Изборите зад граница: Опашки и чакане с часове

Снимката е архивна

© Василена Доткова

Снимката е архивнаОгромни опашки белязаха изборния ден за българите в чужбина - не само в Турция, където за пръв път секциите са намалени до 35, но и в редица европейски столици, където няма ограничения.


Към 16 ч. по данни на външното министерство гласувалите зад граница са 39 585. Най-висока активност има в Република Турция - 14 759, следва Великобритания с 5741, Испания с 3823 и Германия с 1991. Разкритите секции са 325 в 71 държави. На много места обаче хората чакаха между 1 и 3 часа на открито, за да упражнят правото си на глас. В ЦИК са получени и сигнали за недостатъчно бюлетини в чуждестранните секции.


Във Великобритания секцията в Баркинг, Лондон, осъмна със 100 души, чакащи пред вратата, при обичайна активност от около 10 гласуващи в началото на деня. Опашката продължи да се трупа и през деня и времето за гласуване вероятно ще бъде удължено с максимума от един час, каза пред "Нова телевизия" членът на секционната избирателна комисия Николай Везенков, който съобщи, че подобна е обстановката и в други секции в Лондон.
Като причина за забавянията от секционната комисия посочиха необходимостта всеки избирател да попълва по две отделни декларации, че не е гласувал другаде за президент и в националния референдум.Мнозина българи от Оксфорд пътуват до британската столица, за да гласуват, тъй като секциите в града са претоварени, съобщи във фейсбук живеещата там Мария Спирова.


За опашки съобщават и българи, гласували в секцията в Южен Уимбълдън в Лондон.


След падането на ограничението за изборни секции в страните от Европейския съюз във Великобритания са открити най-много секции - 53.


За опашки за гласуване в Берлин (Германия), където са разкрити 2 секции, съобщи БНТ. Читатели на "Дневник" сигнализираха за затрудено гласуване и в Мюнхен.


Общо 12 секции са разкрити на територията на страната за подадени 3529 заявления за гласуване. Съгласно германското законодателство изборни секции може да има само в официалните посолства и почетните консулства на България.


Търпеливо чакащи на улицата избиратели пред единствената секция в Париж, Франция, показа кадър на продуцента Найо Тицин от фейсбук. Секциите във Франция са общо 10.Подобна е ситуацията във Виена, в Мадрид и в постоянното консулство на България към ЕС в Брюксел.


"Нова телевизия" съобщава, че българи в Атина масово се отказват да гласуват заради огромни опашки в секцията на площад "Карайскаки". Чака се и в по-малки градове като датския Орхус, съобщиха читатели на "Дневник".


Читатели на "Дневник" съобщиха, че хора масово си тръгват от опашките в Лисабон и Милано.


Така изглеждаше по обед секцията в посолството в Прага, Чехия.

За дълги опашки, напрежение и недоволство у хората в някои от изборните секции в Истанбул, Турция, информира БТА. Съгласно промените в Изборния кодекс в страните извън ЕС изборните секции не могат да бъдат повече от 35.


Най-голямо е струпването в квартал Авджълар, където на тези избори е разкрита една секция, пет пъти по-малко в сравнение с предишните президентски избори, предаде кореспондент на БТА.


В секциите в Кърач, Есенйурт, на европейския бряг и в единствената секция на азиатския бряг Картал също има опашки, което създава напрежение у хората. Но в Байрампаша и Багджълар е по-спокойно, информираха оттам.


По-слабо е гласуването за референдума поради недостатъчната информираност, някои избиратели дори едва в секцията научават за референдума. Оплакват се и от слабата предизборна кампания на кандидатите и политическите партии специално в Турция.


Според активист на една от изселническите организации много от хората са се амбицирали да гласуват заради орязването на секциите. Група изселници се канят да отнесат въпроса за намаляването на секциите до европейските институции.


Доброволци от изселническите организации попълваха декларациите на хората, което не знаят добре български език, особено на възрастните. Това не е незаконно, стига подписът под декларацията да е положен лично, съобщи по-рано ЦИК в отговор на сигнали за нарушения по време на вота в Турция от коалицията "Обединени патриоти". По-рано от Централната избирателна комисия изпратиха и специален инструктаж до членовете на СИК в страната заради сигнали, че в секциите се говори на турски език.


В Австралия изборният ден приключи спокойно, съобщи БНТ, а първите секции в Щатите отвориха врати около 14 ч. българско време. Максимално позволените 35 секции, или със 7 по-малко от последните избори, са разкрити в САЩ, съобщава "Нова телевизия". По традиция избирателната активност там е по-слаба, но мнозина са мотивирани от националния референдум, каза кореспондентът на телевизията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK