Да гласуваме свободно и независимо (обръщение на президента Росен Плевнелиев за изборите)

Росен Плевнелиев

© Юлия Лазарова

Росен Плевнелиев"Дневник" публикува обръщението на държавния глава Росен Плевнелиев по повод края на изборната кампания за президент и вицепрезидент и националния референдум на 6 ноември, излъчено по БНТ и БНР.


В неделя ще се проведат избори за президент и вицепрезидент и национален референдум. Предизборната кампания приключи и сега всичко е в ръцете на суверена. Призовавам всеки гражданин да упражни своята власт, защото гласуването не е просто задължение или право, както и не е еднократен акт на подкрепа за политик и политическата сила, която го е издигнала. Народният вот е най-мощното оръжие за задаване посоката на развитие на страната за един по-дълъг период от време. Вече повече от месец кандидатите за президент и вицепрезидент са пред нашия поглед. Дали успяха да ни убедят в идеите си и да представят на гражданското общество смислен дебат по приоритетите на страната, това сега вече е история. Дойде редът на всички нас да покажем каква е държавата, в която искаме да живеем ние, децата и внуците ни.


Днес Европа и светът преживяват един от най-тежките си периоди от седемдесет години насам. Трудностите не бива да ни плашат, още по-малко трябва да търсим екстремни и екстравагантни решения. Такива решения историята познава много. Нагледахме се на месии и популисти в нашата история. Те винаги идват в тежки времена, експлоатират страховете на хората и никога не са довели, който и да е проблем, до трайно решение.
Нека гласуваме разумно, да подкрепим устойчивите решения, да дадем път на ценностите и морала, на демокрацията, на мира и свободата. Именно, понеже е трудно, трябва да се придържаме към ценностите, вградени в основата на демократичното общество. Да не се отклоняваме от идеала и посоката, зададена от нашите предци. Никой не бива да подценява мъдростта на българския народ, народ с хилядолетна и славна история, със здрави корени, мисия и с достоен път през вековете. Когато застанем пред урните, нека подкрепим ценностите и реалистичния подход, даващ решения по пътя на осъществяване на националния идеал.


Истинските, работещите решения са по-трудни и по-бавни, но в дългосрочен план се изплащат. България е част от най-достойните съюзи на демократични и свободни държави – Европейският съюз и НАТО. Ние сме там не заради фондовете, които получаваме от Европа, и не само за сигурността, която ни гарантира НАТО. Това е нашият цивилизационен избор, това е нашето семейство, това са нашите ценности – да живеем по правила, да поставяме на първо място човека, да изградим държава, в която демокрацията, плурализмът и справедливостта нямат алтернатива. Вярвам, че и при тези избори българският народ ще покаже, че освен качествата на един или друг кандидат, ценностният ни избор е съзнателен така, както безалтернативни са мирът, свободата и демокрацията.


Призовавам политическите партии и всички участници в предстоящите избори да уважат правото на суверена да направи своя избор свободно и независимо. Нека не натоварваме деня за размисъл с опити за манипулация и нерегламентирано привличане на гласове. Познаваме този подход от близкото минало, но всеки трябва да се е убедил, че подобен успех е измамен, а пораженията, които нанася на политическата система и на гражданското общество, са несравнимо по-тежки. Нека всички да уважим народа си, да повярваме в неговата мъдрост и да приемем решението му такова, каквото е.


Тази неделя, освен че избираме президент и вицепрезидент, предстои за трети път в нашата най-нова история да участваме и в национален референдум. Горд съм, че всичките три национални допитвания се проведоха през моя мандат, защото искрено вярвам във възможностите на пряката демокрация. Да, действително има още детайли, които трябва да регулираме така, че да извлечем максимална полза от този силен инструмент на демокрацията, но аз вярвам, че добрите решения ще дойдат с опита. Активното участие на референдума в неделя ще бъде ясен знак, както по отношение на важността на референдумите, така и по отношение на тяхната конструктивна роля в подкрепа на българската демокрация.


Скъпи сънародници,


На държавния глава му се налага да овладява не една критична ситуация. Има моменти, в които цялата държава се крепи на него. Именно затова, личността на президента и неговата принципна позиция са изключително важни. Тази неделя ще избираме петия български президент, който си пожелаваме да бъде достоен и успешен. Нека се възползваме от този шанс, да гласуваме мъдро и по съвест, така че да надградим нашата демократична правова държава.


Бъдете активни на предстоящия в неделя избор за президент и вицепрезидент и национален референдум!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4809 Неутрално

  ДА на демокрацията и на двата избора ! НЕ на престъпниците !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ""Именно затова, личността на президента и неговата принципна позиция са изключително важни. Тази неделя ще избираме петия български президент, който си пожелаваме да бъде достоен и успешен""

  Вече съм избрал за кого да гласувам; въпреки социологическите проучвания.

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Да, наистина трябва да се гласува мъдро. За подходящия кандидат.
  Има един достоен такъв.

 4. 4 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Весело

  Козяк медиите: Референдумът е чалгарски, не гласувайте!

  Плевнелиев: Бъдете активни на предстоящия в неделя избор за президент и вицепрезидент и национален референдум!

  Росене ще им докараш шизофрения бе!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#2:"gmbh"]Вече съм избрал за кого да гласувам; въпреки социологическите проучвания. [/quote]
  И аз така,но без някакъв значителен ентусиазъм...

 7. 7 Профил на ramsi
  ramsi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бла-бла-бла, слаб президент завършва мандата си със слаба реч или по-скоро реч пълна със загубили смисъла си от многократна употреба общи приказки. Това е.

 8. 8 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  Гласувайте на референдума! И на всички следващи оттук нататък! Демокрацията е най-великото творение на модерния свят!

  "Демократите" в кавички, труженици и номенклатурчици нека ги боли

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Дрън дрън пляс

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Не става ясно, защо отиващото си момче пак набърква Европейският съюз и НАТО. Никой от кандидатите за президент не е заявил друг курс. До последно, Плевнелиев така и не схвана, че България е на първо място и пред всичко. Затова и този безславен край на едно безлично, петгодишно ходене по мъките, което в никакъв случай не може да се нарече президентство.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 11. 11 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  "България е част от най-достойните съюзи на демократични и свободни държави – Европейският съюз и НАТО. "

  Не че по принцип съм против НАТО, ама да кажеш, че един съюз, където е Ердоганова Турция е съюз на най-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ държави...споко

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6585 Любопитно

  Вместо толкова общи фрази, можеше да посочи той за кого ще гласува, а ???

  [email protected]
 13. 13 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#11:"kapitan_laino"]Не че по принцип съм против НАТО, ама да кажеш, че един съюз, където е Ердоганова Турция е съюз на най-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ държави[/quote]
  И нещо президента що така пропусна днескашния арест на опозиционни лидери в Турция? Нал е ного принципен???

  Долу евроатлантическите ценности!
 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Трябва ни един диктатор като Пиночет, който да прочисти България от политическия башибозук! Но такива в България не се раждат. Който и да стане президент, нищо не може да промени! Не виждам никакви перспективи пред България. Русия ще я завлече със себе си в небитието!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 15. 15 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Весело

  "Бъдете активни на предстоящия в неделя избор за президент и вицепрезидент и национален референдум!"

  Във вторник силно се надявам "Дневник"
  да пусне анализ с разбивка за активността в чужбина. Че одеве гледах по една от "обективните големи телевизии в България" българите в САЩ са по-заинтересовани от братските избори и обявяваха за кого ще гласуват. Не, не казваха за вота си за президент на България!

 16. 16 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Много човешко и поучително обръщение на президент Плевнелиев.Жалко,че не се кандидатира като независим кандидат за втори мандат.Мисля,че всеки мислещ гражданин щеще да го избере за 2-ри мандат.Затова съм направила своя избор - за Трайчо Трайков.А в референдума няма да гласувам.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5508 Неутрално

  Да, важно е да гласуваме.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  [quote#16:"Cara Mia"]Много човешко и поучително обръщение на президент Плевнелиев.Жалко,че не се кандидатира като независим кандидат за втори мандат.Мисля,че всеки мислещ гражданин щеще да го избере за 2-ри мандат.Затова съм направила своя избор - за Трайчо Трайков.А в референдума няма да гласувам.[/quote]

  гледам изразяваш дълбока адмирация към г-н Президента - защо не гласуваш на референдума както те призовава?

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Пак много говори без нищо да казва.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  [quote#13:"Сова"]И нещо президента що така пропусна днескашния арест на опозиционни лидери в Турция? Нал е ного принципен???[/quote]

  по-голямата опасност е Русия - по-близо е, имаме огромно руско мнозинство, от Средновековието е най-големият ни опонент и политиците им директно заявяват претенции към нашата земя. Oh wait...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  [quote#21:"kapitan_laino"]имаме огромно руско мнозинство[/quote]

  малцинство имах предвид

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 293 Весело

  [quote#10:"rumata"]Не става ясно, защо отиващото си момче пак набърква Европейският съюз и НАТО. [/quote]

  Така е закърмен ве ... никога пове4е комсомолец за президент!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  АКО НЕ ВИ ПРЕДЛОЖАТ БЮЛЕТИНА ЗА РЕФЕРЕНДУМА ПОИСКАЙТЕ СИ САМИ!

  ГЛАСУВАЙТЕ С ДА за да спрат да ни назначават депутатите по списък, а да гласуваме за тях индивидуално.

  ГЛАСУВАЙТЕ С ДА за да спрем 150 милиона лева плащани за партийна дейност на всеки парламентарен изборен цикъл.

  ГЛАСУВАЙТЕ С ДА за да повишим активността и да обезсмислим купения вот и вотът за етническите и националистическите партии.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 27. 27 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#12:"karabastun"]Вместо толкова общи фрази, можеше да посочи той за кого ще гласува, а ??? [/quote]
  Ееее, ние сме цивилизован народ. Плевнелиев да не е селски бек като Обама да се мята на амбразурата за някой кандидат.

 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#25] от "Светльо":

  А защо не никога повече президенти?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 29. 29 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  [quote#17:"Peni Nikol"]Да, важно е да гласуваме.[/quote]

  Защо?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#14] от "quatro_4x3":

  После какво ще правим с диктатора? От него кой ще ни прочиства?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  [quote#30:"Николай Теллалов"]После какво ще правим с диктатора? От него кой ще ни прочиства?[/quote]

  Не случайно посочих Пиночет!!! Чили прочиства ли го някой?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Някои от години гласуваме така.

 36. 36 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#18:"EU defender"]Не става ясно, защо отиващото си момче пак набърква Европейският съюз и НАТО.- цитат на коментар #10 от “rumata”


  На вас руските подлоги това непрекъснато трябва да бъде напомняно[/quote]
  Кое? Че ви гони параноята ли? Това, и малките деца го знаят.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 37. 37 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  [quote#28:"Николай Теллалов"]А защо не никога повече президенти?[/quote]

  Защото анархизма, който срамежливо се опитваш да ни пробутваш, в България никога не е бил приеман. Няма никакъв шанс и да бъде! Приличаш на ялова мома, която много се старае да забременее!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 38. 38 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Като му слушах обръщението все едно беше Нова Година...!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#21] от "kapitan_laino":

  '' ... по-голямата опасност е Русия - по-близо е, имаме огромно руско мнозинство...''

  Русия е ПО-БЛИЗО от Турция, с която ГРАНИЧИМ???
  Малейййй ...
  А колко е ''микроскопичното'' турско малцинство в България? В пъти по-малко от ОГРОМНОТО руско МНОЗИНСТВО???
  Спестявам си въпроса добре ли си...

 41. 41 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  Доста скучно, слушаш и ти се доспива

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на vesita
  vesita
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Не може да посочи - защото е достоен Президент!!!
  А в частен разговор може и да ви сподели, но само в такъв разговор - когато никой няма да го цитира.

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6585 Любопитно

  До коментар [#43] от "vesita":

  А Барак Обама как агитира за Клинтъница - или той не е достоен президент ?

  [email protected]
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#37] от "quatro_4x3":

  Срамежливо? С гордост!
  Никога? Не знаеш историята на страната си.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#34] от "quatro_4x3":

  Посочваш митовете за урода. Истината е друга.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK