Сами в планината? Помислете пак

Сами в планината? Помислете пак

© Юлия ЛазароваХоденето сам в планината е най-големият риск, който може да поеме някой. Това казва Павел Павлов, ръководител на отряд "София" в Планинската спасителна служба. Водим този разговор дни след случая с младия мъж, който бе открит мъртъв след мащабна издирвателна операция през седмицата в Стара планина.


Трагичният инцидент е повод любителите на планината да си припомнят, а други да научат какво да не правят, за да не се налагат спасителни акции за тях.


"Знам, че има много хора, които обичат сами да ходят по планините, но това ги оставя без помощ в случай на инцидент", посочва Павлов и допълва, че все пак винаги е по-добре да имаш с кого да споделиш емоцията от прехода.
Между лятото и зимата


В планината на практика няма сезон, който да се смята за напълно безопасен. Ако в града времето е по-устойчиво и в общия случай не се сменя рязко, то на висока надморска височина това изобщо не е така. Особено между два сезона какъвто е периодът в момента.


През есента времето е много променливо, динамично, падат мъгли, температурите спадат, с което се увеличават и рисковете да ви застигне лошо време, напомнят спасителите. А прогнозите са много точни в рамките на три дни и човек може да прецени дали да тръгва.


"Планината ще си е на мястото и днес, и утре, и другата седмица. Ако се очаква лошо време, по-добре не тръгвайте", съветва Павлов.


Той препоръчва в този сезон да се избягват високите части на планините - над около 1700 м и преходите да са в по-ниските и защитени пояси. Конкретно Стара плана пък е подвластна на чести и резки промени във времето.


Сподели планината


Тръгването сам може да звучи непонятно за много хора, но за страстните любители на планината не е никак чуждо особено като са понатрупали опит. Въпросът е, че това лишава "самотния бегач" от елементарна подкрепа в случай на инцидент или изгубване.


Ако падне и получи травма, заради която не може сам да сигнализира за случая, няма да има кой да му окаже помощ. В допълнение, в немалка част от планините мобилните оператори нямат покритие, което лишава от възможността да се търси помощ по тази линия.


Павлов съветва, когато в група има пострадал, да му се окаже първа помощ или поне да бъде завит във фолио (задължителна част от екипировката в планината) докато се търси покритие или помощ в хижа или друг обект, до който може да се достигне.


Все пак не е толкова далече времето, в което изобщо нямаше мобилни комуникации. Тогава при подобни случаи тъкмо такава е била практиката - пострадалият остава на място, след като за него е направено каквото може от спътника му, а той отива да търси помощ на място. В днешно време може да се опита да намери покритие на мобилния си телефон.


А къде се намирам?


От Планинската спасителна служба напомнят за мобилното приложение, което е създадено специално в помощ на туристите в планините. С натискането на само един бутон чрез него се изпраща есемес до службата, който дава точката, в която се намира туристът.


Много често спасителните операции не завършват в рамките на един ден. Причината за това често са не толкова метеорологичните условия колкото широкия периметър, в който се търси изгубилия се или пострадалия.


Това е особено трудно, когато няма връзка с него - ако батерията му е паднала, няма покритие или пък не е в съзнание.


Оказва се планинските спасители нямат право да поискат GPS координати на издирвания от мобилните оператори, това става чрез МВР и съответно се губи много време. В допълнение, в общия случай координатите задават доста обширен терен за издирване.


В по-добрия случай при връзка с издирвания от него е възможно да бъде получена информация, която да служи за ориентир на търсещите го - наличие на маркировка - туристическа или горска, отстояние от точката на тръгване и др.


Какво да се носи


През последните години много хора, част от които напълно неподготвени, започнаха да ходят по планините. Някои от тях тръгват с градски дрехи и обувки. Екипировката не е нещото, което те прави планинар, нито може да те опази напълно във всякакви ситуации. Но не е маловажно, че специалните туристически обувки пазят глезените от травми, защото обхващат плътно глезена, а подходящите якета пазят от вятър, дъжд и студ, които в планината се усещат доста по-различно отколкото в града.


Липсата на храна и вода в раницата е също риск, който не би трябвало да се поема. В случай на загубване и принудителен престой във високите части, липсата им може да се окаже по-важна отколкото човек си мисли докато е на сухо и топло.


Добре заредената батерия на телефона, фенерче или челник, фолио срещу студ са също сред основните вещи, които непрекъснато трябва да са в туристическата раница.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK