"Яневагейт": Мондешки внезапно се сети, че разговорите били нарочно записвани

Румяна Ченалова, която помни, че такива разговори е имало, Владимира Янева, бивш председател на СГС, която не е коментирала записите, премиерът Бойко Борисов, който твърди, че това са "махленски клюки" и главният прокурор Сотир Цацаров, който не смята, че има какво да се разследва от скандала. От снимката отсъства Момчил Мондешки.

© Дневник

Румяна Ченалова, която помни, че такива разговори е имало, Владимира Янева, бивш председател на СГС, която не е коментирала записите, премиерът Бойко Борисов, който твърди, че това са "махленски клюки" и главният прокурор Сотир Цацаров, който не смята, че има какво да се разследва от скандала. От снимката отсъства Момчил Мондешки.Година след началото на скандала, станал известен като "Яневагейт" - изтичането на записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и Момчил Мондешки - третият, най-трудно откриваем участник, проговори пред "Труд" - вестника, който почти всеки ден публикува нападателни материали срещу съдебната реформа и защитниците й.


В интервюто адвокатът заявява, че разговорите всъщност били нарочно записвани. А внезапните му обяснения съвпадат и с новата версия на премиера Бойко Борисов за "Яневагейт". В началото на миналата седмица той отново избегна да коментира темата по същество, като каза, че записите са правени като сериал - "имат студио, в което се събират и снимат разговорите, и ги пускат" и не трябва да бъдат проверявани, защото са "врачки и махленски клюки".


Мондешки, който е осъждан и с когото Висшият съдебен съвет не успя да се свърже
при проверката в началото на тази година, казва, че Румяна Ченалова е предложила да бъдат направени записите "като гаранция, че ако проблемите им продължат, записите могат да послужат, да се използват".


Той твърди, че те са били направени с диктофон в дома на Ченалова и всичко, което се говори, е било предварително измислено и не е истина.


"Целта беше записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани", обяснява Мондешки.


Адвокатът твърди, че след време Ченалова му казала, че е "говорила с определени хора". Той намесва имената на бившия министър на правосъдието Христо Иванов (един от хората, които настояват най-много за проверка на "Яневагейт") и на кръга "Капитал" и "близки до Прокопиев" (Иво Прокопиев, един от издателите на "Капитал" и "Дневник", които са сред медиите, пишещи и задаващи въпроси по "Яневагейт" - бел. ред.). Според Мондешки съдия Ченалова обяснила, че "ако им даде нещо интересно срещу Борисов и Цацаров и други, то тези хора щели да й помогнат по някакъв начин. Искаше да се върне в съдебната система. Тогава каза, че ще им предостави записите. Аз бях против, но тя бе решила. Помолих я да не ме замесва. После знаете какво се случи. Вероятно същите хора са й казали да предаде записите на сайта "Биволъ".


Според адвоката е сигурно, че записите са направени с диктофон. Преди време "Бивол" представиха наблюдението на независима група експерти, според които в записите има следи от официално използвани специални разузнавателни средства. В интервюто си Мондешки твърди, че вероятно нарочно е бил направен опит записите да се замаскират на СРС-та.Мондешки влезе в медийното внимание в края на 2014 година, когато избухна скандалът с несъстоятелността на "Белведере" - дело, което беше разглеждано от Ченалова. Тогава стана известно, че той постоянно е бил забелязван в коридорите на градския съд и в кабинета на Владимира Янева. За него дори в доклада на ВСС за това как е бил управляван градският съд имаше констатация - "очевидно Мондешки има отношение към нарушенията, извършени от Ченалова по определени търговски дела".


В интервюто Мондешки казва, че се появява сега, защото скандалът е започнал да му се отразява


Той има предвид писмото на новосформирания инициативен комитет на адвокати за реформа (ИКАР), които писаха до Висшия адвокатски съвет с искане да вземе становище във връзка с участието му в разговорите. По думите на Мондешки, който е адвокат, заради искането той е заплашен от дисциплинарно производство и затова е решил да говори сега.


Пред "Дневник" тази сутрин на въпроси за интервюто


Ченалова заяви, че е потресена от лъжите на Мондешки,


с които той опитва да се защити. "Той твърди, че не познава хората, за които се говори в разговорите, но е лесно проверимо, че той работи с Александър Ангелов, който е адвокат на Делян Пеевски. Не е случайно, че интервюто излиза в медия, контролирана от Пеевски."


Ченалова каза, че не е говорила нито с Христо Иванов, който по това време внесе предложение във Висшия съдебен съвет за дисциплинарното й уволнение, нито с Прокопиев. "Това са семпли лъжи, за да се защити. Но той е осъждан за измама." (Какво каза още Ченалова, четете тук.) Владимира Янева остава единственият участник,. който пази пълно мълчание за записите, а Мондешки досега отказваше да коментира.


Бившият правосъден министър Христо Иванов отново призова прокуратурата да се самосезира


"Имаме ново, поредно, обстоятелство, потвърждаващо автентичността на записите, публикувани от "Бивол", поради което отново призовавам прокуратурата да се сезира направи сериозна проверка на съдържащите се в записите твърдения, като вземе мерки, които да гарантират, че ще бъде изключено влиянието на всички заинтересовани от изхода на проверката лица, включително на главния прокурор", написа той в коментар във "Фейсбук" веднага след интервюто в "Труд". (Реакцията на Иванов - тук.)


Към материала в сайта на вестника са приложени два звукови файла, които според редакционна бележка показват как Ченалова се подготвя да записва - без да е ясно те част от какъв запис са, както и дали адвокатът също разполага със записите по "Яневагейт".


В редакцонен материал сайтът "Биволъ", който публикува записите от "Яневагейт", пише по повод на записите в "Труд", че "един бърз анализ на честотната лента показва, че те са правени с микрофон с честотна лента до 12 Khz. А


всички записи, публикувани от "Биволъ", имат едни и същи характеристики до 16 Khz


За друг запис, в който Ченалова говори с врачка, "Биволъ" пише, че този запис е правен с микрофон, покриващ честоти до 20 Khz, и коментира "дали Ченалова сама е записвала тази богата аудиопродукция с три различни микрофона в крайна сметка трябва да каже разследването. Това, което със сигурност обаче може да се твърди, е, че записите, публикувани от "Биволъ" не са монтирани и че са автентични като съдържание".


В разговорите, които сайтът "Биволъ" публикува в различни периоди през последната година, получени през платформата "Болканлийкс," най-много говори Янева. Тя разказва на другите участници как главният прокурор Сотир Цацаров й се е обадил да я предупреди, че ще иска отстраняването й заради аферата "Червеи", как представляващият Димитър Узунов е "човекът на Бойко" и й е предавал съобщения от премиера. Споменати са имената на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, Делян Пеевски и други.


По случая беше инициирана проверка от ВСС, която приключи в началото на миналата година с констатация, че няма нарушение на етичните правила. Ченалова се яви в съвета и призна, че е имало такива разговори, Янева заяви, че не си спомня и адвокатът й Антон Станков представи писмените й показания. Мондешки не е говорил нито пред прокуратурата, нито пред ВСС. За това, че той е третият участник, призна Румяна Ченалова.


Основният аргумент на мнозинството в съдебния съвет за прекратяването на проверката беше, че експертизата, направена по поръчка на прокуратурата, е констатирала, че записите са манипулирани. По случая беше образувано и досъдебно производство, което беше спряно заради невъзможността да се открие кой е направил записите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK