Избиратели и Слави Трифонов сигнализираха разнопосочно за нарушения в референдума

Към 11 ч. Слави Трифонов гласува за президентските избори 2016 и референдума, който бе иницииран от екипа му.

© Георги Кожухаров

Към 11 ч. Слави Трифонов гласува за президентските избори 2016 и референдума, който бе иницииран от екипа му.Избиратели сигнализират, че членовете на секционните избирателни комисии вписват имената им в списъците за референдум, преди да са казали, че ще гласуват на допитването, както и че на места им е обяснявано, че той е задължителен.


Междувременно пък пресцентърът на "Шоуто на Слави" - инициатори на референдума, съобщи, че на хората не са давани бюлетини за референдум или пликове за тях.


Според представител на "Асоциация Прозрачност без граници" има много сигнали за нарушения в цялата страна за това, че членовете на секционните избирателни комисии (СИК) настояват гражданите да гласуват на референдума. Някъде направо заявявали, че гласуването на референдума е задължително, а на други места споменавали, че не е задължително, но е "много добре" или "препоръчително" да се гласува за трите въпроса за задължително гласуване, мажоритарен избор и намаляване на субсидиите на партиите.
В Приморски район във Варна избирателите бяха инструктирани да пускат бюлетина за референдума, а при отговора, че не желаят да участват в допиването - да пуснат празна бюлетина, сигнализира читател на "Дневник". Обяснявало се, че ако си в списъка за референдума, където са вписани всички хора с право на глас, трябва да пуснеш бюлетина за него.


Друг читател информира, че под списъците, на които се подписва избирателят, няма табелки - кой е за референдума и кой за президентските избори. Ако той не е гласувал за референдума и ако не е попитал изрично кой списък за какво е, членовете на комисията "тикат химикалката да се подпишеш, т.е. ще има несъответствие в бройките и може да е предпоставка за злоупотреби, от страна на некоректни членове на избирателната комисия", сигнализира той. Допълва, че проблемът бил, че членовете на СИК питат за референдума само когато дават бюлетините, но не и при списъците.


От ЦИК обясниха за "Дневник", че е нарушение членовете на комисията да обясняват, че гласуването на референдум е задължително. Те трябва да питат избирателите дали искат да се включат в допитването и едва тогава да отбелязват имената им в списъка.


Междувременно пресцентърът на "Шоуто на Слави" информира, че при тях има множество сигнали за ограничаване правото за участие в референдум, които те са препратили към ЦИК. Най-често те били свързани с неподаване на бюлетини за референдума и за липса на избирателни списъци пред местата за гласуване. Освен това бюлетините не се придружавали с пликове, в които да бъдат поставяни, което може да е формално основание за ЦИК да ги обяви за невалидни.


"В област Шумен се разпространява слух, че хората имат право да гласуват само по един от въпросите за референдума, което е накарало гласоподавателите да изпаднат в размишление за кой от трите въпроса да гласуват", пише още в съобщението на екипа на телевизионния водещ.


Друго "масово нарушение" бил отказът на СИК да предостави на представителите на инициативния комитет протоколи с подпис "Вярно с оригинала" и мокър печат, каквото е законовото изискване. В сигнал от Пловдив се твърдяло: "Двама съпрузи са членове на комисии в две различни секции и са им дали инструкции от партиите въобще да не подканват за гласуване за референдума, а след края на изборния ден сами да попълнят известно количество бюлетини с отговор "не", след което чувала с тези бюлетини да го изхвърлят и да попълнят протокол, в който гласувалите за референдума да са под 50% и с отрицателен отговор на въпросите."


"Шоуто на Слави" информира и за друг сигнал, според който председателят на ДПС в град Кричим, Пловдивско - Сюзан Мулла Юсеин, нахлула в секцията и пред цялата комисия дала нареждане да не се дават бюлетини за референдума.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK