Сами в планината? Помислете пак

Сами в планината? Помислете пак

© Юлия ЛазароваХоденето сам в планината е най-големият риск, който може да поеме някой. Това казва Павел Павлов, ръководител на отряд "София" в Планинската спасителна служба. Водим този разговор дни след случая с младия мъж, който бе открит мъртъв след мащабна издирвателна операция през седмицата в Стара планина.


Трагичният инцидент е повод любителите на планината да си припомнят, а други да научат какво да не правят, за да не се налагат спасителни акции за тях.


"Знам, че има много хора, които обичат сами да ходят по планините, но това ги оставя без помощ в случай на инцидент", посочва Павлов и допълва, че все пак винаги е по-добре да имаш с кого да споделиш емоцията от прехода.
Между лятото и зимата


В планината на практика няма сезон, който да се смята за напълно безопасен. Ако в града времето е по-устойчиво и в общия случай не се сменя рязко, то на висока надморска височина това изобщо не е така. Особено между два сезона какъвто е периодът в момента.


През есента времето е много променливо, динамично, падат мъгли, температурите спадат, с което се увеличават и рисковете да ви застигне лошо време, напомнят спасителите. А прогнозите са много точни в рамките на три дни и човек може да прецени дали да тръгва.


"Планината ще си е на мястото и днес, и утре, и другата седмица. Ако се очаква лошо време, по-добре не тръгвайте", съветва Павлов.


Той препоръчва в този сезон да се избягват високите части на планините - над около 1700 м и преходите да са в по-ниските и защитени пояси. Конкретно Стара плана пък е подвластна на чести и резки промени във времето.


Сподели планината


Тръгването сам може да звучи непонятно за много хора, но за страстните любители на планината не е никак чуждо особено като са понатрупали опит. Въпросът е, че това лишава "самотния бегач" от елементарна подкрепа в случай на инцидент или изгубване.


Ако падне и получи травма, заради която не може сам да сигнализира за случая, няма да има кой да му окаже помощ. В допълнение, в немалка част от планините мобилните оператори нямат покритие, което лишава от възможността да се търси помощ по тази линия.


Павлов съветва, когато в група има пострадал, да му се окаже първа помощ или поне да бъде завит във фолио (задължителна част от екипировката в планината) докато се търси покритие или помощ в хижа или друг обект, до който може да се достигне.


Все пак не е толкова далече времето, в което изобщо нямаше мобилни комуникации. Тогава при подобни случаи тъкмо такава е била практиката - пострадалият остава на място, след като за него е направено каквото може от спътника му, а той отива да търси помощ на място. В днешно време може да се опита да намери покритие на мобилния си телефон.


А къде се намирам?


От Планинската спасителна служба напомнят за мобилното приложение, което е създадено специално в помощ на туристите в планините. С натискането на само един бутон чрез него се изпраща есемес до службата, който дава точката, в която се намира туристът.


Много често спасителните операции не завършват в рамките на един ден. Причината за това често са не толкова метеорологичните условия колкото широкия периметър, в който се търси изгубилия се или пострадалия.


Това е особено трудно, когато няма връзка с него - ако батерията му е паднала, няма покритие или пък не е в съзнание.


Оказва се планинските спасители нямат право да поискат GPS координати на издирвания от мобилните оператори, това става чрез МВР и съответно се губи много време. В допълнение, в общия случай координатите задават доста обширен терен за издирване.


В по-добрия случай при връзка с издирвания от него е възможно да бъде получена информация, която да служи за ориентир на търсещите го - наличие на маркировка - туристическа или горска, отстояние от точката на тръгване и др.


Какво да се носи


През последните години много хора, част от които напълно неподготвени, започнаха да ходят по планините. Някои от тях тръгват с градски дрехи и обувки. Екипировката не е нещото, което те прави планинар, нито може да те опази напълно във всякакви ситуации. Но не е маловажно, че специалните туристически обувки пазят глезените от травми, защото обхващат плътно глезена, а подходящите якета пазят от вятър, дъжд и студ, които в планината се усещат доста по-различно отколкото в града.


Липсата на храна и вода в раницата е също риск, който не би трябвало да се поема. В случай на загубване и принудителен престой във високите части, липсата им може да се окаже по-важна отколкото човек си мисли докато е на сухо и топло.


Добре заредената батерия на телефона, фенерче или челник, фолио срещу студ са също сред основните вещи, които непрекъснато трябва да са в туристическата раница.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Аз знам, че сам човек ходи само в тоалетната!

  [email protected]
 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 837 Неутрално

  В крайна сметка, повечето сматрфони имат GPS-и! Не са скъпи и соларните зарядни устройства, нито пък тия с навиване!
  Въпрос на организираност!

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Всичко това е така, но да ходиш сам в планината е преживяване напълно различно от това да си с компания, дори с най-приятната. Разбира се, рискът, мястото и времето трябва да бъдат много внимателно преценявани във всеки един момент.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Повече от 30 години ходя по планините, понякога сам. За някои това е еретическо решение, но ще се опитам да обясня някои от причините. Освен вече посоченото от Шпигел различно преживяване, то носи и други удобства. Темпото си е лично твое, никой не мрънка, че го бавиш или преуморяваш. Тръгваш в пет сутринта, когато всички държат да са ва леглото.
  Повечето ми приятели не са туристи или не са мотивирани колкото мен. Ако чакам някой да се навие, дните ми за ходене в годината ще паднат поне тройно. При тежките преходи оставям жената вкъщи, защото си е определила таван от 700 митра денивелация и повече не иска да качва. Изброяването може да продължи.
  И нали не ми казвате, че човек е наистина сам от Алеко до Черни или от хижата до върха Вихрен?
  Проблемът е по-скоро във времето, отколкото в навалицата. Последният случай е тъкмо такъв.

  Еретик
 5. 5 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#3:"spiegel"]Разбира се, рискът, мястото и времето трябва да бъдат много внимателно преценявани във всеки един момент. [/quote]
  Едно е да ходиш на планина, съвсем друго - да се изкачиш до връх Ботев.
  Но всеки планинар това го знае.

 6. 6 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  В последните години следствие на медийното популяризиране на екстремните спортове твърде много хора сериозно надценяват своите умения и възможности. Доста от развлеченията които предлага планинския ландшафт всъщност са на границите на физическите закони, но естествената човешка глупост е склонна да пренебрегва елементарни факти. Ходенето сам в планината наистина предпоставя известни рискове, но не и когато е практикувано дългосрочно. За опитните планининари опасността е главно от здравословен характер - може да ни изневери сърцето или стомаха - срещу това никой не е застрахован. Сами или в група, важното е бъдем благоразумни.

  CONTADOR GRATUITO!
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Тези призиви от ПСС са след всеки трагичен случай,но явно,че се възприема като-Той ще ми каже къде да се губя.

 8. 8 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По-скоро Планинската спасителна служба да се научи как се търси!
  Не да ми обяснява, че не е видяла изправено колело на 1 метър от пътя, предварително обявен от издирвания! В някои страни близките щяха да заведат дело и то за много милиони!

  Долу евроатлантическите ценности!
 9. 9 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#2:"lone_wolf"]Не са скъпи и соларните зарядни устройства[/quote]
  Да, аз имам такова.
  Светодиода му харчи толкова ток, че не може да се зареди никога.Много яко...

  Долу евроатлантическите ценности!
 10. 10 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#3:"spiegel"]да ходиш сам в планината е преживяване напълно различно от това да си с компания, дори с най-приятната.[/quote]
  Не е въпрос на преживяване.
  Аз преди дни ходих на Рила. Ай ми кажи ти кой да взема с мен: 3-4 дни на Боровец с отиване на Мусала, Рилски езера, Рилски манастир?Колко са хората, които могат да отделят повече от 2 дни? Колко имат финансите? Щото само билета до София е 30 лева от Варна.С кой предлагаш да тръгна?

  Втори пример: Лятото бях 2 седмици на Балкана-малки преходи с нощуване във всяка хижа. А ми кажи кой ще се навие две седмици да си остави всичко и да тръгне с мен?
  Друг е въпросът, че общо взето ходих по типичните оживени маршрути и много рядко е минавало повече от час без да се разминем с някой.

  Долу евроатлантическите ценности!
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#5] от "opt_02":

  "Едно е да ходиш на планина, съвсем друго - да се изкачиш до връх Ботев.
  Но всеки планинар това го знае."
  ++++++++++++++++
  И винаги трябва да си готов за отстъпление.
  Да припомня една още по-голяма трагедия. Голяма кърджалийска група даде много жертви през зимата в троянския Балкан, защото отказа да отстъпи. Не самотата, а грешните решения бяха причината.

  Еретик
 12. 12 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#11:"Костадин Иванов"]Голяма кърджалийска група даде много жертви през зимата в троянския Балкан, защото отказа да отстъпи. [/quote]
  Кога?

  Долу евроатлантическите ценности!
 13. 13 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Щом познaвaш плaнинaтa кaто нa длaн, нямa проблем

 14. 14 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Ходенето сам в планината просто не е като ходенето в група. Това е друг вид спорт и изживяване (дори и в по-философски смисъл). Хората които го практикуват би трябвало да са наясно какво може да им се случи. Както и всички други практикуващи екстремни спортове с доста по висок рисков фактор. При всички такива спортове се взимат какви ли не мерки за сигурност, но в крайна сметка няма 100% такава или именно риска прави донякъде емоцията по силна.
  Хубаво е да се говори това, но говоренето трябва наистина да е насочено по скоро към аматьорите, които не разбират с какво се захващат. Останалите много добре си знаят ... "самоубийствени" хобита бол. Тъпо е да се осъждат.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  [quote#13:"xali"]
  Щом познaвaш плaнинaтa кaто нa длaн, нямa проблем[/quote]

  Как ще познаваш планината като на дллан бе? То да не е нива? Принципът е, щом падне първия сняг, високите части се затварят до пролетта. Никакво ходене. Освен ако някой не му е мил живота. Останалото време се пазиш от произшествия, така както го правиш навсякъде, дори и в къщи.

 16. 16 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#13] от "xali":

  Проблеми може да има безброй:инсулт,инфаркт и др. Винаги трябва да имаме резервен,авариен вариант.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сова":

  Не знам, при мен винаги има желаещи, поради което още преди години трябваше да се откажа да ходя сам и ми липсва.

  Сега наистина има много хора в планината, но ми се е случвало в началото на 90-те да прекося Рила от Мусала през Грънчар и Рилските езера до Рилския манастир без да видя нито един човек на пътеката, като изключвам околностите на хижите. За Родопите, особено частите към границата, да не говорим.

 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  [quote#17:"spiegel"]Рилските езера[/quote]

  Рибните

 19. 19 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#17:"spiegel"]Не знам, при мен винаги има желаещи, поради което още преди години трябваше да се откажа да ходя сам и ми липсва. [/quote]
  Аз ходене за 2-3 дена не го броя за ходене. Аз като тръгна -тръгвам за поне 10 дена.Освен това често си удължавам престоя на места, които са ми харесали.
  Гледах тази година групите по Ком-Емине...ми отварат! Някой ще ми казва аз колко часа да ставам, кога да почивам и в коя хижа колко минути да ям. Абсурд! Или пък някое момиче да ми опява колко ѝ било тежко и как съм могъл да я набутам еди си къде. Не бих си го причинил.

  Долу евроатлантическите ценности!
 20. 20 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#17:"spiegel"]Сега наистина има много хора в планината, но ми се е случвало в началото на 90-те да прекося Рила от Мусала през Грънчар и Рилските езера до Рилския манастир без да видя нито един човек на пътеката[/quote]
  Аз до Мусала ходих в работен ден и видях само двама мъже. И хижа Мусала беше затворена. Абсолютно зловещо...
  Иначе през планината и аз исках да обиколя и трите места, но бях с колело по шосейните преходи и пеш в планината. И се наложи да се връщам от Мусала до Боровец.
  За Грънчар...Пробвах да ходя от село Бели Искър до язовир Бели Искър- те полицаите сложили бариера на средата на шосето и не може да се иде към язовира, съответно Грънчар. Дори пеша не искаха да ме пуснат. Значи ако ще ходиш до Грънчар трябва да е през Мусала?

  Долу евроатлантическите ценности!
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#12] от "Сова":
  Декември 1994. Проверих преди малко. Бях останал с впечатлението, че са тръгнали от Троян за "Амбарица", а излезе че хижата е същата, но са тръгнали от Сопот с нощно прехвърляне на билото. Трагедията е съпоставима с онази от Мальовица, само че са туристи, не алпинисти. Дълго говорихме за нея и подробностите, но виж, 22 години стигат да се позабравят нещата.

  Еретик
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  По-добре да не се поемат излишни рискове. Един път ще ти се случи, но може да е фатално.

 23. 23 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Всеки сам решава, но....
  От личният ми опит- ходил съм с групи, а и сам, си знам, че горе всичко е различно. Като си с група- търпиш групата, но имаш кой да ти помогне. Не че това винаги е възможно- наш приятел получи стомашни болки и два три часа не можеше да мръдне. Имахме шанс, че се посъвзе, защото нямаше да можем да го носим и трябваше да се обаждаме/тогава имаше Мобиком, който имаше покритие, а Мобилтел - не/. Като си сам е добре да ходиш по маршрути , където си бил многократно. Ходиш си по- бързо и понякога е по- добре, особено ако си като мен / по интровертен/. Аз харесвам и двата варианта. Така или иначе, нашите планини са опасни, като за мен до края на октомври е максималното време за високите части. Не мога да си обясня това препускане по върховете, като стана мода, а реално в средните части на планините е много по- приятно и интересно. Като си сам паниката идва бързо- препоръчва се да носиш бонбони, малко концентрат и цигари/дори да не пушиш- никотина успокоява./ Имам познат в Бчк и каза, че и на тях им идва до гуша от агресивни и неподготвени хора. Много ми стана тежко за младия човек, но зимата и нощем можеш да загинеш лесно. Забелязвам, че доста хора имат тежки лични проблеми, които няма как да излекува планината. Тя помага само и то понякога.

 24. 24 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Миналата година, над Алеко лавина затрупа две момчета, които бяха отишли вечерта да правят снимки. Според специалистите от ПСС, като има повече хора е по-безопасно, но два живота бяха прекъснати. Трябва да се наблегне на предварителната подготовка и съобразяването с околните условия и времето - по-добре в планината да отиде един подготвен и разумен турист, отколкото двама - трима "кашкавал" туристи!

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#14] от "v_l":

  "Хубаво е да се говори това, но говоренето трябва наистина да е насочено по скоро към аматьорите, които не разбират с какво се захващат. Останалите много добре си знаят ... "

  Абсолютно съгласен. Странно е да ми обясняват, че не мога да ида сам за един ден от Тодорова орница до Валявишките езера, а в същото време да е нормално някой говедар на моята възраст просто да живее в района.
  Разбира се, по непознат и немаркиран маршрут човек просто няма работа в лошо време. Нали го правим за удоволствие?
  Изобщо, проблемът е в мярката.

  Еретик
 26. 26 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  [quote#20:"Сова"]Значи ако ще ходиш до Грънчар трябва да е през Мусала? [/quote]

  Да това значи. . Правил съм самостоятелен зимен преход от Боровец до Мусала с преспиване в заслона под върха. Оттам - Грънчар и Рибните. На станцията на Мусала ме уведомиха, че няколко дни преди мен е минал самотен скиор и му известно време по следите. На Грънчар нямаше никой. Хижарят беше оставил бележка на вратата, че е до полицията да им нареже дървата и беше забравил да се върне. Поне хижата беше отключена. Посрещна ме гигантски котарак, който много държеше да си легне при мен и не можах да го разкарам. Сутринта установих, че по моите стъпки е вървял вълк, стигнал чак до вратата на хижата и след това се е отказал. На Рибните се беше спукала тръба и помогнах на хижарите да отводнят. Излезе буря, свърши ми храната и през Рилския манастир се прибрах преждевременно. Пътешествие сред Бялото мълчание, което продължи 4 дни.

  CONTADOR GRATUITO!
 27. 27 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#13:"xali"]
  Щом познaвaш плaнинaтa кaто нa длaн, нямa проблем [/quote]

  Точно заради това се случват жертвите.
  Също както давенето в морето, 9/10 случая е защото някой си е надценил възможностите.
  Не можеш да "познаваш като дланта си" нещо, което е в непрестанна динамика и промяна. Природата не може да се покорява или пренебрегва, защото едикойси е уверен в собствените си качества. Редно е да се цени и уважава, защото единствената причина да излезеш жив от там, е защото планината/морето така са решили.

 28. 28 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fazer":

  Трябва да имаш необходимата екипировка(телефон,издържащ на метериологичните условия,GPS,екипировка за първа помощ,оръжие срещу евентуално диво животно,топли дрехи................ако ги нямаш,въобще не ходи.

 29. 29 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#28] от "kapitalcho":

  Именно. На доста хора обяснявах наскоро като ми говореха, че искали да почнат планинско/downhill колоездене с бюджет от 500лв, че или си вземат екипировка, или си трошат главата. Ама никой не слуша за съжаление.

 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Супер важно нещо е планинската застраховка - планинското спасяване е една твърде скъпа дейност ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на Балканиеро
  Балканиеро
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Планината никой не може да познва като на длан, местен ръководител на туристическото дружество със стаж от над 50 години в Централен Балкан даде живота си преди години напът към Дерменка.

 32. 32 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 274 Неутрално

  и е хубаво планинарите да не ходят на планина, за да се наливат с алкохол:

  Загиналият под връх Ботев 34-годишен Мирослав носел само вода и ракия. Пил доста ракия в хижата вечерта преди да тръгне към върха, а във фаталния ден - още две бири

  http://m.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zaginaliiat-miroslav-nosel-samo-voda-i-rakiia-6060928

  reddit.com/r/The_Donald/
 33. 33 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Дали си от скоро планинар или дългогодишен такъв ходенето в планината сам носи рискове. Загубих приятел добре подготвен и с немалък стаж в планината защо беше сам. Подхлъзва се на затревен склон, свлича се по него удря се в камъни... Това нещо става на километър от хижа Петрохан. Намират го след 4 дни. Резултатите от аутопсията показват, че е живял над 6 часа след инцидента. Ако е имало още някой с него шансовете да оцелее са били големи.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 34. 34 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Заапалка или най-обикновен кибрит са незаменими за изпращане на сигнал за бедствие в подобни случаи. Нека не се забравя как са комуникирали предците ни и аборигените. Концентрирана енергийна храна нося винаги, даже при обикновен излет. Не забравяйте и за ''първа помощ''.

 35. 35 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#31:"miasanmia"]местен ръководител на туристическото дружество със стаж от над 50 години в Централен Балкан даде живота си преди години напът към Дерменка. [/quote]
  Как така?

  Долу евроатлантическите ценности!
 36. 36 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#8] от "Сова":

  По-скоро Планинската спасителна служба да се научи как се търси!
  -------------
  Така ли?
  Всеки идиот е свободен да си рискуваа живота си, но ПСС, армията, пожарната, полицията ,държата като цяло са длъжни да го търсят и да го намерят? А идиотът дори няма планинска застраховка !!!
  Аман от малоумници в тя държава.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 37. 37 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "qwertqwert":

  Това, че някой е допуснал грешки не освобождава дфругите от задъжението им да си вършат работата както трябва!
  Не може да минеш на метър от изправено колело и да не го видиш!
  Явно не е обикаляно там въобще!
  Ако са били толкова лоши атмосферните условия защо тогава са счели района за обходен, а не са планирали повторен обход, щом правилното претърсване не е възможно?
  ПСС си е за съд.

  Долу евроатлантическите ценности!
 38. 38 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#13:"xali"]Щом познaвaш плaнинaтa кaто нa длaн, нямa проблем[/quote]

  Твърдя, че познавам Витоша в района Черни връх - х."Академика" - х. "Алеко" - долна станция лифт "Витошко лале" като на длан. Да, ама... Един ден, през лятото(!), ме свари мъгла около горна станция на "Помагалски" толкова гъста, че протягаш ръка и не си виждаш пръстите, да не говорим за това, къде стъпваш! Камбаната на "Алеко" биеше, но звукът в мъглата се носи отвсякъде и не може да ти бъде ориентир изобщо. По едно време излязох на каменист път, или пък пътека..., и си помислих, че това е пътя от Черни връх към лифтена станция "Голи връх" и от там към шосето. Е да, ама в един момент "пътя" свърши във висока трева. Стори ми се, че чувам камбаната по-силно, тръгнах напосоки надолу, навлязох в рядка гора, мъглата малко се поразсея и излязох на асфалтовата алея към х. "Алеко". Тогава включих, че съм вървял по "синята" ски-писта... Та планината, приятелю, може да създаде проблем винаги и на всекиго!

  По отношение неглижирането на проблемите в планината. Слизахме от вр. Мальовица през Еленино езеро към хижата. Времето се разваляше много бързо, трупаха се тежки облаци и излезе студен вятър, за това решихме за по-бързо да слезем през циркуса, дето навремето загинаха алпинистите. По пътя срещнахме група 18-20 годишни младежи по тениски и без раници. Едно от момичетата дори беше обуто с нещо подобно на джапанки. Опитахме се да им обясним, че скоро ще излезе буря, ама кой да чуе... Продължиха нагоре към върха. Още преди да стигнем езерото започна да бие суграшица! Малко след това ни настигнаха и задминаха на бегом младежите, премръзнали и мокри до кости. По-късно, в хижата, ни се извиниха, че не са послушали предупрежденията ни. Всичко мина добре, като изключим джапанките на момичето - последните стотина метри преди хижата вървяла боса...


  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 39. 39 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сова" ПСС си е за съд.

  Както знаете 90% от хората в ПСС са доброволци.Дават всичко от себе си да помагат и спасяват човешки животи.Оправдавате вашият приятел, че е допуснал грешка, а не оправдавате хората от ПСС.И те са хора може и те да са допуснали грешка.(не съм запознат с конкретния случай и не знам какео точно е станало).Не съдете толкова строго.  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 40. 40 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Винаги план Б...,вниманието е важно. Сега са излезли усойници от х.Марица към езерата.

 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#39] от "Идеологически диверсант":

  Мога от опит да кажа, че ходенето в планината над 900 метра н.в. сам и недобре екипиран, си е чиста игра на руска рулетка! Когато се зададе ниска дъждовна облачност тя е на височина даже под 800 метра. Това на ниското не прави впечатление, ама на 900 м. ти попадаш директно в облака! И това не е обикновена мъгла, а е толкова гъста, че все едно са те потопили в казан с мляко! Хич да не вали и да не е студено, загубването на ориентация ти е сигурно! Ако си на път, който минаваш постоянно-добре. Ама неходили в планината, ако продължат да вървят, риска да паднат в някоя пропаст си е почти 100%! Трябва да спреш и да изчакаш, докато видимостта се подобри. Това може да е за 1 час, може да е за 24 часа.. И представете си какво става като спреш и нямаш топло и защитно облекло, храна, вода и висококалорични храни! Почваш да трепериш, ще се измокриш до кости и хипотермията ти е сигурна! А пък ако има вятър, си за оплакване! Научил съм се от казармата, никъде да не ходя добре екипиран, бутилка коняк и 4 големи шоколада постоянно стоят в раницата ми. Като тръгна вземам шпек или луканка и сухари, защото са леки.Без това не тръгвам никъде! Компас, карта, фенерче, батерии, нож и едно космическо одеяло.Всичко това си стои в раницата като бойна готовност. И вече допълвам с разни глезотии,, които ще консумираме по пътя. Бойната готовност обаче НЕ СЕ ПИПА! Само веднъж в живота ми се наложи да я ползвам, ама тогава спаси живота ни на четирима! Така, че ходенето в планината не е въобще разходка в парка, както някои си мислят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#18] от "spiegel":

  По тоя маршрут малко хора ходят.

 43. 43 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#38] от "ТНТ":


  [quote#38:"ТНТ"]Един ден, през лятото(!), ме свари мъгла [/quote]

  Имах подобен случай преди години, но през зимата и не на Витоша, а в Стара Планини.
  Заради гъста мъгла загубих ориентация на място, през което съм минавала десетки пъти. Обзе ме паника и ми трябваха няколко минути, докато се стегна и започна да познавам звуците около себе си.
  От тогава избягвам да се цепя от колектива

 44. 44 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Много позитивна и приятелска дискусия днес! Не помня от колко време не съм попадал на такава. С удоволствие я следя.

  И аз споделям, че има особен чар в самотното ходене в планината (в моя случай - колоездене най-често). Безспорно крие опасности, но пък и в наши дни организирането на група никак не е лесна работа, особено ако е за повече дни и ако преходите са тежки. При самотно ходене си мисля, че човек е някак по-концентриран и не е склонен да поема рискове. Поне при мен е така. Иначе добра и адекватна екипировка плюс спасително фолио плюс зареден телефон/ГПС могат да спестят много неприятности.

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Не е за всеки планината. Особено да кара колело по планински пътеки, с ракия и бира в корема. Важно е да имаш представа за топографията на района и посоките. Като излезеш на пътека, на къде да тръгнеш. Ако вървиш надолу, ще стигнеш горски път. По него пък ще излезеш на село. Внимателен и съобразителен човек няма да се нахака в безизходна ситуация. Работата ми беше в планината. ако е лошо времето - стой си на задника.
  Група студенти на билото на Дамга. Задава се черен облак от запад."Айде, казвам, да се прибираме в хижа Иван Вазов". Не, другите ще слизат по Друшлявица към манастира." Ще ви пере страшен дъжд!". Не, заминаха надолу. Двама се прибрахме на време в хижата. Другите ги срещнах на следващия ден болни в автобуса за София. Три часа ги е валял проливен дъжд. За акъл!

 46. 46 Профил на Hans
  Hans
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много генерални изводи правите от доста оскъдна информация какво точно се е случило + спекулации. Умират хора да, ама те хора умират и много повече от пукане на свински пържоли, диабет и инфаркт.

  В този свят и на работа не можеш да отидеш с риск някой тираджия да ти влезе в колата - и то доста по-вероятно, отколкото да се изчистиш в планината, по-спокойно с изводите.

  Пича е претърпял инцидент, случва се, направихте ебати историята от това. Аз пък имам приятел, дето едно мушкато му падна на главата, една баба си го държала на парапета на терасата, навела се и го блъснала със задник.

  Какво ще кажете, да правим ли генералните изводи? Тоя тип е ходил по планините много повече от вас.

  Hola!
 47. 47 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 360 Неутрално

  По-добре сам в планината,

  отколкото у дома двамата с тъщата.

  Не ща да влизам у затвора!
 48. 48 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Никога не ходя сам в планината, дори на места , където съм бил многократно.

  Един счупен глезен може да ти коства живота.

  Имал съм случай да връщаме едно момиче с НАВЕХНАТ ГЛЕЗЕН до хижата. Болеше я толкова силно, че се наложи да се сменяме и да я носим. Ако беше сама и я свари ноща навън, до сутринта щеше да загине от хипотермия.


  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 49. 49 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  [quote#15:"Judjuk"]Принципът е, щом падне първия сняг, високите части се затварят до пролетта. Никакво ходене. Освен ако някой не му е мил живота.[/quote]
  Мда, да не прекаляваме със заклинанията.
  Има едни устройва наречени снегоходки и ходенето с тях е изживяване което мога само да препоръчам.
  Гарантирано няма да се срещнт тълпи

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 50. 50 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Весело

  До коментар [#47] от "ъглошлайф":

  По- добре тъщата в планината, а ти - в къщи!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 51. 51 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#6] от "г-н Думанов":

  Прав си. Аз не правя такива изпълнения, но израснах в семейство (и среда) на геолози - за тях това е ежедневие. Както в работно време, така и през всичкото друго време - май тази работа за геолозите е... вътрешна необходимост.

  И за половин век спомени нямам такъв, при който някой живеещ с риска да се е провалил и загинал.

  Мисля, че наистина медиите изобразяват "екстремните" ситуации нешо като Биг Брадър. И доста хора се полъгват, без да имат съответния усет и подготовка.

  В никакъв случай не упреквам хората, които искат да се изпробват като способности. Още повече, че това са все пак единични случаи (може да звучи грубо, но е вярно). Медиите и модата подкокоросват неподготвени хора да се изпробват, а после да ни заливат с трагична информация.

  Жалко за хората, които са СИ повярвали прекалено. Средствата за "самоопазване" съществуват от преди съвременните GSM-ми и подобни техноногии - те са в главите, а не в джаджите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 52. 52 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Благодарим за съветите.
  Но последната акция на "спасителите" си е издънка.
  Че и армията замесиха. Айде в армията акъла не е в излишък - знаем го.
  Те там си действат по команда без много да му мислят.
  Ама уж спасители с опит да правят търсене в планината няколко дни да търсят човек излязъл с велосипед без да обходят на първо време известните пътеки системно в района е смущаващо.
  Интересно би ми било да узная какви са им т.н. "протоколи" в подобни ситуации?
  Какво и как се прави?
  С какъв приоритет?
  С какви ресурси?
  И, не толкова важно, кога се информират медиите?

 53. 53 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#45:"ahasver"]Три часа ги е валял проливен дъжд. За акъл![/quote]

  Бях дете - 10-на годинки. Разходка до Лакатник - две-три семейства все с деца на моята възраст. Посред лято. Бяхме минали въжения мост и вървяхме по страхона пътека някъде нагоре. И като запра един дъжд... за нула време температурата падна поне с 10 градуса - направо студ. Имахме дрехи, но хлапетата почнахме да зъзнем. Мокри, тежи...Трябваше да се движим нагоре, и да се движим. А си беше страшно - гръмотевици - лятна буря. След около час мъчително вървене излезнахме на чисто над бурята. Слънце, изсушаване и после игра. Но няма да забравя това изживяване - уж всичко е наред, и изведнъж става страшно и опасно. Дори за състав с опит.

  Въпреки средата, в която израснах, аз се страхувам от капризите на природата. В същото време оправдавам хората, които искат да "направят себе си". Може би, защото мен винаги ме е било страх да се изправя срещу силата, с която не мисля,че мога да надмогна - природата. Въпрос на лично усещане. Или предпазливост. Но винаги се намира някой, който да рискува.

  Не в планината, а в градска обставновка, правих такива изпълнения, че и природните стихии не могат да ми причинят последствията. Все пак оцелях. Не знам как - може би имам Ангел-пазител. А може би се опитвам и да му помагам и вършейки дивотии, все пак да не го дърпам за опашката..., т.е. да не прекалявам

  Е, престои ми да мина границата, , или поне все още имат тази възможност - живея и правя каквото си искам.


  Цената се плаща от близките - и паричната, и емоционалната.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 54. 54 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#50] от "mr.lottalove. I vote for Alice Cooper!":

  Да му мислят мечките

 55. 55 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 276 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Към момента 16 човека не ходят сами

 56. 56 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#53] от "Музар":
  Аз навремето през соца бях в клуб, ходихме повече по пещери разни.
  Имаше спасители (най-добрите си най голям опит) на доброволни начала и хората тръгваха по нощите като получат сигнал.
  Много спасени хора имаха.
  Това го вършеха само заради признанието, с хъс и понякога им костваше дни.
  От мястото където работеха или на служба някаква, не им правиха проблем за отсъствията по време на акция.
  Имам чувството, че сегашните спасители са нещо като застрахователни агенти. Тия по скиорските курорти са ясни - там гяволетата наистина трябва да си плащат.
  Обаче тоя последния случай малко ме смущава.
  Човека го намериха приятели и роднини на 15м от мястото където си паркирал колелото на пътеката към върха.
  След като разни "спасители" имитатори се мотаха 2-3 дена.
  Сетне 200-300 униформени се разходиха и отчетоха дейност из Балкана.
  Дори и вертолет се разпърка.
  Застаряващия дебеланко Бойко от Банкя (дано намерят някой по-добър артист за тая роля) дори бил ангажиран за медийното шоу.
  Имитация, фалшименто и медиина пушилка та дрънка...
  Пазете и разчитайте на приятелите си, е извода за мен, ако имате такива все още в това щуро време...

 57. 57 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  бахти насрахте се с тия предпазни мерки. по джапанки и бански ще ходя в планината, а вие ако щете си викайте меснер да ви варди.
  и обикновено точно след такива приказки стават големите издънки - точно както след тая кампания за внимателното шофиране по радиото, дето разни пияндурници даваха акъли. ай сиктир.

 58. 58 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Преди десетина години , когато още нямаше лифт до Рилските езера, в гората между едноименната хижа и долната ( Пионерска май се казваше ) срещнахме дълга и широка група от снощни битюренти от Боровец май. Не бяха с костюмите, но с градски дрехи - високи токчета, лъскави обувки, модни дрещки и лъскави чанти. И така си катериха баира.

 59. 59 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  [quote#13:"xali"]Щом познaвaш плaнинaтa кaто нa длaн, нямa проблем [/quote]

  До коментар [#13] от "xali":

  Глупости! Защо са глупости е казано в статията. Аз ще добавя и личен пример:
  Ниска планина, която познавам наистина като на длан. Тръгнах сам в добро време по относително дълъг маршрут. Само последната му част ми беше по-слабо позната, но пък я бях минавал предишната седмица. В резултат кльохнах, загубих се (баш на тази част от миналата седмица) и едва в полунощ се усетих, че всъщност ИМАМ ГПС. Пристигнах в крайния пункт след 3 през нощта (по план трябваше да е 21:00) кален, изподран, смазан, жаден и премръзнал. На какво съм приличал ми стана ясно, когато по-късно в автобуса и една жена ми предложи 2 лв. за хляб (ако четете това - благодаря Ви, вие сте страхотен човек).

  Ако не бях извадил късмет: пълнолуние, устойчиво добро време, ГПС (за който не знаех) и ако не познавах наистина добре мястото можеше никога повече да не мога да ходя в планина. Или където и да било друго. В най-добрия случай - от срам.

 60. 60 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сова":

  Това, че някой е допуснал грешки не освобождава дфругите от задъжението им да си вършат работата както трябва!
  -----------------
  ПСС не е Бърза помощ, че да спасява всеки пиян полудиот антюрист.
  Освен това го прави срещу заплащане - чрез застрховка, а който е тарикат и няма застраховка- кеш, брой и на ръка.
  ХЕликоптерите дето ги вдигнаха кой ще ги плаща?
  Тъпите му аверчета дето рИваха как никой не го бил търсил що не взеха да го спрат да не прави глупости????
  Я у леу, нещастници, все някой друг ви е виновен.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 61. 61 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#57] от "betona":

  по джапанки и бански ще ходя в планината,
  -------------------------
  Ако щеш по трикини ходи.
  Стига майка ти/жена ти/дъщеря ти да не увесят в даден момент цици по телевизията да вдигат хеликоптери да те спасяват.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 62. 62 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#61] от "qwertqwert":

  Първо, ако поне малко уважаваш себе си няма да говориш по този начин.
  Второ, не се безпокой, дори да имам проблем, заради мен никой няма да бъде вдигнат на народни разноски.
  Трето, аз досега имам спасени 2. Поне 200 могат да го потвърдят. А мен не се е налагало да ме спасяват.
  Четвърто, ти колко си спасил и кога за последно беше в планината?
  Пето, комуникацията ми с теб приключва в този момент. Желая ти успехи и здраве и да срещаш повечко такива като мене и в планината, и в цивилизацията.

 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#56] от "k_":
  До коментар [#59] от "xcheffo":

  Споделям не моя история, а на баща ми. Преди поне 25+ години.

  Баща ми е геолог, при това единак - ходи сам в планината, а не като в картировката (там са екипи, които правят картите (картират) геоложкия профил и макар да ходят по сами, имат отговорност всички да бъдат събрани от терена в края на деня, където взимат проби).

  Та, татко отиде в командировка някъде из Врачанския Балкан (между връх Ботев и сръбско) в края на ноември. Горе сигурно си е било зима, или поне яка слана. От разказа му - бил е някъде около Кобилините скали (така си спомням името), това е Врачанския Балкан (ето линк със снимки - първият в гуглето: http://peshehodka.blogspot.bg/2013/01/blog-post.html). Отвесни скали, където отдолу се вижда геологията от Докамбрии до наши дни. Видял си фосилче (вкаменена мидичка) на един ръст надолу, слезнал да си го отчопли с чука... И под единия му крак скалата е поддала - разронила се е. Успял да се хване за някакво жилаво растение и да се извлече отгоре. Но ако не беше успял, едва напролет щяхме (щяха) да намерят костите му, при това може би.

  И никой нямаше да се сети да го потърси поне месец. Нямаше ГСМ-та, заверяваше си командировъчното седмица-месец напред, спеше в колата си... абсолютен, пълен единак. И не само той правеше така - това си беше нормалният живот на геолозите не само в бг, но и по цял свят.


  Някъде 5-10 години по-късно имах близък познат (каквото и да означава) - детски кардио-хирург. Даваше дежурства на Витоша зимата като планински спасител с кучето си - май беше немска овчарка. Абсолютно доброволно - без заплащане.

  Доколкото успях да проследя статиите и най-вече коментарите по този случай - ситуацията е била безнадеждна, или е била на косъм, евентуално около не повече от час някой да види колелото и да намери човека. Останалото е ПР - 400 души да циклят като гламави е просто дивотия. А това, че човекът е казал какъв ще е маршрутът му, че това е било известни и никой от "спасителите" не е видял колелото му насред пътя - срам за "спасителите". Меко казано. И за това се плаща "Планинска застраховка" - 20 лева за 5 месеца да те "намерят"о на писта или маркирана пътека; + 20 лева ако си извън маркираните пътеки (води се екстремен спорт); +8 лева за хеликоптер (само извличането от трудно достъпно място).

  И ако тези хора - спасителите, не си вършат работата, на какво разчитаме? Парите (застраховката) плащат разходите, но не връщат човека. Хората с усилията си, но смислени и целенасочени усилия, могат да спасят човек. Не парите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#63] от "Музар":

  Връх Ботев е в Централна Стара планина, далеч от Врачанско. Къде е работил баща ти? Пита колега.

 65. 65 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#59] от "xcheffo":

  Това че не си познаваш екипировката и не знаеш с какво разполагаш е твой проблем...

 66. 66 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#65] от "buran":

  Ясно, че е мой проблем. Исках да покажа на Ксали как една по-длъжка разходка в планина, която "позначаш на длан" може да се обърка много.

 67. 67 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#64:"ahasver"]Връх Ботев е в Централна Стара планина[/quote]

  Казах го пресилено - в смисъл, че никой не знае къде ще го завее вятърът и къде да го търсят. Можех да напиша и нос Калиакра, за още по-идиотско. Баща ми е БАНаджийски геолог. Преди да се родя е работил в Картировката. Работил е и с МГИ/У колеги. Триасист е. А аз бягам от геологията.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 68. 68 Профил на Dora Boneva
  Dora Boneva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Да ходиш сам в планината е много вълнуващо и красиво. Тази година, през август ходих сама на връх Ботев. От Паниците до върха, спах на заслон Ботев и се върнах по пътеката за Левски, с отклонението за хижа Рай и отново на Паниците. Беше прекрасно. Моето самодоказване и вдъхновение за нови походи. Разбира се следих времето, подготвих се добре и бях много доволна от себе си. Ходила съм много пъти сама и в Рила. Всеки може да го направи, разбира се като избере подходящото време. Рядко можеш да намериш приятели, които да са на твоята вълна и това не означава, че трябва да се лишиш от едно прекрасно преживяване.

 69. 69 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#19] от "Сова":

  Аз съм от тези, дето си ходят сами в планината и съм напълно съгласен с теб в този ти пост. Имах среща с тези групи това лято и беше ужасяващо. Просто трябва човек да е благоразумен, да има определен маршрут, представа за времето за няколко дни напред (колкото и относително да е това за високата част на планината), с добри обувки (най-вече) и да не надценява възможностите си.
  А на Ботев съм виждал как се сменят четирите годишни времена за около час и половина

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK