Увеличението на помощите за деца с увреждания е потвърдено в бюджета за 2017 г.

През септември родители на деца с увреждания протестираха за пореден път с искане за адекватна грижа от страна на държавата. Предния ден преди протеста правителството обяви, че планира увеличение на помощите за тях.

© Юлия Лазарова

През септември родители на деца с увреждания протестираха за пореден път с искане за адекватна грижа от страна на държавата. Предния ден преди протеста правителството обяви, че планира увеличение на помощите за тях.Обещаното увеличение на помощта за семейства с деца с трайни увреждания е отразено и в проектобюджета за 2017 г., който публикува днес Министерството на финансите. Според документа децата с над 90% инвалидност ще получават по 930 лв. на месец, като мярката влиза в сила на 1 януари.


В доклада към бюджета се посочва, че това е нов вид помощ, която "от една страна ще обедини всички помощи, които към момента се получават от децата с трайни увреждания, а от друга – ще включва и необходимите финансови средства за осигуряване на грижа в домашна среда". Т.е. освен, че помощта вече ще бъде диференцирана според степента на увреждане, тя ще включва например и предвидените разходи за личен асистент на детето, с които родителите ще преценяват дали да наемат външен човек или сами да поемат грижата.


В момента всички деца с увреждания, независимо от степента на увреждане, получават малко под 300 лв., като сумата е фиксирана като процент от минималната работна заплата. Заедно с добавките по различни пера например за транспорт, за храна и лекарства и за личен асистент сумата е между 300 и 400 лв. месечно.
Увеличение ще има за всички над 26 хиляди деца с увреждания в страната, като то е най-голямо за тези с най-много специални потребности:


930 лв. за децата с 90 и над 90% определена степен на увреждане;
450 лв. за децата от 70 до 90% определена степен на увреждане;
350 лв. за децата от 50 до 70% определена степен на увреждане.


Средномесечният доход на член от семейството (по чл. 4 от Закона за семейните помощи за деца), който служи за граница за достъп до семейните помощи е в размер на 400 лева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  А как е бюджета на онея 240 дечица?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Протести срещу тази "дискриминация" ще правите ли?

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Т.е. освен, че помощта вече ще бъде диференцирана според степента на увреждане, тя ще включва например и предвидените разходи за личен асистент на детето, с които родителите ще преценяват дали да наемат външен човек или сами да поемат грижата."
  а осигуровки върху колко ?
  "Средномесечният доход на член от семейството (по чл. 4 от Закона за семейните помощи за деца), който служи за граница за достъп до семейните помощи е в размер на 400 лева."
  сега има ли граница в случаите на деца с увреждания ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  [quote#2:"cognitive"]Протести срещу тази "дискриминация" ще правите ли?[/quote]
  страшно неадекватно . протести , че природата/лекарите са решили тези деца да нямат равен старт ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на enot
  enot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо не се казва от колко стават толкова? Може би трябва да допълните, Дневник.

 6. 6 Профил на Ангелина Генова
  Ангелина Генова
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#5] от "enot":

  Имате право, допълних. Благодаря.

 7. 7 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"cognitive"]Протести срещу тази "дискриминация" ще правите ли? [/quote]
  Т. е. според теб циганите са генетически и физически увредени и не могат сами да се грижат за себе си?

 8. 8 Профил на uja35371857
  uja35371857
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност тези "увеличения" са само прах в очите и повод хората да си кажат - "Виж какви пари им дават на тези." Децата с над 95% увреждания са малка част от всички тези с над 50%. Всъщност те също не получават кой знае какво допълниелно, защото досега поне сумата беше 290 лв. +примерно 400 лв. за родителите им-асистенти , като им течеше трудов стаж и в един момент можеха да се пенсионират, а сега това реално няма да е така. А тези деца като станат на 18 г. сякаш прохождат и се оправят - всичко спира и остават на пенсия около 150 лв., родителят, който ги гледа - също. Сега да видим какво става с другите. Например тези с аутизъм много рядко получават над 80%, дете с детска церебрална парализа със запазен интелект, което не може да ходи, също ще е в тази група от 70% до 90%. А имат нужда от човек, който да е неотлъчно с тях. Също така повечето от тези деца се нуждаят от различни терапии, които изобщо не се покриват от държавата - логопед, психолог, рехабилитатор, въобще не става дума дори за екстри като езда, плуване, които в др. страни им се осигуряват съвсем безплатно. И досега те получаваха 290 лв. + родителят, който се грижи за тях имаше възможността да влезе в асистентска програма, която се заплаща между 200 и 500 лв. Сега с "увеличението" до 450 лв. ще имат възможността да получат невероятните 160 лв. допълнително, т.е. по-малко от която и да било от съществуващите асистентски програми. За сумата от 160 лв. просто ще се наредят опашки от кандидати. И не, не става дума за смяна на памперс на възрастен човек и гледане на телевизия в другата стая, а за възпитание, водене на училище и терапии, работа вкъщи с детето и т.н. За тези, които цинично ще отвърнат, че обществото не трябва да харчи този ресурс - ще кажа, че много от тези деца с подходящата подкрепа биха могли да бъдат самостоятелни и да работят , ако получат адекватна подкрепа като деца. Също и родителите им. Аз съм майка на дете с увреждане, работя и плащам данъци и осигуровки по-високи от тази помощ. Добре че имам здрави родители, които да ми помагат. А тези с процент под 70% (там влизат също много деца аутисти,с Даун синдром, по-лека степен на ДЦП) ще разполагат с цели 60 лв. повече. В много от тези семейства бащите не издържат и си тръгват и майка и дете разчитат само на тези пари. Родителите протестираха и поискаха Закон за личната помощ, с който да се гарантира такава на всяко лице , в чийто ТЕЛК е посочено, че се нуждае от такава. Но се замазат очи с половинчати мерки. А се крадат пари повсеместно по разни програмки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK