Останали без домове след наводнението в Мизия хора се оказаха без право на глас

Останали без домове след наводнението в Мизия хора се оказаха без право на глас

© ReutersЖители на гр. Мизия, чиито домове бяха разрушени при наводнението от 2014 г., се оказаха без право да гласуват на 6 ноември, след като общината е заличила адресите им, съобщава в. "24 часа". При наводнението загинаха двама души, близо 700 къщи пострадаха сериозно, като 103 се срутиха или се наложи да бъдат съборени.


Голяма част от останалите без дом хора са отишли да живеят при свои близки в различни краища на България. Когато пожелали да гласуват по новото си местоживеене, се оказало, че вече не фигурират в системата на дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) заради заличаване на адресите им в Мизия.


Адресите на останалите без къщи хора са били заличени още през лятото, но хората не били уведомени лично, както се изисква по закон. На сградата на общината била поставена бележка, а на сайта на институцията било публикувано съобщение. Секретарят на община Мизия Десислава Лехчева обясни пред "24 часа", че адресите, на които няма сграда или тя е необитаема, се заличават служебно. "Така изпълняваме задължението си по закон и не можем да бъдем винени за това", коментира тя.
След заличаването на адресите им пострадалите на практика са останали и без валидни лични карти. От МВР са коментирали, че вече са уведомени за случая и ще издадат нови документи на всички, които са поискали това.


Сайтът на ГРАО дава възможност избирателите да направят справка коя е секцията им за гласуване на изборите на държавен глава и референдума на 6 ноември. На сайта може и да се подават "Искане за гласуване по настоящ адрес", по електронен път и да се регистрират издадените "Удостоверения за гласуване на друго място" от общинските администрации след идентификация с електронен подпис.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK