Защо служителите не са ресурси

Актуални предложения за професионалисти в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси...

Защо служителите не са ресурси

© flickr (CC)Разпространеното схващане, че хората са ресурси, вече не е приложимо. Ресурсите – пари, акции и други активи – са ограничени и имат срок на годност. Човешките способности и идеи обаче са безкрайни. Хората революционизират пазарите, а материалните активи са средство за постигането на тази цел.


Множество проучвания обаче потвърждават, че голяма част от изпълнителните директори и мениджъри все още трудно стигат до този извод. Повечето преследват краткосрочната печалба, използвайки ограничените ресурси. И с времето постепенно губят контрола и не могат да се справят с решенията, когато служителите им напускат, понеже са се отнасяли с тях като с ресурси.


Затова и организациите, които не просто използват служителите си, а си сътрудничат с тях и се вслушват в идеите им, отбелязват ръст в ангажираността и мотивацията им, а оттам и в резултатите на бизнеса. А в случай че в момента сте в процес на търсене на подобна среда на работа, не пропускайте да прегледате обявите за работа на Karieri.bg.
Международна компания търси Technical/Maintenance Manager


AIMS Human Capital търси:
Government Affairs Manager
Financial Analyst


"ЕнерСис" търси Finance Manager


Carlsberg Bulgaria търси:
National Quality, Health, Safety and Environment Manager
Regional Sales Manager East Bulgaria


First Financial Brokerage House (FFBH) търси Junior Broker


"Мобилтел" търси:
Младши продуктов мениджър "Фиксирани услуги"
Юрисконсулт
Financial Reporting Expert


Българска народна банка търси Инспектори по банков надзор в дирекция "Инспекции"


KPMG търси:
Property Valuations Executive
IT Auditor


Clean Code Factory търси C#/.NET Developer


America for Bulgaria Foundation търси Program Assistant, Private Sector Development


Райфайзенбанк (България) търси Старши специалист "Попечителски услуги"


Inter Cars S.A. търси Central Warehouse Manager


Dating.com Group Limited търси Business Development Companion


Още обяви за работа можете да намерите на www.karieri.bg.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Защото работодателите не ценят човешкия фактор. Те ценят само парите кеш.

 2. 2 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Един такъв намазан "меринджей" ме нарече ресурс един път, подадох си предизвестието веднага.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 3. 3 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Защото законодателството ни е скапано
  Като вложиш едни пари за обучението на даден специалист, 2 мес по-късно той може да реши че в тая фирма нещо не му харесва и да напусне и инвестицията в неговото обучение изгаря.

  И стигаме до парадокса да плачем за квалифицирани специалисти и никой да не иска да обучава специалсти, защото може да се окаже че ги обучава за конкуренцията си.

  Да не говорим за това че в даден момент някой специалист може да реши директно да конкурира работодателя си крадейки част от клиентите му и никаква защита срещу такива нелоялни практики

 4. 4 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#3:"ЙЕИ"]Като вложиш едни пари за обучението на даден специалист, 2 мес по-късно той може да реши че в тая фирма нещо не му харесва и да напусне и инвестицията в неговото обучение изгаря. [/quote]


  Хората обикновено си казват кое не им харесва и в повечето случаи са прави. А и честно казано фирмите изобщо не са се разсипали да плащат обучения и повишаване на квалификацията, да платиш 4-500 лева за работник за курс(ове) не е кой знае колко скъпо.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ойро Пролетариат":

  Обикновенно българите се държим кат задници. Обаждат ти се в петък вечер и казват че има много спешен разговор. Ти си зарязваш почивката в събота и отиваш в офисът си и те ти сервират - аз напускам. Като питаш ЗАЩО бе човек - ти докарват вода от 10 кладенеца. След 6-8 месеца разбираш реалната истина.

  Освен ако курса не струва 3-5 хил.лв и след това има едни 6-12 месеца подобаващо обучение

 6. 6 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#3] от "ЙЕИ":

  Значи гледате на подчинените си като на врагове, които ще се възползват от обучението, ще се възползват от идеите, ще се възползват от клиентите ви... а че вие се възползвате от труда им, това не го отчитате, нали?

  Защо се страхувате, че ще бъдете изоставени от служителите?
  Защото не полагате никакви усилия да ги задържите във фирмата. И твърдите, че законите са виновни.
  Какви закони искате- със закон служителя да е окован към фирмата ви? Със закон да се задължат клиентите ви да бъдат само ваши клиенти и да прекратят всякакви други контакти?
  Ай сега лепете минуси!

 7. 7 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#6] от "el__paco":

  Нормален КТ като в останалите страни. Като подпишеш 3 годишен договор със служителя си, изпратиш го на обучение, вдигнеш му заплатата за новата квалификация да си отработи съвестно срока по договора. Ако не му се отработва договора, никой не го кара да го сключва.
  Но на средата на договора да си грабне шапката, всеки си прави някакви сметки за инвестициите си.

  Някои Андрешковци може и да не искат да разберат това, ноо нищо не им пречи да си седят в блатото и да се жалват че няма (високоплатена) работа

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Всички чуждестранни интервенти разглеждат местния обслужващ персонал като човешки ресурс и за това го обгрижват като актив! Изпращат го на обучения,вдигат му нивото , мотивират го, дават възможности прокуристи,банкови чиновници и т.н. да влязат в политиката, когато се изчерпят ги връщат обратно! Примери колкото щеш с такива импланти в САЩ и Европейски Съюз, дори и ние като скромна държава имаме доста такива чуждестранни послушници!
  Примерно в не корпоративния бизнес (който не е въведен в олигархичния модел на либералната корпокрация) могат само да си намерят читави служители и да ги обучат за да може тези които търгуват с човешкия ресурс и промиват неговия мозък да ги усвоят като атакуват не корпоративния бизнес и да му чийтнат хората ( ресурса) !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#7] от "ЙЕИ":

  Какви договори ще подписвате- решавате вие и служителя ви. Пак вие двамата договаряте клаузите на този договор- при какви условия може да напусне подчинения ви. В КТ изрично са регламентирани всички неща. Дадено е и правото на уреждане на тези взаимоотношения чрез комуникация между вас. Ако вие не умеете да използвате КТ в свой интерес(без да го прекрачвате), ако вие не умеете да мотивирате служителите си да останат във фирмата, ако вие не умеете да комуникирате с тях, за да няма неприятни ситуации, то проблемът не е нито в КТ, нито в служителите ви. Заради липсата на правилен управленски подход, да се въвеждат задължителни 3 годишни ТД е меко казано несериозно.
  Това нещо като ипотека ли ще да е или лизинг, или договор с оператор? Или покупка на електроуред с 3 годишна гаранция.
  Да ви попитам- как ще накарате човек да работи 3 години във фирма, в която не желае да работи? 3 год. е дълъг срок, това е човек, може много неща да се променят и с него, и около него, и във фирмата. Насилствено ще го задържите, щото има 3 годишен договор? И вероятно санкция, ако не спази договора, наказание.
  Бизнеса нещо все към насила "обвързване" го влече. Със закони. И наказания. Синдромът на избягалия слуга.
  Не ми отговаряйте на въпросите. Отговорът ви е написан предварително в предния пост- хората са Андрешковци, според вас.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  [quote#6:"el__paco"]Какви закони искате- със закон служителя да е окован към фирмата ви? Със закон да се задължат клиентите ви да бъдат само ваши клиенти и да прекратят всякакви други контакти?
  Ай сега лепете минуси! [/quote]
  Аз до сега не съм видял в "Кариери" да търсят някой без опит или да е тракторист с амбиция за меринджей, пък те да го вземат за да го издигнат.
  Странно защо водещите картели и монополи които оперират у нас не си обучават сами персонала а предпочитат да го взимат на готово? Така работещите млади,умни и красиви се втурват в малки компании с ясното съзнание да ги използват като трамплин а събраната информация,клиентски списъци и методи на работа с радост да ги предоставят на меринджея!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#9] от "el__paco":

  3 години е дълъг срок за българите еднодневки. По цял свят се работи с 5-10 години.
  Като се сформират екипи за определени проекти се прилагат автобиографии, квалификации, т.н. 1-2 години тече търгът за проекта и след това започва да се изпълнява проекта иии в този момент Бай Ганьо решава че я парите са му малко, я много е работата, я бог знае какво.
  И си тръгва, ама търгът е спечелен с него в състава и той като напусне просто тимът излиза от играта. Замените стават трудно.

  И съответно при такова нелоялно поведение, хората не искат да работят с българи. Англичаните и германците не се държат по тоя начин. Е и ще си стоим в блатото.

 12. 12 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Винаги ми е смешно кат гледам колко много хора фучат че ги считат за "ресурс",колко лоши и несправедливи им били шефовете и т.н.,ама си седят на службицата и тва е.На 40год. съм,работил съм преди да имам 18год. при това от 87ма година(реално нелегално от 16годишен от 86та,постановлението излезе юни 87ма).35то постановление,после указ 56,който му говорят нещо тия думи.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 13. 13 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 544 Неутрално

  За тва време нямам един ден с началник на главата(изключая казармата).Ех,кви времена бяха-даваше се един лист от общината и тва е.Срещу 15лв. патент на тримесечие държеех първия частен автосервиз в голям град.Един лист на стената и тва е-няма касови апарати,няма счетоводство,няма нищо...Сега имам счетоводител и адвокат на фирмата на месечна заплата,само мои...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 14. 14 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  Има я и обратната страна - имаш си безсрочен договор за бачкане, шефа ти те изпраща в чужбина на обучение с уговорката, че ще продължиш да работиш във фирмата поне още 2 години след това, като естествено се преподписват и нови условия в ТД (най-вече заплатата). След обучението обаче ТД си остава стария, работата се удвоява, а пари в повече шефа не дава. Какво правим в такъв случай, нищо, че той е платил обучението вече? Длъжни ли сме да стои във фирмата още 2 години само заради това, че такави ни е била уговорката? И кой не е прав в случай, че служителят иска да напусне веднага, след като разбира, че няма да има финансов стимул за него от това обучение?

 15. 15 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1466 Весело

  До коментар [#12] от "tqh42306221":

  Значи не сте на 40, а на 46 годинки, прав ли съм?

 16. 16 Профил на ba4e_kolio
  ba4e_kolio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "ЙЕИ":

  Бъркаш се! Японците казват, че на 3 години максимум трябва да се сменява работата. Като цяло източно- европейците сме по-склонни да се задържаме на една позиция 3,5,10 години

 17. 17 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ... когато се отнасяш с някого, като с ресурс, не можеш (нямаш право) да се сърдиш, че те считат за средство (за преживяване, за трамплин, за спокойно „кютане“ и т.н.)!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 18. 18 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 505 Весело

  Токова думи, за да ни кажат да потърсим работа в "Кариери".
  Добре е работодателят да счита служителите си поне за ресурси, защото иначе ги счита за роби...

 19. 19 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#15:"Г.Е.М."]Значи не сте на 40, а на 46 годинки, прав ли съм? [/quote]
  70ти набор съм.Ти ги брой.За съжаление си прав,въпреки че ми се ще да бяха малко по-малко.В интерес на истината работя от 14годишен,нелегално,после от 87ма-легално.Ама айде от 86та по-сериозно така.В интерес на истината часпромът си вървеше безпроблемно.Вероятно 60те години когато идеологията е била по-силна е било друго,но в епохата на презрелия социализъм-80те вече всичко се беше разкапало и на никой му не пукаше,щот никой не вярваше в идеалите на комунизма вече.Башка авторемонтите продавах билки,понеже ги познавам доста добре,бях обърнал едно помещение в двора на склад-сушилня,имаше няколко тона всякакъв треволяк извътре.Идваха цигани и си им плащах,отделно и аз береех.Една стая предверие на къщата в която живеех я бях обърнал на импровизиран магазин-всичко в книжни пакетчета,с цени,подредена работа.Търсили са ме хора от 300км от другия край на БГ,хората се научават и като е болен от нещо и е на зор,пали колата и идва.Изкарваха се луди пари от секви часпроми.Познавах хора със един куфар инструменти и само по домовете бачкаха-тв-техници,водопроводчици,ел-техници,строителни и фаянсаджии майстори,бояджии.При средна заплата 120лв. се правеха по 1000лв. на месец.За жалост нямаше де да се харчат-кутия вносни цигари-3,50.Отделно ремонтирах телевизори.3ти и 4ти курс на техникума почти не съм стъпвал на училище-щот много работа.Единия даскал даже го бях хванал при мене на работа в сервиза.Спомени...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 20. 20 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 544 Неутрално

  90та година кат се размразиха нещата бях сбрал толкова пари че буквално се чудех кво да ги правя.Купих си първата Алфа 166 в БГ.Чисто нова.Дотогава я бях гледал само на картинки от дъвки...Един митничар ми я докара от Унгария-беше я напълнил с видеа "Отаке" и касетофони "Сони".От печалбата от техниката избих парите за колата.Касетофон с 2 колони,двукасетъчен беше между 800 и 1300лв.Отделно съм въртял чейнч,отделно виетнамска стока,дънки,аудиокасетки.После търговски екскурзии-Румъния и Турция-завеси,дрехи,гипсови корнизи,пешкири,сапуни,руска измервателна техника,кукли,коило-всичко на едро.Лапетията тук вероятно даже не знаят последното кво е.От куклите бях изкарал в Турция един камион,още ми се подмятат изостанали от тях по тавана,като го чистя намирам.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 21. 21 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#19] от "tqh42306221":


  До коментар [#20] от "tqh42306221":

  Човече, ти всичко си каза без да те питат!

 22. 22 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#21:"el__paco"]Човече, ти всичко си каза без да те питат[/quote]
  Казвам го щото много хора реват как държавата(или едикойси частник)трябва да им осигури работа,да ги "оправи"(квот и да значи това,тая дума ми е много омразна по принцип) и т.н.Все едно че някой с нещо е длъжен.(E,да,държавата донякъде е длъжна,но пък виждаме как се справя и пак се опира до "викане на неволята".Пък като им осигури-недоволстват че били считани за "ресурс".Както виждаш-работил съм на частно дори и през татово време и съм изкарвал отлични пари.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 23. 23 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Просто българина трябва да свикне че бъдещето му е в неговите собствени ръце,а не да чака отгоре.Щото оня отгоре ще ти даде,ама и ще те мачка.Малко повече инициативност и предприемчивост.А не 44милиарда на топло в банките.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 24. 24 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Иначе другото и мен ме кефи-някой да ми дава 20бона на месец,да работя от осем до пет с нормирана обедна почивка(а не да ям веднъж на ден щот няма време и сега лекувам язва),сигурна отпуска,да не мисля за утре как да си осигурявам работа на мен и работниците ми,да не мисля за осигуровки,данъци,да не висна по гишета с бюрократи.Вечер след пет седнеш на дивана,отвориш си биричка,пуснеш ТВ и т.н.Ама няма кой да ми предложи такава работа за 20бона.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK