Председателят на Хелзинкския комитет е бил нападнат

Председателят на Хелзинкския комитет е бил нападнат

© ДневникПредседателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев е бил нападнат тази сутрин около 9.30 ч. пред столичния хотел "Радисън" от двама неизвестни мъже. Кънев е бил ударен с юмрук в лицето и стомаха, след което нападателите са избягали по ул. "Цар Шишман". След инцидента на място е извикана полиция. Кънев е с леки наранявания, съобщиха от организацията.


"БХК остро осъжда нападението над председателя си и призовава да се предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите, включително в най-кратък срок властите да набавят записите от камерите на мястото на инцидента и по пътя на бягство на нападателите", пишат от организацията. Оттам припомнят, че неведнъж са били обект на агресия, тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България.


До момента обаче не се беше стигало до физическо посегателство.


"Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават. Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното", пишат още от организацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK