"Алфа Рисърч": Избирателите едновременно са "за" и "против" задължителен и мажоритарен вот

"Алфа Рисърч": Избирателите едновременно са "за" и "против" задължителен и мажоритарен вот


Повече от половината (55.1%) от заявилите намерение да гласуват на предстоящия референдум са "за" въвеждането на мажоритарен избор за народни представители в два тура. На този въпрос няма да гласуват 18.7%, а с "не" са отговорили 26.2% от анкетираните 1013 пълнолетни граждани от цялата страна.


Това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено по поръчка на Института за развитие на публичната среда в периода 19 – 24 октомври 2016 г.


Социолозите отбелязват, че зад тези нагласи стои приемането на две противоречащи си тези:
- 48% смятат, че мажоритарният вот дава шанс за по-широко представителство на гражданите, тъй като ще се състезават повече личности, а


- 47% мислят точно обратното - че мажоритарният вот ще ограничи представителството на избирателите, тъй като всеки район ще има само по един депутат.


Предстоящото след две седмици пряко допитване най-вероятно ще произведе резултат, базиран на противоречиви нагласи и слаба информираност за последствията от едно или друго решение, смятат изследователите.


"Алфа Рисърч": Избирателите едновременно са "за" и "против" задължителен и мажоритарен вот

Изследването на "Алфа Рисърч" регистрира изключително любопитно противоречие - въпреки че сред решилите да участват в референдума, позицията "да" доминира и в другите два от въпросите, хората


изразяват съгласие с мотивите и на двете противоположни позиции


Най-високо е одобрението по въпроса за намаляване на държавните субсидии за политическите партии - 58.8% "да" срещу 24.7% "не". В същото време обаче повечето от избирателите са съгласни едновременно с тезата, че партиите трябва да получават по-висока субсидия, за да не изпаднат в зависимост от интересите на благодетелите си (73%) и с противоположната - че ако субсидията е минимална, ще останат само партиите, на които хората имат доверие и които те са готови да финансират със собствени средства (57%).


Социолозите определят като особено парадоксална ситуацията при задължителното гласуване ("за" което са 51.6% от хората срещу 32% "не"), защото повечето от анкетираните приемат именно аргумента "против" (74% смятат, че гласуването е право, което не бива да се вменява като задължение). А най-силният аргумент в подкрепа на задължителното гласуване - че така ще се ограничи тежестта на купения и контролиран вот – събира почти двойно по-малко привърженици (46%).


Общият извод, който се налага от проучването е, че кампанията за президентските избори и националния референдум е по-скоро слаба и ограничена до националните медии. Тя не представя достатъчно информация както за позициите на кандидатите за президент, така и за аргументите по трите въпроса в референдума.


Очакванията на социолозите са, че избирателната активност и резултатите от вота ще зависят много по-силно от промените в изборните правила, мобилизацията на партийните ядра и емоционални фактори, отколкото от личната убедителност на кандидатите и информираността на избирателите.


За намеренията за гласуване на изборите за президент четете тук.


Спечелете от изборите: прогнозирайте резултатите на кандидат-президентите в играта на "Дневник" и спечелете голямата наградата - цифров огледално-рефлексен фотоапаратCanon EOS 1200D с обектив 18-55mm DC III за висококачествени снимки и видео. Повече подробности вижте тук.


За втора поредна година по поръчка на Институт за развитие на публичната среда и финансирано с проектни средства на организацията агенция Алфа Рисърч провежда национално представително проучване за информираността и ролята на кампанията за Президентските избори и Националния референдум. Настоящото изследване е проведено в периода 19 – 24 октомври 2016г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (181)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Сигурен съм, че част от гласуващите дори не разбират въпросите. Като добавим и това, че никой нищо не обяснява за този референдум, трагедията е пълна. Аз лично няма да гласувам за третия въпрос, защото не се чувствам компетентен.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  Аз пак да питам - защо субсидията да бъде 1 ЛЕВ, А НЕ 2 или 0,50 лева - кой я изчисли тази цифра ?

  k[email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#1] от "ilinko":

  Най-високо е одобрението по въпроса на референдума на 6 ноември за намаляване на държавните субсидии за политическите партии - 58.8% биха гласували с „Да”.
  А пък уж искаме да имаме многопартийна парламентарна система? Но за да я имаме, ние, простите граждани, трябва да си я платим. Защото ако я плати някой друг, ще си я има той. И сега партиите взимат пари от съмнителни субекти, но поне можеш да им направиш забележка. Ако ги оставиш без субсидия, ще трябва да им разрешиш стопанска дейност и тогава фирмите им няма да са обръчи, а техни собствени.

  [email protected]
 4. 4 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Абсолютно, отговорът "не" на този въпрос автоматично поставя вашите въпроси. А също, защо не да няма никаква субсидия...

 5. 5 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 563 Неутрално

  трябваше да включи Славчу и въпрос "Достатъчно тъп ли съм, за да отговоря с НЕ на този въпрос"

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 6. 6 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Важното е да се гласува. И на референдума и на всеки вид избори. Само така се противопоставяме на изборните измами, купен вот и т.н. Също така даваме сигнал на политическата класа, че внимаваме какво става.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  В България трябва да се наблегне на спазването на законите! И сегашните са добри, ама въобще не се спазват! При такава СС, каквато и промяна да се направи, все тая! Ще има мажоритарни кандидати на БСП, на ДПС , на ГЕРБ, и всичко ще си остане както до сега. Трябва свиквате на ВНС, прокуратурата да се извади от СС, и шефовете на всички съдилища да се избират на парламентарните избори, както и шефовете на МВР. Поне ако се гаврят с правото както сегашните, на следващите избори няма да са шефове! Всяка друга реформа е мижи да те лажем!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Да, така е, но това дали се обяснява от някого. Отделно не съм сигурен до колко гражданите са компетентни да решат по колко и по какъв начин да се плаща на партиите. Това за мен си остава един съвсем технически въпрос.

 9. 9 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  "48% смятат, че мажоритарният вот дава шанс за по-широко представителство на гражданите"

  Шизофрения ...

  3 НЕ-та от мене на тоя референдум.

 10. 10 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 473 Неутрално

  ДА само за намаляването на субсидията... другите два твърдо НЕ, мажоритарната манджа сме я яли вече

  жалко че сценаристите на слави не можаха да измислят свестни въпроси - например като въвеждане на активна регистрация за изборите

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#1] от "ilinko":

  Аз лично няма да гласувам,не защото не разбирам въпросите,а защото не искам да увеличавам,дори с празна бюлетина,броят на онези,които СА ВЗЕЛИ УЧАСТИЕ ,В РЕФЕРЕНДУМЪТ НА ЛИЦЕТО СЛАВИ !

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#9] от "Индиана":

  АКО ПРИЕМАШ СЪВЕТИ ,ПО -ДОБРЕ ВЪОБЩЕ НЕ ПУСКАЙ БЮЛЕТИНА,ЗАЩОТО, МАКАР И ОТРИЦАТЕЛЕН,ВОТЪТ СЕ БРОИ - ТИ СИ ГЛАСУВАЛ!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Някой да обясни на този объркан народ, какви може да са последствията от един чисто мажоритарен вот. Разни мутри ще си купят депутатски места и парламента ще стане бетер сегашния.

 14. 14 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Гледам и недоумявам отговорите на овченародието.

  Все едно го питате:
  "Как бихте тичали по-добре ?"
  А. Като се застреляте в десния крак.
  Б. Като си отрежете левия крак.

  И те ти отговарят с два отговора: "Да".

 15. 15 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Ами тека е!
  Хората искат Радан Кънев с вице Стефан Тафров!
  Те са най-достойни!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 16. 16 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Съгласен с Доротеус. А как си представят финансирането на партиите тези, които са за 1лв. субсидия? Както ГЕРБ например се финансира - за да получиш някоя общинска услуга (например да продаваш сладолед на Витошка) търговецът трябва да дари на ГЕРБ пари. Това ли искате? Пендионери и бедни няма да дадат и по 5 лева на партията си - нали сте съгласни?

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Няма да гласувам в референдума. Инак мнението ми е "не" и на трите въпроса. На последния би бил положителен, ако някой не се беше изгаврил със споменаване точно на един лев.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#10] от "longin":


  [quote#10:"longin"]ДА само за намаляването на субсидията... другите два твърдо НЕ, мажоритарната манджа сме я яли вече [/quote]
  Интересно кога си ял класическа мажоритарна система в два тура ( освен фалшифицираните избори за ВНС )- която е основата на англосаксонската демократична система а е приета и в най-успешния период от развитието на Третата българска държава.

 19. 19 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Според мен най-добрия начин да се провали този вреден за България референдум е да не се участва в него. При под 50% участие Парламента ще се изказва (независимо от повечето ДА) какво да прави с резултата. И при сегашното съотношение на силите вероятно няма да узакони нищо.

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Ужас...
  Ако тези резултати се повторят и на изборите, досегашната ситуация ще ни се види като нещо невероятно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Мани ти точната сума, овцата никога не е чувала за инфлация.
  В тоя ред на мисли, ако не искаме да коригираме сумата на всеки избори, коректния въпрос е: " Да се премахнат ли субсидиите за партиите?".

  Възползвайки се от крайната неграмотност на широките, но много прости народни маси, лицето Трифонов ще нанесе големи и трайни поражения на държавата.

 22. 22 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дорн, мажоритарната система я ядохме през 2009г. за 31 от депутатите. Влязоха 26 Герб партийци и 5 ДПС партийци. На някой от тях можеш ли да му кажеш името? Не вярвам. Е това ще е и сега.

 23. 23 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#19] от "kamen_m":

  Може би, но следващ парламент може да се позове на тоя референдум и да въведе идиотските промени.

  Така че, аз задължително гласувам с "НЕ".
  Трябва да кажеш "НЕ" на тъпаците, дори и да си малцинство.

 24. 24 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Наближава политическия край на Борисов. Дедлайна му е 13 ноември. Тогава ще има тежко кроше за неговата Цецка. Има масово недоволство от бандата ГЕРБ.
  На балотажа ще гласуват около 70%. А вечерта Борисов с оклюмал нос ще се обяснява.

 25. 25 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Мда,купуването и продаването на овце НЕ е престъпление.Задължителен вот-води до популизъм и нарастване влиянието на популистки партии.Мажоритарен вот-унищожава малките пратии,а те така или иначе винаги са били по-смислени от големите.Намаляване на субсидията-води до по-голяма зависимост на партиите от бизнес-структури.Намаляване броя на депутатите-води до по-лесното им купуване и контролиране изот Сараите.Всичките въпроси все са в интерес на Доган.Затова и по трите ще гласувам "против".

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#22] от "kamen_m":

  Не четеш внимателно.Написал съм точно, а и въпросът на референдума е за мажоритарен избор в два тура, а не за порнографията на Първанов за дискредитиране на такива избори. Ще знаеш много ги е страх политиците в парламента ( депутатите ) от мажоритарен вот - защо ли ?

 27. 27 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Цифрите на Алфа Зисърч ясно показват, че в края на референдума сумарно за всеки от 3-те въпроса ще пробладава ДА. Това означава, че ако вие искате да гласувате с ДА по 1 от въпросите, а с НЕ по другите 2, то с вашата бюлетина вие ще легализирате и 3-те ДА. Това ли искате? Не е ли по-добре да провалим референдума, като не участваме в него и така да си спестим големите негативи от другите 2 ДА-та?

 28. 28 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дорн, а ще обясниш ли какво по-различно ще се случи при мажоритарен на 2 тура, от мажоритарен на 1 тур. Защо местния олигарх/Гербер/ДПС-ар ще спечели на 1-ия тур, но ще загуби на 2-ия?

 29. 29 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#22] от "kamen_m":

  2009 г не бяха в два тура, но какво от това - ефекта се прояви, победителя взима (почти) всичко...тук там може и да влезе някоя личност за цвят - но 1/2 от гласувалите остават непредствени..

  то ако имаше такива велики и изявени личности - те щяха да намерят място през сегашната система...но истината е че няма такива, и приказката за матряла е вярна - и затова са ни такива управниците - даже може би са и ПО ДОБРИ от това което заслужаваме, на никои ли не му минава и такава мисла??

  така че аз не вярвам че има някаква изборна система - панацеа, която да реши проблема с нежеланието на матряла да е активен и да участва , да гради вертикала на властта отдолу- нагоре - както е в англо-саксонския свят - с доказалата се там "мажоритарна система"

  но можеше да вземем добри практики които ще работят навсякъде - изчиствайки самият изборен процес и намалявайки възможностите за купуване на гласове - като АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ...но не би, сценаристите Славови си мечтаят за панацеа...

 30. 30 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 452 Неутрално

  [quote#26:"dorn"]Ще знаеш много ги е страх политиците в парламента ( депутатите ) от мажоритарен вот[/quote]
  И ДПС и ГЕРБ си умират от страх, че ще останат сами в Парламента.
  Единстевното хубаво на този вид избирателна система е, че към 70% от населението ще остане непредставено в Народното събрание. Знае ли човек - може пък да се посъбудят.

 31. 31 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1459 Гневно

  И този път множество неинформирани и граждански неграмотни лица ще вземат мъдро решение. Надеждата ми е , че резултатите от референдума няма да са задължителни.
  А тази анкета става за антиреклама н апряката демокрация.

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 32. 32 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#27:"kamen_m"]Не е ли по-добре да провалим референдума, като не участваме в него и така да си спестим големите негативи от другите 2 ДА-та? [/quote]

  що ще саботираш референдума, това е негативно - по добре хората да си имат мнение, да си го изразят и това да доведе до последствия/решение- това е пряката демокрация

  обратното е някой да ги манипулира и да решава кое е "по добро" за тех - дали ти , или ББ, или някакъв генералски кръг....

  а ако ти след 10 г си промениш мнението? случва се - с мен се е случвало

 33. 33 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#27] от "kamen_m":


  [quote#27:"kamen_m"]Не е ли по-добре да провалим референдума, като не участваме в него и така да си спестим големите негативи от другите 2 ДА-та?[/quote] Да но тогава привържениците на мажоритарната система ще получим огромно превъзходство над противниците
  ( въпреки общ вот под 50 %) което ще се използва в бъдеще.
  Настроение злорадно.

 34. 34 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Лонгин, както се вижда мнението на болшинството не е особенно мъдро. Тоест не мисля, че е добра идея да продължаваме по принципа - проба - грешка. Може първо да закрием България преди да сме стигнали до идеалния вариант.

 35. 35 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо Славчо не направи референдум за съдебна реформа, а ми прави референдум за мажоритарно гласуване, за задължително и партийни субсидии.

  Това са много подвеждащи, популистки хора, които голяма част от населението няма да ги разбереме, а ще си каже, "Ау, намаляват заплатата на депутатите? Страхотно." без да се замисли до какво точно ще доведе това

  Не съм по конспирациите, ама мисля, че има някаква възможност #КОЙ да дърпа конците на Славчо (обещания за паркомясто?) с цел да затвърди позициите на ГЕРБ и ДПС.

 36. 36 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  На референдума с три ДА. Най-вече ДА за мажоритарното. То е единственото нещо което може да даде някакъв свеж полъх на тоя парламент от посредственяци и интересчии които избираме скрити зад водачите на листи.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 37. 37 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дорн, съгласен съм че няма идеален вариант. Но определено предлагания от мен е по-малкото зло. При мажоритапрни избори в Парламента ще влязат само 3 партии - Герб, ДПС и БСП. Съгласен ли си и това харесва ли ти?

 38. 38 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Индиана - не е ли по-добре да се спасим СЕГА от глупостите в референдума, вместо да предполагаме какво може да се случи после евентуално?

 39. 39 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Васко, но ако броя на гласувалите на референдума е 51% то резултатът ще е задължителен!! Това не те ли безпокои?

 40. 40 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#36] от "emil ВСИЧКИ НА РЕФЕРЕНДУМА!":

  Защо ли не се очудвам, че един ГЕРБ-ерски трол като теб е за мажоритарно? Тоя референдум ви прави голяма услуга.

 41. 41 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Емиле, ти си или утопист или заинтерисован от ДА-тата. Не може умен човек да не разбира колко опасен може да е този референдум, водейки се само от неоспоримия факт, че сегашния Парламент е лош. Трябва да превиждаме резултата от постъпките си. Утопично добра бе и комунистическата идея, ама всички знаем резултата й.

 42. 42 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много точно Уайт Хоук

 43. 43 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Въвеждането на мажоритарна система ще направи ДПС не просто "проклятието на България", а "гибелта на България". Принципът на действие на тази система (при достатъчно дългото й практикуване) води закономерно до двупартийна система. По сегашните дадености това ще са ГЕРБ и БСП, а по-нататък - техните наследници (които едва ли ще са по-малко ужасни). Поради известни на всички ни исторически дадености, двупартийната система у нас, ще е гарнирана с ДПС. Тогава последните няма да са просто вечният "балансьор", а ще са увековеченият рекетьор на цяла България.

  Макар това да са каузални, а не принципни съображения срещу въпросната мажоритарна система, трябва да ние напълно ясно, че не пропорционалната (Германия, напр.), или мажоритарната (ВБР, САЩ) сами по себе си предопределят дали държавата ще е читава, а фактори, различни от самия изборен механизъм...

 44. 44 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Мажоритарното гласуване е абсолютно наи, наи наи важната промяна която трябва да стане в България. Една от наи големите причини никога да сме нямали компетентно правителство, и винаги всичко в БГ да се случва толкова бавно, е защото никога сме нямали една партия с пълно мнозинство, винаги имаме коалиции от няколко различни партии, които никога не са убединени, и никога нямат еднакво разбиране за управление, и затова винаги всичко става бавно и не качествено. Когато имаш 5 партии с различни виждания и т.н. как може да очакваш това правителство да взема добри решения и да се движи бързо? Едната партия казва едно, другата друго, третата трето, едната предлага някаква промяна, другите 2 не са съгласни, другата предлага друга промяна, другите 2 не са съгласи и т.н. и затова винаги всичко е бавно и смотано. Необходимо е да имаме една партия, с една ясна идеология, и тя да има пълно мнозинтво, за да може да взема решения бързо, и да се движи бързо, да не винаги да бъде зависима от подкрепата на други партии които имат други интереси, други виждания и т.н. Едната партия сега иска реформа в правосъдието примерно, другите партие не са съгласи, и така никога няма да има реформа.

 45. 45 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#43] от "inn":

  Грешиш. Най- важно за развитието на всяка организация е системата за подбор. А в политиката, за народно представителство няма по добра от мажоритарната система.

 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Весело

  Не знам Алфа рисърч или Дневник си играе с думите? Като гледам цифрите и се питам 55% на 26% едновременно Да и Не ли са както пише в заглавието?. На мен ми изглежда много повече като ДА.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 47. 47 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#45] от "dorn":

  И в Швейцария като не прилагат "мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура" (казали са "не" на въпроса на Слави) - там как са - добре, или зле?

 48. 48 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дорн, а кой ще прави подбора? Кметските избори са мажоритарни. Можеш ли да ми посочиш (извън кмета на Бургас) кмет постигнал отлични резултати? Няма, защото подборът кой да е кандидат депутат в мажоритарния район (както е за кмет) го прави или председателя на партията (например ББ или АД) или местния олигарх. Така че на какво отгоре разчитеш на добър (за населението) резултат?

 49. 49 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#37] от "kamen_m":

  [quote#37:"kamen_m"]При мажоритапрни избори в Парламента ще влязат само 3 партии - Герб, ДПС и БСП. Съгласен ли си и това харесва ли ти?[/quote]
  Не. Теоретично чрез нея могат да влязат и 240 партии. А при пропорционалната най - много 60. Само че аз не искам да ми представя интересите някаква партия а конкретен човек. За това и с теб няма да постигнем съгласие.

 50. 50 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Емиле, трябва да се чете, а не като чукчата само да се пише. Под тези 55 и 26% в статията пише, че 47 срещу 26% считат, че с мажоритарния вот ще се ограничи представителството, защото ще се избира по 1 кандидат от район.

 51. 51 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#48] от "kamen_m":

  Само че капанчето ще щракне - веднъж като се опарят с неподходящ кандидат и после ще изровят и партията си и извън нея да предложат избираем качествен кандидат.
  Но ти искаш да викаш по партиини митинги, а не кандидата да идва на крака при тебе на кастинг и да доказва предимствата си. Твоя воля.

 52. 52 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  [quote#49:"dorn"]Само че аз не искам да ми представя интересите някаква партия а конкретен човек. [/quote]

  Там е пиниза, че и политиката, като всяко обществено начинание, неизбежно изисква сдружаване; не става само със "самотни играчи". Ако някъде има такива, то те само потвърждават правилото. На политическото поле на "сдружаването" му казват "партия". Така че идеалът ти за "конкретния човек" пак опира до партиите... Но не партиите сами по себе си са нещо лошо, а друго - дереджето ни зависи и от мат'риала, и от партиите, и от личностите, и от бита, и от образоваността, и от културата, и от материалното състояние, и от историческото наследство, и от географското положение, и от ... (който може да го обобщи и изясни зависимостите между тях, трябва да получи Нобел по политология)...

 53. 53 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Весело

  До коментар [#49] от "dorn":

  [quote#49:"dorn"]Не. Теоретично чрез нея могат да влязат и 240 партии. А при пропорционалната най - много 60.[/quote]

  ++++++++++

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 54. 54 Профил на dionis
  dionis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  само дето не знам дали проблемът не е във въпросите, а не в отговарящите. какво е 'широко представителство', например?

 55. 55 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#36] от "emil ВСИЧКИ НА РЕФЕРЕНДУМА!":

  Тука май се събрали хора на който всичко в България им харесва и всяка промяна е вредна.
  Това прилича на политическите виждания на турските дервиши през XIX век.

 56. 56 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дорн, сигурно няма, но защо да няма обмен на аргументи? Не говоря за теоретичен брой партии, а говоря за положенитео от 26 год. и сега. А би ли ми казал как ще наложиш ТВОЯ кандидат? Разбира се приемам, че не си ББ или АД или местния олигарх на (например) Бяла Слатина.

 57. 57 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До Дорн №51. Ами колко избори вече правихме за кметове от 89-та? Например кметовете на повечето морски общини - например на Поморие и Варна ги избираха по няколко пъти и далаверите и кражбите им лъснаха. Заради варненеца и човек се самозапали. И пак ги избираха и пак... А сегашните кметове на Варна и Поморие (след Ремзи-то) - пак боклуци.

 58. 58 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#52] от "inn":

  Няма да цитирам, знаеш за какво става дума. Мажорирния вот е система на естествен подбор в политическата джунгла. Пропорционалната система ражда хилави партиики с хилаво представителство и после философстваш защо имаме калпави политици, мадам йес, подлизурковци и послушници. Мажоритарната система селектира лидери - такива каквито сме имали до 1912 когато Фердинанд на който трябвало послушно стадо я променя на пропорционална - и от тогава до ден днешен България все е в криза.

 59. 59 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#53] от "emil ВСИЧКИ НА РЕФЕРЕНДУМА!":

  Мхм. А реално - 3. И все ченгеджийски.

  Сега умният ни народ би следвало да се замисли - как Слави събра толкова подписи? Без партийна организация това е напълно невъзможно.
  Та коя ли точно партия му помогна с това?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 60. 60 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Подкрепам 4 годишен мандат на главния прокурор с избор от Народното Събрание след публично проведен тест за лоялност съдържащ най-малко 2000 въпроса, направен с полиграф и оценен положително от 5 независими експерти. Заедно с това и право на Народното събрание да прекратява мандатът със 120 гласа.
  Такъв въпрос естествено няма, съответно няма и подкрепа.

 61. 61 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До Дорн №51. Ами колко избори вече правихме за кметове от 89-та? Например кметовете на повечето морски общини - например на Поморие и Варна ги избираха по няколко пъти и далаверите и кражбите им лъснаха. Заради варненеца и човек се самозапали. И пак ги избираха и пак... А сегашните кметове на Варна и Поморие (след Ремзи-то) - пак боклуци.

 62. 62 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 458 Любопитно
 63. 63 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#58] от "dorn":

  Без да отричам известните предимства на мажоритарната система (която си има и слабостите), ти предлагам миролюбивото, измислено от англичани умозаключение "Една котка може да бъде убита по повече от един начин". Та така и със системите за избор - не се фиксирай във въпроса мажоритарна/пропорционална; няма крайно "правилно" решение; демокрацията е ежедневно усилие, което може да сработва, или не, по най-различни изборни системи. Жалкото е да се заблуждаваме, че най-накрая е открита формулата (и то баш от сценаристите на Слави, които иначе са интелигентни момчета, но не политолози и юристи). За съжаление, пък и за радост, изобщо няма "златна" формула за просперитета...

 64. 64 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До Дорн №58. Колко мажоритарни кметове ги съдят след мандата за злоупотреби. Поне 50%. Напомням и Лечков в Сливен и Г.Иванов в Хасково и Цонев в Каварна. Все кметове с много мандати. Тоест нямаш никакви доказателства, че мажоритарния вот издига лидери. Само надежди (провалени)( че следващия опит ще е успешен. Ако някой кандидат е успешен и партията му ще го издига отново, защото е печеливш и имат интерес от него.

 65. 65 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално


  До коментар [#61] от "kamen_m":
  Първо ми отговори защо никоя от партиите не обелва и дума за референдума. Пълно игнориране, като че ли това допитване ще се прави в Папуа Нова Гвинея.

 66. 66 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#35:"White Hawk"]Не съм по конспирациите, ама мисля, че има някаква възможност #КОЙ да дърпа конците на Славчо (обещания за паркомясто?) с цел да затвърди позициите на ГЕРБ и ДПС.
  [/quote]
  браво, зругарю! точно затова Слави не спира да плюй по герб, като надминава дори форумните казашки рубашки стенли, стеви и сие

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 67. 67 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#51] от "dorn": Той писа "Само че капанчето ще щракне - веднъж като се опарят с неподходящ кандидат и после ще изровят и партията си и извън нея да предложат избираем качествен кандидат. " Да ама Не, както казваше Бочаров, Бог да го прости. Не партиите сменяха неудачния кмет, а кмета сменяше партията. Например Кирил Йорданов на Варна. Кмет на БСП през 1999г. после подкрепн от ДПС 2003г, после пак подкрепен от БСП 2007г и накрая подкрепен от Герб 2011г. И накрая изгонен от хората. Нещо ще кажеш ли?

 68. 68 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#40:"White Hawk"]Защо ли не се очудвам, че един ГЕРБ-ерски трол като теб е за мажоритарно?[/quote]
  защо ли не се Учудвам, че един най-обикновен теменугоок е грамотен колкото половин чугунен съветофил

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 69. 69 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 454 Неутрално

  [quote#4:"ilinko"]А също, защо не да няма никаква субсидия...[/quote]

  Ако няма държавна субсидия, партиите ще бъдат зависими от техните донори.

  Ако пък държавната субсидия остане на настоящите нива всяккви нови партийки ще се нароят и на практика ще се издържат от държавния бюджет без да правят каквото и да е. В момент има над 400 регистрирани партии в България, повечето от които дори и не сме чували.

  Най-добре би било да има държавна субсидия, но да е малка, так че хем да няма зависимости, хем само истинските партии да останат - тези които всъщност извършват някаква политическа дейност. Така на практика ще остнат не повече от 20 партии вместо сегашните над 400 дето само цицат от държавата...

 70. 70 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#65] от "dorn": Той писа "защо никоя партия не говори за референдума".
  Много просто - не е популярно да се говори срещу референдум - ще загубиш избиратели, а това никоя партия не иска. А глупостта на референдума е очевидна, даже и на печелещите от например мажоритарния вот като Герб. Ще станеш свешен, ако го подкрепяш.

 71. 71 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#67] от "kamen_m":

  Довчера "кандидатът на ГЕРБ" щеше да печели изборите, без да знаят кой е !!! Какви личности, какви 5 лева в тая държава. Приказки за наивници.

 72. 72 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Само при мажоритарен избор депутатите ще са народни представители.
  Само при мажоритарен избор народните представители ще се отчитат пред избирателите си. При пропорционална система ДУПЕтатите се отчитат САМО на партийните централи, които са ги включили в листата.
  Само при мажоритарен избор плебса има шанс да предложи алтернатива на предлаганото от партиите и то ще се случи само там, където партиите ептен се подиграват с него.
  Мажоритарният избор не е анти партиен. Мажоритарният избор е спирачка пред партиите да предлагат долнопробна шльокавица.

 73. 73 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#69] от "due07477623":

  Донякъде сте прав, аз мисля, че е добре да се намали държавната помощ 2 пъти. Но все пак факта е следния: Държавна субсидия получават само партии (но не коалиции)получили поне 1% от гласовете на последните избори. Не се наемам с цифра, но например около 20 партии получават субсидия, което е далеч от 400. Тоест не субсидията е виновна за смешната цифра 400!

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Любопитно

  [quote#7:"lz2"]Трябва свиквате на ВНС[/quote]
  И защо смятате, че 480 боклука са по-добри от 240 такива? Да не се окаже, че с ВНС мафията си прокара такава конституция, че никога повече няма да успеете да я свалите от власт.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#65:"dorn"]Първо ми отговори защо никоя от партиите не обелва и дума за референдума. [/quote]
  Защото с въпросите си този референдум иска да им отнеме паничката около която те така удобно са се подредили. Идеала за тях е слабо участие и така резултата няма да е задължителен за изпълнение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#37:"kamen_m"]При мажоритапрни избори в Парламента ще влязат само 3 партии - Герб, ДПС и БСП.[/quote]

  Откъде се знае, че само тези 3 партии ще влязат при мажоритарен вот? Даваш едно грешнотвърдение и после правиш изводи от него.
  В Русия и Турция, които са с пропорционална система, как става така, че има по една силна партия? А във Франция, с мажоритарната система, която толерирала силните партии, в Националната Асамблея, долната камара, има 6 партии + независими депутати. В Англия, с "ужасната" мажоритарна система "first pass the post", в Камарата на общините има представители на 12 партии.
  Истината е, че нашите кандидат-депутати се страхуват да се явят очи в очи с избирателите си. Затова се крият зад партиите и партийно наредените листи. Сега ми дават един списък с кандидатите си за избирателния район, не познавам никого от тях, подбрали са ги по вярност към вожда си (който и да е той), и аз трябвало да гласувам за тях.

 77. 77 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Весело

  До коментар [#59] от "Darth Plagueis":

  Имам чувството че ти плащат за да ходиш след мен и да ми отговаряш. Ти дори и от шега не разбираш. Не виждаш ли че човекът от пост 49 се майтапи.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 78. 78 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  "Някой да обясни на този объркан народ, какви може да са последствията от един чисто мажоритарен вот. Разни мутри ще си купят депутатски места и парламента ще стане бетер сегашния." АУУУ УЖААС!!!! И тия мутри ще заменят добрите, умни, образовани и некорумпирани депутати, които сега имаме???

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 79. 79 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#78] от "Darcas":

  ++++++++++

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 80. 80 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Избирателят на Шрьодингер

 81. 81 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Пълна кретения. А колко процента от гласувалите разбират зададените им въпроси? Питайте Манго, дето е гласувал за мажоритарното, какво значи това. Същото, като когато питате евродепутата, дето гласува за намсиквиси критерии, но не може да назове нито един от тях. Повсеместна кретения. Еднакво разпределена сред манговци и евродепутати. Наречена демокрация. А на човешки език отврат. Нелегитимна система.

  Мърфи е оптимист!
 82. 82 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#75] от "Fred":

  По-конкретно. Например с какво мажоритарната система ще наруши рахатлъка на партия ДПС?

 83. 83 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#78] от "Darcas":
  Да съм полезна. По-просто обяснение. При пропорционален партия А има 49%. Партия Б 51%. В парламента партия А има 49% депутати, а партия Б - 51%. При мажоритарен вот партия А има 0% депутати, а партия Б - 100%. Т.е. в този вариант си минат тотално. А по принцип си минат, ако си въобразяваш, че партия А или партия Б ги бригат твоите проблеми. Те си имат други грижи. Родата от село и далаверата. А ти си нужният iдiот, дето трябва да ги легитимира и да им тегли масрафа. Бъди щастлив!

  Мърфи е оптимист!
 84. 84 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#76] от "aralambi":

  Факти-когато през 2009г. имаше мажоритарен избор на 31 депутата, то разпределението бе 26 за Герб и 5 за ДПС. Добавих от мен БСП, защото ако избирателните райони се формират подходящо, то и БСП ще влезе. Макар да е показателно, че при последните избори при ?23 окръжни/големи града, разпределението бе (по памет) 19 за Герб, 3 за РБ и 1 за ДПС. 0 за БСП и Патриоти.
  Не е коректно сравнението с Турция и Русия. Там си имат Императол и той (неговата партия) разбира се печели. За Франция, Англия и други демокрации това не е вярно. Имат си поне 2 партии, които се менкат в властта.

 85. 85 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#78] от "Darcas":

  Е, щом си харесваш мутрите, гласувай с ДА и да са ти честити. Аз (сигурно от глупост) не ги харесвам и затова няма да гласувам, за да се провали референдума. Точка.

 86. 86 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#75] от "Fred":

  Ами щом партиите нямат сметка от ДА на референдума, би ли ми обяснил защо не застават ясно СРЕЩУ него?

 87. 87 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#77] от "emil ВСИЧКИ НА РЕФЕРЕНДУМА!":

  Емиле и аз бих ти отговорил, но предпочитам да отговарям и споря с умни и културни хора, които не повтарят едно и също като развален грамофон, а се стремят да аргументират позицията си. С тях е интересно, а с теб не е.

 88. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#82:"kamen_m"]По-конкретно. Например с какво мажоритарната система ще наруши рахатлъка на партия ДПС? [/quote]
  Например с това, че тези които сега не гласуват отвратени от партиите ще гласуват за някой който е свестен като човек и като професионалист.

  Да не искате да ни кажете, че в партиите се е събрал цветът на народът ни? Точно обратното, там са всичките боклуци и некадърници които не могат да напреднат с работа и качества и затова опитват с партийното членство. Същото както при социализма но в много по-лоша степен.

  И затова хората не гласуват, не искат да дадат гласът си за боклуци. А така шансовете да е някой свестен стават много по-големи, ще се вдигне избирателната активност и така стоманеният вот на ДПС ще олекне като относителна тежест.

  И нещо съвсем елементарно, на втори тур българите ще се обединят срещу ДПС независимо от партийните си пристрастия и ще ги елиминират. Елементарно, но човек трябва да има малко акъл в главата да го съобрази.

  И по-важното, да погледне общият интерес а не интереса на дребната си партийка която дори не успява да прескочи 4% ами за да се докопа до парламента прави обединения с такива които до вчера е наричала "Червената кукувица".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#84:"kamen_m"]Факти-когато през 2009г. имаше мажоритарен избор на 31 депутата, то разпределението бе 26 за Герб и 5 за ДПС. [/quote]
  Ти си замръзнал във времето. Имало е време в когато СДС_ имаше 2.5млн избирателно пък сега дори 4% бариера им е много. НДСВ дойде на гребена на вълната и помете всички а сега просто ги няма. Времената се менят, това че някога е било така не означава че сега ще е същото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#70] от "kamen_m":

  Бай Камене сайта на Дневник освен копи пейст дава възможности и за по интелигентно цитиране.
  От това което си написал разбирам че си на държавна служба. Имаш началник който мечтаеш да изместиш и главата ти е пълна със страхове за страшните мутри караконджоли които ще завземат властта ако се промени избирателната система. Фобията се нарича страх от неизвестното.

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#85:"kamen_m"]няма да гласувам, за да се провали референдума[/quote]
  Точно така, понеже не можете да го спечелите искате да го провалите. Като футболист който вече са го финтирали и затова спъва отзад. Сами показвате колко губеща е позицията ви и че сте против хората.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#75] от "Fred":

  Това е очевадно, но въпроса е към запетайките като Бай Камен

 93. 93 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#88] от "Fred":

  Хайде да видим от къде ще дойдат свестните кандидати например в град Пловдив. Първо трябват доста пари да се кандидатираш. Второ, за да гласуват за Теб-свестния човек, трябва да те познават не само в квартала. Какво правиш - с седене на улицата не става. Ще отпечаташ листовки - ами те и сега печата, пък и пари ще ти трябват. Които вероятно ще отидат на вятъра, а ти не ги копаеш. Ще обикаляш от врата на врата - ОК, но по очите ти ли ще разберат хората, че не си лъжец? Имаше и у нас такъв - Йоло Денев. Запознай се, ако обичаш с битието му. Нищо не стана (може би беше свестен човек), взе заеми за изборите, не ги плати и го осъдиха. Сега малко е откачил. Не, не съм от 1990г- на държавна служба. Хубаво е да имаш идеи, но трябва да мислиш и практически. Моята професия ме е научила на това.

 94. 94 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#90] от "dorn":

  Казах, че от 1990г не съм на държавна служба. Но ти отговарям с факти и цифри. А ти само с общи приказки или квалификации. Кажи ЗАЩО това, което казвам не е така. Така както го правиш се убеждават само баламите. Сори.

 95. 95 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#89] от "Fred":

  Не сравнявай с стари времена. Партиите от 2009г са същите сега в парламента. Какво се е променило, та да очакваш сега друго. И Дорн не разбира, че да пишеш грамотно на Български не е недостатък, а уважение към българския език и към събеседниците. Хайде да не издигаме неграмотността в култ.

 96. 96 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Малко на свободни съчиненя ми прилича това проучване.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 97. 97 Профил на Камен Мутафовв
  Камен Мутафовв
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Имам чувството, че Фред и Дорн са около 20 годишни. Много добри идеи, но утопични - никакъв реализъм и житейски опит. Аз ще използвам определеното от закона, за да проваля референдума. И призовавам и другите хора, които мислят така, да го направят. Както Черно море би Левски, като игра само защитно. Грозно, но ефективно и се класира. А за Левски - калъфката.

 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#93:"kamen_m"]Хайде да видим от къде ще дойдат свестните кандидати например в град Пловдив.[/quote]
  И откъде дойде Трайчо Трайков? Ще кажете партия го е издигнала отначало. Така беше макар че и тогава той беше безпартиен. Но излезе непокорен, не пожела да превие врат и го изритаха.

  С мажоритарен вот той получава шанс и съм сигурен, че в избори за НС ще ги помете всичките в избирателният си район. Докато с партия не е сигурно, тогава хората гласуват не за него а за партията му. А и партийните ръководства НИКАК не ги обичат такива непокорните.

  Сигурен съм че ще има още доста такива по партиите които сега превиват врат и търпят тъпанарщините на такива като ББ. Един Томислав Дончев например, един Митов, този Марин Райков служебният премиер ми направи добро впечатление. Такива ще пометат мажоритарно който и ще да е срещу тях.

  Имаме прекрасни специалисти по международните организации, с биографията и постиженията си нашите партийни нищожества направо бледнеят пред тях. В крайна сметка полага се и телевизионно време, има предизборни събрания.

  С мажоритарният вот такива хора получават шанс. С пропорционалният вот вечно сме обречени да ни управляват подмазвачи угодничещи на партийният вожд.

  Самите вождове много ще се замислят за стилът си на управление като знаят, че този който мачкат може да ги напусне и да се яви самостоятелно като мажоритарен кандидат. И като знаят, че срещу всяко партийно нищожество опозицията може да извади нещо по-качествено.

  Истината е, че срещу мажоритарният вот сте само такива които ви е страх да се явите на борба като мъже. И се криете удобно зад партийните знаменца.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#95:"kamen_m"]Не сравнявай с стари времена.[/quote]
  ТИ започна как ГЕРБ печелели мажоритарно някога. И аз ти напомних, че "някога" на значи "завинаги" и ти дадох няколко примера. Или смяташ, че историята има някакви други закони за мажоритарните избори?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#97:"kamen_m"]Имам чувството, че Фред и Дорн са около 20 годишни. [/quote]
  Не позна, доста повече са. А относно житейският опит ще ти кажа, че съм още от първият ден, от онзи митинг на "Александър Невси" когато хората се бяха накачили по дърветата. И много съм дал от себе си България да стане поне малко по-нормална. За разлика от теб втренченият в дребната си партийка аз обаче намерих сили да осъзная грешките си и да престана да робувам на партийни знаменца.

  [quote#97:"kamen_m"]Аз ще използвам определеното от закона, за да проваля референдума. [/quote]
  Потвърждаваш това което казах а и впечатлението ми за партийката ви. Понеже нямате сила да направите нещо полезно намирате смисъл в съществуването си единствено за да пречите. Някак си по-щастливи се чувствате ако и други се провалят, няма да се чувствате самотни в собственият си провал. Жалки сте.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK