Съдия Атанасов: Прокуратурата и съдебният съвет решиха да мълчат за Мондешки

Атанас Атанасов

© Анелия Николова

Атанас АтанасовПрокуратурата и Висшият съдебен съвет (ВСС) не реагираха за Момчил Мондешки. Докладът на съвета от проверката в Софийския градски съд включваше описани отношения на външно за съда лице с ръководството на съда и със съдия от същия съд, както и недобри практики при управлението на съда. Това поставя въпроса съществували ли са корупционни практики в Софийския градски съд по време на предходното ръководство. ВСС не даде отговор на този въпрос в изминалата почти година и половина от приключването на проверката. Отговор към настоящия момент няма и от страна на прокуратурата".


Това заявява в интервю за "Капитал" председателят на Съюза на съдиите и съдия от градския съд Атанас Атанасов. Той казва, че преди доста време е чул името на Мондешки именно "като на лицето, което често и без някакво обяснимо по нормален начин основание пребивава в съда и се среща със съдии и ръководството".


Мондешки е третият участник в разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова и за първи път той реши да говори пред в. "Труд", като обвини Ченалова, че е правила записите.

Според Атанасов заради липсата на отговор дали е имало корупционни практики в най-големия окръжен съд не може да има и гаранции, че "недобри" практики, констатирани в управлението на съда, няма да се възпроизведат отново в други съдилища.


"Може би трябва да се припомни, че докладът беше изготвен сред продължила повече от месец проверка от страна на членове на ВСС, при която бяха проведени изслушвания на съдии и служебни служители, бяха проверявани дела и воденото деловодство, включително и компютърната деловодна система", припомня Атанасов проверката в СГС в началото на 2015 година. До проверката се стигна след като съдии на няколко пъти се обръщаха към съвета заради начина, по който се управлява съдът.


През февруари, преди членовете на съвета да приключат работата си, по искане на главния прокурор Сотир Цацаров Янева беше отстранена, но не заради заключенията на проверката, а заради образуваното междувременно дело за разработката "Червеи".


Атанасов припомня, че в доклада на ВСС, е посочено, че обстоятелствата, свързани с Мондешки, са били потвърдени от тогавашен заместник-председател на СГС.


"Що се отнася до мен, аз не познавам лично Момчил Мондешки, нито някой ме е запознавал с него.
Аз също имах наблюдения за точно такова поведение на непознато за мен лице и предположих, че може би това е въпросният Мондешки. Но сигурна "идентификация" могат да направят само лица, които го познават, или официални държавни институции. Между другото прочетох интервюто, което е публикувано във в. "Труд" с Момчил Мондешки, но лицето, което съм виждал, не е сред тези, чиито снимки придружават публикацията", казва още Атанасов.


"Междувременно същите визирани в доклада от проверката на ВСС лица станаха "герои" и на друг скандал, като участници в разговори, записи от които се появиха в медиите. Съдържанието на тези разговори може да обясни и защо същите лица са поддържали отношения, чиито проявления са отразени в доклада на комисията от ВСС. И отново отговори от страна на компетентните институции няма", казва съдията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK