Трайчо Трайков към студенти: Не гласувайте конформистки, гласувайте за ценности

Трайчо Трайков се срещна със студентски клуб на политолога

© Юлия Лазарова

Трайчо Трайков се срещна със студентски клуб на политологаДа не гласуват конформистки и да се стремят към натрупването на необходимата за промяна критична маса в обществото. Това бяха част от посланията, които кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков направи на среща със Студентския клуб на политолога към Софийския университет "Св. Климент Охридски" в понеделник вечерта.


След като пълна зала в Националния студентския дом в София изчака търпеливо и без ропот закъсняващия половин час Трайков, той започна със спомени за събития, случили му се в същата сграда. "На вашата възраст създадохме първата некомунистическа студентска организация - на студентите икономисти. През 90-та година. Един приятел каза тогава: Колко е хубаво, тука можеш да фалираш колкото си искаш пъти, няма да загубиш пари", разказа Трайков. Младежите чуха оше, че за него моментът е съдбоносен за страната, за това към коя част на света иска да принадлежи България. Ние принадлежим към групата на 15% от богатите в света и трябва да го запазим, според Трайков.


Той добави, че за него конформисткият вот, това да гласуваш за сочения за най-силен кандидат, винаги е бил една мистерия. "Защо гласуваш за този, който ще спечели", попита риторично Трайков. Трябва да се гласува от гледна точка на ценности, каза той на студентите.
"В момента в България и в целия свят се чуват все повече гласове, че нещо трябва да променим. България е част от ЕС, най-голямата икономика в света, и от НАТО – най-могъщият отбранителен съюз в човешката история, и на нас ни внушават, че трябва да се съобразяваме с wonna be императорите от южната ни съседка", продължи краткото си изложение Трайков. Според него в тези организации трябва да се държим не като държава в предприсъединителния си период и да изпълняваме, а да отстояваме интересите си.


"В началото на тази кампания само аз бях десен кандидат. Когато ГЕРБ обявиха Цачева, тя инстинктивно се лепна вляво. После се преориентира и започна да повтаря моите послания. Вчера премиерът каза, че няма да подава оставка, ако Цачева не спечели. Ако те са се уплашили, аз не съм", заяви Трайков. Той добави, че знае какво става след управленията на комунистите и България няма възможност и време да експериментираме още веднъж.


Трайчо Трайков

© Юлия Лазарова

Трайчо Трайков


Той разказа, че на срещите си в цялата страна е видял 5-6 града, в които нещата са що-годе нормални, но в малките и средните е ужасно. "4000 - 5000 души от малките градове всяка година напускат България, а в същото време псевдопатриоти ни плашат с мигранти."


Според Трайков основата на проблема с бедността в страната и ниските пенсии е, че държавата не си върши задълженията. Той даде примери със загубените 4-5 млрд. лв. с фалита на КТБ, което се случило, защото БНБ не е регулатор на място, и загубата на половин милиард всяка година заради монополистите на пазара за горива. Според него така за последните години са изчезнали едни 10 млрд. лв.


Решението според Трайков е в това да се създаде критична маса от хора. Той даде пример на младежите с националния отбор по футбол през 94-та, когато в отбора е имало 6-7 талантливи футболисти и резултатът се помни още. Той смята, че за да се случат нещата, в парламента трябват 120 депутати, а в правителството - премиер и 7-8 министри. За това президентските избори са важни - "ако спечелим президентството, печелим 100%".


Трайчо Трайков смята, че това е причината за неглижиране на президентската кампания.
"Днес като бягат от дебати, утре ще бягат от хората", каза той. Трайков обаче е убеден, че способните хора не са малко в България. "Не сме малко, не е вярно, че няма да стане, ще стане", каза той.


Христо Анастасов от сдружение "Обединени реформатори", който беше съорганизатор на срещата, каза: "Ако нямаме за президент г-н Трайков, няма да имаме президент изобщо. Когато бях на вашата възраст през 2000 г., светът беше съвсем друг. Изглеждаше като развиващ се към мир и демокрация свят. Но днес сме в нова студена война, която нови имперски комплекси провокират. Не може държавният глава да е някаква майка или някакъв генерал, който не знае дали е наляво или надясно."


След това започна и същинската част с въпроси от бъдещите политолози.


Лъчезар Симеонов попита: "Какво може един президент да направи за повишаване на отчетността на прокуратурата?"


Това е едното основно направление, в което трябва да започне реформата - прокурор по корупцията, който може да разглежда дела за корупция без участието на главния прокурор, отговори му Трайков. Според него трябва да има процедура по импийчмънт на главния прокурор, а отчетността трябва да е задължителна.


Георги Кирилов (който не е студент) участва с въпрос-изявление, в който се смесваха правомощията на президента да командва службите, правомощията на адвокати и теория на конспирацията.


Трайков му отговори, че тайните служби у нас не могат да си вършат работата. "На тях им викаха журналисти с пищови, защото, като им се възложи работа, те търсеха в Google. Абсолютно сa пробити", добави Трайков


Арманда Димитрова попита: Силно вярвате в идеологиите. Ако погледнем отвъд това, как си представяте да си десен президент, как биха се почувствали левите избиратели?


Ако човек вярва в индивидуалните права и меритокрацията (форма на държавно управление, основаваща се на участие в управлението на способните - б.а.) и това го прави автоматично десен..., отговори ѝ Трайков. После ѝ обясни, че като десен икономист би искал да има повече пазарна икономика. Според него определящите се като леви избиратели вече са си решили, че ще гласуват за Радев, Дончева и т.н.


Правата на човека са безусловни и не могат да бъдат поставени пред национални интереси, убеден бе Трайков. Той добави, че се страхува от хора с такива инстинкти като тези на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която каза, че националната сигурност е над някои човешки права. Трайков обясни, че вярва в абсолютното върховенство на закона и че хората трябва да бъдат оценявани според труда и способностите им, и смята, че много хора искат това. Те гласуват за кандидата на БСП, защото не харесват този на ГЕРБ, каза той, както и че ще е по-трудно да се бори за тези гласове. "Ако забелязвате, те (ГЕРБ - б.а.) вече се наричат народна партия, а не дясна или дясноцентристка. Тези хора са малко нещастни, че сме в ЕС и НАТО. Страх ги е, че ще свършат еврофондовете", каза Трайков. Наблюденията му са, че хората в масовия случай не напускат България, защото нямат залък хляб. "Сега живеем много по-добре от 10 години, а от преди 30 години живеем безусловно по-добре. В сравнение с потенциала, което реализирахме със страните от нашата черга, сме много по-зле. Когато хората имат свободата да избират къде да живеят, избират чужбина", каза Трайков.


Марио Русинов попита: Ако бяхте държавен глава, бихте ли предложили референдум и на кои законопроекти бихте заложили вето?


Не трябва да се злоупотребява с референдумите, отговори му Трайков и даде пример с референдума във Великобритания, който бе организиран от Дейвид Камерън, за да тушира вътрешнопартийно напрежение сред консерваторите. За да постигнат свои политически цели, вкараха разговора в абсурдното, добави кандидат-президентът. Той смята, че в кралството са били изключително изненадани от резултата от референдума, а цялата история се е случила, защото 10 души на ръководна длъжност са отказали да взимат решения.


"За всеки важен закон, който е приет с под 120 гласа, ще налагам вето. Да си го знаят от началото", заяви Трайков. Той смята, че президентът в мирно време трябва "да свети с едно фенерче из тъмните места на страната".


Бъдещите политолози

© Юлия Лазарова

Бъдещите политолози


"Западната система се намира в шах. В Европа има криза на идентичността. От юдео-християнски ценности преминава в либералните. Няма ли опасност България да изпадне в такава криза", попита Лъчезар (фамилията не се чу).


"От Русия и Турция казват, че има криза на идентичността, но децата им отиват на Запад. У нас също. Къде точно е кризата", каза му Трайков. Според него в ЕС има една криза и тя е, че на най-високите постове се избират хора, срещу които никой няма нищо против, а трябва да са хора с лидерски качества. "Сигурен съм, че Чърчил никога не биха го класирали за еврокомисар", каза на студентите Трайков. Според него проблемът на ЕС е, че не може да трансформира икономическата си мощ в политическа, включително военна, което прави съюза политическо джудже.


Най-често съм чувал критика за християнските ценности от Русия, каза Трайков и добави, че източникът на тези твърдения е "корумпирана църква от КГБ-исти". Той напомни, че в Русия има много мюсюлмани, а Рамзан Кадиров е сред най-близките хора до президента Владимир Путин.


Деси Котева попита за реформата на образованието, където "всички знаем, че има проблем".


Трайков разказа за свой разговор с еврокомисаря на Финландия - страната, която постига най-добри резултати в образованието. "Направете така, че най-добрите да искат да стана учители", бил съветът от Финландия. Трайков очерта един порочен кръг: малки градове се обезлюдяват, дори и да има инвеститори, те няма кого да наемат, социалните услуги стават все по-скъпи, има големи болници, които се крепят само на лекари пенсионери. "Трябва да започнем с ударна доза образование. Трябва да се инвестира в качеството на обучение и преподаване", даде рецептата на края на срещата Трайков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не се косете, подредбата ще е друга.
  Първи тур, поредност на кандидатите:
  1. Радев
  2. Каракачанов
  3. Цачева
  4. Калфин
  5. Дончева
  6. Трайков

  Идва балотажа, депесарите подкрепят Радев, герберастите, Каракачанов.
  Президент - Каракачанов.
  Това е.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 2. 2 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Втори-трети - Орешарски. А там нататък....

 3. 3 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Бягали от дебат с Трайков??? Че той няма дори мъжеството да застане с ясна позиция, по отношение на въпроси с меко казано национално и общоевропейско значение, като СЕТА и ТТIP, ама другите били бягали от дебат с него.
  А като му чета неадекватните отговори, май наш Трайчо ще се бори за място под слънцето единствено с Митьо Пищова.

 4. 4 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  На всички честит Ден на Будителите! И оригинален абзац от Захарий Стоянов за Дякона: "Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…”

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#1] от "Sars Saraktos":

  Колега, ако сбъркаш местата в класацията на повече от 2 души, ще се откажеш ли от партизанското си име и ще излезеш ли с истинското? Би било редно.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Ако се чувствате будни и отговорни - Трайков, ако ви се дреме в очакване на "оправяне" - вся осталная.
  Будни и разумни!

 8. 8 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "авторът":

  Да, ако ми гарантираш, че Цветан Цветанов няма да фалшифицира изборите както прави от 2011-та насам.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 9. 9 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  И какви ценности предлага Трайчу и компанията, която стои зад него , на младите хора?

  Ценностите на ляво- толерастията, либерастката диктатура и меркелизма.

  Ценностите на БХК, Отворено общество и Дойче Веле?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 10. 10 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Ценностите на Трайчу- кандидат- президент- да се скатаеш от казармата, която всички негови съученици от Английската, карахме!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  "Деси Котева попита за реформата на образованието, където "всички знаем, че има проблем".
  “Трайков разказа за свой разговор с еврокомисаря на Финландия - страната, която постига най-добри резултати в образованието.”

  На въпросът на стиудентката, коректният отговор на Трайков трябваше да бъде, аз дори не съм депутат!

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Любопитно

  До коментар [#9] от "mr.lottalove. I vote for Alice Cooper!":

  Ти даже не знаеш кои са десните ценности ,ама бързаш да кажеш.Плащат ви повече за първите коментари?

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Е, доживяхме във форума комунисти да говорят за ценности и пишман патриоти да мислят за България.

 14. 14 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "mr.lottalove. I vote for Alice Cooper!":

  Как пък не ти омръзна по сто пъти на ден да ръсиш едни и същи глупости!? Наистина си като развален грамофон

  Who Is John Galt?
 15. 15 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Жална ви майка ,ако не изберете Трайков. Ще го разберете след това....както американците ,ако изберат женската ????.....и за двата народа лошо.....но...късно е чадо....

 16. 16 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#14] от "heavymetal":

  Истината боли, а?
  Ляво- толерастите не понасяте различно мнение!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2857 Весело

  До коментар [#12] от "hodounski Трайков -десният кандидат":

  Теб колко ти плащат да агитираш с никнейма си за Трайков - за едно кафенце и хамбургер има ли (както бяха организираните протестъри от ГЕРБ по времето на Орешарски, които после се облажиха че те свалили Пацо, а бяха един файтон хора - четири бусчета - макс 65-70 човека).

  Вчера в центъра на Стара Загора агитираха за Трайков - с такива смешни лозунги дето само БКП може да им е конкурент.
  "Имам силата да бъда свободен, и искам свободата да дам сила на страната си!"

  Един от най-тъпите лозунги. Една от най-тъпите брошури - Силата, Свободата, Монополите, НАТО и ЕС, Корупцията, Съдебната реформа, Интересите на страната - и никаква идея какво ще се опита да направи по въпроса. Агитпропчиците от РБ ще му съсипят имиджа на човека - добре че се изявява и на живо, че човек да разбере че не е глупав, всъщност думата е тъп.

 18. 18 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Както пише доктор Тони Филипов: "Между другото, тая седмица се очертава да е байхуюва с извинение. Бъчварова рекла, че Трайчо няма шанс за балотаж. И Митко Делчев от Куневите я затапил. Рекъл й, че „освен за вицепремиер по коалиционната политика, тя не ставала и „за други неща“. И Бъчварова разбрала това така, както всяка жена на 58 г. би го разбрала. И побесняла: „Още малко и за Бай х.й в пола ще ме обявите!“ А за Трайчо може и да е права. Миналата седмица, докато си карах колелото из парка „Заимов”, се натъкнах на мероприятие на Трайчо. Камерна среща с избиратели. Но избирателите не дойдоха… Преброих седем ученички, които раздаваха листовки. Официалните лица бяха Трайчо, един друг и още двама. И една жена средна хубост. Извинете, средна възраст, ранна средна възраст, симпатична. Дали бяха подранили, или закъснели, но групата си остана в тоя състав двайсетината минути, докато си джитках из парка. Което в никакъв случай не означава, че Трайчо няма шанс за балотажа."
  http://offnews.bg/news/Nashite-avtori_2490/Iz-delnitcite-na-edin-lud-24-28-oktomvri_638833.html?page=1

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 19. 19 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 311 Неутрално

  грижи от дясно , грижи от ляво , все загрижени , а докато се усетиш вече си вързан и преджобен и от ляво и от дясно , всъщност в надпреварата /за президент/ няма свежи идеи , просто боричкане коя част от ;родата; ще заеме място до кацата

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  "Защо гласуваш за този, който ще спечели"

  Бе де му е на туй нещо питанката? Въпрос ли е или не е въпрос?
  Прилича ми на реплика на посредствен актьор.

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Трайчо,чичовото, като се погледнеш в огледалото, виждаш ли президент? Няма никой, казваш? Така е!

 22. 22 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#17] от "Deaddark":

  Дори за малко да ти стане симпатичен Трайчо и веднага след това виждаш Лукарски и Зеленогорски до него и....., кофти тръпка

 23. 23 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 346 Неутрално

  За "юдео-християнски ценности", питал някой си Лъчезар с нечута фамилия!!?? Какъвто оратора, такава и аудиторията.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 24. 24 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  Роси, още има да видим. Например проруски президент и Йотова вице. Това как ти се струва? Ама поне ще сме сигурни че Радан си е казал каквото мисли съдебната реформа.

  На това му се вика заради бълхата да изгориш юргана. За да имаме един прокурорски глас в повече (то пак няма да имаме) сега ще имаме един нов Гоце за поне 5 години. Вместо да набива чемберите и да извива ръцете на Борисов за да издигне Плевнелиев за втори мандат Радан предпочете да тръгне по лесния, но губещ за всички нас път. Този на опортюнизма.

  Човек като мисли със задника си далеч не стига.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2629 Весело

  Трайчо е много интелигентен! 👏

 26. 26 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 491 Неутрално

  И на първи тур и на балотаж ще гласувам за Трайков! На балотажа са ни приготвили про-путинските свине , за които няма да гласувам, защото искам България в Европа, а не в евразийската кочина!

  4itatel
 27. 27 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "Sars Saraktos":
  Нормалните хора не гласуват за мишки като Радев.

  Pivoley
 28. 28 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "psihodesen":
  Ми то СЕТА вече го приеха. Интересно твоя фаворит как ще го стопира? Дай конкретни стъпки, ако можеш.

  Pivoley
 29. 29 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#27] от "pivoley":

  Правилно, затова на балотажа за Каракачанов, та да ием Радев, защото тетка и Трайчо отпадат на първи тур.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Весело

  До коментар [#17] от "Deaddark":

  Не се притеснявай за мен! Аз забогатях по време на протестите и сега работя „на ползу роду“

 31. 31 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Аз винаги мога да гласувам за ценности - злато, антикварни ценности, твърда валута, редки книги и т.н.

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  До коментар [#30] от "hodounski Трайков -десният кандидат":
  [quote#30:"hodounski Трайков -десният кандидат"]Не се притеснявай за мен![/quote]

  За теб не се притеснявам - да се притесняват онези около теб; аз се притеснявам за Трайков - ДСБ сериозно вреди на имиджа на Трайков - със смешни и жалки лозунги в стил ранен соцагитпроп материали. ДСБ-****стите явно имате за цел да накарате Трайков да се откаже да разправя че няма сестра - по същия начин Слави Трифонов подиграваше Петър Стоянов в шоуто си с героя на Виктор " ***ала" Калев - Петьо Коня.

  Само се надявам дано хората са прозрели 'що за стока са ДСБ-****стите и да ги игнорират, та Трайков да стане президент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK