Върнатите "гюленисти" са ползвали телефони, което означавало, че българските служби няма какво да крият

Върнатите "гюленисти" са ползвали телефони, което означавало, че българските служби няма какво да крият

© Анелия НиколоваОбявените от Турция за последователи на проповедникa Фетхуллах Гюлен са с анулирани документи за самоличност, а седемте турски граждани, които преди две седмици българските власти предадоха на турските си колеги са били с редовни документи. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.


Тя допълни, че между България и Турция има визов режим и това е накарало турските граждани да се крият в каросерията на камион. По думите й броят на задържаните нелегално преминали границата турски граждани през миналата и тази година е почти еднакъв, което е показател, че често се използва този метод за икономическа миграция.В началото на миналата седмица се разбра, че на "Дунав мост" при опит да излязат нелегално от България са задържани деветима чужденци, превозвани от турски шофьор. Те са били открити в каросерията на камион. Седмина от тях са граждани на Турция, а двама - на Сирия. Сирийците са настанени в дирекция "Миграция" на МВР.
Бъчварова отново повтори, че нито един от 7-те експулсирани турски граждани, на нито един от етапите, на които е осъществяван контакт с тях, не е декларирал политически причини за напускане на Турция.


Министърът заяви, че те са преминали през територията на Република България, без да потърсят международна закрила пред нито един държавен орган, а са ползвали страната като транзит за миграция в Западна Европа. Някои от тях са искали да стигнат до Германия, други до Швеция, като са имали роднини там.


Тя пак коментира, че турските граждани не са могли да докажат влизането си в България по законово установения ред и поради липса на законови основания да пребивават в страната са предадени на турските власти на ГКПП "Капитан Андреево".


Бъчварова уточни, че правата им са били разяснени от преводач, освен това подчерта, че те са грамотни и образовани хора и са запознати с правата си и процедурите. Въпреки това никой от тях не е искал адвокатска защита и след като им е обяснено, че могат да обжалват 24-часовото си задържане, както и принудителната мярка за извеждането им - не са го направили.


Даде за сравнение и задържаните, заедно с тях, двама сирийски граждани, които са поискали започване на процедура по предоставяне на мигрантски статут и поради тази причина те не са изведени от страната. Според нея фактът, че турските граждани са се свързали със свои близки по телефона е показателно, че българските служби са нямали опасения за това, което вършат.


Синът на един от върнатите турски граждани заяви миналата седмица пред Би Ти Ви, че поне един от седемте е искал или му е било обещано да бъде изправен пред български съд, но въпреки това е бил експулсиран без никаква съдебна процедура.


Бъчварова коментира още, че се е запознала с притеснението на роднините им, които намира за основателни, но според нея те не са знаели как са преминали границата близките им.


Тя се обърна към Атанас Атанасов (ДСБ), който й зададе въпроса, че се опитва да изкара това политически случай, но данните не го потвърждават. Посочи и, че има турски граждани, които след като са заявили, че са преследвани като гюленисти - за тях започват процедури за получаване на закрила.


Министър Бъчварова завърши с това, че от МВР се опитва по всеки един начин, без да създава двойни стандарти, да охранява границата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK