Изборният ден: Необичайно висока активност за президент и референдум (обобщение)

Изборният ден: Необичайно висока активност за президент и референдум (обобщение)

© Юлия ЛазароваНеобичайно висока избирателна активност, сравнително малко сигнали за нарушения, опашки в много от секциите в чужбина и неочаквани прогнозни резултати от гласуването - така накратко може да се обобщен днешният ден, в който България гласува за президент и вицепрезидент, както и в националния референдум за или против въвеждане на мажоритарен вот и задължително гласуване и за намаляване на държавните субсидии за партиите.


По закон изборният ден завършва в 20 ч., но може да бъде удължен, ако има желаещи да гласуват пред секциите. В този час се очаква социолозите да обявят първите прогнозни резултати.


"Дневник" следи изборния ден в развитие:
19.15 ч. Високата избирателна активност създава и проблеми. Изнервени от чакането на опашките, на тези избори повече гласоподаватели са отказвали да участват в екзит половете, коментира управляващият партньор на социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова пред БНТ.


19.12 ч. Първа партия се отказа да дава пресконференция след официалното обявяване на резултатите тази вечер. Това е АБВ, чийто кандидат за президент е Ивайло Калфин.


18.47 ч. Избирателната активност на президентските избори към 17 часа е 44.83%, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, цитиран от "Фокус". Във вота за държавен глава са гласували 3 063 732 души. В националния референдум са участвали 39.15% от избирателите, или 2 675 768 души. Още подробности за активността.


18.17 ч. Избиратели сигнализират, че членовете на секционните избирателни комисии вписват имената им в списъците за референдум, преди да са казали, че ще гласуват на допитването, както и че на места им е обяснявано, че той е задължителен. Междувременно пък пресцентърът на "Шоуто на Слави" - инициатори на референдума, съобщи, че на хората не са давани бюлетини за референдум или пликове за тях. Още за сигналите.


Варна - голямата изборна "бензиностанция"


17.55 ч. В повечето европейски държави, както и в Турция гласуването е предшествано от чакане на дълги опашки. Хората, които искат да гласуват, трябва да отделят между един и три часа, сигранизираха читатели на "Дневник". Мнозина от сънародниците ни зад граница се оплакаха от трудностите при упражняване на вота в социалните мрежи. Повече тук.


17.15ч. Към 16 ч. общият брой на гласувалите български граждани в секциите извън страната е 39 585, съобщи Външно министерство на страницата си във "Фейсбук". По официални данни най-висока активност има в Турция - 14 759 гласували, следва Великобритания с 5 741, Испания с 3 823 и Германия с 1 991.


Изборният ден в секциите в Австралия, Китай, Индия и Виетнам приключи, като общият брой на гласувалите там е 353. В Сингапур избирателната секция затвори с 80 гласували български граждани. Още данни за гласуването.


16.33 ч. Гласуването в район "Младост" в София, където освен за президент и референдум, се гласува и за кмет, отнема около 20 минути, като се наблюдават постоянен поток от хора и опашки. Към 14 ч. е отчетена избирателна активност от малко над 20%. Още по темата.


16. 03 ч. Разместване в прогнозните резултати за президентските избори и референдума. Може да ги проследите в профилите на "Дневник" във "Фейсбук" и "Туитър".


Фотогалерия: Изборите и политиците >


15.00 ч. Премиерът Бойко Борисов събира министрите от кабинета си на извънредна среща тази вечер в резиденцията, която обитава в "Бояна". Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от източници в правителството. Очаква се, че ще присъства и ръководството на партията и ще бъдат обсъждани резултатите от изборите. Подробности тук.


14.40 ч. Централната избирателна комисия отчете рязко покачване на активността в изборите и референдума. Близо една трета от избирателите - 26. 20%, са пуснали бюлетина до 13 ч. днес във вота за президент и вицепрезидент. По същото време на предишните избори през 2011 г. до урните бяха отишли 17.64 на сто от избирателите.


Активността на референдума, която в 10 ч. беше 8.68%, е 22, 79 %. Това означава, че въпросите от референдума ще трябва да отидат за обсъждане в парламента, ако поне половината от гласувалите са отговорила с "Да" на тях. Ако се включат толкова хора, колкото на последните парламентарни избори - 3 500 585 души, и над половината дадат утвърдителен отговор, решението не подлежи на допълнително одобрение. Още за активността тук.


14. 08 ч. В страницата си във "Фейсбук" неправителствената организация Институт за развитие на публичната среда публикува видео от гласуване в секция в Чорлу, Турция. Записът е направен в 11. 40 ч. днес, уточняват от организацията.


14. 06 ч. В Кърджали от снощи насам масово се сменят членовете на секционните избирателни комисии от различни партии, съобщава БНТ. Според кореспондент на телевизията са сменени близо 500 души. Всички обявили, че искат да напуснат комисиите по свое желание и посочили като мотив "лични причини". В момента всички комисии са окомплектовани и работят нормално, уточнява телевизията.


Активността за изборите в Кърджали е значителна, доста по-ниско е участието в референдума. За президент са пуснати вече към 47 хиляди бюлетини, докато за референдума - 21 хиляди.


14.02ч. Чакащи по улицата има и в секции в Париж.


13.54 ч. Обрат в класирането сочат новите прогнозни данни за президентските избори и референдума. Може да ги проследите в профилите на "Дневник" във "Фейсбук" и "Туитър".


13. 20 ч. За огромни опашки в Лондон, съобщава "Нова телевизия", като уточнява, че още сутринта до секциите за гласуване са отишли необичайно много хора. Забавянето идва от необходимостта избирателите да попълнят две идентични декларации, че няма да гласуват на друго място - една за вота за президент и втора, ако желаят да гласуват в референдума. Вижте повече.


13. 05 ч. Коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" поиска спиране на изборния процес в Турция "заради десетки сигнали за нарушения при провеждането на изборите". Коалицията е изпратила жалби до Централната избирателна комисия за нередности в секции в Бурса, Цариград, Текирдаг, Одрин, Люлебургаз и Чорлу. Подробности тук.


12.58 ч. Прокуратурата съобщи, че е образувала осем досъдебни производства на територията на цялата страна във връзка с изборите и референдума. Против политическите права на гражданите са образувани четири досъдебни производства и четири за документи с невярно съдържание, уточняват от пресслужбата на държавното обвинение. Още по темата.


12. 22 ч. В столичния район "Младост", където днес се гласува и за районен кмет, се чака на опашки. Гласуването тече сравнително по-бавно заради множеството бюлетини, които трябва да се попълнят. В същото време БНТ съобщи, позовавайки се на данни от секционните комисии, че участието във вота е по-висок от обичайното в последните години в района.


12.01 ч. - Опашки са се образували в изборните секции в Турция, съобщава БНТ. Държавната телевизия уточнява, че активността там е видимо по-висока, отколкото на предишните избори, и че хората масово гласуват за президент и значително по-слабо за референдума. В Централната избирателна комисия сутринта е постъпил сигнал, че в една от секциите се говори на турски език. Комисията обяви, че веднага е изпратила указания да се използва само български език.


11. 46 ч. Първите прогнозни резултати за президентските избори и референдума вече са известни. Може да ги проследите в профилите на "Дневник" във "Фейсбук" и "Туитър". Вижте как да бъдете информирани първи.


11. 38 ч. Избирателната активност на изборите в 10 ч. е била 10. 23%, обяви Централната избирателна комисия. Това е с близо 4 на сто по-висока активност към същия час на предишните президентски избори през 2011 г. За активността на референдума вижте тук.


Слави Трифонов гласува за президентски избори 2016 и референдума

© Георги Кожухаров

Слави Трифонов гласува за президентски избори 2016 и референдума


11. 29 ч. Читатели на "Дневник" сигнализираха, че в различни секции в София са били записани в списъците за гласуване на референдума още преди да бъдат питани дали ще гласуват. "На входа на секцията взимат личните карти, за да може вписването да става докато гласуват предишните хора и да се избегне чакането и дългите опашки. Подходът не е лош, но автоматично вписаха имената и в двата списъка и чак тогава ме питаха дали ще участвам в референдума. когато отказах се наложи да заличават името ми с коректор в списъка. Подозирам, че подобни корекции ще има на мтого места", обясни читател от "Младост".


"Тръгнаха да ме регистрират за референдума и да ме карат да се подписвам, а аз казах, че не се подписвам под нещо, което не съм направил. След кратък хаос все пак решиха, че не бива да се регистрира в този списък името ми, макар да съм отишъл до секцията. Така може да се окаже, че в края на деня ще има сериозно разминаване между регистрираните като гласували за референдума и реалния брой бюлетини в урните", коментира пък избирател в "Люлин".


От Централната избирателна комисия обясниха, че никой избирател не може да бъде вписван в списък за гласуване преди да е потвърдил участието си в тях. Още по по този сигнал.


11.05ч.

Президентът Росен Плевнелиев

© Юлия Лазарова

Президентът Росен Плевнелиев


10.55 ч. Президентът Росен Плевнелиев призова за масово участие в изборите и референдума, като в същото време изрази гордост, че се е превърнал в "Стоп" на пътя на популизма като сезира Конституционния съд за част от въпросите за допитването и в резултат сега има гаранция, че останалите в бюлетината въпроси не са в разрез с основния закон.


Президентът, който не участва в изборната надпревара, демонстрира видимо добро настроение и пожела на наследника си да надгражда свършеното от него и да е по-успешен.


10. 34 ч. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред журналистите, които я чакаха пред избирателната секция, че е гласувала за държавен глава, който при взимането на решения ще се ръководи само от държавния интерес, ще върне самочувствието на нацията и ще я представя достойно пред света.


10.13 ч.

Премиерът Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко Борисов


Премиерът Бойко Борисов използва медийното внимание след като гласува, за да призове "да се избягва популизма, разбира се, да се мисли".


10.10 ч. Централната избирателна комисия обяви, че изборният ден е започнал спокойно. Има подадени 12 сигнала за нарушения, но повечето от тях не са сериозни и са издадени предписания за отстраняването им, заяви говорителят на комисията Цветозар Томов, цитиран от агенция "Фокус". По думите му засега денят върви "безинтересно".


Фотогалерия: Кои са кандидатите за президент и вицепрезидент >


9.39 ч. Въпросите на референдума са три и избирателите могат да отговорят на колкото пожелаят от тях:


"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"


"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"


"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".


Активността на референдума е от решаващо значение за последствията от него: ако в допитването се включат поне 3 500 585 души, и повече от половината от тях - най-малко 1 750 293, отговорят с "да" по всеки от въпросите, взетото решение за промяна ще е задължително. Ако участниците са по-малко, но все пак достигнат 20% от имащите право на глас и над половината отговорят с "Да", въпросите влизат за разглеждане и одобрение от Народното събрание.


9. 01 ч. Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган - все още една от най-влиятелните фигури в политическия живот в България, който от години избягва публични появи, и този път не пропусна гласуването. Той се появи рано сутринта в секцията си в столичния квартал "Красно село". Още по темата тук.


Изборният ден: Необичайно висока активност за президент и референдум (обобщение)

© Георги Кожухаров


Осем бързи отговора за изборите и референдума


8.01ч. За да бъдат валидни изборите, в тях трябва да са участвали повече от половината избиратели. Ако някой от кандидатите спечели повече от половината гласове, ще бъде избран още на първия тур. Това обаче изглежда много малко вероятно, съдейки от социологическите проучвания за нагласите за гласуване в последната седмица на кампанията.


7.35ч. Право да гласуват на президентските избори имат 6 834 278 души, а на референдума имат 6 832 288 души. За изборите в "Младост" се изисква уседналост от поне 6 месеца, което се покрива от 88 882 души.


В страната са разкрити 12 418 изборни секции, а в чужбина - 325 секции в 71 държави. Най-много секции има във Великобритания - 53.


Гласуване за Референдум за електронно гласуване и Местни избори 2015, урна, бюлетина, бюлетини

© Юлия Лазарова

Гласуване за Референдум за електронно гласуване и Местни избори 2015, урна, бюлетина, бюлетини


Ето и най-важното, което трябва да знаете за гласуването


7. 00ч. Гласуването започна. По закон то ще приключи в 20 ч., ако няма други желаещи да пуснат бюлетини пред изборните секции. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), но най-много до 21 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (173)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Мисля, че хаосът отново ще бъде голям. След като на миналите избори секционната комисия ми открадна преференцията, сега отказът ми от бюлетината за референдума ги хвърли в смут, объркаха списъците с подписите, поправяха, започнаха тепърва да се координират помежду си какво правят, ако някой не гласува на референдума... И това е в центъра на София, а какво ли ще е другаде!

 2. 2 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Във фейсбук страницата на Новините на NOVA вече има информация за избирателната активност и процентите на кандидатите за Президент,както и резултати от референдума грижливо предоставени от Галъп.

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#2] от "tosho_toto":

  Щом е Галъп е ясно кой води според тях. Няма да си играя да ги търся.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Аре само да ви помоля, да не ни занимавате с абсурдните прогнози на московско - червендалестите "български" социологически агенциийки.

  Ясно е, че пак ще им раздават скунксове за нелепи резултати, не ни ги показвайте, след по малко от 10 часа ще знаем резултатите така или иначе.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 5. 5 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 269 Весело

  Ще се обадя по-късно от тел. с снимки от изборите тук. Но това ще е моментът докато сме там. Няма да седя цял ден да репортерствам

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  А, ето! Новината от 11. 29 ч. потвърждава, че вписването за участие в референдума е масово погрешно. Чалгаджията ще се възползва от некадърността на ЦИК и секционните комисии.

 7. 7 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Кога ще престанете да вините българите за своята некъдърност?

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Очаквам да има големи циркове с броенето и попълването на секционните протоколи. В някои секции автоматично те отбелязват в двата списъка и по този начин се вдига активността за референдума. Отделно има секции където първо ти дават бюлетина за референдума, а после за президент. Не знам ЦИК, РИК какво са обяснявали, но сред членовете на СИК преобладава некомпетентността.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":

  Tрети референдум гласувам - не съм имал проблем в моята секция - отидох, гласувах за президент и отказах референдума - буквално за секунди.

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Абе не знам - "два грама мозък" да имаш, ще се организираш да свършиш работата - прегледал съм инструкциите към комисиите (в нета), обяснени са достатъчно ясно - за да се объркаш трябва или да си тъп или платен.

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Весело

  До коментар [#9] от "Индивидуален паметник на културата":

  Е - не може да са толкова глупави от СИК - явно и пара е играла при твоя случай - както вече казах - гласувах за секунди - ето как - влизам, давам ЛК, намират ме в списъка и ми дават бюлетина за президент - отивам в стаичката и гласувам - подпечатват ми бюлетината, пускам я, подписвам се и си взимам ЛК - после отказвам да гласувам за референдума (комисията е на съседната маса), и си отивам по живо, по здраво.

 12. 12 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Рапонът поне да се беше избръснал и сложил една риза.
  (пардон, липсват първите седем, пък и повече години, та му е разрешено).

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Баце дали и той не е гласувал за Шапкаря?

 14. 14 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 405 Весело

  Цецерон никакъв го няма. Да не е почнал да "брои" от ранни зори?

  Да минават изборите и да се маха Адриан, че дискусиите станаха на принципа: "Не е важно под какво, важното е да пействам"
 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Дали ще се появи граждански инициативен комитет да организира референдум за признаване на избора, ако са гласували поне 60%? Защото това ще бъде истинска гражданска позиция и шамар за идиотите!
  Съмнявам се. Задкулисието няма да позволи.

 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1345 Весело

  Екшън в ресторант "България", клиентите налитат на Генералска пържола и Гозбата на мама! Разликата е само 2,3%

  В ресторант "България" никога досега не е било толкова интересно. Клиентите посягат към най-разнообразни гозби, а други предпочитат екзотични ястия.

  Най-много предпочитания към този час събира Генералска пържола - 27,5%, следвана плътно от Гозбата на мама - 25,2%.

  На трето място по поръчки е Каракачански кебап - 15,3%. Четвърти по предпочитание е Омлетът на калфата - 9,1%.

  Следват Боб по аптекарски - 7,2%, Ореховките на финансиста - 5,6%, Тюрлю гювеч по реформаторски - 3,4% и Сармички от Трявна - 1,3%.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Весело

  До коментар [#16] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Вече съжалявам че скочих на колегата Blood Red Skies, че те обиждаше в подписа си.

  Колкото и да са ми противни кандидатите - все пак имам някакво уважение... но пусто любопитство - ти празна чиния с нищо ли си поръча?

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Весело

  До коментар [#13] от "historama":

  Баце си е гласувал за Цачева, за "Шапкаря" са гласували от ДСБ, останалите от РБ са гласували за Цачева, от ДСБ само Радан Кънев е гласувал за Цачева.

  Не съм бил там и не съм видял, ала една жена ми каза - една, дето прилича малко на Меглена Кунева - и умна и красива.

 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1345 Весело

  [quote#17:"Deaddark"]ти празна чиния с нищо ли си поръча? [/quote]

  Днес ще ям в къщи, мързи ме да ходя на ресторант. Още повече, когато нито една от гозбите не ми допада, за какво да се разхождам за една празна чиния?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#12:"ppopov_67"]Рапонът поне да се беше избръснал...[/quote]
  Не е нужно кьосавия да се бръсне.
  Достатъчно е да си измие лицето.

 21. 21 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#19:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Днес ще ям в къщи, мързи ме да ходя на ресторант. Още повече, когато нито една от гозбите не ми допада, за какво да се разхождам за една празна чиния?[/quote]

  ... що за ресторант е това! Поръчваш "генералска пържола", а ти носят маломерна порция "вретено по московски"... е, и 20 лв. за "извинете за грешката"...

  хахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 22. 22 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Гласувайте, стига сте философствали

 23. 23 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тиквата написа ли вече оставката?

 24. 24 Профил на nikidimi
  nikidimi
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Очаквам циркът да продължи по следния начин:
  Действие 1) ББ се прави на голям демократ и ГЕРБ приемат мажоритарното гласуване предвид резултата от рефередума (дори и да не стигне прага, то 70-80% са за)
  Действие 2) ББ си измисля оправдание и подава оставка. Най-вероятно слабия резултат на Цецка
  Действие 3) При мажоритрани избори ГЕРБ и ДПС печелят повечето места в парламента. Няколко за БСП и евентуално някой десен.

 25. 25 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#22] от "shileto":

  ... да не се окаже "гозбата на мамата" курбан-чорба, А!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 26. 26 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Не гласувайте за референдума! Защото въпросите, особено третия има 2 въпроса в едно и не може да се гласува различно за тях. Намаляване на субсидията е правилно, но 1 лв. е твърде малко, да не кажа нищо. СТ не е загрял това и напира за референдум. Особено опасно е референдум за нашите условия с неинформирани хора, или такива, което не разбират български език. Крайно време е, който е с българско гражданство, но няма завършено поне основно образование да няма право на гласуване, защото не знае добре български език.

 27. 27 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Минахме отдавна, чак сега дойдоха още трима с детенце, та 4-ма. За един час сме минали 6 души.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 28. 28 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#26:"ck"]Не гласувайте за референдума[/quote]
  Гласувах!

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#10] от "Deaddark":

  "за да се объркаш трябва или да си тъп или платен."

  Пред мен имаше доста затруднени, не вярвам да бяха платени.
  Поне така изглеждаше.

  Еретик
 30. 30 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Замириса на парламентарни избори....

 31. 31 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#17] от "Deaddark":

  Може да съжаляваш, но Радев ще бъде подкрепен от Виена. Никой не дошъл на избори. За първи път виждам тлкова малко участници. Освен да са заминали всички за БГ, която е малко вероятно.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#25] от "o_sando":
  Е и, постиш ли?

 33. 33 Профил на riot
  riot
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Хора, я кажете при какви условия в проценти се отива на балотаж и изобщо дайте повече инфо относно балотажа.

 34. 34 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#32] от "shileto":

  ... попаднал си в "ГРОБищарското меню"... ще нахраниш мухите )))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 35. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#34] от "o_sando":
  За това меню няма ред може да нахраниш мухите преди всички. Внимавай какво пожелаваш на другите, за да не се случи на теб

 36. 36 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Абе Дневник, все си мисля, че 26% е по-близо до 1/4 отколкото до 1/3....

 37. 37 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Наблюдение от секция в голям български град. От 258 гласували, 248 са гласували и за референдума. Този референдум ще успее, колкото и това да не ни харесва. Аз лично гласувах за Тр.Тр. и НЕ гласувах на референдума. Доволен съм от себе си. Оттук нататък, глас народен-глас божи, каквото са решили болшинството сънародници това ще е.

 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Дано референдума не мине прага за валидност.Не гласувайте на него

 39. 39 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Това не е вярно! Хората гласуват на този референдум дори по-ентусиазирано отколкото за президент. Факт. Ще се наложи да преглътнем легитимацията на Слави Трифонов.

 40. 40 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 307 Неутрално

  УВИ, ЧОВЕК СЕ РАЗЛИЧАВА
  ОТ ЖИВОТНИТЕ.
  Битата крава
  мляко не дава.
  Гласувайте разумно!

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 41. 41 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 456 Любопитно

  Къщата гори! Суверенът тръгна да я спасява, като избира по-малкото зло. Това е причината за по-високата избирателна активност.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#39:"zle_platen_trol"]Това не е вярно! Хората гласуват на този референдум дори по-ентусиазирано отколкото за президент[/quote]
  И на мен така ми се струва.Едни съседи казаха,че са избрали опцията"Не подкрепям никого" за президент,но гласували на референдума.И аз не гласувах за референдума,но ми се струва,че ще мине границата.

 44. 44 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#37] от "zle_platen_trol":

  Като отидете да си плащате електроенергията и се чудите защо е скъпа, се поинтересувайте в колко проекта за възобновяема енергия участва Трайчо.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  [quote#38:"slonsco"]Дано референдума не мине прага за валидност.Не гласувайте на него [/quote]
  Ама за референдума на БСП призовавахте да се гласува. И с вашите жалки проценти го направихте валиден. Винаги все така правите, в услуга на БСП и олигархията сте.

  Сега 80% от българският народ иска нещо а вие с всичка сила се опитвате да му попречите. Явете се, гласувайте, убедете хората, победете, що не го правите? Показвате само каква жалка отритната от обществото групичка сте. Единственото което вече можете да правите е само да пречите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#44] от "kokoto2":

  За мен,слава богу, не цената на тока е определяща кой да е президент,да не говорим, че тя не е и висока. Определящото е, каква политика ще води президента, какви са убежденията му и разни такива, явно маловажни за по-голямата част от избирателите неща. Точно затова не бива да има мажоритарен вот в България, защото някой ще обещае евтин ток и пенсии по 1000 лева и масата без да се замисли ще го избере...а че няма безплатен обяд ще мисли по-късно...ако може.

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Весело

  Предизборната борба за предсрочни парламентарни избори започва от днес...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 48. 48 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1784 Любопитно

  Актуална информация
  Преди малко ходих да гласувам за референдум и президент. Отне ми около 30 минути чакане.
  За София става въпрос .
  Урните бяха доста пълни, а като излизах имаше около 20 човека да чакат пред вратата на стаята.
  Има големи шансове референдума да бъде успешен.

 49. 49 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  "Тръгнаха да ме регистрират за референдума и да ме карат да се подписвам, а аз казах, че не се подписвам под нещо, което не съм направил. "
  .....................

  и как мислите - дали статутквото не подкрепя референдума - с тия игрички ще успеят да минат границата

  ква стабилност бе
 50. 50 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 268 Неутрално

  13. 20 ч. За огромни опашки в Лондон, съобщава "Нова телевизия", като уточнява, че още сутринта до секциите за гласуване са отишли необичайно много хора.
  -----------------------------------------------

  И в Германия е така, в 11 4аса пред мен има 10 метра за 4акане, като излязох в 14 4аса ве4е бяха 50 метра.

  До 21 4аса биха се гласували!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 51. 51 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#44:"kokoto2"]Като отидете да си плащате електроенергията и се чудите защо е скъпа, се поинтересувайте в колко проекта за възобновяема енергия участва Трайчо. [/quote]

  айде пак мантрата за тока - и КОЛКО е толкоз скъп ТОКА

  що не питаш КОЛКО е скъпа ГАЗТА която финансира кандидатурите на всички без Трайчо

  и като си толкова запознат - кажи, че ми стана интересно, не че има значение - в колко точно проекта участва Трайчо - и можеш ли не само цифра ами и подробности да дадеш

  ква стабилност бе
 52. 52 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 268 Неутрално

  [quote#46:"zle_platen_trol"]Точно затова не бива да има мажоритарен вот в България, [/quote]

  И аз бях на мнение да не гласувам в референдума, оба4е вси4ки в 4акането бяха до6ли само за референдума и аз си обзрнах мнението, гласувах за референдума.

  Дневник препоръ4ва да не се гласува, може би за да е удобно за Статуквото, ама ние сме против него!

  Затова ГЛАСУВАЙТЕ на РЕФЕРЕНДУМА!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 53. 53 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#45:"Fred"]Ама за референдума на БСП призовавахте да се гласува. И с вашите жалки проценти го направихте валиден. [/quote]

  и как точно референдума за белеНЕ бил валиден ??

  ква стабилност бе
 54. 54 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9302 Любопитно

  До коментар [#16] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Ха хааха ).

 55. 55 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#41:"kokoto2"]Суверенът тръгна да я спасява, като избира по-малкото зло. [/quote]

  единствената причина е че изборите са задължителни, но никой не се е поинтересувал каква е санкцията (каквото всъщност няма)

  на базата на това ще мине и мафиотския референдум с което изчезва и последния шанс за нормална държава

  ква стабилност бе
 56. 56 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1784 Весело

  До коментар [#49] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  хаха , дс-барите ме забавляват ...
  Най големите демократи се оказаха против референдума.
  А като видят резултатите след 5 часа , съвсем ще стане весело.
  Как пък мен ме питаха и бяха много любезни, а всички на опашката чакахме без мрънкане.

 57. 57 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#52:"Светльо"]Затова [/quote]

  всъщност точно обратното - ИГНОРИРАЙ РЕФЕРЕНДУМА защото той циментира статутквото

  ква стабилност бе
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  [quote#43:"mushashi"]Едни съседи казаха,че са избрали опцията"Не подкрепям никого" за президент,но гласували на референдума.[/quote]
  Всъщност сега ще възникне въпросът "По-високата активност поради задължителното гласуване ли е или поради референдума?". Дано се намери свястна агенция /Екзакта или Алфа Рисърч/ която да направи това проучване.

  Моето лично усещане е, че тази активност повече се дължи на референдума. Хората получиха най-сетне възможност да кажат неща които определено бъркат в интересите на политическата класа и статуквото. И решиха да не я изпускат въпреки масираната пропаганда против.

  Същото казва и логиката, толкова висок процент на одобрение наистина е уникален. Възможен е само ако въпросите са актуални и болезнени за хората.

  Слави е чалгар, спор няма, кой стои отзаде му също е неизвестно. Но е факт, че напипа болезнените за обществото въпроси.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#56:"001"]Най големите демократи се оказаха против референдума. [/quote]

  да - щото то трябва и да помислиш първо

  ква стабилност бе
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  [quote#55:"Sinite - завоят наляво забранен"]единствената причина е че изборите са задължителни[/quote]
  Няма логика, хора които системно не са упражнявали правото си на глас изведнъж се плашат че ще го загубят???

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1784 Весело

  Достатъчно съм мислил ...
  Демокрацията трябва да зачита мнението на мнозинството , а не на смешните 5% дето се смятат за ментори на всички.
  Гледах репортаж от Лондон и хората чакат с часове, повечето изглеждаха образовани и решени да гласуват въпреки голямото чакане. Питаха един от членовете на комисията, който е и собственик на сградата където се провеждат изборите и е българското училище.
  Той отговори , че повечето хора са дошли най вече заради референдума.

 62. 62 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1784 Весело

  Най малко гласове за референдума идват от Турция и Кърджали.
  Нищо че в репортажа им попълваха декларациите защото не знаят български , според дс-барите там е елитът на нацията , защото са ги инструктирали правилно да не гласуват за референдум

 63. 63 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  абе феновете на референдума и мажоритарното гласуване и как то не било в полза на статутквото може ли да ми обяснят как след като изборите за президент в момента са МАЖОРИТОРНИ - как това точно пречи на статутквото - примерно колко реално гласуват мажоритарно за настоящия кандидат на ГЕРБ - гласовете за нея мажоритарно ли са подадени или заради партията която я е издигнала

  или кандидата на АБВ пък - той участва и на предните избори, само че като кандидат на по-голяма партия

  та как точно мажоритарния вот дава резултат ми е интересно ???

  ква стабилност бе
 64. 64 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#60:"Fred"]Няма логика, хора които системно не са упражнявали правото си на глас изведнъж се плашат че ще го загубят??? [/quote]

  хората не знаят каква е глобата за не гласуване - имаше много репортажи през седмицата как някакви баби в бургас си мислели че ще им спрат пенсиите ако не гласуват и други подобни

  просто като чуят задължително гласуване и си представят парична санкция

  ква стабилност бе
 65. 65 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#39] от "zle_platen_trol":

  Не искам да звуча грубо, но у СофЕто винаги е имало много кофти материал - в Стара Загора с много хора съм разговарял и те няма да гласуват за референдума - защото юридически е издържан в полза на мутрите - зад добри идеи, всъщност е скрита промафиотска позиция - не трябва да се озаконява, не че ги сега ги съдят, ала иначе и де юре ще са "честни и почтени бизнесмени" .

 66. 66 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 268 Неутрално

  [quote#61:"001"]Той отговори , че повечето хора са дошли най вече заради референдума. [/quote]

  И в Германия е така, пове4ето искат да гласуват на референдума!

  И аз гласувах, бях против, понеже в Дневник ме съветват така, ама като ми изложиха доводи си обърнах мнението ....

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 67. 67 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Истината е, че разумно или не, но българския народ приема този референдум, като начин да натрие самодоволните мутри на дебелосер..те от така наречения политически елит. Това е и причината да се гласува масово за референдума. Много мнения ще се чуят, много политолози ще се упражняват и ще отричат, но е абсолютен факт, че високата избирателна активност се дължи на референдума. Пак повтарям, тук не става въпрос дали това е разумен ход или не, тук става въпрос само за истината, тази истина, която е толкова неудобна, че довечера ще бъде отречена от всички, и от политиците , и от придворните им социолози, политолози и прочее подлоги.

 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#37] от "zle_platen_trol":

  Референдумите към момента, независимо за какво са, нямат никакво значение...! По-скоро са театър или някакъв лек реверанс към мат`ряла. Резултатите от референдум, не са обвързани с никакви срокове за изпълнение на решенията. Никой не знае, какво и как ще гласува парламента, като нормативи, че да се изпълнят на практика, решенията на референдума.

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#65] от "Deaddark":

  Ще останеш учуден, когато разбереш, че и в Стара Загора са подкрепили референдума. Вие сте просто един български град, населен с българи. Материала е един и същ, независимо дали живее в полите на Витоша, в Тракия или пък на морето.

 70. 70 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#49] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Неволно натиснах "-", а съм против референдума и не участвах в него. Питаха ме "Нали ще гласувате за трите избора", казах "Не" , уточних че няма да участвам в референдума и ме оставиха на мира.

 71. 71 Профил на mlo05388970
  mlo05388970
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Простите хора са като кокошките.. и да им окъснеш главите, после пак двайсет минути ще гласуват за комунисти и ДС агенти, докато си преритват...

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  [quote#26:"ck"]Крайно време е, който е с българско гражданство, но няма завършено поне основно образование да няма право на гласуване,[/quote]
  дори и средно!
  учиндолският тарикат извози всички

 73. 73 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#66:"Светльо"]И аз гласувах, бях против, понеже в Дневник ме съветват така, ама като ми изложиха доводи си обърнах мнението .... [/quote]

  айде, айде - точно твойте постове от предните дни ги помня как и тогава увещаваше хората да гласуват на мафиотския референдум

  тия приказки - как винаги били гласували със синята бюлетина досега, ама видиш ли как ги предали вече се изтъркаха

  ква стабилност бе
 74. 74 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Докато има толкова олигофрени, които да гласуват за комунистите, България никога няма да се оправи.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 75. 75 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#53] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Като мина 20%-вата бариера на гласуване - само че продажните ДСБ-****растчета врътнаха циг... мангалски номер - и не гласуваха - а БКП електората, във всичките му разновидности, под строй гласува "ЗА" - и добре че нормалните необвързани с ПП десни гласувахме с "НЕ" , че да се спре това безумие - както винаги ДСБ-****четата престъпно бездействаха и оставиха златна възможност неосъветизма да ни зароби с АЕЦ Белене.

 76. 76 Профил на regin
  regin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Класиците ни са видели бъдещето. Чудомир не прави изключение.


  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=6&WorkID=4247&Level=1


  ЮРЯЯЯ!


  То беше някога. Где такива хора и такива произшествия сега!
  Нямаше партии тогава, нямаше партизани, нямаше закони за задължително гласуване - кой за когото си искаше, за него си спускаше бюлетина. Комуто пък не дохождаше и на ум даже за избори, като на дяда Рача Чобана, стоеше си горе в планината при козите, свирукаше си с тънка свирка кокаляна, дялкаше си с тънко ножче шарени хурки, живееше си на свобода и чист въздух н никой не го диреше, никой го не търсеше.
  С години не слизаше в село. Забравил беше и сряда, и петък, и празници и ако му донесяха горе шарено яйце, да речем, ще се сети, че е Великден, ако му донесяха варено жито, ще познае, че е задушница.
  Нито беше учен, нито от писмо разбираше, но от стара майка дете беше козарят и рядко от устата си отърваше приказка, ама речеше ли я, ръб ще улови и на място ще тропне като четвъртит камък на нов зид.
  Седят си някоя вечер например в колибата край огъня със сестриника си Тодора и той се мъчи да шари с кенета и тройни обръчи кокал от ребро за новата си чанта. Гледа го дядо Рачо изпод рунтави вежди, криви устни и му дума:
  - Не става вечер това нещо, момчеее! Тънка работа е то! Остави го за утре и лягай да спиш, защото денят се смее на нощната работа. Ами! Смее се! Тъй да знайш!
  Други път пък, както си пуши през някой ясен божи ден, изведнъж лулата му ще почне да цвърчи. Ще я извади от устата си старецът, ще я изтръска, ще почне да я чисти с клечка и ще подвикне пак на Тодора:
  - Тошко! Тошко бе! Я мини изотзад през дренака, качи се горе на рътлината и извикай на козите да се насочат надолу, към кошарите. Хем да си пасат хайванчетата, хем да слизат полека-лека надолу, че времето ще се развали скоро.
  Тодор го загледа, загледа учудено, почеше се и някак недоверчиво попита:
  - Че отде познаваш бе, вуйчо? Кой ти каза ?
  А дядо Рачо се подсмихне под мустак и дума:
  - Познавам. Лулата ми рече. Не я гледай, че не струва грош. Много знае тя, много е патила.
  И като я мушне в големия силях, ще дигне пръст и ще добави:
  - Запомни и забележи: цвърти ли ти лулата, мокри ли ти се солта в захлупа, стискат ли ти много цървулите, хапят ли люто мухите, играят ли гаргите, бухат ли нощем бухалите в ниските места, лягат ли си вечер кокошките по-рано от други път, пеят ли лъжовни петли, къпят ли се врабците, сърбят ли те ушите и почне ли да ти се дреме, ей тъй, без нищо, да знаеш, че времето ще се развали.
  Тодор пули очи и го гледа още по-учудено, кимне след това с глава, надигне се и без да каже нещо, поеме нагоре из дренака.
  Такъв беше дядо Рачо Чобанът. Тъй си живееше като горско пиле из усойните и по чукарите на Самодивец и мъдри думи думаше, ама от политика, от закони, от избори не отбираше нищичко.
  Не щеш ли, един ден му пратиха хабер по Тодора, че трябва да слезе в селото да гласува. Такъв закон излязъл, такава наредба наредили - щом има избори, всеки,мъж трябва да гласува. Инак - глоба голяма!
  Мъркал старият козар, пухтял, сърдил се, па като разбрал, че и три кози няма да му стигнат да плати глобата, ако не иде, стегнал се и поел за село с ямурлука, с гегата на рамо, със силяхлъците на пояс и двете кози кожи на бедрата.
  Като стигнал в село, не се отбил и в къщи даже, а, направо отишъл в общината да си свърши работата, че тогава. Оттам го препратили в училището, където ставал изборът.
  Влязъл дядо Рачо плахо-плахо, свалил гегата от рамо и като всеки глух човек извикал силно:
  - Помози ви бог, момчетааа!
  - Дал ти бог добро, дядо Рачо! Добре дошъл, добре дошъл! - обадили му се двама-трима.
  - Викали сте ме нещо, ми каза наш Тодор отзарана. Глоба имало, кай, ако не дойда, и аз, ща не ща, пристигнах, ама за какво ме викате, и аз не зная!
  - Ний не те викаме, а законъъът, законът те вика - му рекъл председателят на бюрото.
  А старецът, нали не чува, стои си прав на едно място, гледа на шарено и не знае где да си дене ръцете.
  - Да гласуваш те викаме, да гласуваааш!.... Гласа си да дадеш, та кмет и съветници да изберем!
  - Кое кайеш? За глас ли нещо спомена?
  Председателят се доближил до него, навел се над ухото му и за да го разбере по-добре, извикал му още по-високо:
  - Дядо Рачооо - рекъл, - ще влезеш ей тука, в тъмната стаичка, и ще си пуснеш гласааа. Гласа си ще пуснеш! Разбра ли?
  - Хоо... - кимнал с глава старецът. - Това ли е било цялата работа! За това ли ме карате половин ден път да бия? Гледай ти закони! Гледай ти наредби и хорски измислици! Гласа, а? Че да го пусна - рекъл, - що да го не пусна, нали ще отърва глобата?
  И като се намъкнал в тъмния ъгъл, окашлял се, опънал шия и изревал, колкото сила има, три пъти, та пръснал бюлетините като перушина из стаята:
  - Юряаа!... Юряааа!... Юряаааа!-...
  Пуснал си цял-целеничък гласа човекът, изгледал ги самодоволно, метнал гегата на рамо и поел накъм вратата...
  То беше някога. Где сега такива гласовити хора по нас?

 77. 77 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#65] от "Deaddark":

  Умишлено нямаше информация какво следва, ако точките от референдума се приемат! Като англичаните ще се тюхкат после, ама ще е късно. Аз съм от "СоФето". Ходила съм в Стара Загора, имате хубав минерален извор, дано го поддържате.

 78. 78 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  я си представете, че тия 3 въпроса бяха предложени от Доган, Станишев или Бойко за референдум

  щеше да има един вой как искали да узаконят мафията и убиват опозицията - и такова мнение щеше да я абсолютно вярно

  тогава референдума нямаше да мине

  сега обаче въпросите са предложени ужж от някой от народа - и хоп - матрЯлеца ще си счупи краката да гласува

  мафията за пореден път излъга населнието

  сега като отпадне субсидията интересно с какви пари би се финансирала някоя малка партия с добри идеи и без възможност да се захранва от контрабанда и подкупи - възможности които широко ще ползват управляващите - с референдума убиваме ритуално демокрацията

  ква стабилност бе
 79. 79 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#75] от "Deaddark":

  референдума за белеНЕ не стана задължителен точно щот онормалните хора го бойкотираха - както трябваше да стане и днес

  стига сте лъгали хората

  ква стабилност бе
 80. 80 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#63] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Има разлика между президентските и мажоритарно-парламентарните.Когато избираш мажоритарен депутат в района си,не избираш от национална листа непознати,а такива,които се състезават пред теб за твоя глас,в твоя град и е по-вероятно да предпочетеш местен,отколкото гастрольор.

 81. 81 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#74] от "Македонски":
  [quote#74:"Македонски"]
  Докато има толкова олигофрени, които да гласуват за комунистите, България никога няма да се оправи.[/quote]

  И кои не са свързани с комунисти - ДСБ ли, дето се коалираха с червената снаха Пръмова; отделно и с бодигарда на Тато - Борисов? Всички, които са имали общо с БКП и нейтите минали и сегашни производни, трябва да нямат място в политиката - не само в управлението, но и в медиите и др. сфери, чрез които да влияят. Иначе едни комунета се пребоядисват и прекръщават многократно - но в ядрото си остават верни и проверени другари.

 82. 82 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#67] от "zle_platen_trol":

  <<абсолютен факт, че високата избирателна активност се дължи на референдума>>

  Едва ли. На мен тези избори ми напомнят едни други избори отпреди няколко години, когато всички се юрнахме да гласуваме, за да изметем ДПС от властта. Или поне на това се надявахме.

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  [quote#67:"zle_platen_trol"]но българския народ приема този референдум, като начин да натрие самодоволните мутри на дебелосер..те [/quote]
  и ще натрие своя задник.
  Както обикновено.
  Защото българинът няма НИЩО ОБЩО с швейцареца. НИЩО! Помежду им разликата е с няколко века.

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  [quote#82:"gallnare"]когато всички се юрнахме да гласуваме, за да изметем ДПС от властта.[/quote]
  а ГЕРБ бил в комбина с ДПС. И сега.

 85. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  [quote#53:"Sinite - завоят наляво забранен"]и как точно референдума за белеНЕ бил валиден ?? [/quote]
  С малко прескочи процента въобще да е невалиден и влезе за обсъждане в парламента. Според закона това е валиден референдум, друг е въпросът че пропадна в парламента.

  Изискването е 20% активност а на него тя беше малко над 20%. Т.е. призива на Костов да се гласува с НЕ даде липсващите десети от процента за да влезе той в НС. Още повече, че предварително се знаеше, че при урните ще отидат главно привържениците на БСП, все пак те са инициаторите му. Изпусна се възможността да се покаже колко изолирана е БСП.

  Сега същото, призивите на костовистите да не се гласува на референдума може да го спрат от това решенията му да са задължителни и ще го остави в ръцете на НС. Т.е. да зависи от тези срещу които е насочен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 86. 86 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#82] от "gallnare":

  Вероятно се допълват. Очевидно за по-голямата част от избирателите днес е момента хем да наритат Боко, хем да шамаросат политиците. В крайна сметка наритани и шамаросани сме пак ние, но това винаги го осъзнаваме, когато вече е късно.

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  [quote#81:"Deaddark"]И кои не са свързани с комунисти - ДСБ ли, дето се коалираха с червената снаха Пръмова; отделно и с бодигарда на Тато - Борисов?[/quote]
  И затова ти отиде да гласуваш за чистокръвен комунист, нали?

 88. 88 Профил на Пламен Николов
  Пламен Николов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#63] от "Sinite - завоят наляво забранен":
  Ако разбереш-разбереш. Това са псевдо-мажоритарни избори. Не може цялата политическа класа да се избира пропорционално, а един избор - кмет, президент, да решава развитието на политиката. Истината е , че качествените хора в България смятат политиката за мръсотия. Това трябва да се промени. Трябва качествените хора да искат политиката, за да променят страната ни. Дотогава, ще ни управлява гадна смрад. Колко качествени познати имаш, които искат да се занимават с политика? НИКОЙ ? Еми, това трябва да се промени. Моите, твоите, познати които са качествени, ти йм вярваш, трябва да поискат да се занимават с политика. Това е мечтата, а средството е мажоритарния избор. Дадох си 3 минути от живота, за да те убеждавам, дано има защо.

 89. 89 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Весело

  До коментар [#79] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Аре да не ми се правиш на ДСБ-****раст:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_(2013)

 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  [quote#85:"Fred"]Т.е. призива на Костов да се гласува с НЕ даде липсващите десети от процента за да влезе той в НС.[/quote]
  Бъркаш, Костов каза изобщо да не се гласува.

 91. 91 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#26] от "ck":


  [quote#26:"ck"]Не гласувайте за референдума! [/quote]
  Правилно! И си оставаме с перверзна избирателна система като Гърция и Русия!
  Не щем ни САЩ, нито Великобритания, нито Канада, нито Нова Зеландия или Австралия. Защото последните са аборигени и изостанали идиоти. защото имат мажоритарна избирателна система в два тура. А ние сме напреднали, Убави и Умни. затова канадци и американци се трепят да емигрират при нас. А за бежанците да не говорим.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 92. 92 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Весело

  До коментар [#77] от "matematika":

  Информация имаше достатъчно, за хора "с два грама мозък" и повече - ала явно чалгаризацията в мисленето е довела до изчистване на дъската (табула раса), и после изгарянето и в печката.

  П.П. Тони! (Darth Plaqueis)ме зариби с тоя лаф - "два грама мозък" .

 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Определено активността е по-висока от предишните избори. Аз винаги гласувам към 16ч, тогава голямата тълпа вече е гласувала, спокойно и няма опашки. Предишните избори никога по това време не е имало опашки а сега имаше та чак и на стълбището. Не особено големи опашки но ясно се виждаше разлика.

  Също и към училището се виждаха хора които отиват да гласуват. Старите са го направили още сутринта, сега бяха по-млади и в началото на средната възраст.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#86] от "zle_platen_trol":

  Не знам кое предоминира, но знам, че от три часа обикалям край секцията ми (в чужбина), и все още не мога да вляза дори в двора. Такова стълпотворение е.

 95. 95 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1215 Любопитно

  До коментар [#94] от "gallnare"

  Искрено ви съчувствам за неудобствата и ви поздравявам всички,че макар и далеч, ще вземете участие в изборите. Един въпрос от чисто любопитство. Какви са настроенията на опашката?

 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  [quote#88:"Пламен Николов"]Трябва качествените хора да искат политиката, за да променят страната ни. Дотогава, ще ни управлява гадна смрад. Колко качествени познати имаш, които искат да се занимават с политика? НИКОЙ ?[/quote]
  Качествените хора вече дори не ги допущат да излязат напред. Смазват ги! Погледни сегашните избори за президент! Боко нарочно изкара Цачева (можеше и едно магаре да ни изкара). БСП изкараха някакъв летец, ама генерал! Съжалявам, той за нищо не става. За да бъде картината по-изящна, сложиха и един назначен бизнесмен, който започна с препакетирани лекарства с изтекъл срок, с вид на човек за затвора. И за да бъде всичко шедьовър - и профила на Митьо пищова. И един малко по-свестен човек - и върху него цялата помия на мутренските медии с руска собственост.

 97. 97 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Фалшивите демократи се скъсаха да обесняват колко лош бил референдума. Мисля в крайна сметка на тях обаче трябва да припишем високата активност. Лоша реклама няма /по Огилви/, а хората се оказаха достатъчно умни да им видят фалша и да изберат да гласуват.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 98. 98 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#79] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Последната скоба не излиза активна - допълни я и виж линка, гаф на Дневник.

  До коментар [#85] от "Fred":

  Колегата по-горе вече ти го е казал - Костов каза да не се гласува и комунетата видяха златен шанс да прокарат шиб@ното "ДА" - само че все още има хора "с два грама мозък" и до обяд гласувахме с "НЕ" почти 400К, и като видяха че няма да я бъде, потока от комунета намаля рязко, за да постигнат нещо трябваше от тези 20% минимум да гласуват "ЗА" и да няма нито едно "НЕ" - а при близо 533К "НЕ" , комунетата трябваше да осигурят още гласове да достигнат чистите 20% - 869К и не им достигнаха 551К гласове - защото имаше 533К гласували с "НЕ" - ако никой не бе гласувал с "НЕ" - на комунетата им трябваха само още 18К гласа - и щяха да си ги намерят - ако трябва и от невалидните 20К бюлетини.

 99. 99 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2706 Весело

  До коментар [#87] от "historama":
  [quote#87:"historama"]И затова ти отиде да гласуваш за чистокръвен комунист, нали? [/quote]

  Точно - гласувах за чистокръвния комунист и елитния ДС агент Трайчко Трайков - 'щото от всички комунета и ДС агенти, тоя ми се стори най-кьопав - "За крадец не ставаш Трайчо, ти си ляляляаа... "

 100. 100 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1620 Гневно

  Няма такава тъпотия като:
  задължително гласуване, но без истинска санкция за неизпълнилите "задължението";
  старци да избират срещу бъдещето на потомците си;
  мажоритарен вот за отвратителни личности;

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK