В дебати Трайков, Каракачанов, Калфин и Орешарски се обявиха за по-високи доходи и спиране на нелегалните мигранти

Кандидатите за президент Трайчо Трайков, Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин и Пламен Орешарси влязоха в предизборен дебат.

© Дневник

Кандидатите за президент Трайчо Трайков, Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин и Пламен Орешарси влязоха в предизборен дебат.Кандидатите за президент Трайчо Трайков (Реформаторски блок), Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти"), Ивайло Калфин ("Калфин-Президент") и Пламен Орешарски (подкрепен от ДПС) влязоха в предизборни дебати в ефира на Нова телевизия. Първият сблъсък бе на тема "Доходи", вторият - за корупцията и съдебната реформа, а третият - на тема "Външна политика". Претендентите, които според социологическите проучвания имат най-голям шанс за балотаж, Цецка Цачева (ГЕРБ) и ген. Румен Радев, (БСП) не участваха в диспута.


Как да се вдигнат доходите


Макар че президентът няма преки правомоция за увеличаване на доходите, и четиримата кандидати за държавен глава обявиха това като цел и приоритет. Според Трайчо Трайков "пенсиите са срамни, защото парите в държавата изчезват на други места". Той даде пример, че при обществените поръчки имало 20-30% "данък ДПС".
Красимир Каракачанов пък заяви, че президентът може и трябва да бъде активен за увеличаване на доходите. Според него минималната пенсия трябва да е поне 300 лева, колкото е линията на бедността, определена с решение на Министерския съвет. "Не е нормално пенсиите в България да бъдат по-ниски от тези в Албания", смята Каракачанов. Той поиска и ревизия на инвалидните пенсии.


Бившият социален министър в кабинета "Борисов 2" Ивайло Калфин се обяви за преизчисляване на пенсиите, както през 2008 г., както и за нов профил на икономиката, който да задържа хората у нас. За Пламен Орешарски борбата с бедността е функция на икономическото развитие, но и елемент на националната сигурност.


Съдебна реформа за борба с корупцията


Според Трайчо Трайков в момента държавата не може да бъде гарант, че правилата се спазват. Първото нещо, което трябва да се промени в конституцията - по думите му - е да се реши, че вече няма да има Велико Народно събрание. "Как си представяте главният прорурор да каже: "Искам да се отчитам пред вас и, ако не спазвам правилата, да ми направите импийчмънт"?, попита Трайков.


И според Ивайло Калфин всичко опира до Великото Народно събрание. Той се обяви за инициирани от президента дебати за съдебната реформа и заяви, че съдебната система трябва да дава справедливост и ефективност.


Красимир Каракачанов е на мнение, че личният пример на политиците трябва да бъде преди всичко, а в момента обществото остава с впечатление, че има 10-процентови комисиионни. "Как да има нормална система, като хората виждат, че политическата класа е корумпирана? Когато стана президент, няма да казвам: "Кажи си, Иване! (бел.ред. - така президентът Петър Стоянов попита тогавашния премиер Иван Костов за корупцията по високите етажи), а ще задавам въпроса: "Защо, Иване?", заяви Каракачанов.


Според Пламен Орешарски проблемът с корупцията е проблем на върховенството на закона, разбирано като спазване на правила във всички области на обществено-политическия и икономическия живот.


Към кого да бъде насочена външната ни политика


И четиримата кандидати за президент се обявиха за разрешаване на проблема с бежанците. Според Красимир Каракачанов у нас не трябва да се допускат нелегални мигранти, а Европа не трябва да приема директиви за приемане и разселване на бежанци. Ако бъде избран за президент Ивайло Калфин обеща активна дипломатическа дейност за връщане на нелегалните мигранти обратно. Според Трайчо Трайков България трябва да се справи при битката с "каналджийската мафия". Пламен Орешарски пък се похвали, че като премиер е започнал изграждането на оградата по границата, която всъщност е довела до намаляване на броя на бежанците у нас.


Според Трайчо Трайков българският президент трябва да създаде предпоставки за балансирани отношения и с Турция, и с Русия. По думите на реформатора санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия са наложени не от друг, а от действия на президента Владимир Путин. Красимир Каракачанов пък разкритикува българския президент Росен Плевнелиев за изказвания за флоти срещу Русия, които са довели до отлива на руски туристи у нас, заради което сме загубили 400-500 млн. евро. Той се обяви против санкциите срещу Русия.


Ивайло Калфин видя опасностите за България на друго място - в Близкия Изток, където има етническо и религиозно напрежение. Той заяви, че би направил инициатива за "Еврорегион в Черно море", както и за Б5, при която петте държави от Балканите в ЕС да излизат с общи решения. Така според него щели да се върнат времената, когато българският президент ходел и в Русия, и в САЩ, а после му връщали визитите. И според Трайчо Трайков регионалната политика е задължение номер 1.


Пламен Орешарски заяви, че като президент би полагал усилия да поддържа приятелства и да осъществява нови. По думите му санкциите, в т.ч. и срещу Русия, не са играли добра роля на никого. Той определи като диктатура връщането на турски граждани без съд, каквито случаи имаше от българска страна.


Трайков попита Калфин дали е добре, ако Турция си хареса парче от България, а той му отвърна, че няма как някой да подкрепи такова нещо. "Това значи обаче България да има достатъчно средства за самозащита", заяви Калфин.


Срещу изборни манипулации


Пламен Орешарски призова всички опоненти да подпишат декларация срещу изборни манипулации, а участниците в дебата се съгласиха.


И четиримата кандидати критикуваха отсъствието на Цецка Цачева и на ген. Румен Радев от дебата. "Тези хора, които бягат от дебати, нека да си получат заслуженото от българските граждани", призова Красимир Каракачанов. Той помоли отсъстващите да бъдат питани за бежанците, за връщането на казармата и за членството на Турция в ЕС. А Трайчо Трайков обобщи, че щом кандидатите се крият от дебати, се крият и от хората. В началото на диспута Ивайло Калфин ги призова да слушат, тъй като могат да научат нещо.


По време на дебата в спор влязоха само Каракачанов и Калфин по въпроса с интеграцията на ромите, която не била постигната и от бившия социален министър. Поводът бе въпрос за декларация, в която лидерът на НФСБ Валери Симеонов определял ромските майки като "майки с инстинкт на улична кучка". Калфин попита Каракачанов как ще обединява тези майки, ако стане президент.


Опонентите разкритикуваха Трайчо Трайков, че спрял строежа на АЕЦ "Белене", заради което България тепърва щяла да си плаща.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK