Разследването за злоупотреби в рибарската агенция стигна и до тъщата на обвиняем (допълнена)

Единият от обвиняемите за злоупотреба в ИАРА - Златин Георгиев и адвокатът му Венелина Колева по време на съдебното заседание, в което се искаше отстраняване от длъжност на Георгиев.

© Дневник

Единият от обвиняемите за злоупотреба в ИАРА - Златин Георгиев и адвокатът му Венелина Колева по време на съдебното заседание, в което се искаше отстраняване от длъжност на Георгиев.Разследването за злоупотреба с евросредства в Агенцията по аквакултури стигна и до тъщата на служителя в агенцията, посочен от държавното обвинение като основен извършител - Златин Георгиев. Това се разбра по време на заседание в Софийския градски съд (СГС), на което се разгледа искането на прокуратурата за отстраняването от длъжност на Георгиев, експерт в агенцията.


Новото обвинение е за престъпление срещу паричната и кредитна система и е срещу Бонка Тодорова, която е управител на дружеството "Капитан Зет", получило субсидията от близо 60 хиляди евро. Първоначално прокуратурата не я включи сред обвиняемите, а я посочи за посредствен извършител. Изложеният мотив тогава беше, че Тодорова не е знаела какви документи подписва и се е предоверила на зет си - Георгиев.


Днес прокуратурата потвърди, че Тодорова е обвиняема, но отказа повече подробности.

Досега по случая обвинения получиха трима души. Освен Георгиев това са бившият директор на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура (ИАРА) Янчо Янев и Петър Генов, който не е част от агенцията. Те са с мерки за неотклонение гаранции от по 20 хиляди лева.


Преди десет дни ДАНС и прокуратурата влязоха в офисите на агенцията в Бургас, Ямбол и София и иззеха множество документи. Според прокуратурата извършител на престъплението е Георгиев, който бил подпомогнат от Генов, който фактически е изтеглил парите от субсидията, като това е станало със знанието на Янев.


Директорът на агенцията Янев в качеството си на длъжностно лице е отпуснал средства в размер на 59 972.15 лв. - 85% от Европейския фонд по рибарство и 15% от държавния бюджет, като безвъзмездна финансова помощ. Той обаче според разследващите е знаел, че представените пред агенцията данни за отпускане на субсидията от едноличния собственик на капитала и представляващ фирмата "Капитан Зет" са с невярно съдържание.


Георгиев, който е инспектор в ИАРА, е привлечен като обвиняем, тъй като представил пред агенцията неверни сведения, свързани с посочената по-горе фирма, и получил 59 972.15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с Европейския съюз. Това е станало посредством тъща му, представляваща дружеството "Капитан Зет" - Бонка Тодорова, която от днес е сред обвиняемите.,


Иначе днес съдът реши да отстрани от длъжност Златин Георгиев, за да не възпрепятства разкриването на обективната истина в хода на разследването. Съдът прие, че досъдебното производство е за деяние, което е свързано със служебните задължения на Георгиев в ИАРА.
Съдия Петър Стоицев заяви, че разследването е в начална фаза и представлява фактическа и правна сложност. По тази причина е голяма вероятността прокуратурата да се нуждае от допълнителни доказателства, част от които ще се събират чрез разпити на служители в агенцията, на които Георгиев може да повлияе ако остане на длъжността си.


Съдията коментира и, че ако бъдат събрани достатъчно доказателства и държавното обвинение внесе обвинителен акт по случая в съда, в съдебната зала всички свидетели ще бъдат разпитани отново. Поради това съдът прецени, че е основателно искането на прокуратурата за отстраняване на Георгиев от длъжност.


Съдът не се съгласи с аргументите на защитата, че Георгиев е обвинен в качеството на физическо, а не на длъжностно лице. Адвокат Венелина Колева каза още, че тя и подзащитният й са знаели за акцията на ДАНС два месеца преди нейното реализиране и ако Георгиев е искал да попречи на разследването е щял да го направи. Освен това той бил на най-ниското ниво в йерархията на агенцията и нямало как да влияе на другите служители.


Определението на съда подлежи на обжалване и протест в тридневен срок. Ако това се случи Софийският апелативен съд ще разгледа делото на 8 ноември.


Съдът прекрати производството по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на другия обвняем - Янчо Янев, тъй като той бе уволнен от министъра на земеделието Десислава Танева.


От вчера ИАРА е с нов изпълнителен директор - Валентин Вълков.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 722 Любопитно

  Ако си бяха плащали на правилните граждани,
  без да пропускат вноските...
  сега нямаше да са в просрочие...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Пак тъща. Много помагат тези тъщи.

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  "... Бонка Тодорова, която е управител на дружеството "Капитан Зет"

  Еми, явно зетя е капитан на кораба и тъщата го признава.

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  тая тъща не е с връзки обаче.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Те и при Цецо стигнАха до тъщАта и спрЕха.

 6. 6 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#5:"442"]Те и при Цецо стигнАха до тъщАта и спрЕха.[/quote]

  Вроденият страх на мъжете от тъщата ги е отказал
  Няма какво друго да е просто... с нашата иначе толкова ерудирана съдебна система...

  Stef
 7. 7 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Дискавъри:
  хващат ги, показват ги и ги пускат обратно.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 8. 8 Профил на kolia_dolittle
  kolia_dolittle
  Рейтинг: 229 Весело

  ''Капитан Зет''.... крадат и се подиграват!

 9. 9 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "proventuss":

  +++++++++++++++++++

  евала

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  "Новото обвинение е за престъпление срещу паричната и кредитна система и е срещу Бонка Тодорова, която е управител на дружеството "Капитан Зет", получило субсидията от близо 60 хиляди евро. Първоначално прокуратурата не я включи сред обвиняемите, а я посочи за посредствен извършител.”

  Тъщичката, няма как да е ни лук яла, при положение, че е подписвала документи в качеството си на управител на дружество! Нещата според мен са доста по-смрадливи, отколкото ги показват засега.

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 716 Неутрално

  ... куче влаче ... открили дирята ... ама ще се разиграе „Орел, рак и щука“
  театрото е пълно - хванали дребните „риби“ ... тези схеми - както в ПРСекторРибарство, така и в сходната ѝ по абревиатура ПРСелскитеРайони - са идентични и взаимно се надпреварват в наглост, размери и ... безнаказаност ... разбира се покровителствани от по-височко ниво
  Та ... кого са “хванали“, пък кой, дали и колко ще “накажат“ .... надай се българино!
  Поредното отвличане на вниманието от нещо “по-важно“ - я някой лобистки закон, де избори, я “родна“ античовешка наредба и пр.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  батко, прасето от хотел Берлин открадна 3.5 милиарда лева, тия тука за 60 хиляди еврА правят проблем ... смях!

  it comes from inside, just listen ...
 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Любопитно

  Тази тъща да не се окаже като майката на Вальо Топлото ,т.е. баба-милионерка.............?!

 14. 14 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Случаят е показателен какво става в държавната администрация, тотална шуробаджанащина, корупция и липса на контрол.

 15. 15 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Тук ну занимават с някакви дребни нещица...50-60 хил. евро. Всъщност едрите хайдуци си въртят синджирчето....например Бай Х.., Емо фаса и Миро Гуцата си делнаха по 6 милиона уж за пасене на някакви крави под връх Етрополска Баба и това е само един случай

 16. 16 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Аре стига с тия кокошкарски истории!
  Когато Цацаратурата хване някоя едра риба, тогава ми се обадете.
  Ще хване, ама на кукуво лято.
  Защото е продажна и нескопосана.

 17. 17 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  По важният въпрос е - защо е нужно да има рибарска агенция?

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#17] от "happystory":

  Как предлагате да се регулират нещата с морския риболов, този по Дунав и т.н.?

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#17] от "happystory":

  е как тия малките агенцийки са за по низшата номенклатура и милиционери...не може всички да лапат милиони..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 20. 20 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#18] от "2.5":

  Предлагам да няма регулация, каквото е нужно да бъде приватизирано, да бъде оставено в частни ръце. Хората трябва да махнат идеята от главата си че ако правителството не регулира нещо, значи няма да работи успешно. Сравни пазарното решение с/у правителственото, винаги пазаррното решение е по добро, всичко оставено в частни ръце е винаги по добре, никои не се грижи за чужда собственост така както се грижи за собствената си в коя влага собсените си пари.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  [quote#20:"happystory"]никои не се грижи за чужда собственост така както се грижи за собствената си [/quote]
  Тия грижовници на чужда собственост в Наказателния кодекс се наричат "крадци", "измамници", "изнудвачи". Та държавната регулация няма за цел толкова да управлява частната собственост колкото да я предпазва от "усвояване" от активни предприемачи. Като например, завъдиш риба в язовира и дойдат едни "активни предприемачи" и ти я изловят.
  Има и други "грижовници", които така обгрижват собствената си собственост, че завладяват съседната чужда. А по-нахалните дори искат да бъдат обезщетени затова, че са увредили чуждата, опс престацията им е за подобрение, каквото не е желано от никого, дори и от съседите на увредения собственик. Например, има едно митничарско село край един язовир с претенцията за облагородяване на крайбрежието, а държавата не е направила път за мощните им автомобили.

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  [quote#20:"happystory"]Хората трябва да махнат идеята от главата си че ако правителството не регулира нещо, значи няма да работи успешно.[/quote]

  Това няма нищо общо с пазара!
  Разрешенията за морски риболов и пр. се издават от въпр. агенция! И не само! В България изобще не сме прецедент в това отношение.

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK