Ще има увеличение на заплатите в здравеопазването въпреки несъгласието на работодателите, увери Москов

Ще има увеличение на заплатите в здравеопазването въпреки несъгласието на работодателите, увери Москов

© Цветелина Белутова, КапиталУвеличение на заплатите в сферата на здравеопазването ще има въпреки че работодателите не признаха колективния трудов договор, обявен от здравното министерство. Това увери министърът на здравеопазването Петър Москов в интервю по Би Ти Ви тази сутрин. Той посочи, че възнагражденията в спешната помощ ще се вдигнат през следващата година с не по-малко от 10%, но не уточни за останалите специалисти в здравната система, за които ведомството обяви увеличения на минималните осигурителни прагове с между 15 и 30%.


Веднага след като пресцентърът на здравното министерство обяви на 10 октомври новият колективен трудов договор в здравеопазването, Национално представителните работодателски организации възразиха срещу документа и го обявиха за невалиден.


"Неподписването в този момент на част от работодателските организации не е било и не е свързано с неприемане на параметрите на конкретно това браншово споразумение. Има генерален спор между асоцииациите на работодателите, синдикатите и държавата като арбитър относно минималните осигурителни прагове - нищо общо с това, че възнагражденията в здравеопазването трябва да претърпят изменения, там където е нужно", отговори Москов.
"И за да кажа какво е предприела държавата в изпълнение на това споразумение, в бюджета на Министерството на здравеопазването - мога да кажа единствено и само конкретна цифра за възнагражденията в спешната помощ - са планирани увеличения с не по-малко от 10%. Това мога да гарантирам.", каза министърът.


"Запазваме по линия на финансиране на Министерството на здравеопазването възнаграждението от 1500 лв. за лекар в спешно и за сестра - 900 лева, и гарантираме увеличение на възнаграждението на работещите в националните хемотрансфузионни центрове и в държавните психитатрични болници", допълни той. До понеделник ще се прецени как министерството вътрешно може да компенсира разходите си, за да се гарантира увеличението.


За бюджета за догодина Петър Москов изтъкна, че парите в здравната каса ще са с 247 млн. лева повече в сравнение с 2016 г., като по думите му са планирани значителни увеличения по перата за личните лекари и за специалистите в доболничната помощ. Той се похвали, че през тази година касата и държавата "ликвидираха недостига на направления в остри случаи в доболничната помощ. Това е постижение".


Писмото до министър Петър Москов и министър Зорница Русинова на представителни на национално ниво организации на работодателите в България:


Национално представителните работодателски организации (НПРО) с изненада установихме, че на интернет страницата на Министерството на здравеопазването на 10.10.2016 г. е поставен т. нар. "Колективен трудов договор" в отрасъл "Здравеопазване". В тази връзка изразяваме следната обща позиция:


1. В Кодекса на труда, чл. 36, ал. 8 изрично е упоменато, че представителни са всички поделения на организация, призната за представителна на национално равнище;
2. Нашите представителни организации не са подписали посочения документ и поради това няма как да се считат за правно обвързани от съдържанието му;
3. Подписалият от страна на Национална асоциация на работодателите от здравеопазването в Република България не представлява организацията и не е упълномощаван за това.
4. Подписалият от страна на Национална браншова стопанска камара на търговците-дистрибутори на едро на лекарствени продукти, медико-санитарни и билкови препарати оттегли своя подпис поради наличие в посочения КТД на разпоредби, несъвместими с изразените позиции на национално представителните работодателски организации по отношение определяне на минимална работна заплата и минимални осигурителни прагове.
5. На посочените основания и като се съобразяваме изцяло с вижданията на представителните за отрасъла организации – наши членове, а именно:


АИКБ - Национално сдружение на частните болници;
Сдружение на българските зъболекари;
Асоциация по трудова медицина;
БСК - Сдружение на общинските болници в България;
КРИБ - Българска болнична асоциация;
Сдружение на службите по трудова медицина в България;
Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение


не можем да приемем т.нар. "Колективен трудов договор" в отрасъл "Здравеопазване" за ангажиращ и произвеждащ правни последици акт и ще се солидаризираме с позицията на нашите представителни структури за непризнаването му, а в случай на евентуално разпростиране по смисъла на чл. 51б от Кодекса на труда ще се възползваме от законовите възможности за оспорването му пред компетентния съд.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Весело

  Ще има увеличение, и не само на лекарите, нали откриха нефт, утре ще открият, че цялата стара планина е от злато! Продължението на историята го знаете!

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  И да има увеличение, и да няма увеличение, една порода от хора винаги ще е недоволна.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  "Запазваме по линия на финансиране на Министерството на здравеопазването възнаграждението от 1500 лв. за лекар в спешно
  -------------------------------------------------------------
  Ха-хааааааа

  Нема колкото за СЕКСРЕТАРКА или ШОФЬОР

  в ЮЖЕН ПОТОК - БЪЛГАРИЯ

  НАРОДЕ ????

 5. 5 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  При пенсиониране един лекар ще взима 135000 лева.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 6. 6 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Любопитно

  И на Терминал 2, Пепи, да отиде и да дава пари в брой на всички дипломирани лекари 15 мин. преди чекинга !

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5699 Неутрално

  Да помислят за качеството на услугите, не само за заплатите на медиците.

 8. 8 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Весело

  И тоя се включи мощно в агитацията за изборите!
  Иначе Волен, като апелира за повишение на заплатите бил лош!

 9. 9 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 773 Весело

  Абе какво стана с онази система с отпечатъците на д-р Менгеле? Проработи ли, че не съм ходил в скоро време до болница?

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Това не може да е толкова тъпо по същество.Тъпо изглежда само,когато Москов го разяснява.Работодател на екипите в Бърза помощ е държавата и тя може да направи заплатите такива,каквито е необходимо.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Москов е /явно/ удивително некадърен, но за сметка на това много приказлив.

 12. 12 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  С извинение, Москов е пълен иди.т!

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  [quote#9:"herbaltea"]Абе какво стана с онази система с отпечатъците на д-р Менгеле? Проработи ли, че не съм ходил в скоро време до болница? [/quote] За системата днес чух, че на някой стари хора отпечатъците им се изглаждат до степен да не могат да се хванат!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4483 Неутрално

  Специално за секторът на здравеопазването у нас трябва не с десетина процента да се увеличи заплащането ,а поне с една четвърт.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4483 Неутрално

  До коментар [#3] от "voltaire":

  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Дали са милиционери или ДС-кадри все тая,защото и двете категории са пълни боклуци.

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#5] от "mr. wonderworld. I vote for Alice Cooper!":

  ще вземе такова обезщететение ,само ако е бил лекар в милицията или в съда , само там им се полагат такива ,а иначе ,добро е пожеланието за такива заплати на докторите ,но в момента в интензивно отделение на голяма болница ,лекар с 20 години стаж и 10 нощни и разположение взема около 1100 лв чисто и то като в тях влизат цял лев за нощен труд и 50 лв за дни разположение и републикански труд , това са празни лакърдии , но иначе ,адмирации ,че все пак министъра обещава нещо , това значи ,че къде след 10 -20 години може и да стане .

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#9] от "herbaltea":

  проработи ,ама проблема не е там ,а в това ,че за да стигнеш да се чекираш в болницата с палеца ,трябва да минеш поне едно или две нива на системата ,където също ще се чекираш ,а при джипитата това е фатално за поне 50% от тези пациенти ,които минават сега , те ще чакат и то несимволично , след като се наредят и почакат няколко месеца за да си уредят час за преглед ,след това направление за хоспитализация и място в болницата и ред за операция напр ще се яви проблема с основния и допълнителен пакет за пациентите , основния пакет в момента включва 2 лв за пациент за изследване годишно и 1 направление за специалист за всеки един на 2 години ,без хронично болните ,които имат право да минат само на специалиста ,по чието заболяване са диспансерни и то веднъж годишно , останалото ,като скъпото лечение ,много направления ,пълни изследвания или специализирани процедури най вероятно ще отидат в допълнителния пакет ,който ще струва допълнителни пари на пациента , в случая от 50 до 100 лв на човек месечно ,ако иска по скъпо и качествено лечение или процедури ,това е реформата на Москов .

 18. 18 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Баси, колко провален е този човек!!!

  chavo64
 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Москов, рОботодателите какъв глас имат в определяне размера на заплати давани от държавата, та се опитваш да се правиш че си ги надиграл?

  мурзилка
 20. 20 Профил на jiv
  jiv
  Рейтинг: 243 Весело
 21. 21 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Кой да ви изкара парите бе чиновник?

 22. 22 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 805 Неутрално

  ЩЕ,ИДАТ ИЗБОРИ , В ПАНИКА СТЕ ЛЕНИНГРАДОВ

 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  С колкото се увеличават заплатите два пъти повече скачат цените на стоките и стези заплати няма да можеш да си купиш същите неща,които си купувал със старата заплата, и така заплатите ще растат и в един момент отново ще трябва да махаме трите нули,макар че сме в борд. Единственият начин заплатите да растат и да имат стойност,ако правителството успее да задържи цените на стоките на това равнище,а растат само заплатите,но както виждам това не е работа на герберското правителство,а такъв начин има...

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Само след като постигнат европейски резултати.

 25. 25 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 293 Весело

  Заплатите на лекарите са мизерни, факт!

  Давам пример от тази година, випуск България 2016 година:

  1. Доктор на4ине6т в София заплата 700 лева брутто.
  2. Доктор на4инае6т в Германия 4187 евро брутто. Този е на 2 седмици работа, пием си ракията на икиндия

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 26. 26 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#17:"edin drug"] в случая от 50 до 100 лв на човек месечно ,ако иска по скъпо и качествено лечение или процедури ,това е реформата на Москов . [/quote]

  Въпроса е срещу тая сума, ще чакам ли? И трябва ли да доплащам нещо, някъде си? Ако не, не виждам проблем. Само остава да се премахне задължителното здравно осигуряване в НЗОК.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 27. 27 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#23:"aiaks"]ако правителството успее да задържи цените на стоките на това равнище[/quote]

  Как по-точно смяташ това да се случи и къде, освен във Венецуела, има подобни неща?

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK