След недоволство на ученици просветното министерство обеща да обмисли стимули за даровитите деца

Диян Стаматов

© Юлия Лазарова

Диян СтаматовЗаместник-министърът на образованието Диян Стаматов обеща на ученици от Софийската математическа гимназия и Испанската гимназия "Мигел де Сервантес" министерството да обмисли мерки за подкрепа на даровити деца. Стаматов се срещна вчера с ученици от двете гимназии, които организираха скромен протест пред сградата на ведомството срещу идеята с държавни пари да се покриват стипендии специално за ромски деца. Тийнейджърите настояваха, че това е дискриминация.


За настоящата учебна година държавата е предвидила 1.7 млн лв. за участието на ученици в олимпиади и състезания, обясни Стаматов. Той напомни и, че лауреатите от такива състезания получават месечна стипендия от 135 лв. през учебната година.


"Освен за даровитите, даваме още няколко вида стипендии. Едните са за успех, като всяко училище само определя критериите за получаване на парите на база постиженията на възпитаниците си. Дават се още социални стипендии на нуждаещи се деца, такива с един или без родители, както и еднократни помощи за учениците със сериозни социални проблеми", посочи Стаматов.


Той добави, че държавата има ангажимент както към децата с изявени таланти, так и към тези със затруднения в обучението. "Децата, чиито родители са неграмотни и не говорят български език имат много повече затруднения в обучението си. Опитваме се да осигурим равен старт на всички", опита да обясни на учениците зам.-министърът. За всеки случай им повтори и, че всъщност парите за ромски деца няма да идват от държавния бюджет, а от Ромския образователен фонд, а МОН ще инвестира в учителите, които работят с тях.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Давайте пари за даровити деца,без значение от етноса.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Неутрално

  Ам'чи е сгафило с тъпата идея за стипендиите на ромите, разбра и самото министерство, но продължава да гафи !
  Държавните пари пак ще се усвоят (Сакън! Да не си помисли някой, че няма да се усвоят), но ще се изразходват не за ромите, а за учителите на ромите.Ако не се бяха изтървали, нямаше и да се сетим за онази китна структура, наречена Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ).
  По груби сметки тази структура е пръснала около 30 милиона лева държавни пари, без да се броят многократно повечето средства от т. нар. "ромски фондации".

  [email protected]
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Едните са за успех, като всяко училище само определя критериите за получаване на парите на база постиженията на възпитаниците си."

  Хм, какви постижения имат учениците от СМГ и какви от болшинството други гимназии? Щом ще се дават пари на роми, за да учат, за което нямам нищо против, стига да не се крадат средствата, то да се дават и на база реноме и постижения на училище. Стаматов да не се прави на чук, а да развърже кесията и да финансира както трябва международните участия на олимпийците и изобщо участниците в силни международни състезания от СМГ и другите училища.

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#0:"Министерски дивотии"]"Децата, чиито родители са неграмотни и не говорят български език имат много повече затруднения в обучението си. Опитваме се да осигурим равен старт на всички", опита да обясни на учениците зам.-министърът.[/quote]
  Идиоти, тези под равен старт разбират да спират добрите за да могат слабаците да ги настигнат. Все едно национален отбор който на квотен принцип включва в състава си и футболисти от зоните. Така де, равен старт трябва, не може тези нахалници от елитните клубове само те да са национали.

  Равенство няма и няма да има защото хората не са равни във възможностите си. Просто биологични дадености. Всяка нормална държава полага ОГРОМНИ усилия за подпомагане на тези които са проявили някаква дарба да я развият в пълна степен. Защото такива са малко, страшно малко и трябва да се ценят, обществото има полза от тях. Едно единствено изобретение и те са си отплатили грижите за поколения напред.

  Само че ние не сме нормална държава ами сме държава на некадърниците. Започвайки от най-горе там по върховете.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  " че всъщност парите за ромски деца няма да идват от държавния бюджет, а от Ромския образователен фонд, а МОН ще инвестира в учителите, които работят с тях."

  Не врат ами шия! Пак от нашите пари за циганчета! Аз искам да има стипендии за РЕЗУЛТАТИ, а не защото са циганчета! И какъв ще е критерия, че даден ученик е циганче и да му дават стипендия, като никъде не се води етническа принадлежност?! Само питам!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 714 Весело

  Мажат ли, мажат в МОН.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 8. 8 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  С вашите пари си плащате частните уроци на децата, защото много от учителите го карат през пръсти.

  No Pain No Gain
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Опитваме се да осигурим равен старт на всички", опита да обясни на учениците зам.-министърът.
  ____________________
  10kg. раница пълна с празни от съдържание учебници е някак баш по специалността на Кунева за надарени деца или как ?
  Да ги носят всеки ден пък е поумнеят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  [quote#8:"tokkay"]С вашите пари си плащате частните уроци на децата, защото много от учителите го карат през пръсти. [/quote]
  Е ако не го карат така ще си останат на едната заплата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Гневно

  “...За всеки случай им повтори и, че всъщност парите за ромски деца няма да идват от държавния бюджет, а от Ромския образователен фонд, а МОН ще инвестира в учителите, които работят с тях...“ ЛЪЖЦИ- ЩО ЛЪЖЕТЕ, БЕ?! 40% ОТ ТЕЗИ ПАРИ ИДВАТ ОТ БГ. ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ! ПЛАЧЕТЕ ЗА ДЕЛО В ЕСПЧ- ЩЕ Е НАЙ- ЛЕСНОТО СПЕЧЕЛЕНО ДЕЛО може би в света!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нещо не виждам никой родител да протестира, че учителите не си вършат както трябва работата, и му се налага да доплаща дебело за частно. Между другото, в събота и неделя в двора на СМГ е по-оживено и от Витошка. А за стотинките от някакъв ромски фонд (чужда паница) изведнъж им стана много криво.

  No Pain No Gain
 13. 13 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1490 Разстроено

  До коментар [#4] от "tokkay":

  "Стаматов да не се прави на чук"

  Не се прави човечецът, той си е!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  [quote#0:" "]Той напомни и, че лауреатите от такива състезания получават месечна стипендия от 135 лв. [/quote]

  Това е погрешен начин да се изразходват парите. Нека тези пари да се влагат в развитието на децата - следучилищни занимания, участие в олимпиади и други международни изяви. Даровитите гимназисти не трябва да изкарват пари днес, а трябва да стават все по-конкурентноспособни за да бъдат приети във възможно най-добрите университети, а после - да постигнат по-големи успехи в кариерата си. От там вече ще им дойде истинското материално възнаграждение, с което 135 лв. на месец не могат да се сравняват.

 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  [quote#0:" "] Стаматов се срещна вчера с ученици от двете гимназии, които организираха скромен протест пред сградата на ведомството срещу идеята с държавни пари да се покриват стипендии специално за ромски деца. [/quote]

  Не е зле някой (може би, родителите им?) също да обясни на тези деца че те са изтеглили печелившата комбинация от лотарията наречена гени и възможност за развитие. Те тепърва ще имат по-добри възможности в живота. Би трябвало да са малко по-щедри към тези, които никога няма да имат този шанс.

 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  [quote#5:"Fred"]Просто биологични дадености. [/quote]

  Не са само биологични дадености. Детето с образовани и амбициозни родители, които могат да си позволят частните уроци (да не говорим за елитно образование в чужбина) е поставено в печелившо положение по рождение. Стотинките на държавата никога няма да компенсират напълно тази разлика в стартовата позиция на децата от гетото. Ако успеят да ги докарат до положение да могат някой ден да получат законна работа, която да изхранва тях и техните семейства, тези пари могат да бъдат отчетени като добре инвестирани от държавата.

 17. 17 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 278 Неутрално

  [quote#15:"plamen_b"]Би трябвало да са малко по-щедри към тези, които никога няма да имат този шанс.[/quote]

  Казано точно! Като работих другаде нееднократно се събираха пари за "those less fortunate". Човек трябва да разбира, че успехът му е сума от труд и късмет (талант и шанс).

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1893 Любопитно

  До коментар [#14] от "plamen_b":

  Логиката е такава в нормалните държави, където има меритокрация. В нашата държава на мафията успехите в кариерата и издигането зависят най-вече от роднинство, връзки, познати и парични зависимости.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred":

  И на теб ли да обяснявам що е равенство!
  Стига де...

  властта ражда паразити
 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  [quote#19:"mitko11"]В нашата държава на мафията успехите в кариерата и издигането зависят най-вече от роднинство, връзки, познати и парични зависимости[/quote]

  За съжаление, в повечето случаи е така. Същевременно, за талантливите и умни деца независимо от националността им (включително и българчетата) днес възможностите за професионална реализация по света са по-големи от всякога. Да допълня, че има вече фирми и в България (знам лично за чужди фирми от ИТ и консултантския сектор), където назначението и кариерата се определят от способностите и месечното възнаграждение не може да се сравнява със 135 лв.

 22. 22 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално


  До коментар [#14] от "plamen_b":
  Знаете ли какво е даровитово дете?
  Това е дете, което учи до полуда и да му отнемеш един сиволичен стимул за положените усилия си е жива гавра с положения труд. Как ще се реализира после е въпрос на икономическа конюнктура.

 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Весело

  [quote#18:"voltaire"]Баце, не си хаби парите за даровитите деца[/quote]

  Това ми напомня за вица от времето на соц-а, в който Тодор Живков решил да увеличи парите давани за затворниците, но не и за студентите с обяснението: "Станко, ти да не се каниш да ставаш студент?!" Пък после този виц се оказа много верен...

 24. 24 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Първо обмислете,не след това.

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "plamen_b":

  За това ли били талантите? Да служат като стока на пазара на труда?
  Олеле

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Разстроено

  До коментар [#25] от "Роси":

  Точно така.
  Ако си обмислят стратегиите съобразно общественото мнение,просто са излишни....

 28. 28 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":


  До коментар [#11] от "Логика":

  Защо изобщо някакъв ромски фонд се допуска да се меси и да разпределя пари в българското образование ???? Утре турски фонд ще стимулира тези които се самоопределят като турчета, а катарски фонд ще раздава пари на изповядващите Ислям.

 29. 29 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1923 Весело

  От всичко най-мразим да мислим!/шопска поговорка, не салата/

 30. 30 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кофти. До вчера си мислех, че новото поколение ще е малко по-умно от предното. Но то, като се замисли човек, откъде?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 31. 31 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  [quote#26:"Николай Теллалов"]За това ли били талантите? Да служат като стока на пазара на труда?
  [/quote]

  Не, те _заслужават_ да получат това на пазара на труда и/или на фондовия пазар, вършейки работа която обичат. Тук включвам и тези, които ще изберат работата в обществения сектор и държавната администрация. А талантите, които са склонни към това, заслужават да могат да създадат свои фирми на равни условия, отваряйки работни места за други и създавайки нови материални ценности за себе си и обществото (български пример - Телерик).

 32. 32 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan": Кой ще произведе принаден продукт - даровитите, за да се разпредели за недаровитите или обратно?

 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "plamen_b":

  Отговор на чиновник.
  Благодаря, нямам повече впроси.

  властта ражда паразити
 34. 34 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  До коментар [#16] от "plamen_b":

  Честно казано моите родители нямаха кой знае какви възможности, нито бяха високо образовани или кой знае колко амбициозни. В гимназията взимах стипендия за отличен успех - между 94-та и 98-а, беше някаква незначителна сума, ама поне ми плащаше дрехите и обувките с които ходех на училище. После завърших в специалност не баш точно за жена и то я завърших със сравнително добър успех. Хубавото в цялата работа беше, че разбирах и можех някои неща доста по-добре от 95% от колегите ми, та 4-те години в университета те ме издържаха доста прилично, че и още толкова време след това.
  А това което толкова ми се искаше да уча - нямаше как, защото там инвестицията беше сериозна и никой нямаше възможност да я направи. Та би трябвало да се работи в направление не само някакви деца да изкласят, а и тези които са с доста сериозен багаж да имат възможност да учат ако нямат такава.

  Жената е покана за щастие
 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1761 Весело

  [quote#30:"stupid_american"]Кофти. До вчера си мислех, че новото поколение ще е малко по-умно от предното. Но то, като се замисли човек, откъде?[/quote]

  Ето - дойде расиста и веднага постави оценката от последна инстанция. Значи да разбираме ли, че според теб е правилно някой да получава пари само заради принадлежността си към даден етнос? Айде признай си, недей да скромничиш. И твоята идолка си призна преди време, че бившият Велик дракон на ККК и е ментор.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1199 Разстроено

  Какво нещо е Интернет и Фейсбук, народът "истеряса" за първото разумно нещо, което се направи за циганите. Не по 30, а два пъти повече трябва да им дават на тези които ходят на училище. Защото така си решаваш един проблем дългосрочно, а не този екземпляр да ти виси цял живот на социални, а правиш опит да го измъкнеш от гетото. Учудвам се защо хората не протестират за далеч по елементарни неща, примерно един пропуск за синя зона на общинар или връзкар краде поне два пъти повече пари от обществения ресурс, но никой не е против това, а се обединиха хората в злобата, защо на тях дават едни пари. Тъжно и жалко.

 37. 37 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#36] от "stoiank":

  Прав си, така е. Но ако наистина циганчетата ходят на училище. Няма как да се разбере без опит.
  По темата - Стаматов е обещал министерството да продължи да прави за талантливите деца това, което прави и досега. Голем ангажиментин е поел...

 38. 38 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дъската ми хлопа":

  Не Ви ли прави впечатление, че у нас за някой неща има страх да се праи проверка. Едно от тях е социалните помощи и посещението на училище. Ние въведохме абсолютно обидното и мерзко даване на отпечатъци за да те лекуват, но за съвсем елементарни проверки ни е страх да въведем. Не случайно социалните ни плащания са жалки, защото поне половината се крадат.

 39. 39 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote#38:"stoiank"]Не Ви ли прави впечатление, че у нас за някой неща има страх да се праи проверка. [/quote]

  [quote#38:"stoiank"]Не случайно социалните ни плащания са жалки, защото поне половината се крадат.[/quote]

  И не само от тях. Пример: за да получи някой инвалидна пенсия трябва да "бутне" на комисията шестмесечния й размер. И т.н. Народопсихология, наследство от комунизма или нови ценности?

 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred":
  Това за неравните изначални заложби на децата е вярно.
  Но е вярно и, че деца с потенциал в кофти среда се похабяват.
  Затова усилията и стимулите трябва да са насочени към тях, без значение на етноса разбира се.
  Талантливи деца от икономически добре семейства нямат проблем. За тях 30-40-50 лв стипендия на месец са нищо.
  За другите обаче са страшно много.
  Има и друго - талантливо дете от село е нямало достъп до същите образователни практики както детето от София например, не толкова талантливо като селското, но родителите му са инвестирали няколко хиляди в частни уроци. При стандартизирани тестове това с честните уроци би показало по-високи резултати, ако и да е всъщност имитатор на талант, ако мога така да се изразя.
  Затова фокусът трябва да е към талантливи деца от относително ниските икономически слоеве.
  Без никакво раделение по етнически принцип.
  Нормално е, че понеже от малцинствата са повече от по-бедните и ако приемем, че разпределението на талантите е еднакво, е нормално впечатлението и интерпретациите да бъдат, че повече се подпомагат малцинствата, но на подобни не трябва да им се обръща внимание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK