Съюзът на съдиите: ВСС показа двоен стандарт, като не гласува оставката на Узунов

Представляващият ВСС Димитър Узунов

© Георги Кожухаров

Представляващият ВСС Димитър УзуновВисшият съдебен съвет (ВСС) прояви двоен стандарт за пореден път, след като отхвърли искането за оставка на представляващия съвета Димитър Узунов.


Това се казва в писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) до съдийската общност в страната.


Повод за него стана решението на съвета от 3 ноември, когато след двучасови дебати предложението за оставката на Узунов беше отхвърлено, след като 14 души гласуваха против.
Темата за освобождаването на представляващия влизаше в разговорите на членовете на съвета близо месец. Първият повод за искането за оставка беше едноличното решение на Узунов да определи кои членове на ВСС ще се срещнат с европрокурорите, които правят независим анализ на държавното обвинение. Искане тогава беше отправено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, но беше отхвърлено. Узунов призна, че е постъпил така, но не намери грешка в поведението си. След това в няколко телевизионни интервюта той видя причина за искането на Панов във факта, че е "намерил" проект, по който друг член на съвета - Калин Калпакчиев, ще получи определена сума пари.


"Аз не движа, както казва представляващият, договор, не съм подписвал договор и няма да получа хонорар от 340 000 лева. Това е самата истина. Останалото е неистина, изречена лъжа от г-н Узунов във вашето студио", заяви в право на отговор Калпакчиев, които поиска също оставката му за уронване престижа на член на ВСС и на целия орган.


Според най-голямата съдийска организация, макар решението за отхвърляне искането за оставка да е взето с необходимото по закон мнозинство, то не съответства на изискванията за легитимност. Причина за това съсловната организация намира във факта, че не са изяснени мотивите, с които неподкрепилите искането не се съгласили с категорично установените факти за направените от Узунов изказвания. Които не са верни и засягат негативно както негови колеги - членове на съвета, така и авторитета на колективния орган.


"От Конституцията, Закона за съдебната власт и Кодекса за етично поведение на българските магистрати произтича безусловното задължение на членовете на ВСС и особено на неговия представляващ да имат безукорно поведение, което включва и въздържане от разпространяване на неверни твърдения. Задължение за ВСС е да санкционира неспазването на това задължение", припомня организацията. И допълва, че с решението си от 3 ноември ВСС за пореден път е проявил двоен стандарт при упражняване на правомощията си.В писмото, подписано от председателя на ССБ Атанас Атанасов, се посочва: "Уважеми колеги, въпреки така взетото решение на ВСС Ви призоваваме да продължите да спазвате високите нравствени изисквания към съсловието ни." Според организацията поредният отказ на съдебния съвет да прилага неотклонно и ефективно тези изисквания подкопава доверието към съдебната власт.


Накрая съдийската организация призовава съдиите да се включат в експерименталното електронно гласуване на 16-17 ноември. При него


ще бъде тествана изработената след възлагане от ВСС система за електронно дистанционно гласуване за избор на следващ състав на съвета.


Въпреки че посочва, че в системата има множеството неясноти относно начините, по които осигурява свободното волеизявление, тайната на вота, точността на отчитането на подадените гласове и възможността за проверка на законното протичане на избора при обжалване на резултатите, организацията призовава съдиите да участвате в експерименталното гласуване.


"Само по този начин бихме могли да се уверим дали предлаганата система работи и по какъв начин осигурява отчитане на гласуването ни", отбелязва още ССБ.


Доколкото системата не допуска подаване на недействителен вот, гласуване в рамките на експерименталния "избор" може да се осъществи само чрез избор измежду "кандидати" – членове на сегашния и предходния състав на ВСС, които са дали съгласие да бъдат включени като такива. Така експерименталното гласуване дава възможност на участващите в него магистрати да изразят и отношението си към успешността на мандата на всеки един от съответните "кандидати" чрез посочването му или не в електронната бюлетина.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 655 Неутрално

  ЕЕее. .. то необузданата размяна на секрети, в някакъв момент ще се разсмърди непоносимо, дори и за разменящите секрети !!! ... ще почакаме ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Гневно

  Оказва се, че греша всеки път, когато си помисля, че съдебната ни система е достигнала дъното

 3. 3 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Ако бяхте подкрепили съдебната реформа на Иванов,сега нямаше това да се случва,нито щеше да има балотаж.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Това е обичайното поведение на ВСС.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Гласът на съдиите в България - глас в пустиня, а кандидатката за президент Цачева обяви, че съдебната реформа е завършила

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK