн. лева. Премиерът Борисов уточни, че повечето средства идват от преизпълнение на плана от приходните агенции и МВР, като парите са от контрабанда и различни финансови престъпления.


Най-голямата сума - 50 млн. лева беше определена за осигуряване на 40 лева коледна добавка за най-бедните пенсионери. Парите ще стигнат за 1.2 млн. възрастни хора.


Вторият по мащаб трансфер е насочен към бюджета на Държавен фонд "Земеделие". Той е за 17 173 500 лв и със средствата ще се финансират разходи за ДДС по завършени проекти на общини по Програмата за развитие на селските райони и по Оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" за програмен период 2007-2013 г. В решението се уточнява, че разходите за ДДС на общините бенефициенти по тези програми са недопустим разход за финансиране с европейски средства и затова се финансират от националния бюджет.
За ремонт и закупуване на оборудване на болници Министерството на здравеопазването получи 7.2 млн. лева. За изграждането на сграда, в която да се монтира най-големият ускорител на частици на Балканския полуостров, БАН получи 3 млн. лева през бюджета на Министерството на образованието.


2 852 540 лeва се дават на Министерство на външните работи. За закупуване на 29 от 48 идеални части от имот в полза на българската държава. Той се намира бул. "Джеймс Баучер" №58 в София и сделката се налага, за да се изпълни междуправителствено споразумение с Китай.


151 хил. лв. се отпускат за финансиране на проект за обновяване и ремонт на тренировъчна зала за футбол в спортен комплекс "Миньор" в Перник. Парите се оказват спестени в резултат на проведените обществени поръчки за строително-монтажни работи за затревяване и осветление на футболни терени на стадион "Тича" във Варна и градските стадиони в Русе и Горна Оряховица, за които по-рано през годината бяха отпуснати общо 3 млн. лева.


На общия фон, одобрените 24 500 лв допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за Държавни парични награди на българи, с особени заслуги за държавата, са капка в морето. Благодарение на тези средства по 700 лв. месечно пожизнено ще получават проф. Пенчо Стоянов, проф. д-р Савка Шопова-Маркова, проф. Симеон Щерев, Илка Зафирова, Николай Николаев, акад. Николай Кауфман и Александър Балкански.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK