Изборите поскъпнаха с поне 250 хил. лв., заради промените на Изборния кодекс

Ивилина Алексиева

© Велко Ангелов

Ивилина АлексиеваС малко под 250 хил. лв. ще се оскъпят предстоящите президентски избори заради една от промените в Изборния кодекс, съобщи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева. Причината е, че депутатите решиха вотът в квадратчето "Не подкрепям никого" да се брои като редовен глас на президентски избори. "Промяната рефлектира върху програмния продукт - компютърната обработка на резултатите от СИК и РИК, съответно и обработката им в ЦИК", добави Алексиева. Фирмата изпълнител вече е дала писмено потвърждение, че ще се справи в срок и изменението на програмата, която смята резултатите от изборите, ще работи коректно.


С друга промяна в Изборния кодекс десет дни преди изборите отпаднаха ограниченията за образуване на максимум 35 секции в държави - членки на ЕС. Алексиева каза, че ЦИК разполага с пълната база данни за подадени заявления за гласуване и комисията е готова да промени броя на секционните комисии в съответната страна, както и да проведе обучение на членовете им. Тя не даде подробности колко повече секции ще бъдат отворени, като промяната засяга предимно Великобритания. Оскъпяването ще стане известно, след като от Министерството на външните работи се договорят за наемите и другите разходи за откриване на секции в местата със събрани над 60 заявления за гласуване.


Третата промяна е свързана с броя на секциите и състава на секционните избирателни комисии в местата, където освен референдум и избори за президент ще има и частични местни избори. Това са район "Младост" в София, кметство Грохотно и кметство Друмево. Депутатите решиха, че там ще се гласува в една секция, докато решението на ЦИК беше, че в тези места ще се гласува в две секции. ЦИК трябва да излезе с решение до утре (28 октомври) и с указание за квотното разпределение на допълнителните членове на секционните избирателни комисии. След това ЦИК следва да изпрати писма до районните избирателни комисии, кметовете и политическите сили за допълване на тези състави до неделя. Във вторник, сряда, четвъртък тези състави на СИК ще могат да бъдат обучени от РИК.


Бюлетината се откъсва от кочана пред самия избирател, обясниха от ЦИК в демонстрация за медиите. Тя трябва да е празна. Важно е още, че член на СИК сгъва бюлетината според указанията пред избирателя, така че да останат квадратчетата за двата печата - единият преди, а другият след гласуването, и триъгълникът в долния десен ъгъл с номера, който след гласуването се откъсва. Бюлетините за националния референдум са по-малки, не се сгъват и се слагат в плик. Въпросите в тях са три, но бюлетината е валидна, когато отговор е даден дори само на един от въпросите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK