Прокуратурата откри нарушения в Мини "Бобов дол"

Прокуратурата откри нарушения в Мини "Бобов дол"

© Надежда Чипева, КапиталПрокуратурата е установила редица нарушения в рудник "Бабино" при Мини "Бобов дол" - от неизплащане според договорения план на заплати, през липса на обезщетения за напуснали до начислени, но неясно дали платени социални осигуровки. Това се разбира от съобщение на държавното обвинение. Някои от констатациите вече са били съобщавани, а новата проверка, извършена от Окръжна прокуратура Кюстендил беше по повод стачката на миньорите.


Според резултатите, изпратени на Инспекцията по труда, заплатите на миньорите е трябвало да бъдат изплащани на три пъти: аванс между 20-25 число на текущия месец, остатъкът на две равни части: първа част - между 5-10 число на месеца, втора част - след 12 число на месеца, следващ месеца, през който е начислено.
Това е предвиждал колективен трудов договор, сключен в началото на юли тази година между ръководството на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД, от една страна, СС на КНСБ при "Въгледобив Бобов дол" ЕООД и РОС "Подкрепа" при "Въгледобив Бобов дол" ЕООД, от друга страна.


"Контролните органи установили, че месечните възнаграждения за м. август 2016г. са изплатени както следва: авансът е изплатен на два пъти - на 02.09.2016 г. и на 09.09.2016 г., първа част от остатъка - на 07.10.2016г. и втора част от остатъка - на 13.10.2016г., тоест забавено е изплащането единствено на аванса за м. август", пише още прокуратурата.
Стачката на миньорите приключи, след като започна изплащането на заплатите им.


Прокуратурата припомня, че са извършени предходни проверки, които са констатирали нарушения, свързани с неизплащане на трудови възнаграждения на работници и служители за март и април.В тази връзка били издадени предписания за отстраняване на нарушенията, след което заплатите били изплатени.


На 12 октомври тази година, ден след като над 20 миньори обявиха, че ще останат под земята, докато заплатите им не бъдат изплатени, са съставени пет акта за установяване на административни нарушения за неизплатени ваучери и един за неизпълнено предписание за изплащане на ваучерите за март с краен срок 30 юли.


Общата сума на дължимите ваучери за периода април – август 2016 г. е в размер на 234 770 лв. На 13 октомври с приемно-предавателен протокол ваучерите за храна на работещите в рудник "Бабино" са получени и е започнало тяхното раздаване. Същите са 13 242 и на обща стойност 62 369 лв.


На работниците с прекратени трудови правоотношения не са изплащани полагащите се обезщетения. За периода от октомври 2015 г. до август 2016г. общият размер на тези суми възлиза на 28 428 лв., дължими на 20 работника. За тези нарушения на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД от началото на годината са съставени три акта и издадени две наказателни постановления. От прокуратурата съобщават, че предстои издаването на трето.


При проверката е установено, че по изготвените платежни ведомости за работна заплата за м. юли и м.август 2016г. дължимите осигурителни вноски на работниците от Рудник "Бабино" са начислени от работодателя, като инспекцията по труда в Кюстендил не разполага с данни дали сумите са постъпили по сметка на НОИ.


Рудник "Бабино" попада в списъка на рискови обекти, подлежащи на периодичен контрол с периодичност от 3 месеца за 2016г., утвърден от Изпълнителния директор на ИА "Главна инспекция по труда".


През 2016г. са извършени 8 проверки, констатирани са 36 нарушения по спазване на трудовото законодателство и безопасност на труда, дадени са 33 предписания. Нарушенията, които са установили контролните органи, касаят Правилника по безопасността на труда в подземните въглищни рудници. Съставени са два акта за неизпълнени предписания по чл. 415, ал. 1 от КТ от 12.10.2016г., като дирекцията осъществява непрекъснат последващ контрол за изпълнение на дадените предписания.


Прокуратурата е предложила на инспекцията по труда да предприеме мерки относно своевременно и законосъобразно приключване на образуваните административнонаказателни производства, както и да продължи контрола по дадените предписания.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Нито дела ще има, още повече пък спечелени от прокуратурата!

 2. 2 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Проблемът ще се спихне до мъмрене на секретарка за преразход на кламери.

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Голямо откритие на очевидното!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Не думайте. Откреле нарушения, са не Ни осъди Ковачки после.

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Прокуратурата - предизборен ПР на властта.
  Нищо ново - напротив, старо, та чак древно.
  Като най-древната професия.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  златният пръст на ГЕРБ си осребрява статута в стабилността !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Прокуратурата да вземе да прочете резултатите от проверките на концесията! Държавата не си е събрала милиойи, а ни говорят за плащанията към работниците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Чак сега ли го разбра прокуратурата.

 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  тия мини не са в съответствие с ЕС
  Навсякъде по белите страни преминават на вятърничева енергия ние само сме се вкопчили в съветските технологии
  Остава и да ни покажат и някой нов Стаханов
  Хората могат спокойно да отидат в Англия да берат ягоди напр.
  За тях е дори необходимо ,работа на открито ,чист въздух европеиска култура ,всички ще гласуват за Трайчо ,демокрацията ще укрепват

  гошо
 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1339 Весело

  Прокуратурата откри гръмко топлата вода предизборно, за да я закрие пак тихомълком следизборно и обяви, че нещо пак са се объркали.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Защо прокуратурата се занимава с регулирането на трудови отношения!?!? Интересно що за журналисти имаме след като не питат прокуратурата защо се занимава с глупости.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK