За девет години България е загубила десет дела за реституция

За девет години България е загубила десет дела за реституция

© Надежда Чипева, КапиталОт 2007 г. досега Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) по реституционните дела срещу България е постановил 10 осъдителни решения, има едно сключено приятелско споразумение и едно едностранно споразумение. Това показва отговор на Министерството на правосъдието до "Дневник". Причините, поради които българските граждани сезират европейския съд са различни:


Едностранна декларация се прави в случаите, когато Европейският съд по правата на човека е предложил на страните да приключат делото с приятелско споразумение, посочил е сумата за обезщетение, но жалбоподателят е отхвърлил предложението. Едностранната декларация слага край на делото и със заплащане на обезщетението случаят се закрива.

- проблеми при прилагането на реституционното законодателство в България;


- забавяне на изпълнението или неизпълнение на актове на администрацията или съда, с които на жалбоподателите е реституирано правото на собственост върху земеделски земи и гори;
- липсата в националното законодателство на ред за обезщетяване на хора, спрямо които реда в реституционния закон не се прилага: защото искът по него е уважен по отношение на трето добросъвестно лице или защото акта, който признава реституционното право е нищожен;


Неотдавна правителството реши да отпусне на правосъдното министерство поредния финансов транш от 43 хил. евро заради превратно прилагане на Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти и осъдителните решения спрямо България. Причината бе, че Европейският съд по правата на човек е предупредил, че има установена практика да удовлетворява такива искове и държавата да бъде осъждана. Парите, отпуснати от кабинета са за обезщетението по жалба на семейство Стефанови като изобщо не се е стигнало до дело, а правителството е предложило доброволно да изплати парите и да уреди въпроса извънсъдебно, защото така ще избегне разноските по делото, което със сигурност ще изгуби.


Жалбите пред европейския съд са на основа чл. 7 от реституционния закон, който дава възможност на собственици на национализирани имоти да си ги търсят обратно, дори и от трета добросъвестна страна, т.е. от купувачи, платили за тях.Правосъдното министерство не посочи колко са висящи дела по Закона за възстановяване собствеността върху одържавените недвижими имоти или т.нар. казуси със запетайка, тъй като ЕСПЧ конституира държавата като ответник едва на по-късен етап - 6 месеца, когато съдът сметне, че жалбата е от особена важност и от 3 до 5 години в общите случаи.


Обикновено и в съответствие с новите правила на Европейския съд в Страсбург, когато има явно нарушение на Европейската конвенция (както по делото "Стефанови", за което кабинетът отпусна неотдавна 42 хил. евро - бел.ред.) е възможно да се сключи приятелско споразумение и държавата да не бъде осъдена. Тя обаче заплаща пари за обезщетение.


"Следва да се има предвид, че реституционните производства в голямата си част са приключили, така че висящите жалби не би следвало да са многобройни", гласи отговорът на правосъдното министерство. Статистиката, с която то разполага с информация, показва - шест групи дела, по които наблюдението от Комитета на министрите е приключило, който е органа за контрол на изпълнението на съдебни решения.


Министерството посочва още, че голяма част от нарушенията на България на член 1 от Протокол № 1 от Конвенцията се отнасят главно до проблеми при прилагането на реституционното законодателство. По някои решения съдът в Страсбург е дал конкретни указания на властите за създаване на възможности за защита срещу подобни нарушения на национално равнище. Макар някои от законите, регламентиращи тази материя да са вече променени или отменени, или реституционните процеси като цяло да са приключили, нерешени казуси продължават да бъдат предмет на решения на Европейския съд и по тях да се постановяват осъдителни решения, отбелязва правосъдното министерство.


Някои решения, чието изпълнение (изпълнението се контролира от Комитета на министрите - бел.ред.) все още не е приключило, засяга хипотези на възстановяване на собствеността върху одържавени имоти, които са били закупени от частни лица. Някои от хипотезите са изгубили актуалност или са много специфични.


Въпреки това Комитетът на министрите препоръчва на България да анализира необходимостта и възможността за предвиждане в националното законодателство на ред за обезщетяване на хора, спрямо които редът по чл. 7, ал. 2 и 3 от реституционния закон не се прилага, а именно: защото искът по този закон е уважен по отношение на трето добросъвестно лице или защото актът, който признава реституционното право е обявен за нищожен.


Редица от решенията на Европейския съд засягат реституцията на земеделски земи и гори. Основният проблем по тези дела е забавяне на изпълнението или неизпълнение на актове на администрацията или съдебни решения, с които на жалбоподателите е възстановено/реституирано правото на собственост върху земеделски земи и гори. В няколко свои решения Европейският съд е дал конкретни препоръки към България:


- въвеждане във вътрешното право на конкретни срокове за изпълнението на административните и съдебни решения на компетентните вътрешни органи, с които е възстановено правото на собственост върху земеделски земи;
- средство за защита, даващо възможност на заинтересованите лица да получат обезщетение в случай на неспазване на същите тези срокове.


Разгледаните от ЕСПЧ дела засягат различни хипотези по вътрешното законодателство - най-често уредени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. За изпълнението на тези дела е необходимо да бъдат установени различните видове причини, поради които реституцията все още не може да бъде довършена спрямо някои правоимащи, както и да се набележат мерки за ускорено приключване на процедурите по реституция и обезщетяване на правоимащите, допълва правосъдното министерство.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Неутрално

  България винаги губи!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Матряла плаща, нЕма проблеми.

 3. 3 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Разстроено

  2 трилиона долара и държавни активи за 300 млрд. долара ги раздадоха за една седмица на червени тъпи боклуци и никой не им търси съдебна отговорност за разграбване на Държавата, а частната собственост по наследство изкарана с къртовски труд и национализирана не може

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 4. 4 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кой е Бах?":
  До коментар [#2] от "442":
  Ееехааа, а как хубаво беше когато държавата разиграваше гадните реститути като маймуни, и нямаше ЕСПЧ! Тогава държавата/мат'ряла НЕ плащаше, и народът тънеше в охол, нали?

  п.с. Това "хипотези на възстановяване на собствеността върху одържавени имоти, които са били закупени от частни лица/добросъвестни купувачи" говори ли ви нещо? А ко лине-попитайте някой софиянец (такъв с рода тук от преди 9/9) да ви разкаже няколко случая.


  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3119 Любопитно

  За девет години България е загубила десет дела за реституция"
  а колко дела е завела/загубила срещу престъпни приватизатори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Затуй носете цветя и венци на паметника на големия българин, държавник и общественик Светослав Лучников.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  В правосъдието ни работят едни от най"компетентните органи"в България.Други такива"компетентни органи"работят в държавната и общинска администрация,парламента и Министерски съвет.Като цяло се получава един голям"държавен компетентен орган"който вече 27 години съвсем"компетентно"изтърбуши и държавата и народа.

 8. 8 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  България губи дела заради корумпираните чиновници. Едва ли има човек, който се е сблъскал с некадърната и корумпирана администрация в общините, независимо дали се отнася до реституция или друг проблем. Когато тръгнеш да търсиш правата си се сблъскваш с непробиваема стена от незаинтересовани чиновници, за които времето е без значение.

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  Следователно служителите в съдебната ни система са не само корумпирани, но и некадърни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И това е в резултат на извършеният криминален преход.Причината е дифицита ни на почтенност и благородство.

  5ar8
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  До коментар [#4] от "Roni Kokov":

  и сега умишлено се бавят делата за връщане на собственост срещу имотната мафия- гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":
  [quote#11:"КМЕТ В СЯНКА"]и сега умишлено се бавят делата за връщане на собственост срещу имотната мафия- гарантирано от ГЕРБ !!! [/quote]
  Така е! Друго си беше по времето на орешарски и/или тройната коалиция, и/или царвула, а при виденов беше направо рай (когато заплатите скокнаха на хиляди левове)- всичко вървеше по мед и масло! Това комунистите бяхте факири, ЧУДОТВОРЦИ! И лъжци като за световно-такива си останахте и до днес!

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 13. 13 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дневник спите. Ново земетресение в Италия с магнитуд около 6,5, първоначално обявено за 7,1. Гледам на живо по Раи, кметовете са отчаяни. Говори се за ужасни последици, има села, които са напълно унищожени и трусовете продължават.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Държавата е последователна в неглижирането на правото на собственост

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И с право. Частаната собственост е неприкосновена. Мръсотиите на комунягите трябва да бъдат обещетени. Аз лично нямам не върнати имоти, но правдата си е правда.

  chavo64
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  До коментар [#12] от "Roni Kokov":

  какво общо има герберската трагедия в съдебната система с предишните правителства ? що не обвиниш и светия синод. ама на вас все някой друг ви е оцапал потурите !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":
  [quote#16:"КМЕТ В СЯНКА"]какво общо има герберската трагедия в съдебната система с предишните правителства??[/quote]
  Нищо общо бе, кмете. Съдебната система по времето на царвула, тройната коалиция и орешарски беше БЕЗУПРЕЧНА!!! По тяхно време затворите се препълниха с корумпирани и крадливи гербери (нищо че ГЕРБ още го нямаше де), обвинени от безупречни прокурори, и осъдени на дъъълги години пандиз от безупречни съдии. Надявам се да потвърдиш този факт с поне десетина имена на опандизени корумпирани политици, депутати, министри и висши държавни чиновници, щото аз не се сещам за такива. Което помня само е че от цяла Европа, САЩ и други държави (както и от близките галактики) идваха съдии и прокурори да се учат от българската съдебна система!

  Само като дойде ГЕРБ на власт съдебната система се срина, и аз туй казвам!

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Сега всеки новоизлюпен богаташ, с червена книжка, пази с нокти и зъби заграбеното , защото частната собственост е неприкосновена. А бащите и дедите им, дето ограбиха имотните българи след 9 септември и се настаниха в жилищата им, че и живота отнеха на много от тях, им завещаха заграбеното, като наследство.

 19. 19 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  кмете, това че за всичките ти лични неудачи ГЕРБ ти е виновен отдавна се разбра. Нямаш един коментар в който да не ги обвиняваш за всичко, типично на комунде като теб. От години каканижеш едно и също-За ВСИЧКО ГЕРБ са виновни-и за съдебната система, и а билетчето 1.6 лв в градския транспорт, вероятно и са Свищовското земетресение ГЕРБ е виновен. Ама бъди добър да споменеш някой успехи поне в съдебната система по време на обичните ти комунисти-все пак преди ГЕРБ все те са били на власт (освен 97-2001).

  А ако не можеш-въздържай се от ЛС като това което си ми пратил:

  http://prikachi.com/images.php?images/671/8947671g.png

  Щото милиционерският келеш си ти в случая.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 20. 20 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Реститутките от първите години на криворазбраната демокрация не само се погрижиха за своите имоти, но и създадоха проблеми които ще ни тежат още десетки години. Тях никой не ги съди, дори и тези дето още смърдят.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Весело

  До коментар [#17] от "Roni Kokov":


  До коментар [#19] от "Roni Kokov":

  истерията ти е доста показателна. не си струваш коментирането.Доста слаб самоконтрол.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":


  [quote#21:"КМЕТ В СЯНКА"] не си струваш коментирането.[/quote]
  Така е: Като не можеш да дадеш ЕДИН пример за успехите на съдебната система по времето на царвула, тройната коалиция и орешко-не коментираш. Ама по ГЕРБ плюеш във всеки коментар. Е, комундетата сте едни и същи, дерзайте.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  До коментар [#22] от "Roni Kokov":

  каквото виждам - това пиша. Нямам розови герберски очила и не вярвам на бойко и компания на нито една дума.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ааа, изплю камъчето най сетне, хехе: Значи НЕ ВИЖДАШ нищо свестно за съдебната система (за това е статията, нали) когато Оправляваха царвула, тройната коалиция и орешко, и за туй не пишеш нищо за тях. Или както е казал поетът- партийката ми винаги е права, дори и когато греши! Или се поразцепи на...колко станаха-бсп, абв, дончева, и кой още беше?

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Весело

  До коментар [#24] от "Roni Kokov":

  ама вече и стихове ли му пишете на светиня ви ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK