Роднини на върнатите седем турски граждани ще съдят България в Страсбург

Скрийншот от предаването на Абдулах Бююк на турските власти през август т. г.

© "Протестна мрежа"

Скрийншот от предаването на Абдулах Бююк на турските власти през август т. г.Близките на част от предадените на Турция в средата на октомври седем нейни граждани ще съдят България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщи "Сега", като се позовава на Би Ти Ви. Те са решили да заведат искове заради връщането на роднините им в Турция, където те са обвинени в тероризъм, защото ползвали мобилно приложение за криптирани разговори, което властите приемат, че е използвано от привърженици на турския проповедник Фетуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат през юли. ByLock е създадено от турски специалист през 2014 г. и според Анкара е било използвано за комуникация между гюленистите.


Седемте турски граждани бяха заловени в каросерията на камион на Дунав мост при опит да преминат в Румъния и бяха върнати в Турция само след 24-часов престой в България. След като случаят доби публична известност от турските медии, МВР обясни, че седемте турски граждани не са искали международна закрила, не са искали адвокатска защита, както и не са споменали, че бягат от родината си по политически причини, а за да търсят работа на Запад.Близките им обаче твърдят точно обратното.
"Казах му: "Мили братко, България е част от Европейския съюз, затова подайте молби за убежище." Той ми каза: "Ок, ще го направим." Моят брат е учител. Останалите трима също са комисари в Турция. Те знаят какво трябва да правят. Аз изрично му казах: България не може да ви върне в Турция. Той ми писа: "Говорихме с българските полицаи и те ни казаха: Ок, ще отидете в София, където има бежански лагер", казва пред Би Ти Ви живеещият в Германия Сейит, който е брат на един от заловените - Сонер. Тогава никой от близките не се е съмнявал, че бегълците са в сигурност в България - до следващото им обаждане.


"Обади се отново и каза: "Аз съм в Истанбул и ще ме съдят. България ме изпрати тук." Бяхме шокирани", заяви Хайдар, син на друг от задържаните.


Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че полицията не е извършила никакво нарушение. Те са били с валидни документи, а тези, които официалната власт в Турция е обявила за гюленисти, били с анулирани документи, коментира още Бъчварова.


"От границата с Румъния директно са ги върнали, казали са им, че ще бъдат оставени, че ще бъдат закарани в бежански лагер, дали са им формуляри да подпишат какъв багаж носят в себе си, те са го подписали и са били с нагласата, че отиват в бежански лагер и че са написали молбите за убежище, но оттам нататък се озовават в Одрин", обясни бившият главен редактор на в. "Заман - България" Мехмед Юмер.


Между България и Турция действа споразумение за връщане на турски граждани. През август България върна на съседната държава издирвания там бизнесмен Абдулах Бююк на формалното основание, че документите му са изтекли, и въпреки отказа на съда на два пъти да го екстрадира заради липса на гаранции за сигурността му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK