Задължителното гласуване се оказа невъзможно на места

Задължителното гласуване се оказа невъзможно на места

© Велко АнгеловИзборите за президент тази година за пръв път бяха задължителни, което доведе до висока избирателна активност. Някои избиратели обаче не успяха да упражнят правото си на глас, което вече е и задължение, заради затваряне на секциите в 20 ч. или на места в 21 ч.


"Дневник" потърси ЦИК за коментар. Говорителят й Цветозар Томов заяви, че крайният срок за гласуване е определен в закона и той е 20 часа. Изборният кодекс допуска едно изключение, ако има опашка пред някоя секционна избирателна комисия в 20 ч., членовете й да съберат документите за самоличност на избирателите и да ги оставят да упражнят вота си, но само до 21 ч.


Ако ЦИК не се беше съобразил със законовата разпоредба това щеше да е основание за касиране на изборите, обясни Томов. Допълни, че е по-добре да има няколко човека, които не са гласували, отколкото да комисията да вземе незаконовото решение за увеличаване на изборния ден, което да доведе до касирането им.
Санкция за неучастване в гласуването напрактика няма. Ако избирател пропусне два последователни избора, еднакви по вид (например - президентският вот през 2016 и през 2021 година), то той ще бъде заличен от избирателния списък. Освен ако не посочи уважителна причина за неявяването му пред урната. Възстановяване в списъците е възможно, след подаване на декларация пред общината.Иначе говорителят на ЦИК каза, че сигналите за хора, които не са успели да гласуват са били единични. В най-честия случай, защото не са имали търпение да изчакат реда си. Томов коментира още, че високата избирателна активност вчера е поставила на ръба на възможностите им някои секционни избирателни комисии. По думите му големите опашки са демотивирали много хора. Въпреки това той заяви, че документите на чакащите в 20 ч. са били събрани и са оставени да гласуват до 21 ч., където се е налагало.

Читатели на "Дневник"


сигнализираха за проблеми и при гласуването в Англия,


заради ограничението гласуването да бъде до 20 ч. От клипа, който е публикуван в социалната мрежа "Фейсбук" се вижда дълга опашка от желаещи да гласуват, които влизат в спор с членовете на секционната избирателна комисия заради часовите параметри на изборния ден. Във видеото, публикувано от Ростислав Димитров самият той казва, че чака от 19 ч. пред секцията, за да гласува.


От ЦИК обясниха още вчера пред "Дневник", че високата избирателна активност е станала причина за дългите опашки от чакащи да гласуват, основно в Англия. В чужбина гласуването ставало по-бавно и защото избирателите трябвало да попълват декларации, когато не са подавали предварително заявления за гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  "Задължителното гласуване" е една от най-големите тъпотии правени от сегашната управляваща коалиция!
  Пълният провал се вижда и от космоса!

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Още има няма 25 години и България ще стане нормална цивилизована държава..

  Дано само шариата не е основно право тогава.

 3. 3 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Тези от клипа защо не са се регистрирали предварително и защо не са поискали отварянето на още секциии? - типични избиратели на цецкъ, тъпи, но за сметка на това нагли

  Мома, връщай 12 и 12А!
 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Разстроено

  При всички избори констатираме, че ЦИК не може да организира избори. С мощната подкрепа на МВнР.

 5. 5 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#1] от "vagabond66":

  Проблемът е че тази система ще даде резултат след 4-8 години, а не веднага. Иначе не е лоша системата- биваш заличаван от списъка ако не гласуваш на 2 поредни избора.

 6. 6 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 519 Неутрално

  [quote#2:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]Още има няма 25 години и България ще стане нормална цивилизована държава..

  Дано само шариата не е основно право тогава. [/quote]
  Право думаш. Язък за напъните да прилагаме европейско законодателство. Тамън сме приложили каквото трябва и големите началници да вземат да ни натресат шариата... Ей на тва му се казва кутцуз!

 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2129 Любопитно

  До коментар [#5] от "vadrigar":


  [quote#5:"vadrigar"]Проблемът е че тази система ще даде резултат след 4-8 години, а не веднага. Иначе не е лоша системата- биваш заличаван от списъка ако не гласуваш на 2 поредни избора.
  [/quote]
  Проблема е, че в случая, който иска да гласува, няма как да го направи, понеже е чакал 4 часа на дъжда и накрая секцията е затворена!
  Значи тези хора хем са "задължени", хем не им е предоставена тази възможност.
  Понеже е абсурдно да се твърди, че всички хора ще имат възможността да гласуват, да се въведе такова задължение е просто нарочно направена гадост, за да дразнят и ядосват нормалните хора!
  Който иска трябва да може да гласува, а който не иска, не бива да бъде задължаван!
  Прочистването на списъците по този начин би довело до 100% -во гласуване, което точно "радетелите за демокрация", осмиват най-много!

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  Щом секциите работят с нормална натовареност от 10 до 19 часа при активност 44%, значи при задължително гласуване и очаквани 88% трябват два пъти повече секции.

  Еретик
 9. 9 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#3] от "CINZANO":
  [quote#3:"CINZANO"] защо не са поискали отварянето на още секциии?[/quote]
  Те си подават искане за секция в техния район. Колко секции ще се отворят в избирателния пункт, не зависи от тях. Има чисто физически ограничения - доколкото зная максимумът е 4 секции в най-големия пункт - посолството

 10. 10 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#1] от "vagabond66":

  Тролче, виж резултатите от отговорите на въпрос № 2 от референдума - "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?":

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/07/2858289_alfa_risurch_pod_100_hiliadi_glasa_ne_dostigat/

  То чукча не читател...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 11. 11 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#3:"CINZANO"]Тези от клипа защо не са се регистрирали предварително и защо не са поискали отварянето на още секциии? - типични избиратели на цецкъ, тъпи, но за сметка на това нагли [/quote]

  Беше невъзможно да се регистрираш по интернет. Регистрационната форма не приемаше датата на издаване на личната карта като валидна. Според мен, този чисто технически проблем беше умишлен за да откажат българите зад граница от гласуването.


 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#10] от "ТНТ":


  [quote#10:"ТНТ"]Тролче, виж резултатите от отговорите на въпрос № 2 от референдума - "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?": [/quote]


  Какво да видя бе умньо?
  Почетохте ли първото изречение от същата статия?
  [quote#10:"ТНТ"]То чукча не читател... [/quote]
  Референдума ви се провали!
  Ако съберат 100 човека и един от тях е нормален, а 99 са "луди" то трябва ли да приемем, че решението на 99% е правилно?
  Ама то не става само с ядене, трябва и "акъл"!

 13. 13 Профил на op
  op
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Негласувалите да благодарят,че не можаха да гласуват на Обединените патриотари.

 14. 14 Профил на vektor
  vektor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Избори със задължително гласуване трябва да се провеждат в няколко последователни дни.

 15. 15 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тук акцентът с удълженото време явно пада върху секциите в чужбина и невъзможността за гласуване с ограничения им брой.
  Интересни са цифрите на вота от чужбина досега през годините. Показват, че в чужбина пак са гласували рахитично, а най-активно в Турция.

 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Някои избиратели обаче не успяха да упражнят правото си на глас, което вече е и задължение"

  При мен в Германия, избирателната секция е на 120 км от вкъщи, общо струва билета за влака отиване и връщане и билет за градският транспорт най-малко 80 лв, отделно 4 часа като време. Ако ЦИК ми плати заради задължителното избиране поне 100 лв., които ми се изплащат в избирателната секция срещу представяне на билетите, ще не ща или плащам глоба или гласувам. Но не и безплатно от моя страна. Или отварят на местоживеенето ми нова избирателна секция, не повече от 2 км разстояние.

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В Германия са ме викали два пъти да се явя като свидетел по съдебно дело. Разходите по транспорта ми се изплащатв пълен размер, последният път дори 20 лв повече, плюс загубеното ми работно време, понеже беше по време на работа.

  Es muß Geld fließen!
 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#7] от "vagabond66":

  50 човека трябва да дадат заявление за нова секция - и ако 50 човека не могат се оправят да гласуват за един ден, то си е [email protected]ло 3айката - у нас минават 600-800 човека без проблем. Днес един мой френд ми вдигна кръвното - той искал да гласува, ала не се поинтересувал как стоят нещата със секциите, та като му казах че трябва да подаде заявление за откриване на секция, той ми каза - "ми аз в деня на гласуването не мога ли да го подам" - няма да коментирам повече.

  Трябва на 300-400 човека в чужбина да има секция, 'щото повечето пътуват до нея. Ала пак повтарям - електората не поискал секция, не се поинтересувал как стоят нещата, при свършен факт се сетил и то да се оплаква - и така до следващите избори, предложение да даде как да гласува по-лесно и удобно - не го занимавай ти него с такива глупости.

  Затова електронното гласуване - няма да стават от дивана и ще си гласуват, така и активността ще се повиши - и бас хващам ако платят на някоя голяма IT компания ще е много по-надеждно и много по-евтино, отколкото сегашните бумаги, чували, мъртви души и прочие.

 19. 19 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#11] от "due07477623":

  Това ако е вярно, то работата е сериозна - явно борбата за кокала между партиите достига друго ниво - ниво БКП.

 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#16] от "slan777":

  Това не е оправдание - аз съм бил 300км. да гласувам и съм губил цял ден, то не е до пари, а до това дали го чувстваш като твой граждански дълг или като право, което ти решаваш дали да упражниш или не. Всеки сам да си преценява - има хора и в хола им да направят секция, пак няма да гласуват, има такива (познавам един в Канада), 1 000+ километра ще бичи и пак ще гласува.

 21. 21 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#20:"Deaddark"]Това не е оправдание - аз съм бил 300км. да гласувам и съм губил цял ден, то не е до пари, а до това дали го чувстваш като твой граждански дълг или като право, което ти решаваш дали да упражниш или не. Всеки сам да си преценява - има хора и в хола им да направят секция, пак няма да гласуват, има такива (познавам един в Канада), 1 000+ километра ще бичи и пак ще гласува. [/quote]

  Аз съм от 18 години в Германия, интегриран и мисля почти като немец. Немците за моята ситуация ще искат пари, както в поста ми по-горе. Безплатен обяд няма. Единственото българско останало в мене е разваленият ми български език.

  Кажи на немец, да трябва да гласува на 120 км от вкъщи си, без да му се плаща. Ще ти каже, гледай си работата, имам друго за правене.

  Es muß Geld fließen!
 22. 22 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Референдумът на Славчо и компания се провали,и един от глупаво зададените въпроси е за задължителното гласуване!Законите добри или лоши трябва да се изпълняват,защото става анархия!А който не му харесват законите ,прави политическа партия.Целта е влизане в парламента и мнозинство за смяна на законите!Славчо Трифонов и компания искат висшите държавни органи да нарушат Конституцията,като ги притискат!Ползват трибуната на БТВ като национална медия,за политическите им мераци.Дано глупавия референдум да няма задължителен характер,и депутатите отхвърлят глупавите въпроси,и най-вече задължителното гласуване.Задължителното гласуване се провали!Хората не са овце за да ги караме насила да гласуват!Добре,че няма сериозни санкции,защото народа ще изригне,и ще помете политиците които го налагат!

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#21] от "slan777":

  Виж - не съм казал че позициите са грешна и правилна - на мен тия 300 км. не ми бяха безплатни също - дето си вика, бих си платил за да гласувам. Това е моята позиция, нямам нищо против позицията на хората, които не искат да се харчат да гласуват или които не виждат смисъл да гласуват. Но е кофти да се оправдаваш, все едно си престъпник, че не си гласувал, 'щото струвало пари или било далеч - не си го сметнал за дълг, не си го направил, това е - и така трябва да е - с това задължително гласуване върнахме БКП времената - само милиционер остава да ти звънне и да те привика на дописка в районното.

 24. 24 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#23] от "Deaddark":

  Значи аз преди близо 9-10 години гласувах последно в Лондон! Повече от 4 часа съм чакал за да ми дойде реда.
  Тогава беше друго. След мен цяла нощ са гласували, докато опашката свърши.

  [quote#23:"Deaddark"] с това задължително гласуване върнахме БКП времената - само милиционер остава да ти звънне и да те привика на дописка в районното. [/quote]
  В момента живея във България не гласувах!
  Не смятам, че трябва да ходя до урните, когато изпитвам отвращение към болшинството кандидати!
  Това да ме задължават да гласувам е безумие!
  Вие сте го написали точно, че остава милиционера да дойде и да ме накара насила!
  Не съм съгласен с хората, които гласуват избирайки някакви не харесвани от мен хора, но това си е тяхно право. Обаче те да ме карат да гласувам насила, е абсолютна лудост!
  Ако искат да въведат референдуми, като в широко прокламираната Швейцария съм съгласен, но там също не е задължително!
  На практика в Гърция "задължителното гласуване" е пълен провал, защото не се спазва, а тук някакви "фантазьори" се чудят, как да въвеждат провалили се системи с безумни обяснения!
  Който иска да гласува, който иска, не.
  Аман от идиотски експерименти!

 25. 25 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 542 Разстроено

  Върнаха ни във времената на дефицита, когато си чакахме за всичко, ей така, за спорта.

  И аз бях от "единиците", които не успяха да гласуват. Опашката беше ужасяваща. Отказах се.

  2 кебабчета струва един глас, нямаме електронно гласуване, а нареждаме по 10 000 лева движения по интернет. Бай Ганьо със здраве да си я ползва България, тя си е негова, не е моя.

 26. 26 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#18] от "Deaddark":


  [quote#18:"Deaddark"]Трябва на 300-400 човека в чужбина да има секция, 'щото повечето пътуват до нея. Ала пак повтарям - електората не поискал секция, не се поинтересувал как стоят нещата, при свършен факт се сетил и то да се оплаква - и така до следващите избори, предложение да даде как да гласува по-лесно и удобно - не го занимавай ти него с такива глупости.

  Затова електронното гласуване - няма да стават от дивана и ще си гласуват, така и активността ще се повиши - и бас хващам ако платят на някоя голяма IT компания ще е много по-надеждно и много по-евтино, отколкото сегашните бумаги, чували, мъртви души и прочие.
  [/quote]
  Зная, че има извести изисквания за да се отвори секция.
  В Лондон секциите бяха отворени в така наречените български складове-магазини. Няма, как аз да си отворя секция в квартирата, защото няма, как да минат стотици или хиляди хора през къщата ми.
  По въпроса за електронното гласуване съм против, защото не вярвам, че вота остава таен и не може да се фалшифицира.
  Задължително гласуване обаче е прекалено! Това е моето мнение.
  Друг е въпроса, че ако наистина в Лондон живеят над 200 000 българи, за тях трябва да има поне 300 секции.
  Няма как толкова хора да минат през 15-20 секции, независимо дали са подали декларации или не.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1918 Весело

  Браво, все така! Представям си само как Ганю ще организира електронното гласуване.

 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lemmy":

  Не трябва да го организира Ганьо - вече го видЕхме как организира избори, няма секции, носи чували, 120 годишни мъртъвци от 40г. гласуват - Бил Гейтс за нЕкой лев ще го направи както си трябва - и даже мисля ще е по-евтино.


  До коментар [#24] от "vagabond66":

  Електронното гласуване може да е по-чисто от сегашното - гласуваш с ЕГН-то си, после проверяваш за кого си гласувал - дали вярно е отчетено, след това си теглиш всичките протоколи, направени в Ексел, и сам си правиш засечка на гласовете - има как да се защити доста добре, но статуквото тъкмо е свикнало и се е научило да манипулира сегашния вариант, та не иска промени - 'щото трябват пак разходи за учене и ако не може - страх ги е да не получат шутО у гАзО.

 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#26] от "vagabond66":

  Важно е не колко българи живеят в Лондон, а колко ще идат а гласуват.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  Преди 25 години говореха така "ш са опраим тате, ш са опраим".

 31. 31 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "ТНТ":
  Няма да ви се получи.
  Обещавам. И ке си платя ако требе.

 32. 32 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 539 Неутрално

  За това, че хората не ходят да гласуват, вината политиците трябва да търсят в себе си. Сега като е задължително гласуването за кой да глсувам? Тоя закон за задължително гласуване не изнасилва ли конституционното ми право на избор? Да загубя цял ден за да не подкрепя никого? Не народът е прост или лош мат'риял, политиците са ни празни голтаци.

 33. 33 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Отидох към 17ч да гласувам(имах планувано пътуване на точно тази дата!) и виждам опашка от 30-40 души, точещи се със скорост от 1човек на 3-5 минути. При това попаднах сред бивши комшии, които не знайно защо ме гледаха странно. Не ми трябваше много да реша, че при тази организация, изборите могат да минат и без мен. Следващата неделя обаче ще гласувам вече задължително!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Любопитно

  ссср 0.2

  Планирахме смятахме планове умни...
  но стана както винаги

  "Задължителното гласуване се оказа невъзможно на места"

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Любопитно

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Е-управна за да стане службата на Суверена...
  нататък ти казаха как.

  С професионален и неутрален организатор Microsoft.
  Максимално прозрачно.

  Всеки Ганю надзирава как системата уважава гласа му.
  Респективно - Всяка Цецка.

  Надзирават бюлетини... сметките... и резултати.

  До коментар [#27] от "Lemmy":

  Браво, все така! Представям си само как Ганю ще организира електронното гласуване.

 36. 36 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 584 Неутрално

  [quote#28:"Deaddark"]Електронното гласуване може да е по-чисто от сегашното[/quote]

  При естонците е точно така. Изборната активност не се повишава с много, нито електронното гласуване е най-масовият вариант (повечето хора все пак си гласуват на хартия), но е много по-удобно за сума ти народ.

 37. 37 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2129 Весело

  До коментар [#29] от "boby1945":


  [quote#29:"boby1945"]Важно е не колко българи живеят в Лондон, а колко ще идат а гласуват..... [/quote]
  А не. След като е задължително гласуването, то следва да се осигури на всички възможността да пуснат бюлетината!

 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#37] от "vagabond66":

  Не си познал.
  Бръкни се в собствения си джоб и осигури на всеки "британски" българин по секция за гласуване, ако ти е кеф!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Задължителното глосуване е поредната глупост на управниците. Да се надяваме че скоро ще им дойде акъла и ще влязат в час!!! Ако имат акъл да разберат резултатите от изборите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK