Центърът на София ще е блокиран за повече от денонощие заради концерта на Слави Трифонов

Центърът на София ще е блокиран за повече от денонощие заради концерта на Слави Трифонов

© Юлия ЛазароваЦентърът на София ще бъде блокиран от петък срещу събота до неделя сутринта заради концерта на Слави Трифонов, насрочен за събота вечерта на "Орлов мост". Над 20 филтроващи пункта, 100 души от организатора, 70 служители на Столична община и достатъчно полицаи ще гарантират сигурността и спокойствието на гражданите по време на събитието. Обявеният като "концерт-митинг" е част от кампанията на екипа на предаването за популяризиране на иницииарания от тях референдум, който ще се проведе на шести ноември.


От СДВР дадоха специална пресконференция, на която присъстваше и директора й Младен Маринов, за да уверят гражданите, че сигурността им ще бъде гарантирана. В началото на седмицата Петър Низамов - Перата, станал популярен с доброволческите отряди по границата обяви във "Фейсбук", че ще "патрулира" след концерта на Трифонов, за да предпази жените от мигрантите.


Полицията не може да предположи броя на зрителите, тъй като достъпът до събитието е свободен и не се изисква предварително закупуване на билети, но очакват много хора да се съберат на едно от основните кръстовища в столицата, заяви Маринов.
Сцената ще бъде разположена по диагонал на сградата "Царевец" с гръб към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и няма да се допускат хора зад нея.


Затворен ще и булевард "Евлоги и Христо Георгиеви", както и частта на бул. "Цар Освободител" от кръстовището при Софийския университет до Орлов мост. Повече за позиционирането на сцената и зоните около нея - вижте на картата, чрез "Преглед на оригинала".


Центърът на София ще е блокиран за повече от денонощие заради концерта на Слави Трифонов


22 ще са пунктовете, през които хората ще бъдат проверявани за обемисти багажи,


забранени предмети и няма да бъдат допускани такива с явно нетрезво или неадекватно поведение. Спирани ще бъдат и превозните средства.


Призивът на полицията е родителите да придружават и не изпускат от поглед децата си, защото на места, където има много събрани хора връзката през мобилните мрежи е силно затруднена. Директорът на СДВР Младен Маринов каза, че мобилните оператори са предупредени и ще вземат мерки, но не може да се разчита, поради натовареността на мрежата.


Той заяви, че полицията няма информация за конкретна, дори и терористична заплаха, но такава не е и необходима, за да се вземат всички мерки от нейна страна. Положителен пример СДВР вземала от събитията в Европа през последната година -- затова и не чакат конкретна заплаха, за да предприемат някакви действия.


Маринов допълни, че "полицията ще е навсякъде", дори и в малките тъмни улички около Орлов мост. За там Перата предупреди, че той и доброволчески отряди ще следят за сигурността на жените и ще ги пазят от мигранти. Повече за призива на Перата четете тук.


На журналистически въпрос колко служители на полицията ще охраняват събитието отговорът от комисар Борислав Муеров от "Охранителна полиция" бе: "достатъчно". За събитието ще бъдат командировани служители от страната.


Засилено полицейко присъствие ще има не само в района на "Орлов мост", но и из целия град. По всички алеи на Борисовата градина ще има полицейски групи, осветлението там е "профилактирано", като са поправени и несветещите обекти.


В района ще бъдат вдигани спрени автомобили, за да се освободи място за зрителите и за буферни зони. За това са предупредени и живущите в локалните улици на бул. "Цариградско шосе". От 9:00 до 24:00 часа на 29 октомври 2016 г. се забранява престоят и паркирането на локалното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Пейо К. Яворов".


Първите пристигнали на събитието зрители ще се настаняват в близост до сцената, когато мястото се запълни, обходът към него ще бъде затворен, като хората ще се пренасочват по продължението на бул. "Цариградско шосе" до бул. "Пейо К. Яворов", а ако има повече хора, те ще бъдат разполагани и след това в посока хотел "Плиска".


Зам. директорът на СДВР Антон Златанов призова гражданите, които искат да гледат концерта да дойдат пеша, спокойно да изчакат проверката и ако вали да са с дъждобрани, защото чадъри няма да се допускат. Организаторите са осигурили видеостени за по-отдалечените от сцената, допълни той.


Младен Маринов заяви, че полицаите от СДВР, служителите на Столична община и хората, осигурени от организаторите за опазване на реда ще бъдат жълти елечета. Те ще бъдат там за оказване на съдействие на гражданите и за да не допускат провокации. Той призова при нужда хората да търсят помощ за съдействие от тях. Гарантира и, че ще бъдат безкомпромисни към провокаторите. Той допълни, че разходите по охраната на събитието, полицията ще изчисли след края му.


Началникът на "Охранителна полиция" Борислав Муеров предупреди, че е по-добре гражданите да идват от метростанция "Васил Левски", вместо тази на Софийския университет, както и спирките на градския транспорт по алеите на Борисовата градина в посока бул. "Цариградско шосе".


Както и по ул. "Цар Иван Асен ІІ", след което през улиците на ж.к. "Яворов" от ул. "Виктор Юго" до ул. "Георги Марков", в посока бул. "Цариградско шосе".


Ще може да се мине и по бул. "Цариградско шосе" от бул. "П. К. Яворов", през алеите на "Борисовата градина" и от бул. "М. Еминеску" през улиците и междублоковото пространство на ж.к. "Яворов" към бул. "Цариградско шосе" .


По продължението на бул. "Цариградско шосе" ще има четири буферни зони за евакуация. Такава зона ще е и бул. "Евлоги и Христо Георгиев" за медицински нужди, място за специализирани коли при необходимост, а и през него ще се стига до болниците "Пигоров", ВМА и ИСУЛ. Около "Орлов мост" ще има разположени и три медицински пункта.


Затворено ще бъде движението:


- От 00:15 часа на 29.10.2016 г. до 08:00 часа на 30 октомври 2016 г. по бул. "Цариградско шосе" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "П. К. Яворов";


– от 12:00 до 24:00 часа на 29 октомври 2016 г. по бул. "Цар Освободител" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Васил Левски";


– от 15:00 до 24:00 часа на 29 октомври 2016 г. по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между ул. "Ген. Гурко" и ул. "Оборище" и по локалното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "П. К. Яворов";


При необходимост ще бъдат затваряни и други пътища.


Промени в движението на градския транспорт и светофарната система може да видите - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK