Орешарски призова кандидат-президентите да носят отговорност за изборни нарушения на партиите, които ги подкрепят

Пламен Орешарски

© Анелия Николова

Пламен ОрешарскиКандидатът за президент Пламен Орешарски, който има подкрепата на ДПС, предложи на останалите претенденти за държавен глава да подпишат декларация за честни избори и спазване на правилата, която изразява "непоколебимото им желание и воля да понесат отговорността солидарно с партиите или инициативните комитети, които са ги издигнали". Декларацията е разпратена до предизборните щабове, съобщиха от щаба на Орешарски.


"Необходимостта от подписването на такава декларация се доказва от факта, на който всички ние, българските граждани, станахме свидетели при последните няколко избори – как български депутати разнасят чували с бюлетини в изборната нощ. Факт, толкова безпрецедентен, колкото безпрецедентна бе и липсата на последствия. Нека всички ние, които се борим за доверието на нашите съграждани, поне да декларираме нежеланието си те да бъдат лъгани от наше име и за наша сметка", се казва в декларацията.


В нея пише още: "Аз, Пламен Орешарски, в качеството си на кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет, декларирам своята готовност да поема лична отговорност за действия от страна на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата ми, представляващи нарушение на законите на Република България, свързани с провеждането на настоящите президентски избори. Всяко неправомерно действие от страна на политическата сила или инициативен комитет, издигнали кандидатите за президент и вицепрезидент, да се счита като отговорност и на кандидатпрезидентската двойка с всички произтичащи от това последици."
В декларацията Орешарски се обръща и към избирателите, че би било нелепо в "деня след изборите да бъдат забравяни и неглижирани всички нарушения и престъпления, извършени в изборния ден".


"Днес опасността не е в купуването на гласове, а в купуването на избирателни секции, фалшифициране на протоколи и брутална и откровена подмяна на чували с бюлетини. Призовавам всички участници и подкрепящите ги организации да се обединим и заедно да сложим край на порочната практика, въведена и утвърдена от сегашните управляващи. Защото, подменяйки вота на българските граждани, те не само пречат да бъде избран най-достойният, те пречат на България да бъде една наистина европейска държава. Затова, нека преди да бъдем политици и президенти, да станем честни хора", пише още в декларацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK