ИКАР за съмишленици

ИКАР за съмишленици

© Надежда Чипева, КапиталАдвокатурата и съдебната система са част от един и същи цирк. Затова двете реформи са неразривно свързани. Адвокатурата трябва да се отвори малко повече към хората и да взима отношение по важни за обществото теми. Адвокатурата не трябва да е мълчаща, трябва да е говореща, и то по дневния ред на обществото


Това са част от приоритетите на Инициативния комитет за реформа в адвокатурата (ИКАР), който беше учреден преди близо месец. Това е неформална група по думите на адвокат Борислав Вълчев, за която е важно да остане такава, "за да запазим свободата на дискусията и на взимаме на общи решения".


Първата реакция на ИКАР беше писмо до Висшия адвокатски съвет във връзка с адвокат Момчил Мондешки, който е третият участник в записите "Яневагейт". Те поискаха от институцията да вземе отношение по поведението на адвоката. Официален отговор на писмото си те не са получили. В началото на ноември те се обърнаха с второ писмо до съвета и до колегията в Стара Загора. Пред "Дневник" в петък от колегията обявиха, че е започнала проверка.

За Борислав Вълчев и Александър Пелев случаят "Мондешки" е показателен за необходимостта от реформа в адвокатурата. "Това ли трябва да са хората, които стават адвокати? Има и други примери - уволнените от съдебната система намират пристан също в адвокатурата. Хора, които са изхвърлени от системата от Висшия съдебен съвет (ВСС) - например Петьо Еврото, Николай Кокинов, стават адвокати и ние ги приемаме, в името на 20 лв. членски внос. В София поне се провежда формално събеседване, но по малките населени места?", казва Пелев.


"Когато говорим за реформа, тя не се изчерпва само с изчистването на хора като Мондешки


Достъпът до професията е много важен. Но адвокатурата е пълна с хора, които са некомпетентни. Срещаме ги в съда. Оттам вече се завърта цялостното усещане на обществото какви са адвокатите", казва защитниците.


Идеята на ИКАР е да стане национален проект, който да стигне и до по-малките населени места. Без това да означава, че ще се търси масовост. "Търсим колеги от цялата страна. Оказва, се че практически е реален проблем колегите да се включат. Защото се притесняват", казва адвокатите. Вече са получили обвинения, че се опитват да правят политика в адвокатурата. Търсим колеги, които да са със сходни идеи и в самата професия, за това което трябва да се направи в адвокатурата и в съдебната система", обяснява Пелев.


"Ние сме категорично настрани от всякакви политически борби и интереси


Нашата цел е реформа в адвокатурата. Настрани сме и от всякакви бизнес кръгове. Нямаме финансиране. правим го засега с гол ентусиазъм, защото има нужда от такива промени", казва адвокат Вълчев.


Двамата казват, че идеята проектът да е национален може да се окаже трудна задача, защото в по-малките колегии из страната хората се притесняват - да не бъдат определени като отцепници.


Адвокат Борислав Вълчев

© ИКАР

Адвокат Борислав Вълчев


"Затова идеята е да тръгнем от най-ниското стъпало - работа с колеги


Да разговаряме и да търсим съмишленици. Защото повече хора трябва да бъдат убедени защо е нужна такава реформа. По нататък ще правим конкретни мероприятия, с които да обясним и популяризираме нашата инициатива", казва Вълчев.


ИКАР подготвят и анализ на проблемите в адвокатурата, за да могат по-добре да очертаят целите си


Със сигурност на предстоящите избори за ръководни органи на Висшия адвокатски съвет те ще се опитат да имат своя програма и платформа. "В тези органи трябва да бъдат избирани хора с визия, които знаят защо са там, а не просто да живуркат и да бъдат пасивни. Вероятно ИКАР ще излезе със своя програма и платформа", казва адвокат Вълчев.


"Трябва да поставим проблемите. За да тръгнем да ги решаваме, трябва да ги набележим. Искаме да накараме колегите да осъзнаят, че не може да са се затворили в своите колегии и светът около тях да няма значение. И там да са изградили някакво лично щастие. Да обърнем погледа от отделния апартамент към цялата сграда", казва Пелев.


"Всичко тръгна от по-голямата фейсбук група, която надхвърли 1000 членове


От година там дискутираме проблемите на адвокатурата и съдебната система. Ние вътре не може да се наречем общност, защото не сме съмишленици. За там важи поговорката - двама адвокати, пет мнения. Когато се опитваме като група и общност да вземем някакво решение, да инициираме нещо, да се обърнем към Висшия адвокатски съвет, ние се изправяме пред един практически проблем, че предлагаме инициативата, но сред тези 1000 души ще се намери някой, който ще каже айде да не го правим по този начин. Или защо въобще го правим? Да помислим за нещо друго? И така не се стига до практическата реализация.


1000 човека са сила. Но ни трябва друга група от съмишленици, в която да се събираме хора с общи цели и общи ценности"


казва Вълчев.


Пелев казва, че идеята не е било да са поредните адвокати за промяна. Пълната безотчетност е един от основните проблеми на Висшия адвокатски съвет, който двамата адвокати посочват.


"Витае някаква тайнственост Например на сайта на адвокатския съвет за бюджета на адвокатурата - т.е. на въпросите как са изхарчени нашите пари - има пера, за които те не желаят да ни отговарят. А на всичко на отгоре по закон не са и длъжни да ни отговорят как са похарчени. Грубо казано при 13 500 адвокати и младши адвокати вписани в регистрите, ние дължим по 10 лв отчисление в касата на Висшия адвокатски съвет- поне 120 хил. лв. влизат в касата на съвета всеки месец. Отделно има приходи от встъпителни вноски, има собствени средства. Една сериозна сума се формира, голяма част от която изчезва под формата на административни разходи, командировъчни, увеселения, семинари.


Преди известно време имаше изнесено заседание на Висшия адвокатски съвет с председателите на адвокатските колегии, което се проведе в Солун


При условие че адвокатурата ползва собствени бази, те се изнесоха за един уикенд. Наскоро имаше подобно веселение в Стара Загора, което събра около 100 човека. Ходиха да садят дръвчета. Работата, която свършиха, е декларация от три изречения", разказва Пелев.


По думите на адвокатите протоколите от заседанията на съвета, на които се взимат решения, не могат да бъдат открити. А какви теми ще се обсъждат, също много често е скрито в точката "Други становища и въпроси".


"Пълна мъгла. Ние сме поставяли този въпрос, отговорът, който сме получавали: това са въпроси, които касаят адвокатурата, но не и широката международна общественост"


казва Пелев. И пита: защо не са създадени потребителски имена и пароли, за да можем поне ние адвокатите да виждаме тези решения. "Не сме броили колко писма и запитвания, сме завели официално в деловодството на съвет като група адвокати. Внесено е нещо в деловодството, получен е входящ номер, никакъв отговор."


"Темата с прозрачността е много болна тема. Защото Вад съвет дава становища по законопроекти, по тълкувателни дела. Този ВАдвС няма едно такова предложение до КС. Те до момент не са приели правила за работа на т.нар съвет по правни въпроси.


Една от целите, които ИКАР си постави при учредяването е законът за адвокатурата, внесен преди повече от година и приет на първо четене от правната комисия в парламента едва през септември. Адвокатите са възмутени от погазването на правилата - защото има срок, в който един проект трябва да бъде гласуван, след като е внесен.


"От ИКАР си поставяме за мисия да разясним на хората каква е същността на адвокатската професия - по какъв начин, как се случва - едва след това разяснение може да искаме одобренито на обществото за такъв законопроект. Идеята на този проект е добра, но начинът, по който адвокатският съвет го представи пред обществото и го защити впоследствие е достоен само за съжаление, Скара ни с всички други подобни професии. Хората останаха с впечатлението, че ние сме монополисти, печалбари, искане да заграбим целия пазар. Което не е така, но така излезе", казва Вълчев.


От ИКАР ще изчакат Народното събрание да си свърши и да гласува проектът по същество на първо четене и след това да работят за това текстът да се прецизира.


"Необходимата реформа в адвокатурата не може да приключи само с този закон. Адвокатурата е по твърд остарял съветски образец. Структурата е изостанала от развитието на съвременната техника. Има много неща, по които да се работи", казват още адвокатите.


Видео от изказване на доц. Кристиан Таков при учредяването на ИКАР


Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1243 Весело

  Ясно. В България заради някакви си 99% от участниците в съдебната власт, на всички им е излязло лошо име...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Навсякъде в адвокатурата е пълно с доносници на ДС, бивши ченгета /които получиха дипломи от ЮФ през 90-те, без да са стъпвали/ и т.н. ... 14-те ЮФ в страната са безумие, произвеждат неграмотници, но защо са му на мондешки знания ?
  С подобни неграмотници е пълно и в съда, и в прокуратурата ... и да - устройството на адвокатурата е архаично, и обслужва тези хора !
  Може ли групата ИКАР да промени нещо ?
  Дори самото й съществуване е повече от нищо, но не е вярно, че няма политическо говорене и амбиции ... вероятно просто не може без това !
  Успех !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Още една реформа (за която се се надявам да не стане рИформа), която заедно със съдебната е от жизнено значение за спасяването на европейското бъдеще на страната ни.
  За всички, които са се ангажирали по съвест в нея мога само да повторя силните думи на папа Йоан Павел Втори: "Non avete paura!" (Нямайте страх, не се страхувайте!)

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 4. 4 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Каква реформа вълнуват, лица, които досега са били в услуга на статуквото - къде е видеото със синчето Славов, с Атанас Железчев, с шефа на съюза на юристите, който набързо осъди 20 % от адвокатите на затвор. И нищо за съдебната некадърност! А в какво конкретно обвиняват Мондешки - че им освети зависимостите?!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Добри съвети от Кр. Таков

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Става абсолютно ясно, че така повече не може. Сред юристите се очертават две фракции. Едните - възпитаници от Симеоново, монтирани в системата за охрана на разграбването на страната от червената номенклатура и сега поставили се в услуга на олигарсите и местните феодали и честни и прилични юристи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK