Приема ли Висшият съдебен съвет срещу негов член да се говорят лъжи

Приема ли Висшият съдебен съвет срещу негов член да се говорят лъжи

© ДневникДа. А когато това се случва, никой не поема отговорност.


Това показа поредното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, на което членовете обсъждаха предложението на Калин Калпакчиев за оставка на представляващия съвета Димитър Узунов заради неверни неща, които той е казал в две телевизионни интервюта по адрес на Калпакчиев.


Освен конкретното предложение Калпакчиев на няколко пъти призоваваше колегите си да кажат дали приемат такова повече - бивш съдия, член на съдебния съвет, да си позволява да говори лъжи по адрес на свой колега. Дали това не уронва престижа на кадровия орган на Темида? Дали това не уронва престижа на съдебната власт? Едно от изискванията за избор на членове на съвета е да притежават "високи морални и нравствени качества".
Отговор на въпросите на Калпакчиев не последва.


Дебатът включваше отклонения по всякакви други теми - за проектите, по които работи Висшият съдебен съвет, за това кой какво казва в медийните си изяви - кое е лична оценка, кое е негативна констатация, кое е лъжа.


На практика никой не защити с думи Димитър Узунов, но и никой не аргументира защо той, при положение че е изнесъл тези неверни данни, трябва да остана на поста представляващ. "Против" неговата оставка бяха 14 души, а за нея - осем.


Темата с освобождаването на представляващия занимава съвета вече близо месец.


Първият повод беше едноличното му решение да определи кои членове на кадровия орган ще се срещнат с прокурорската мисия. Такова искане тогава беше отправено от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, но беше отхвърлено. Узунов призна, че е постъпил така, но не намери грешка в поведението си. След това в няколко телевизионни интервюта той видя причина за искането на Панов във факта, че е "намерил" проект, по който Калпакчиев ще получи определена сума пари."Аз не движа, както казва представляващият, договор, не съм подписвал договор и няма да получа хонорар от 340 000 лева. Това е самата истина. Останалото е неистина, изречена лъжа от г-н Узунов във вашето студио", заяви в право на отговор Калпакчиев. Пред колеги си днес той отново заяви:


"Изричането на тези лъжи уронва репутацията на целия ВСС.


Не става дума за междуличностен конфликт или проява на недоразбиране или опит за въвличане в скандал, а за съзнателно разпространение на неверни факти, целящи компрометиране на репутацията ми", заяви Калпакчиев и определи на няколко пъти поведението на Узунов като "недопустимо, противоречащо на конституцията, недобросъвестно". Освен това изтъкна, че независимо от междуличностните конфликти между кадровиците това е първият път, в който по адрес на член на съвета се изричат лъжи.


"Реакцията е наложителна, защото


е премината границата, отвъд която доброто и злото, почтеното и непочтеното, лъжата и истината се размиват.


А това говори за окончателна разруха и в срив на доверието на обществото в съдебната власт", смята още Калпакчиев.


Той напомни, че именно съдебният съвет със свои решения е посочил кой да бъде ръководител на проекта и това е Елка Атанасова, каза още, че няма да вземе 340 000 лева хонорар, това е предвиденият бюджет за възнаграждение на целия екип по проекта, добави, че дори още не е подписал договор като координатор на проекта. Напомни на всички, че жена му е участвала в конкурс и така е повишена в Софийския апелативен съд, а при самото гласуване той се е отвел.


Първи след изказването на Калпакчиев взе думата Ясен Тодоров, който заяви, че ще подкрепи искането на Калпакчиев, ако получи отговори на няколко въпроса, които на практика бяха по твърденията на Узунов.


"Не участвам в проекта. Участие означава активни действия. До момента не съм имал каквото и да е участие. Не съм от ръководния екип, аз съм координатор на една от дейностите. Ръководител на проекта е Елка Атанасова (впоследствие тя самата го потвърди - бел. ред.), избрана с решение на ВСС. Предвидените възнаграждения за екипа са 340 000 лева, но Димитър Узунов не каза това, каза, че това е моят хонорар. Договор за възнаграждение не съм подписал и не зная какво ще получа. Разчитам, че на тази маса има юристи, макар не всички завършили университети, и знаят що е то договор", отговори Калпакчиев. Впоследствие въпреки отговорите му Ясен Тодоров не подкрепи предложението му.


Тук остро реагира главният прокурор


Сотир Цацаров, който помоли председателстващият Екатерина Захариева (която се появява за пръв път от няколко месеца на заседание на съвета - бел. ред.) да пресича всякакви опити за дискриминация по отношение на това кой какво учебно заведение е завършил.


И язвително заяви, че разбирал състоянието, в което се намирал Калпакчиев, и доводите му, но не можел да дели хората на висши и нисши спрямо висшето училище, което са завършвали.


Последва дебат за важността на проектите, след което темата беше върната от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.


"Когато представител на съдебната власт, и то представляващият ВСС, избраникът на избраници, когато тези избраници са посочили своя избраник - най-моралният, най-добре подготвеният, той не трябва да създава интриги, а да спазва етичните правила. Когато един такъв висш представител изрича твърдения, които не съответстват на истината, това няма как да не повлияе на обществото, да не повлияе на съдебната система, защото се засяга неговия авторитет и на съдебните институции", каза Панов и предположи, че сега ще "започнат да ни убеждават, че е било грешка на езика". "Втълпявайки тези неистина, това се отразява на нашите колеги." Всеки има своята представа за истина", заяви още председателят на Върховния касационен съд. Той направи предложение, като уточни, че не го е съгласувал, че ако Узунов подаде оставка или тя му бъде гласувана, негов подходящ заместник би бил Юлиана Колева.


Галя Георгиева се опита да омаловажи изказванията на Узунов и да вмени на Калпакчиев подобна вина. И посочи блога му, в който той пишел и колко често тя реагирала на неща, написани там. Той реагира, като уточни, че в него не е съобщавал нито един лъжлив факт, и й обърна внимание, че има голяма разлика между изразяване на критично мнение и лъжата.


Приема ли Висшият съдебен съвет срещу негов член да се говорят лъжи

© Георги Кожухаров


И главният прокурор...


се включи, като уточни, че "ще допринеса за тази загуба на време. От 9:45 ч. се занимаваме с нещо, което малко или много ще доведе до изключително заниженото ни внимание за точките от дневния ред, свързани със същината на работата на съвета".


Той нарече дебата "сага" и заяви, че Калпакчиев имал "абсолютното право да иска срещу него да не бъдат изричани лъжи". "Не говоря от позицията на засегнат. Преживял съм това чувство, защото свикнах на всички упражнения по мой адрес, по адрес на прокуратурата да текат редовно", и призова да не се мери с двоен аршин.
В този момент той уточни, че ще се обърне към Калпакчиев на "ти".


"Ти си прав да не искаш спрямо теб да се изричат лъжи.


Това го дължи всеки около тази маса. Когато го правим по отношение на други, не ни боли, премълчаваме. Заболя те, когато теб те засегна", започна Цацаров. После цитира материал на Калпакчиев в списание "Икономист", където е написал: "От самото начало главният прокурор прави опити да влияе на начина, по който протича мисията на европейските прокурори, като мисли, че така ще си гарантира удобен за него резултат. През месец май 2016 г. се наложи отлагане на мисията поради опити да се контролират лицата, с които експертите ще водят своите интервюта. Когато през месец юни проверката все пак започна, се появи информация, че влизащите за среща с мисията са били обект на незаконно фотографиране."


"Аз съм този, който ти представи едва ли не като изпратил фотографи.


Защо реагира така остро, когато те настъпиха, засегнаха лично, когато ти ги сипеш. Ти не можеш да бъдеш мишена за неистини, независимо че имаме тотално разминаване по редица въпроси. Имаш право на достойнство, но с този аршин мери не само върху себе си", каза още Цацаров.


След тази реч Калпакчиев се опита да припомни, че реакцията му не е заради това дали го е заболяло или не, а заради това дали е истина или не. "Аз знам, че не е, колегите знаят, че не е. Неприемливо е за системата, недопустимо е.


Знам, че ме разбирате. Узунов не спира, знае, че говори лъжи, но не спира. Необяснимо е от психологическа гледна точка.


Изразеното в статията е лично мнение – стоя зад думите си. Това, което съм написал, не е лъжлив факт, това е оценка. Не съм казал, че сте сложили фотографите да снимат. Аз съм изразил оценка, която не може да бъде вярна или не. Тя не е факт", заяви Калпакчиев.


След него думата взе Димитър Узунов, който на практика повтори твърденията си, не се извини и нападна Лозан Панов.


"Когато идвах в болницата да ви хвърля едно око, когато представих вашата кандидатура, вие не се съмнявахте в моите качества.


По време на процедурата за избор вие се криехте в моя кабинет", говореше Узунов, след което излезе от залата. Малко след това той се върна и беше проведено гласуване. След него Магдалена Лазарова, която при предишния вот гласува за оставката на Узунов, а днес - против, уточни, че днес се е опитала да направи протестен вот. "Защото резултатът е един и същ и нищо не се променя."


Елка Атанасова също обясни как е гласувала - миналият път против, а сега "за", защото съветът имал нужда от промяна. Дебатът затвори с изказването си Соня Найденова, като даде да се разбере, че темата все още не е приключила и тя ще се обърне към Народното събрание, от чиято квота е избран Димитър Узунов, което да оцени професионалните му качества.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  А #КОЙ изнася архив на СГС (от стационарна уредба за запис в съда) към Труп на Бл@сков ???
  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816.58000.176198279098629/1243666249018488/?type=3&theater

 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Кога трябваше да се избере новия ВСС?

 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1147 Гневно

  Е то бива, бива наглост, ама това тяхното надхвърля всякакви граници!!! В нормална държава отдавна да са ги изритали!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Уау! Какво шоу, каква драма! За съжаление отново всичко ще е за сметка на публиката!
  А тоя Узунов, може ли поне от кумова срама да се разкара? За Цацата няма какво да кажа, той отдавна доказа, че е безсрамнил!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11222 Неутрално

  Узунов и защитниците му са определено до ушите в калта. Мисля, че тя започва да изтича и от устата им.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Статуквото атакува промяната. Явно се готви димна завеса за смяна на властта в държавата. После настоящият ВСС може да бъде награден със заслужен отдих.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#5] от "pavtaf":

  Не може ! Бай Х не дава. Виж ,че и калинката министър мълчи като партизан на разпит

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  До коментар [#2] от "neznaiko.bg":

  Ако процедурата за избор на нов ВСС (нов гл. прокурор) е същата, няма никакво значение кога изтича мандата на настоящия ВСС (и на Цацаров)! Няма никакво значение на кой клан от мафията е подчинена съдебната система! Няма никакво значение кой е КОЙ! Необходимо е КОЙ да не съществува!

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Както се видя от гласуването, приема.

 11. 11 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  [quote#10:"Роси"]Както се видя от гласуването, приема[/quote]Така е. Зависи как се казва този член.
  А Цацата ми е чудно, какво се репчи и какво демонстрира с такива изказвания, освен собствения си страх? Уж са мнозинство, а умират от страх.

 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3033 Неутрално


  Узунов, Цацаров и сие са хем слуги, хем алчни безсрамници ! И така и ще продължава, докато на един посредствен футболен мач се стичат 20-30 000 хиляди, а по време на протест, когато е нужно всеки да защити семейството и човешкото си достойнство, се събират 100-150 души .
  Ако сме свободолюбиви и достойни, тази пасмина ( и не само тя ) трябва да бъде пометена, ако не сме - ще гласуваме за КОЙ, а в резултат младите ще стягат куфарите !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  А пък министър Екатерина Захариева заявила, че това е междуличностен конфликт и че ако продължат да се карат, ще изпуснат милионите, които трябва да се усвоят. Какво тук значи някаква си етика?

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2789 Весело

  Цитат:"Приема ли Висшият съдебен съвет срещу негов член да се говорят лъжи"

  Това не са лъжи, това са истини, в държавата на Мафията!
  Но, "Волът рие, и на гърба си хвърля", стара поговорка. Народната мъдрост не подвежда никога!
  Явно Узунов, не разбира че "гребенът на вълната", на която сърфира, все някога ще се разбие в брега. Последствията са ясни!

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Пълна пародия! Срамно е даже да се чете. Една невъобразима ПОДМЯНА на факти, на задължения и като резултат - липса на реформа и дерибейство на главния прокурор

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2789 Весело

  [quote#13:"Fiji"]министър Екатерина Захариева заявила, че това е междуличностен конфликт и че ако продължат да се карат, ще изпуснат милионите, които трябва да се усвоят. Какво тук значи някаква си етика? [/quote]

  Ааа, не така, това си е етика, отвсякъде, помиярска! Важно е "кокалчето"!

 17. 17 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Весело

  Лайна.
  Всичките.
  Само идиоти, дебили и партийни гъзолизци/без значение от коя партия са/ могат да защитават страна в този фарс.
  Тук става въпрос за ТОТАЛНО унищожаване на основите на държавността като понятие: съдебна система!
  А тия дебили и алчни помияри се изяждат един друг за всяко парче кожа и четина, без значение кой им го подхвърля.
  ПОЗОР!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 18. 18 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Антропологическите белези на Узунов говорят сами по себе си. Тъпунгер с власт!

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fiji":
  Захариева е типична герберка. Те от нищо друго освен от европейски кинти не се интересуват.
  Покрай тия каки обаче кинтите ще бъдат спрени. Защото тоя случай и всичко по него се следи до най-дребни детайли.
  Боко с кожата си усети, че положението се смръчава и неистово търси варианти да повтори салтото след Котниброд, но този път няма да му се получи.
  Натрупал е много "излишни килограми". В момента неистово му се търси заместник, но не е лесно.
  Той наистина в някой случаи е незаменим.
  Просто самороден талант.

 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1254 Любопитно

  От дебата не става ясно как точно ше делнат 300 - тях бона и какъв къртовски труд ше се положи да ги заработят.

 21. 21 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 748 Весело

  "Не участвам в проекта. Участие означава активни действия. До момента не съм имал каквото и да е участие. Не съм от ръководния екип, аз съм координатор на една от дейностите."
  .....
  А сега де? Участва ли в проекта координаторът на една от дейностите? Щом не е имал "активни действия" "до момента" като координатор, не участва в проекта или не си е вършил работата като координатор по проекта, до момента? Ех, тез висши магистрати, ех, таз висша магистратска логика...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 22. 22 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Да обобщим - няма нищо укорително в това представляващият ВСС да лъже в ефир. Да продължим - изглежда като че да няма драма тогава всеки съдия да лъже публично. Какво по-голяма деморализация?! Защо ги търпим тези недоразумения? На пръв поглед това е единственият въпрос, който ми хрумва. На втори - какво още правя тук, защо още си въобразявам, с безумен наивитет, че детето ми може да вирее тук? Тук, където няма ценности и никой не иска да прави разлика между добри и зло, между нормално и ненормално, между морално и неморално? Колко приказки да натъпча в главата на своето подрастващо дете, за да оправдавам собственото си решение да остана тук? Нека да останат само отвратителните. Отвратените да се махнем

 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3142 Любопитно

  Калпакчиев кога беше честен - когато клеветеше кандидата за ВКС Панов или днес, когато лиже топките на шефа на ВКС Панов, защото архивите говорят следното:

  “По отношение концепцията на съдия Панов моето впечатление е, че тя не съдържа цялостен поглед и съзнание за съществените проблеми в работата на Върховния касационен съд. Той не е засегнал ключовия въпрос за ролята на съдиите в управлението на съда. Освен това, в концепцията му се съдържат откровено неправилни тези…. Съдия Панов показа, според мен, неразбиране на това каква е ролята на съда при формиране на наказателната политика на държавата, както и за правомощията на съда при определяне на наказанието… Всеки един от нас, когато остане сам със себе си, трябва да признае очевидността на фактите..."

  Нищо освен насмешка и презрение не заслужава господин фурнаджийската лопата Калпакчиев.

 24. 24 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  ++++Много образно, но вярно.Напразни са усилията на квотата на съдиите около Калин Калпакчиев и Лозан Панов, да променят стила и имиджа на ВСС и се опитат да покажат на обществеността вредата от дерибейско -милиционерските табиети на група партийно (ГЕРБ, БСП и ДПС) назначени членове на ВСС, някои с морал и етика, не по различни от на тези, срещу които закона повелява да се борят, а друга част с компетентност базирана на един семестър кратък курс по наказателно право в Школата в Симеоново и виждали Юридическия факултет на Софийския университет само от улицата или на снимка .

 25. 25 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lemmy":

  Просташкия Ви махаленски речник и интерпретациите на становище за кандидат в конкурс, които има и други компетентни конкуренти, нищо друго не показват, освен лошо възпитание.

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3142 Весело

  До коментар [#25] от "glaxo":

  Излишо се напъваш да защитаваш незащитимото. Отдавна е доказано, че Калпакчиев мени разбиранията си според моментните опорни точки на една маргинална политическа секта, така че освен презрение и насмешка, повтарям - фурнаджийската лопата друго не заслужава. Точка.

  А на останалите - вярващите в илюзии, пожелавам да намерите отговор на загадката защо обитавате политическа и нравствена кочина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK