Кампанията на Орешарски - приказки с неочакван край

Последната снимка на Орешарски, заедно с депутати на ДПС от Разград. Според пиара на щаба на Орешарски - Ралица Стоянова - това е последната предизборна проява на кандидата

© ДПС

Последната снимка на Орешарски, заедно с депутати на ДПС от Разград. Според пиара на щаба на Орешарски - Ралица Стоянова - това е последната предизборна проява на кандидатаКампанията на обявения за независим кандидат и подкрепен от ДПС Пламен Орешарски приключи седмица преди президентския вот на шести ноември. В неделя, 30 октомври, е била последната среща с избиратели, на която той е присъствал.


Това се разбра в последния епизод от "Изборна лаборатория", проект на "Дневник" и "Отворен парламент", който се опитва да проследи как ДПС прави избори и какво може да постигне кандидат, на когото социологическите проучвания отреждат роля на аутсайдер, но според собствените му предвиждания подкрепата за него ще е по-голяма от очакваното, а според подкрепящата го партия може да спечели дори на първи тур.


От проучването на екипа стана ясно още, че информация за предизборните срещи по градове и на Орешарски, и от щаба на ДПС е невъзможно да се получи предварително. Максимумът е два-три часа преди началото на среща (за кандидата за президент). А след това се качват кратки съобщения и некачествени снимки в профилите на Орешарски и ДПС във "Фейсбук".

Орешарски пред симпатизанти на ДПС в Разград

© ДПС

Орешарски пред симпатизанти на ДПС в Разград
Преждевременният край на кампанията на Орешарски бил по негово лично желание,
а и поради недостиг на финансиране


Орешарски беше издигнат от инициативен комитет, а средствата идват само от "фондонабиране". Това се разбра от думите на Ралица Стоянова, PR на комитета. С нея "Дневник" се свърза в началото на миналата седмица, когато започна проектът "Изборна лаборатория". Тогава тя обяви, че няма предварително планирани обиколки на Орешарски из страната и всичко се решава ден за ден. След това повече не отговаряше на "Дневник".


В понеделник при позвъняване от непознат за нея номер тя прие обаждането и каза:


Екип на "Изборна лаборатория" видя билбордове с Орешарски и Данаил Папазов и на магистрала "Тракия", и на "Хемус". Снимката е в близост до Ихтиман.

© Изборна лаборатория

Екип на "Изборна лаборатория" видя билбордове с Орешарски и Данаил Папазов и на магистрала "Тракия", и на "Хемус". Снимката е в близост до Ихтиман.


"Не сме предвиждали закриващо събитие.
Ние имаме кампания, която си върви в медиите,


но като събитие няма да имаме нещо специално. Няма да имаме срещи с избиратели. Всъщност вчера беше последната среща с избиратели", завърши Стоянова.


В неделя от съобщение, изпратено от щаба на Орешарски, се разбира, че той е бил в Разград, където по същото време са били и лидери и депутати от ДПС. Информацията до медиите, разпространена в понеделник рано сутрин, гласеше още: "Днес срещите на Пламен Орешарски със симпатизанти продължават." Стоянова заяви, че оттеглянето от събития през последната седмица преди вота е лично решение на Орешарски. След това тя изтъкна и липсата на средства като аргумент:


"Нека не забравяме и нещо друго, което е изключително важно, а ми се струва, че всички забравят. Кампанията на господин Орешарски се финансира единствено от дарения, от фондонабиране на средства. Всички останали кандидати, които обикалят страната денонощно, са подкрепени от големи партии. Някак си не са равнопоставени нещата."Въпреки официалната подкрепа на ДПС според Изборния кодекс няма как партии да финансират директно предизборни кампании на независими кандидати. Кандидати, издигнати от инициативни комитети, могат да спонсорират кампанията си чрез лични средства или дарения от физически лица. Справка на сайта на Сметната палата показва, че семейството на Пламен Орешарски е сред най-големите дарители. След сина му Десислав Орешарски (6000 лева) и неговата съпруга Михаела Заманова-Орешарска (9000 лева) и братът на Орешарски - Милети, е дарил 7 хиляди. Над 120 души са другите спонсори, предимно от Варна. Орешарски заяви миналата седмица пред Би Ти Ви, че досега кампанията му струва 40 000 - 50 000 лева, като цялата сума била от дарения на симпатизанти.


Така през последната седмица на предизборната надпревара кампанията приключва. Пламен Орешарски участва в предизборен дебат по "Нова телевизия" във вторник заедно с Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин и Трайчо Трайков. В него той обяви, че призовава всички участници да носят отговорност за изборни нарушения на партиите, които ги подкрепят. Малко по-късно от щаба му разпространиха декларация по темата.


Кампанията на Орешарски - приказки с неочакван край

© Фейсбук профил на Орешарски


Информация за кампанията се даваше само постфактум


Както и за повечето други кандидати предварителна информация за срещите на Орешарски липсваше. Малко след издигането му се появи сайт - poresharski.com, на който бяха качени биографиите, плакати, форма за контакт, предизборен клип. В рубрика "Новини" може да се видят телевизионни участия на Орешарски, както и негови изказвания - някой път цитирани от неговия профил във "Фейсбук", а други от репортер на БГНЕС (който обикаля с кандидатпрезидентската двойка). От сайта се разбира, че кампанията е открита във Варна на 9 октомври.


"Доскоро не вярвах в бъдещето, страхувах се от него –
не за себе си, а за нашата страна"


Думите са на Орешарски. "Защо трябва да гласувате за нас? Президентската институция трябва да се деполитизира и да се върне на хората – това е първата основна причина и ние може да го направим. Ние сме необвързани с политически платформи и зависимости. Достатъчно и двамата сме били обвързани по стечение на обстоятелствата в миналото, но в изпълнителната власт е така. Имаме достатъчно както позитивен, така и негативен опит в управлението. Знаем какво не довършихме, за да върнем страната на пътя на демокрацията и просперитета", заявява тогава Пламен Орешарски.


След това от сайта се разбира, че кандидатпрезидентската двойка е била в Монтана, а от Ловеч има качена информация, илюстрирана със снимка на Орешарски в компанията на хора с шапки на ДПС. Следващата изява е от Кърджали, където е съобщено, че


"кандидатската двойка Пламен Орешарски - Даниел Папазов
бе представена по време на разширеното събрание на Областния съвет на ДПС".


Това е първият път, в който официално двете кампании се засичат.


"Дневник" се опита да разбере как движението участва в предизборните обиколки на Орешарски. PR на партията Велислава Кръстева заяви, че ДПС прави предизборна кампания и срещи с избиратели. Партията е регистрирана в ЦИК за изборите, но няма издигнат кандидат. Въпросите, свързани с посланието на ДПС към избирателите, как те агитират за Орешарски, къде ще бъде закриващото събитие, останаха без отговор.


В София предизборни плакати почти липсват. Снимката е от Кърджали.

© Изборна лаборатория

В София предизборни плакати почти липсват. Снимката е от Кърджали.


След три изпратени мейла и няколко разменени есемеси Кръстева така и не отговори. От снимките и информацията на фейсбук страницата на ДПС се вижда, че в кампанията са ангажирани депутати от движение, а най-важните прояви са на т.нар. централен лъч.


В него влизат партийният лидер Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Тунчер Кърджалиев, Хасан Адемов и други народни представители, както и евродепутатът Филиз Хюсменова.


В епизода на "Изборна лаборатория" "Дневник" успя да се свърже с Кърджалиев, който заяви, че във вторник ДПС ще бъде в Ловеч. Той насочи към пресцентъра за въпроси, свързани със закриването.


"Нито в ефир, нито в неефир давам интервюта по време на кампания. Това е принцип от 20 години", заяви Йордан Цонев пред екипа ни.


Кандидатурата на Орешарски беше обявена на 26 септември, когато стана известно, че зад него застава инициативен комитет. Две седмици след официалното начало на предизборната кампания ДПС съобщи, че ще застане официално зад Орешарски. По думите на председателя на движението Мустафа Карадаъй от 20 октомври: "Цената на ДПС между първия и втория тур може да се окаже много сериозна. И нещо повече - между първи и втори тур няма да има такова пространство политическо." А после допълни: "Ако не успеем на първи тур, на втори тур най-вероятно ще изберем Пламен Орешарски за президент."


Всички епизоди на "Изборна лаборатория" може да гледате тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK