Млади учени и синдикати протестираха за повече пари за наука

Протестиращите носеха плакати с надписи "Ще има ли наука в България?" и "Протестно шествие на бедните будители от БАН и ССА".

© Юлия Лазарова

Протестиращите носеха плакати с надписи "Ще има ли наука в България?" и "Протестно шествие на бедните будители от БАН и ССА".В Деня на народните будители учени от Българската академия на науките (БАН) и от Селскостопанската академия (ССА) излязоха на мълчалив протест в столицата. Те настояват за повече пари за наука в бюджета за догодина и за достойно заплащане на труда им, съобщи БНР.


Ръководството на БАН поиска 12 млн. лева допълнително за следващата година, за да повиши заплатите на учените, но проектобюджетът предвижда 5 млн. лв. От синдикатите КНСБ и "Подкрепа" определиха увеличението като "крайно недостатъчно".


Учените казаха, че заплащането в БАН и Селскостопанската академия е с 200 лева по-ниско от средната работна заплата за страната и определиха това като "срам и позор". Синдикатите искат от бюджета 44 млн. лева допълнително за наука.


Шествието започна в 11 часа от сградата на БАН на площад "Народно събрание", премина по бул. "Цар Освободител", покрай сградите на министерството на образованието и Министерския съвет и завърши по бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски".

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  За БАН -78 млн. лв
  За МВР- 1 млрд лв.
  Какво очаквате за страната?

 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  БАнски старци, селски стопани... само харчат пари, без да създават наука, но не спират да искат наука... изцяло да им орежат бюджетите!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на kovachev_1
  kovachev_1
  Рейтинг: 381 Гневно

  До коментар [#2] от "полувишис":

  Предполагам, че "полу-вишис" образование си получил в милиционерско училище!
  Там всичките разбирате от нАука начело с д-р Борисов и Физкултурника. Лошото е, когато крадливата простотия започне да управлява България!

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  До коментар [#2] от "полувишис":

  Не можем да отречем че страната и правителствата имат голяма отговорност за сриването на българската наука. В областта на селското стопанство това е особено чувствително, все пак имахме сериозен задел в това направление в доста области. Лесно е да затриеш нещо добро, което се създава трудно. Спомням си един от афоризмите на акад. Балевски:
  "Най-трудно е да уволниш некадърник. Кадърният ако го оставиш без работа да върши сам ще си отиде. Некадърният само ще се радва да седи и нищо да не прави."

 5. 5 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Науката е скъпо удоволствие и няма как без сериозен бюджет и добри заплати да се привлекат кадри и да се развива научна дейност. Тука не става първо да искаш резултати, после да даваш пари, ами е точно обратното. Освен това сериозните научни изследвания и постижения отнемат години.

  Наука се прави със сериозни средства, апаратурата и консумативите са скъпи, заплатите трябва да са мотивиращи, да има средства за участия в конференции и други събития.

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Срещу дебелокожи мълчалив протест не се прай

 7. 7 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Днес е Денят на будителите. Очаквам големи тълпи от освирепели хора да се развикат, че тия от БАН зле ги будят срещу цели 400 лв. заплата. И че първо БАН трябва да спечели поне половината Нобелови и чак тогава учените да получат по 20 лв увеличение на заплатите.
  Това е положението, драги сънародници. Положението в Деня на будителите. Сладки сънища!

 8. 8 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "daskal1":

  [quote#4:"daskal1"] В областта на селското стопанство това е особено чувствително, все пак имахме сериозен задел в това направление в доста области.[/quote]

  Още си спомням как, когато бях студентка, един съученик от Пловдив донесе еднокилограмов домат, от който си направихме две огромни купи салата за около 8 човека. Страхотна вкуснотия беше, и най-хубавите домати сега в България не се доближават и на йота до този вкус! Майка му беше научен сътрудник в Пловдивския селскостопански научен институт, ако не бъркам името.
  Е, после той си изяде калая, понеже се оказа, че доматът бил донесен у тях, за да го занесе майка му на изложба за постиженията им . Пак добре, че този бил по-малкият от общо двата екземпляри за изложбата...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Весело

  До коментар [#8] от "els_g":

  Разсмяхте ме. Спомням си как като първокурсници опустошихме "конякотеката" на един от групата, чийто баща беще национален и международен специалист по коняците. Човекът беше на някаква специализация във Франция и е щял да получи удар като се върнал (ударите май ги отнесе мъжествено нашият приятел)

 10. 10 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Преди колко време Радой Ралин писа
  "Сит търбух
  за наука глух."
  Отношението на търбусите към науката да се е променило за изтеклите десетилетия?
  Няма и да се промени.
  Въпрос на национален манталитет.

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Наука? Нали за МВР има!

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "nemeria":

  Науката не е удоволствие

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1562 Весело

  [quote#3:"kovachev_1"]Предполагам, че "полу-вишис" образование си получил в милиционерско училище! [/quote]

  Човекът на практика има позиция, аналогична на г-н Дянков!
  За него не може да се твърди, че е продукт намилиционерско училище, още повече има и академична кариера, непосилна за гериатрията от БАН!

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  И какво, Горанов обеща ли им.

 15. 15 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай Теллалов":

  Това е израз, не върви да го разбиеш на съставните му части, защото се губи първоначалния смисъл. Ако не разбираш какъв е, не питай по форумите.

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "nemeria":

  Лош израз.
  Не беше на почит сред колегите в БАН още преди големите съкращения от 1997.
  Ако не ти е ясно защо е лош, по-точно циничен,не мога да ти помогна.

  властта ражда паразити
 17. 17 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Не може пари за наука. Трябват за съ(д)ебната системааа

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Опростачването на нацията започва с унищожаване - физическо, икономическо, духовно т.н. на интелигенцията. Справка - след 9.09.1944 г - власт на каскета , след 1990 г. - власт на мутрите.

 19. 19 Профил на kovachev_1
  kovachev_1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "2.5":

  [quote#13:"2.5"]Човекът на практика има позиция, аналогична на г-н Дянков!
  За него не може да се твърди, че е продукт намилиционерско училище, още повече има и академична кариера, непосилна за гериатрията от БАН![/quote]
  Точно тук е скрито и кучето! Дянков подкрепя милиционерите! Мисли ако можеш!
  Академичната кариера не е право пропорционална на научни постижения. А именно по това академиците в БАН и Дянков си приличат. Разликата е в надувките! В България балона обикновенно е по-малък от задграничния.
  Но факт е, че в Институтите на БАН се прави 60% от научната продукция на България, а останалата част е от всички университети взети заедно. В тези Институти работят много млади хора от чисто научен интерес. На някой това много му пречи!


 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  [quote#19:"kovachev_1"]Но факт е, че в Институтите на БАН се прави 60% от научната продукция на България, а останалата част е от всички университети взети заедно. В тези Институти работят много млади хора от чисто научен интерес. На някой това много му пречи! [/quote]

  Интересно ще е да видим това облечено в цифри.
  Дянков беше против наливането на пари без ясна причина! Наливайки пари в БАН, държавата е логично да получава насреща инртелектуална собственост. Чисто научният интерес, ако не произвежда интелектуален продукт е еквивалентен на хоби. Хобито е редно всеки да си го финансира на частни начала!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на kovachev_1
  kovachev_1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#20:"2.5"]Дянков беше против наливането на пари без ясна причина! Наливайки пари в БАН, държавата е логично да получава насреща инртелектуална собственост. Чисто научният интерес, ако не произвежда интелектуален продукт е еквивалентен на хоби. Хобито е редно всеки да си го финансира на частни начала![/quote]
  Истината е, че плана на Дянков сработи частично с "Научния и Иновативен център" на 4-ти километър - бившите казарми. Е "наляха пари" знаете на кого! Там сега е пълна мизерия!
  Научната продукция учените от БАН е интелектуална собственост на държавата! Тя не е тяхно хоби! А когато държавата се управлява от милиционери, които не знаятда я използват или просто не могат да я прилапат, както всичко останало, то интелектуалната собственост е просто пречка.
  Колко инелектуална собственост произведе "Научния и Иновативен център" на 4-ти километър?

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Учените казаха, че заплащането в БАН и Селскостопанската академия е с 200 лева по-ниско от средната работна заплата за страната и определиха това като "срам и позор".

  Сит търбух
  за наука глух.

  Радой Ралин

  Продължава да е актуално и след 66 години!

 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  До коментар [#10] от "0bi":

  Съжалявам, прочетох първо статията.
  Коментирах и минах към постингите.
  Истината няма две лица - проста нация - бедност!

 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Науката е скъпо удоволствие. Голямата наука изисква наливане на милиарди долари в техника, апаратура и специалисти.
  В България можем да се занимаваме с малки проекти.
  Според мен, академиците трябва да подават заявки за субсидиране на конкретни проекти, с аргументация, за какво ще бъдат изразходвани средствата.

 25. 25 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "Alexander97":


  До коментар [#24] от "atmanpg":

  Пиша ви от позицията на защитил докторантура към БАН.
  БАН е нереформирана. Доколкото знам, сериозна част от политиците са подкрепяни от бившите ДС, благодарение на тях са направили политическа кариера. БАН е била котило на ДС. Спомням си бившия ИФИ, където дори нямаше пенсиониране, а директно си отиваха от този свят като „учени“ от БАН. Няма как който и да било политик да пипне БАН, за да го реформира. И си съществува негласно споразумение. Политиците са казали така: „Вие се кесите тук, докато можете. Взимате си заплати като стари кучета от сорта на 800 лева. Навършите ли 72 години сте аут. Бюджетът ви е 78 млн. лв. За вашите заплати е това, толкова за поодръжка, а за младите, ако издържат – точно 420 лева.“ И още нещо, от хуманитарни и социални институти в БАН няма абсолютно никакъв смисъл, изключвайки този по история и български език. Останалите като социолози, философи, психолози, разните му там институти по фолклор и не знам си още какво са тунеядци. Те трябва да бъдат затворени. КАТЕГОРИЧНО!!!

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 26. 26 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  [quote#25:"postmodernity"]Пиша ви от позицията на защитил докторантура към БАН.
  БАН е нереформирана. [/quote]
  Значи всичко Ви е ясно до край!
  Развалих си отношенията с близък роднина, работещ в БАН!
  Точно по въпроса с реформирането/изчистването от баласта.
  Това не е възможно да стане отвън - трябва ядро от авторитети в БАН, което е наясно отвътре как да стане прочистването, защото точно товарът от тунеядците докарват нещата до обидните 800 лева.
  Вътре има и полезни хора - винаги малцинство, което си гледа основната работа, а не кариерата.
  Тежат средняците, които освен кариера друго не правят.
  Болест, засегнала цялото висше образование у нас!
  Естествено и БАН!

 27. 27 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#26] от "Alexander97":

  Ами ето това е интелигентен пост!!! Без изхвърляния, лозунги, емоционални сривове, плюене и тем подобни глупости. Кратко, ясно и точно.
  БРАВО!!!!
  +++++++++++

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 28. 28 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "daskal1":

  гледам смазали са мой пост #2...

  а никой не се замисля колко милиарди са потрошени в БАН за последните 25, 50 и 75 години.

  и колко пари са изкарали всичките "научни открития" на БАН за същите тези периоди...

  и тогава отговорите ще дойдат от самосебе си. БАН не прави наука, а харчи пари и препира някое евро от еврофондовете, които се усвояват от частните фирми на банските старци.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на kovachev_1
  kovachev_1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#29:"полувишис"]я сподели с нас[/quote]
  Типично по милиционерски!!!
  Явно са ви учили само на аритметика и събиране!

 31. 31 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 750 Весело

  [quote#19:"kovachev_1"]Но факт е, че в Институтите на БАН се прави 60% от научната продукция на България, а останалата част е от всички университети взети заедно. [/quote]
  Зависи какво наричаш "научна продукция". Ако под това разбираш научни статии и монографии (книги, де) - да около 60% от тях излиза от БАН. Но днес в света за "научна продукция" се счита това, което е послужило на други да направят/открият нещо. Тя се мери с ЦИТАТИ (извинявай за главните). Е - по количество цитирания в чужди авторитетни издания учените в БАН са някъде във втората половина на световната класация. По количество внедрени в практиката научни разработки - пак са там (разбира се - с много добри изключения). По участия в м/ународни научни програми (където има пари - и то много) - пак са там.
  Значи - елементарно: държавата ти дава един начален минимум заплата (да кажем 4-500 лв.). От там нататък се бориш за признание - у нас и по света. А с признанието идват и парите (проекти, покани и пр.). Ако го получиш - печелиш.
  * *
  Лошото е друго: че след 2/5/ хайде 10 г. "пробен период" не те натирват, а те остават да си дремеш на бюрото. И още по-лошо - остават те да ходиш по улиците и да протестираш, че искаш по-висока заплата.
  Доказателствата са поне две:
  1. За специалисти: разните видове световни класации.
  2. За хора като нас - елементарни: намери ми в чуждия масов печат писание за наш учен, който е подпомогнал с идеи/мнение/разработки някое малко, средно или голямо постижение на други учени или производители в света.

  Поздрави
 32. 32 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Родната политическа класа в последните 15 години показа, че не желае да реши все по-тежките проблеми в родното образование и наука. И нещата вече са толкова изостанали, че дори да се отделят значително повече пари през следващите години, връщането към нормалност и по-високи резултати ще изисква поне 2 десетилетия.
  По-необразовани и глуповати граждани са мечтата на управляващия политически (и бизнес) елит.

  komitata
 33. 33 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#31] от "Starec":

  Това е вярно, но отчасти, ние не трябва да мислим, че ще развиваме наука от световен мащаб в множество направления. Все пак има и регионални приноси, които могат да бъдат ценен капитал на родната наука и да поддържат научните интереси на млади българи, които желаят да се развиват у нас, а не в чужбина.

  komitata
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK