Старозагорската адвокатска колегия проверява Мондешки, но вероятно ще се спаси с давност (допълнена)

Записите между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки станаха известни като "Яневагейт".

© Дневник

Записите между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки станаха известни като "Яневагейт".Адвокатската колегия в Стара Загора е започнала проверка по Закона за адвокатурата дали има основание за дисциплинарно производство спрямо Момчил Мондешки. Причината е писмо на Инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР) с искане за "самосезирането на компетентните дисциплинарни органи" във връзка със записите между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Мондешки.


Междувременно адвокатът се появи в публичното пространство чрез интервю пред "Труд" - вестника, който почти всеки ден публикува нападателни материали срещу съдебната реформа и защитниците й. Въпреки, че Висшият съдебен съвет (ВСС) прави многократни опити да открие Мондешки в хода на проверката на записите, той не успя да се свърже с него. Това стана и една от причините проверката на ВСС да бъде прекратена.


Днес прокуратурата съобщи, че възобновява разследването по записите и разпитът на Мондешки ще бъде едно от първите процесуални действия. Повече за хода на досъдебното производство четете тук.
Пред "Дневник" от адвокатската колегия в Стара Загора, където Мондешки е вписан като адвокат, отказаха конкретика за вида и хода на проверката като постоянно препращаха към закона и повтаряха, че стриктно го спазват. Обясниха само, че в едномесечен срок ще събират информация и данни за поведението на адвоката, след което на някое заседание на съвета към колегията ще се обсъдят събраните материали и ще се прецени дали има основание за започване на дисциплинарно производство.Как се наказват адвокати и как се избягват наказания


Процедурата по проверка и започване на дисциплинарно производство се нуждае първо от законен повод и достатъчно данни, обясниха за "Дневник" от ИКАР. Такъв повод се явява отвореното писмо на ИКАР, а публикации в медиите - каквото е интервюто на Мондешки за в. "Труд", могат да се приемат за обстоятелства, които да послужат за образуване на дисциплинарно производство. След което първото действие е да се изпрати съобщение до адвоката, който трябва в 7-дневен срок да даде обяснения. Това обаче е теорията, а на практика, той може да не бъде намиран и реално да бъде търсен дълго време и да се оказва постоянно неоткриваем, коментираха адвокати от инициативния комитет.


В едномесечен срок след дадения 7-дневен срок за обяснения от адвоката въпросът за евентуалното започване на дисциплинарно производство трябва да бъде обсъден от съвета към съответната адвокатска колегия. Ако съветът реши, че има нарушение, се избира адвокат от дисциплинарния съд към адвокатската колегия, който повдига обвинение и играе ролята на прокурор. След това въпросът се разглежда от дисциплинарния съд, който се произнася с решение дали оправдава или наказва конкретния адвокат. Решението подлежи на обжалване пред дисциплинарния съд към Висшия адвокатски съвет в София.


В закона има обаче давност за налагане на дисциплинарно наказание - една година от извършване на нарушението, а не от узнаването за него


До момента Мондешки не бе откриван от ВСС, а няма информация да е бил разпитван и в прокуратурата. Освен това доскоро нямаше официално потвърждение, че той е третият участник в разговорите. Това стана известно едва с неговите признания пред "Труд" от 2 ноември. А записите на разговоритса от февруари 2015 г., което се разбира от репликите между тримата, които коментират отстраняването на Янева от ръководния пост в Софийски градски съд, което се случи в този период.


Разследване на "Капитал" показа, че срещу Мондешки са били издавани две присъди - през 2004 и 2006. Като адвокат е регистриран през март 2014 г. Вероятно той е реабилитиран след изтичане на необходимия за това срок след постановяване на присъдите му, но е интересно дали са проверявани нравствените му качества, за да бъде вписан, както изисква законът, коментират адвокати. Това, както и интервю на Ченалова пред "Биволъ", в което тя пита дали е сигурно, че Мондешки е имал нужния 5-годишен юридически стаж, за да бъде вписан като адвокат, повдигат въпроси за основанията за вписването му.


Повече за разследването на "Капитал" четете тук.


Очаква се по-късно днес от ИКАР да изпратят ново отворено писмо във връзка с действията на Мондешки, както и на дисциплинарните органи, компетентни да направят проверка. Мотивът им - и адвокатурата да се изчисти от "гнилите ябълки", защото и при тях имало такива.


ИКАР изпрати второ писмо до Висшия адвокатски съвет, подписано от 50 адвокати от страната


Инициативният комитет за адвокатска реформа /ЕКАР/ изпрати ново писмо до Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, и до Атанас Стоянов, председател на съвета на Старозагорската адвокатска колегия, предвид новите обстоятелства - признанието на Мондешки прд "Труд", че разговорите в записите "Яневагейт" са истински.


В писмото, подписано от над 50 адвокати от Софий и страната, те настояват Негенцова да изрази становище дали следва да бъде образувано дисциплинарно производство за проверка и установяване на фактите срещу адвокат Мондешки за уронване престижа и досотйнството на адвокатската професия, което е нарушение според Закона за адвокатурата.
А към председателя на Старозагорската колегия отправят искане да постави въпроса пред цялата колегия и да бъде образувано дисциплинарно производство.


"Бързото решаване на този казус е задължително. Ако изнесеното в публикациите е неистина, органите на адвокатурата са длъжни да защитят адв. Момчил Мондешки. Ако изнесеното в публикациите е вярно, той трябва да понесе предвидената в закона отговорност – да бъде лишен от право да упражнява адвокатската професия", пишат в новото си писмо адвокатите от комитета за реформа на адвокатурата.


"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ама Мондешки ли ще разследват или ще видят, кой какви апартаменти има в Барселона?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 2. 2 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Весело

  "В закона има обаче давност за налагане на дисциплинарно наказание - една година от извършване на нарушението, а не от узнаването за него"

  Това отговаря ли на въпроса защо чак сега (т.е. след година) ??

 3. 3 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Мондешки, ако се размине савмо с дисциплинарка, пак добре. Защото в момента той е на топа на устата и е потенциален жертвен агнец, ако не се споразумее с прокуратурата или ако не се скрие зад дебелия гръб на Шиши.

 4. 4 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Весело

  .... но е интересно дали са проверявани нравствените му качества, за да бъде вписан, както изисква законът, коментират адвокати.

  Адвокат и нравствени качества ?!
  Уеуе мауе!!

  Се съм се питал как ли спат повечето от тия ? Ама и оплакваши се ,че страдат от безсъние нема.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  преди няколко години една позната, старозагорска адвокатка надълго и нашироко ми обясни как СЗ бил най-корумпираният град в страната, как там е невъзможно да откриеш независим адвокат, как всичките са навързани като свински черва, как редовно се търгуват на двете страни едновременно... открито са ми предлагали контакти на адвокати уреждащи "ралтата" с общината, на други - с областната управа... впоследствие 1:1 се убедих че всичко това е истина... та се чудя - възможно ли е тези от ИКАР да са по-зле запознати с обстановката от случайно попаднал в темата човек?

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Те докато се наканят"компетентните органи"да се самосезират,давността минала.Такива закони са си направили"компетентните органи",че не можеш да ги пипнеш с пръст.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално
 8. 8 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 462 Неутрално

  От записите може и да е минала повече от година, но от признанията, че е той, не е минала. Нима това криене не е само по себе си достатъчна причина за наказание? Нима лъжата, че записите са нагласени, не е престъпление?

 9. 9 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Точно така се изпълнява задължение за извършване на проверка - след като е изтекъл срокът, та да не вземе случайно да стане грешка. Ово е Бугарско!

 10. 10 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#8:"lechevalier"]Нима това криене не е само по себе си достатъчна причина за наказание?[/quote]
  Нали не си мислите, че той ще каже "Да, аз умишлено се крих"?

  То точно за тази работа си има постоянен адрес, но наш'те институции даже и това не могат да направят и използват като хората. Ако са му изпратили призовката както трябва на постоянния адрес, той нека се крие след това.

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#1:"tribiri"]Ама Мондешки ли ще разследват или ще видят, кой какви апартаменти има в Барселона? [/quote]
  Ти какво твърдиш ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#8] от "lechevalier":
  И не, никакво престъпление не е, какво престъпление се бълнува?! За престъпленията си има съд, тук се спори за някакви етични норми, които са толкова разтегливи - то, ако накажат него, трябва и 90 % от адвокатите, прокурорите и съдиите. Например адвоката, бивш прокурор, предлагал подкуп на русенския съдия, който вече е ОПРАВДАН! Ако лъжата е престъпление, тогава къде са Бойко, Цецо, Цецка, Цацаров ....

 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "Междувременно адвокатът се появи в публичното пространство чрез интервю пред "Труд""

  А, ВСС колко се стара да го намери!!! И никой за нищо не е наказван в България, каквито и безобразия да извършва

 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1804 Весело

  И този го пишете при избеГалеви.
  По добре му вземете тескерето и при Бай Ставри на спевка.
  Там за него ще е най - сигурното място инак бели птици и шишарки.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 15. 15 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Бай Хуй кво заповяда?

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1896 Весело

  Поредния фарс, разиграван за удоволствие на плебса, "хляб и зрелища", хляб няма, но зрелища и "пасти" към тях, от този род, в изобилие! Направо да ти се "отяде", от погнуса! Това всъщност е и част, явно, от плана за отвличане на вниманието. За сега работи, но и подсказва, че тия "зрелища", са все още "пастите" за зрителите!
  Да ви е сладко!

 17. 17 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Цацата сочи с пръст надолу....т.е.никой никога няма да разследва , когато ТОЙ каже - тогава !!!!!

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Той може да бъде вече само подвижното куфарче с пари на олигарсите, едва ли ще се появи като адвокат в съда

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Не зная колко му остава на този, но не му завиждам за "остатъка" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 20. 20 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Колегията ще се спаси с давност? Това е като новината ви че английски съд трябва да одобри Брексит. Научете се да пишете на български, некадърници.

 21. 21 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Теренът е много разкалян. Как и кога ще станем държава - не знам!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK