Защо дори негласувал на един въпрос от референдума може да го направи задължителен

По последни данни в националния референдум са участвали 3 487 428 души, макар и не всички от тях да са отговорили и по трите въпроса.

© Надежда Чипева, Капитал

По последни данни в националния референдум са участвали 3 487 428 души, макар и не всички от тях да са отговорили и по трите въпроса.Бюлетината на избирател, който е гласувал само по един или два от въпросите в националния референдум на 6 ноември т.г., се брои за изчисляване на прага на валидност на допитването и по въпроса (въпросите), оставен(и) без отговор. За първи път в най-новата ни история се проведе референдум не по един, а по три въпроса, инициирани от "Шоуто на Слави" - "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който е приет през 2009 г. по инициатива на БСП, позволява на избирателите да не дадат своя отговор по някой от въпросите, ако референдумът е с повече от едно питания.


Как се определя прагът на валидност


От броя на гласувалите в националния референдум зависи дали решенията от него ще станат задължителни или само препоръчителни - в случая дали задължително ще се променят партийните субсидии и избирателната система у нас, или последната дума по тези въпроси ще има парламентът. По закон допитването е успешно, т.е. минава прага на валидност, ако в него са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори, или в случая поне 3 500 585 души. А предметът на всеки от въпросите става задължителен, ако с "ДА" са отговорили повече от половината от участвалите - или най-малко 1 750 293.
От решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 16 септември т.г. става ясно, че броят на участвалите в националния референдум на 6 ноември се определя от броя на намерените бюлетини в плик в урните независимо дали гласоподавателят е избрал законовата възможност да не отговаря на някой от въпросите. Така се оказва, че недаването на глас по даден въпрос се брои към дадените гласове, т.е. вдига активността и помага за изпълнение на условието за задължителност на отговорите по същия този въпрос. На практика избирателят има законово право да не участва по всички питания в референдума, но тази възможност му се отнема, тъй като се брои за активността по всички. При хипотеза, в която има три отделни бюлетини по питанията, избирателят би взел само бюлетината (бюлетините) с въпроса (въпросите), по който (които) иска да отговори, и така не би участвал във формирането на активността по останалите.


Казусът е подобен на този с опцията "Не подкрепям никого", която преди спешните поправки на Изборния кодекс се броеше за активност, но не и при изчисляване на крайния резултат от президентския вот, и можеше да доведе до по-лесен избор на държавен глава на първи тур, за което по конституция има две условия - избирателната активност да е над 50 % и един от кандидатите да събира подкрепата на повечето от половината от гласувалите.


Изкривява ли се представителността


От резултатите от референдума, които са публикувани на сайта на ЦИК при 95% обработени протоколи, става ясно, че по всеки от трите въпроса има над 300 хил. души, които не са дали "еднозначен отговор", т.е. за част от тях може да се допусне, че не са искали да отговорят на конкретното питане. Според говорителя на ЦИК Александър Андреев в тази графа попадат бюлетините, в които няма посочен отговор на един или два от въпросите или отговорът е отбелязан така, че не може да се определи еднозначно дали е "ДА" или "НЕ". На питането за мажоритарната избирателна система не може да се определи еднозначен отговор в 315 389 бюлетини; на въпроса за задължителното гласуване - в 320 353; а на този за намаляване на партийните субсидии на един лев - в 342 434. При хипотеза, в която бюлетините са отделни по всеки въпрос, вероятно нямаше да има такъв голям брой "без еднозначен отговор".


"Законът не допуска отделни бюлетини при референдум с повече от един въпрос. Законът определя прага на валидност на този референдум спрямо участвалите, а те са равни на броя на намерените бюлетини в плик в урните. ЦИК отчита резултатите спрямо това, което казва законът", обясни пред "Дневник" Андреев. Според него въпросите за изкривяването на представителността са към законодателя.


По данни на ЦИК при обработени почти 100% от протоколите в националния референдум са участвали 3 487 428 души, като броят на отговорите "ДА" е между 61 и 72% по различните въпроси, което значи, че само няколко хиляди гласа не достигат, за да станат решененията от него задължителни, за което бяха нужни 3 500 585 гласували. Ако за определяне на валидността обаче се броеше броят на участвалите по всеки един от въпросите поотделно, вероятно нямаше да достигат много повече гласове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 979 Гневно

    Това е поредното изборно малоумие! Отговаряш на един въпрос - брои се и за трите! Що за идиотщина?

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  2. 2 Профил на xpirate
    xpirate
    Рейтинг: 476 Неутрално

    Много искате нещо от дневник да не се зачете волята на народа. При референдума инициран от президента май и той не мина прага, който го прави задължителен, но тогава казвахте: не може да се пренепрегне волята на суверена.......

  3. 3 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 511 Неутрално

    Това е абсолютно неправилно! Ако например въпросът беше един, то избирателната активност правилно ще се определи от гласувалите с да и тези с не. Но тук става въпрос за 3 различни въпроса. Нека си представим, че в един референдум има 1 смислен въпрос и 10 малоумни - като това всеки да е със зелени гащи или да си режем ноктите по три пъти на ден. Свестните хора ще гласуват за смисления въпрос, а един човек (малоумен или гадняр; Слави) гласува за останалите 10. И те стават задължителни! Трябва всеки въпрос да се брои поотделно - да или не и общият брой да определя валидността му!

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  4. 4 Профил на senser
    senser
    Рейтинг: 412 Неутрално

    Баси държавата, баси законотворците - за близо 30 год. "демокрация" едни работещи изборни правила не можаха да сътворят, а за всеки избор се кърпят и преправят

    simple mind
  5. 5 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 990 Неутрално

    До коментар [#2] от "xpirate":

    Референдума инициран от президента беше разумен,този беше малоумен

  6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5066 Неутрално

    Щом има бюлетина - ИМА глас. Този глас може да е за или против или невалиден но е участвал в референдума - ЕЛЕМЕНТАРНО !!! само за ГЕРБ е сложно, защото толкова им е капацитетът. като не знаят нека питат знаещите - не е срамно !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  7. 7 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 3111 Весело

    Не достигат 23 000 гласа !?!

    Сигурен съм , че в урните има много повече пликове , ама ги водят недействителни ...

    ПП. Срамота ще е ако не стане задължителен и зорлем остане на решаване от ДУПЕтатите...

  8. 8 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 511 Неутрално

    П.С. Ето още една причина да съм абсолютно радостен, че игнорирах референдума! Аз съм един от тези 13 000, един ден ще ме черпите!

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5066 Неутрално

    До коментар [#4] от "senser":

    ами точно така се правят изборните мушии от всички а от 10 години от БХ и ГЕРБ ! ФАКТ !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  10. 10 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2128 Весело
  11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5066 Неутрално

    До коментар [#5] от "slonsco":

    някакви аргументи? НЯМА ПО МАЛОУМЕН РЕФЕРЕНДУМ ОТ БГ. ПОЛИТИКВИТЕ !!!
    Запомни го !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  12. 12 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 597 Весело

    [quote#7:"SS"]Сигурен съм , че в урните има много повече пликове , ама ги водят недействителни ... [/quote]


    този "+" сам ли си го сложи?!!!

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  13. 13 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 511 Неутрално

    За сведение на авторката: Ако си отговорил и с да и с не, не е "неопределено гласуване", а гласуването ти е невалидно - има разлика! Нямаш право да гласуваш и с да и с не. А да не гласуваш с да или с не - имаш право. Затова едното е невалидно, а другото валидно. Но пък негласуването а даден въпрос би трябвало да не се зачита за избирателната му активност, както писах по-горе.

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  14. 14 Профил на nvarvarin
    nvarvarin
    Рейтинг: 240 Неутрално

    Дишайте, спокойно. Оставаме пропорционални - и в следващия парламент ще влязат вашите любимци от РБ. Ама може би вече от ГЕРБ. ЧЕстито! Ликуй, народе!

  15. 15 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2880 Неутрално

    Позволявам си отново да изложа моите лични пет изисквания към един референдум:
    - да се провежда отделно от други избори
    - да се задава само един въпрос
    - въпросът да бъде зададен по начин, който предполага само два отговора - "да" или "не"
    - въпросът да бъде от всеобща компетентност, т.е. да засяга всички и да бъде понятен за всички без да са необходими специални знания и подготовка
    - резултатът от референдума да бъде незабавно приложим
    Референдумът е нещо много важно и не трябва да се бърка със социологическите проучвания.


  16. 16 Профил на plebs
    plebs
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Смятам, че авторката не е права. За всеки от въпросите ще бъде определена индивидуална активност и тогава ще се преценява неговата задължителност. Изнесеното от ЦИК, че 13000 гласа не достигат просто означава, че никой от въпросите не постига прага за задължителност. В резултатите на ЦИК графата "Без еднозначен отговор" според мен брои неотговорилите на съответния въпрос.

  17. 17 Профил на Колаборационист
    Колаборационист
    Рейтинг: 975 Любопитно

    Има ли срок, който да накара ТОВА народно събрание да го включи в дневния СИ ред ? (Ако не премине бариерата за задължителност)

    Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
  18. 18 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2834 Неутрално

    [quote#7:"SS"]Сигурен съм , че в урните има много повече пликове , ама ги водят недействителни ... [/quote]
    номерът с "избори" 2011

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  19. 19 Профил на svetlio_rm
    svetlio_rm
    Рейтинг: 680 Неутрално

    Уви доста сме назад с Референдумите като цяло..

    Така са измислени, че да бъде почети невъзможно закон да заобиколи парламента и партиите.
    Съответно гражданите да нямат никакъв шанс за директено вмешателство в държавата по нормален демократичен начин.

  20. 20 Профил на event_horizon
    event_horizon
    Рейтинг: 815 Неутрално

    Референдумите са за цивилизовани държави с вековни традиции в демокрацията. Такива са 10-15 държави от цялата планета. Ясно е за всички, че ние не сме такава държава. За това трябва управленските решения да се взимат от хора които ги разбират добре и познават в детайли. И тези хора в крайна сметка са избрани чрез избори, не ги е назначила баба ми. Иначе референдумите лесно могат да се плъзнат по посоката на плиткоумния популизъм:
    "Искате ли 1000% увеличаване на минималната работна заплата?"
    "Искате ли 1000% увеличаване на пенсията?"
    "Искате ли богатите да дават парите си на бедните?"
    "искате ли всеки който има над 1 млн да бъде обесен публично и парите му да будат резпределени поравно сред хората?"
    "Искате ли кебабчета и бира на корем за всеки?"

  21. 21 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 1376 Весело

    и от 2009-та до сега никой не е забелязал? а стига бе

  22. 22 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 3111 Весело

    До коментар [#12] от "Dimitar Stoyanov":

    Не , ама ти турих " - " !

  23. 23 Профил на the_flea
    the_flea
    Рейтинг: 1323 Любопитно

    До коментар [#7] от "SS":

    За брой гласували се броят всички ..... броят се подписите в списъците. Ти можеш ли да премахнеш подпис от списък?

    Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
  24. 24 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 979 Неутрално

    [quote#17:"Колаборационист"]Има ли срок, който да накара ТОВА народно събрание да го включи в дневния СИ ред ?[/quote]

    Ако Бойко подаде оставка - не, няма да бъде включено в дневния ред на това НС. Ще се чака на 20 януари следващия президент да разпусне НС и да насрочи нови избори.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  25. 26 Профил на shakez
    shakez
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#16] от "plebs":

    Тц, общата активност за референдума се гледа. Даже беше описано, че ако трите въпроса бяха разделени, може и да не влязат в парламента.

  26. 27 Профил на Дон Кихот
    Дон Кихот
    Рейтинг: 1558 Неутрално

    Въпросът в заглавието е абсолютнно резонен! За да се изпълнява условието за задължителност на референдума, трябва всеки въпрос да е с отделна бюлетина и по броя на подадените за даден въпрос бюлетини да се отчита участието и съответно-доколко задължителен е резултатът именно и само по този въпрос.
    ПС Между другото, не съм юрист, но ми се струвва , че при сегашната постановка, ако активността беше достатъчна и резултатите трябвяше да бъдат ззадължителни, те биха могли да бъдат атакувани в съда.

  27. 28 Профил на Петър42
    Петър42
    Рейтинг: 538 Неутрално

    Първо, има 500 000 хиляди души по-малко, които са гласували на референдума, спрямо президентските избори. Това означава, че 500 000 души директно са заявили, че не признават самата същност на референдума. После, много души са гласували по един въпрос, без да очакват, че и трите въпроса ще са задължителни, ако броим и тези, които са гласували "не" на мажоритарната система, може да се окаже че по-малко от половината избиратели са гласували "за" това управляващата партия да чертае райони така, че винаги да печели изборите.

  28. 29 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 3111 Неутрално

    До коментар [#23] от "the_flea":

    Е да , ама примерно ако някои е пуснал празен плик или е задраскал всичко или нищо не е задраскал - се брои невалиден - нищо , че има подпис !!!

    А такива има много...т.е. ако имаше и графа без мнение , където да се броят тия гласове бройката минаваше !!!

  29. 30 Профил на the_flea
    the_flea
    Рейтинг: 1323 Неутрално

    До коментар [#29] от "SS":

    БРОЯТ СЕ ПОДПИСИТЕ !!!
    Т.е. броя на гласувалите, а кой как е гласувал е отделно и тогава се изчисляват абсолютните и относителни стойности...!!!

    Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
  30. 31 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 996 Неутрално

    Това се знаеше отпреди още, не е някаква новина. Като цяло статията се опитва да парира виковете на тези които ще недоволстват, че не стигат само 13 000 гласа, тоест ще настояват НС да гласува и приеме промените.
    Това което авторката безпринципно пропуска е това, че същите правила щяха да важат и за референдума на Плевнелиев, ако парламента не беше окастрил въпросите му.
    Интересно защо тогава не се говореше, че правилата са кофти?

  31. 32 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 982 Неутрално

    [quote#1:"majorman"]
    Това е поредното изборно малоумие! Отговаряш на един въпрос - брои се и за трите! Що за идиотщина?[/quote]
    Изобщо не е вярно! Статията е манипулация за малоумници! Ако някой се регистрира в залата на НС и осигури кворум а след това гласува въздържал се казусът е същия!

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  32. 33 Профил на Prosevchomai
    Prosevchomai
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Т.е. ако въпросите се гледаха по отделно, без недействителните гласове, и се сравняваха със сегашната активност, а не бройката от гласуване, което не е било задължително, тогава резултатът щеше да е много по-различен. В момента нещата изглеждат доста нагласени - първи задължителни избори, три въпроса накуп, което надува броя на участниците?! И реклама в популярно предаване...

    На косъм се разминаваме с това решенията да се приложат автоматично. Ще има парламентарен дебат. Да видим как ще протече той.

  33. 34 Профил на Darkman
    Darkman
    Рейтинг: 1633 Неутрално

    До коментар [#5] от "slonsco":

    Ти пък кой си, за да казваш на 3.5 млн избиратели, че са малоумни? Аре у лево

    Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
  34. 35 Профил на Христо Мухтанов
    Христо Мухтанов
    Рейтинг: 8 Неутрално

    а ЦИК сами си противоречат, статия от 3 ноември:
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/03/2856268_broiat_na_glasuvalite_na_referenduma_shte_se_otchita/

    Пълен абсурд е отчитането на активността за всички въпроси вкупом.
    Към 32 - не може да се сравнява с регистрирането в зала, тъй като за никой от въпросите предвалително никой на референдума не се е регистрирал.

  35. 36 Профил на kazushi
    kazushi
    Рейтинг: 539 Неутрално

    До коментар [#7] от "SS":

    Както виждаш, обратното е. Недействителните ги броят.
    В закона освен това не е предвидено референдумът да съвпада със задължителни избори. Ако го бяха оставили за след 2 седмици, или преди месец примерно, тогава щяхме да видим колко са заинтересовани хората от малоумията на главния чалгар.

  36. 37 Профил на uporit
    uporit
    Рейтинг: 589 Весело

    [quote#5:"slonsco"]Референдума инициран от президента беше разумен,този беше малоумен[/quote]
    Ти пък си неграмотен, така че мнението ти не тежи, ама хич!

  37. 38 Профил на uporit
    uporit
    Рейтинг: 589 Весело

    [quote#7:"SS"]Не достигат 23 000 гласа !?!
    [/quote]
    Тц, малко над 13'000 гласа. Къде си учил математика?

  38. 39 Профил на uporit
    uporit
    Рейтинг: 589 Весело

    [quote#7:"SS"]Сигурен съм , че в урните има много повече пликове , ама ги водят недействителни ... [/quote]
    Недействителните гласове участват в определянето на активността, споко!

  39. 40 Профил на uporit
    uporit
    Рейтинг: 589 Весело

    [quote#8:"gun"]Аз съм един от тези 13 000, един ден ще ме черпите![/quote]
    Тц, няма! Освен ако не си навит да изпиеш чашка с отвара от татул.

  40. 41 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":


    [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]Щом има бюлетина - ИМА глас. Този глас може да е за или против или невалиден но е участвал в референдума - ЕЛЕМЕНТАРНО !!! [/quote]
    Така е кмете и така сме ги броили!
    В нашата 183 СИК на 21 Рик от 85 гласували за референдума имахме 7 броя празни бюлетини, НО са гласували! Защото по изб.списък бяхме 117 човека и останалите 22-ма над 85 изобщо не са гласували за референдума .

    За президент имаме 86 гласували - моята бюлетина е в повече:
    Марешки - 11
    Трайков - 1
    Радев - 21
    Калфин - 2
    цУцка - 15
    Каракачанов - 18
    недействителни - 14
    не подкрепям - 1
    други - 3
    -------------
    всичко - 86

    Прай сметка , че в тези 86 има близо 10 външни , не в списъка , а под чертата - другите членове на Сик, деж.персонал и охраната - те гласуват с декларация
    Та от 117 по списък от нашите не слезнаха един куп хора изобщо да гласуват- близо 40 ! ?

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  41. 42 Профил на precision
    precision
    Рейтинг: 245 Неутрално

    До коментар [#20] от "event_horizon":

    Нали ти е ясно, че въпросите минават предварителен контрол (за справка - 3 от въпросите на Слави не минаха:).. така че примерите с малоумните питания не са коректни.

  42. 43 Профил на uporit
    uporit
    Рейтинг: 589 Любопитно

    [quote#15:"Един препатил"]- да се провежда отделно от други избори[/quote]
    Хм, ти ли ще го платиш?

  43. 44 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#16] от "plebs":


    [quote#16:"plebs"]В резултатите на ЦИК графата "Без еднозначен отговор" според мен брои неотговорилите на съответния въпрос.[/quote]
    Така е !
    И в самите протоколи така се попълваше :
    за всеки въпрос се отбелязва в коя графа се брои : А
    ДА , НЕ или в няма отговор !
    И на края като събереш по хоризонтал и по вертикал , сборовете трябва да са равни !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  44. 45 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 923 Неутрално

    Е за това не гласувах на референдума .
    От трите единствено смислен / с известни резерви за точно колко лева да е субсидията/ беше последният , обаче игнорирайки другите се оказва , че нищо подобно не си направил.Духаш супата!
    Можеше обаче и по-голема тъпотия да сътворят като пуснат всички въпроси .

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  45. 46 Профил на Darkman
    Darkman
    Рейтинг: 1633 Неутрално

    Според българския изборен кодекс, ако има само 31 гласували с валиден глас на избори, по 1 във всеки многомандатен избирателен район, изборите са напълно законни. Нещо да кажете по темата?

    Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
  46. 47
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  47. 48 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 923 Весело

    До коментар [#37] от "uporit":
    [quote#37:"uporit"]Ти пък си неграмотен, така че мнението ти не тежи, ама хич! [/quote]

    А па ти си упорит ! И още нещо.

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  48. 49 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 511 Неутрално


    До коментар [#44] от "Чардо":

    Приятелю, Чардо, секционната комисия брои това, което може да преброи - именно общия брой гласували по вид. Единствено от компетенциите на ЦИК обаче е да определи валидността според изискванията на закона. А законът - вярвам - е за всеки въпрос валидността да се определя от броя гласували за, против и невалидни, подадени именно за този въпрос. Това СИК няма как да го каже и как да го определи. Така че вие сте определили броя гласували, за, против, невалидни и пр. - въпрос по въпрос, но дотук. А в тази статия става въпрос какво следва от това - това ЦИК вече го декларира преди дни - и то е валидността да се определя за всеки въпрос поотделно!

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  49. 50 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3423 Весело

    ,,....Така се оказва, че недаването на глас по даден въпрос се брои към дадените гласове, т.е. вдига активността и помага за изпълнение на условието за задължителност на отговорите....,,

    Ее ного ,,умните,, разбрафте ри фатката. Още на вота за Белене я рабраф о призовавах въобще да не се гласува. Сега си пасувах щот разбраф, че с ,,умен,, спор няма, някои от форума казаха, че дори непопълнена бюлетина вдига активността на референдума, ма кой да ги чуе

  50. 51 Профил на kamenpavlov
    kamenpavlov
    Рейтинг: 531 Неутрално

    3 милиона и половина гласували българи са нищо? Това ли внушавате, Дневник?

  51. 52 Профил на plebs
    plebs
    Рейтинг: 294 Неутрално

    До коментар [#44] от "Чардо":

    Благодаря, Чардо. С пожелание повече да не се налага да коригираме журналистите. Щото виж какви слюнки хвърчат в коментарите.
    Лек и успешен.

  52. 53 Профил на Deyan Ivanov
    Deyan Ivanov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Сега ли се сетихте да ги пишете тия статии!!??

  53. 54 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 511 Неутрално

    Ето какво "внушава" ЦИК на страницата си:

    Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?


    Опция Гласове Разпределение
    Да 2 385 273 71.92%
    Не 532 710 16.06%
    Без еднозначен отговор 315 389 9.51%
    Недействителни 83 087 2.51%та си: 2 милиона и 300 хиляди. А НЕ ПОДКРЕПЯТ 532 хиляди - вие тези 532 хиляди за нищо ли ги нямате? Ами останалите до имащите право на глас 6 800 000 4 милиона и половина за нищо ли ги нямате? Искате да наложите малцинството над мнозинството? Това е опорната точка на Слави - 3 милиона. Да, ама първо не са три, второ останалите са мнозинство! Законът е закон - референдумът не мина, и с 13 000 да е, пак не мина. И аз съм един от тези, които го игнорираха - затова някои във форума ме заплашиха да ме черпят с татул! Не е зле прокуратурата да се задейства! Този форум не е анонимен!


    С други думи: Подкпрепят мажоритарния избор

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  54. 55 Профил на subaru
    subaru
    Рейтинг: 758 Неутрално

    Референдумът беше много полезен. Резултатите от него още веднъж потвърдиха това, което историята на човечеството многократно е показвала и продължава да показва, а именно,че почти винаги "мнозинството"/в Русия "болшевиките", в Германия националсоциалистите, и още и още примери за мнозинства/, обикновено бърка. Което накрая се разбира от същото това мнозинство но по трудния начин. Понякога на непоносима цена. След като е счупен глупомера. Дори и в 21век.
    Много екзотично е да гласуваш в референдум за "задължително гласуване", което обаче, вече е факт в действащото законодателство. Друг е въпроса, че в момента без да е променена Конституцията/едно от неотменимите конституционни права със закон е превърнато в задължение/ е противоконституционно. А останалите два въпроса, работят единствено и само за олигархията и т. н. български бизнес/а и не само той/, които ще си пазаруват депутатски места и политически партии на килограм и въвеждане на двупартийна система, константната част от която винаги ще бъде ДПС. Но от сценаристи на скечове друго не може да се очаква. Те обаче не са проблем. Проблем е "мнозинството"/"суверенът"/, което им се вързва. В подобни случаи Радой Ралин казваше - "И този път, за кой ли път, сме на прав път".

  55. 56 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 511 Неутрално

    До коментар [#40] от "uporit":

    Извинявам се за горния разхвърлян пост. А отговорът ми до този Упорит и до Модераторите е: Моля, модераторите да го докладват на прокуратурата! С такива шеги се започва!

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  56. 57 Профил на kykyyy
    kykyyy
    Рейтинг: 484 Неутрално

    [quote#3:"gun"]Нека си представим, че в един референдум има 1 смислен въпрос и 10 малоумни - като това всеки да е със зелени гащи или да си режем ноктите по три пъти на ден. Свестните хора ще гласуват за смисления въпрос, а един човек (малоумен или гадняр; Слави) гласува за останалите 10. И те стават задължителни! Трябва всеки въпрос да се брои поотделно - да или не и общият брой да определя валидността му! [/quote]
    Куца ти логиката. Ако има 1 свестен и 10 малоумни въпроса, хората спокойно могат да си гласуват против малоумните. Дали референдума минава прага за валидност и дали даден въпрос спечели мнозинство са две съвсем отделни неща. Напълно правилно е прагът за валидност да се смята спрямо всички валидни бюлетини. Това, че някой не е отговорил на даден въпрос, значи че го е видял и се е въздържал, т.е. оставя на другите да решат. Цялата мъка тук е, че всъщност матряла не може да вдене кога се гласува ДА и кога НЕ. Бас хващам, че огромното мнозинство няма идея каква е тази мажоритарна система, която беше подкрепена така уверено. Но гласували ЗА, защото всъщност искали да "мине" референдума и да се намали субсидията. Знам че е идиотско и нелогично, но това е положението. Такъв е матряла.

  57. 58 Профил на zdravka_andonova
    zdravka_andonova
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#51] от "kamenpavlov":

    Г-н Павлов, аз съм авторката Здравка Андонова и нищо не внушавам - напротив аз също участвах по някои от въпросите в референдума, защото мисля, че хората трябва да бъдат питани. Но аз лично съм против гласът ми да се брои за участвал (за активност) по въпрос, в който не съм участвала.

    Мисля, че е проблем законът за референдумите да ми дава право да не отговарям на всички въпроси, но всъщност да ми отнема тази възможност, защото ме брои в активността по всички.

  58. 59 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 511 Неутрално


    До коментар [#57] от "kykyyy":

    Не, не ми куца логиката. По твоята логика трябва непременно да гласуваме против, за да попречим на малоумника с малоумните въпроси. А това противоречи на незадължителността на референдума. Освен това противоречи и на презумпцията, че имаш право да игнорираш даден въпрос. Значи ако игнорираш, той може да мине и само с 1 глас - това може да е на избори, но не и на референдум - там логиката е друга - наистина АБСОЛЮТНОТО МНОЗИНСТВО да си каже думата, а не като на изборите само относителното мнозинство от гласувалите. Помисли и ще разбереш, че съм прав.

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  59. 60 Профил на evelin_m
    evelin_m
    Рейтинг: 466 Любопитно

    Има още малко до окончателните резултатти !

  60. 61 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 511 Неутрално

    Ще пейстна отново резултатите от отговорите на въпроса за мажоритарните избори от страницата на ЦИК, защото горе нещо ми се омаза. "За" са 2, 3 милиона, но половин милион са против!...

    Да 2 385 273 71.92%
    Не 532 710 16.06%
    Без еднозначен отговор 315 389 9.51%
    Недействителни 83 087 2.51%

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  61. 62 Профил на kamenpavlov
    kamenpavlov
    Рейтинг: 531 Неутрално

    До коментар [#58] от "zdravka_andonova":

    Мен не ме притеснява какво желае мнозинството. Народът е мъдър, знае какво иска и не ме е страх, че моето "не" на абсолютния мажоритарен вот противостои на "да"-то на мнозинството. Живеем в демокрация, а при демокрация управлява мнозинството.

  62. 63 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#50] от "сидер":


    [quote#50:"сидер"]някои от форума казаха, че дори непопълнена бюлетина вдига активността на референдума, ма кой да ги чуе[/quote]
    Абсолютно !
    Понеже ние сме най-малката СИК в Сливен и обикновено след обед няма гласуващи , та ние от комисията тогава гласуваме и само аз не поисках ни бюлетина , ни да ме отмятат в списъка - просто НЕ гласувал !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  63. 64 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 511 Неутрално

    До коментар [#57] от "kykyyy":

    С две думи и спирам по темата: Ако общият брой на гласувалите прави валиден всеки един въпрос, то гласуването само на един въпрос има опасност да го направи РАКЕТА НОСИТЕЛ за останалите въпроси - това е юридически абсолютно неиздържано нито пък е в духа на закона!

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  64. 65 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#49] от "gun":


    [quote#49:"gun"]Това СИК няма как да го каже и как да го определи. Така че вие сте определили броя гласували, за, против, невалидни и пр. - въпрос по въпрос, но дотук[/quote]

    Така е и за това аз не гласувах за референдума!
    [quote#41:"Чардо"]В нашата 183 СИК на 21 Рик от 85 гласували за референдума имахме 7 броя празни бюлетини, НО са гласували! Защото по изб.списък бяхме 117 човека и останалите 22-ма над 85 изобщо не са гласували за референдума .

    За президент имаме 86 гласували - моята бюлетина е в повече: [/quote]

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  65. 66 Профил на primerno
    primerno
    Рейтинг: 294 Неутрално

    До коментар [#15] от "Един препатил":

    "да бъде понятен за всички без да са необходими специални знания и подготовка"

    Това няма как да стане при положение, чес сиг. едно 20% са много слабо грамотни и ниско интелигентни

  66. 67 Профил на bgpatriot
    bgpatriot
    Рейтинг: 604 Неутрално

    [quote#2:"xpirate"]Много искате нещо от дневник да не се зачете волята на народа. [/quote]Само наивници не видяха манипулацията на поръчковия слуга на олигархията с този "референдум"! въпросите на Слави обслужваха интересите на мафията. А най опасен бе за мажоритарна система. не само защото сега с преференцията имаме по голям мажоритарен избор и системата на Господарите на Слави е огромна крачка назад - като пропорционална но със само ЕДИН кандидат. Но защото тя веднаж приета става невъзможно да се смени - в парламента влизат САМО 2/3 партии и те ЩЕ СИ ПАЗАТ СТАТУКВОТО! позор за Слави

  67. 68 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2261 Любопитно

    [quote#20:"event_horizon"]

    Референдумите са за цивилизовани държави с вековни традиции в демокрацията. Такива са 10-15 държави от цялата планета. Ясно е за всички, че ние не сме такава държава[/quote]
    Марш да се дообразоваш. В историята ясно е написано, че първият референдум и то по икономически въпрос е проведен в края на 15-ти ВЕК. ПРоведен е в Швейцария, а там са били предимно селяни, които по онова време са били неграмотни. Ха сега върви да си допрочетеш историята и ела пак да дрънкаш, че трябвало поне едно вишУ за да гласуваш на референдум. Референдума е страшно зло за политиците, защото им поставя рамка на решенията, прави народното решение задължително, а това вече няма как да се изтъргува от политици и партии срещу пари и власт. Отделно, че няма как да се корумпира или заплаши цял народ, докато съвсем лесно може да намерят кирливи ризи за всеки политик, или да се подкупи или онези с огромните интереси да го гътнат в краен случай, просто тези похвати не вървят, когато насреща си имаш милиони гласуващи.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  68. 69 Профил на vinetu
    vinetu
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#2] от "xpirate":

    Сеира тепърва започва. За електронното гласуване през ден повтаряха колко точно хора били гласували за него и как тяхната воля не може да се пренебрегне, но сега се оказва че волята на дори повече хора задължително трябва да се пренебрегне. ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА

    https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
  69. 70 Профил на kapitalcho
    kapitalcho
    Рейтинг: 533 Неутрално

    До коментар [#68] от "gost22":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    P.S
    Кефиш Духчо.
    Само ми стана любопитно-как хем толкова много искат промяната...........а като дойде се оплакват от нея ?

  70. 71 Профил на Ivan Stoyanov
    Ivan Stoyanov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#54] от "gun":

    Останалите 4 милиона да бяха излезли и да гласуват с "НЕ"! Ето, за това аз ги нямам за "нищо"! Той Славейков правилно си го е казал:

    Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
    "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
    И не знаем, не можеме, не щеме
    да работим за себе си със време.
    Само знаем и можеме, и щеме
    един други злобно да се ядеме...
    Помежду си лихи, буйни, топорни,
    пред други сме тихи, мирни, покорни...
    Все нас тъпчат кой отдето завърне,
    щот сме туткун, щото не сме кадърни...
    Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
    а всякому мерамът е развала...

    Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
    пак ще кажа и с това ще да свърша.

  71. 72 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 511 Неутрално

    До коментар [#71] от "Ivan Stoyanov":

    Иване Стоянов, или както там се наричаш, току-що регистриран трол на Слави Трифонов - референдумът не е задължителен. Резултатите са такива, каквито са - не ви мина номерът да можете да вкарате в парламента всякакви мутри под формата на мажоритарен избор. Оставям ви да пръскате слюнки, пожелавам ви да се регистрирате тук повече славитрифоновци отколкото на референдума. На добър час..

    За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
  72. 73 Профил на kapitalcho
    kapitalcho
    Рейтинг: 533 Неутрално

    До коментар [#72] от "gun":

    БеКаПеее,БеКаПеее,БеКаПеее,БеКаПеее,БеКаПеее,

  73. 74 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2261 Любопитно

    [quote#70:"kapitalcho"]Само ми стана любопитно-как хем толкова много искат промяната...........а като дойде се оплакват от нея ? [/quote]
    Класика. Човек предпочита познатото зло, пред неизвестното добро. Страх от лична отговорност, от лична грешка, страх от страха, навик, стрес... А най-интересното е, че след промяна, след време почва да защитава промененото точно по същия начин, както е защитавал онова преди промяната...
    Не съм го прозрял аз, обаче се оказва много точно и пасва за всяко общество по света, дори за индианците от Амазонската джунгла.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  74. 75 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7636 Неутрално

    И понеже тарикати, като Трифонов или който там го накара да направи този референдум, са знаели за тези уловки, не трябваше да участвате. Аз така направих. Въобще не пуснах бюлетина. Сега да не излезе, че сте гласували, без да знаете , за какво.

  75. 76 Профил на kapitalcho
    kapitalcho
    Рейтинг: 533 Неутрално

    До коментар [#74] от "gost22":

    Предполагам че е така.
    Важното в случая не са толкова въпросите на Славчо..............а това че референдумите да станат все по голяма част от обществото и всяко важно решение да се взема така.
    Не че няма да има грешки..............но грешките учат по брутален начин.
    П.С
    Иначе един прост чалгар,направи доста повече от една сурия интелектуалци,които уж се борят за промяната.
    Въпросът е че май те са доста по прости отколкото си мислят.

  76. 77 Профил на Ivan Stoyanov
    Ivan Stoyanov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#72] от "gun":

    Първо, така ме е "нарекъл" баща ми! Второ ненавиждам Слави Трифонов и заобикалящите го "псевдо-многознайковци" заради плоското им мислене и разсъждаване, и последно гласувах с "НЕ" на въпроса за мажоритарния избор! Просто е важно когато те питат и имаш мнение да го изразиш, просто е!

    Като им гледах пресконференцията след изборния ден, как точат лиги и си мислят че това им са бъдещите сапартийци (тези 3,5млн души) ми станаха още по-смешни, защото "а дано ама на дали" Най-малкото от което има нужда тая държава е чалгар който се заиграва с надеждата на хората!

  77. 78 Профил на adasha
    adasha
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#20] от "event_horizon":

    Нека само за момент да си представим какви ще бъдат резултатите от евентуален референдум "Одобрявате ли възможността полицията да вкарва директно в затвора заловените на местопрестъплението?"
    И веднага става ясна малоумността на идеята за референдуми в настоящият им вид. Не може да питаш хората за нещо което нямат достатъчно информация, образование и да знаят как се прилага.

    Аз бих предложил референдум с въпрос "Зрителите на шоуто на Слави да имат ли право за участие на референдуми"

  78. 79 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2261 Неутрално

    [quote#76:"kapitalcho"]Въпросът е че май те са доста по прости отколкото си мислят. [/quote]
    Тц. Лесно е да обединиш голяма маса хора около нещо малко и разбираемо (два три пет въпроса в един референдум), но е трудно да събереш критична маса хора, които да схванат по-голяма концепция, по-голяма система, особено ако става дума за сигурност на доходите (гарантирано папо утре за всеки) и да ги убедиш да вървят срещу страховете си. То ако беше лесно, щяхме да имаме огромен брой микро и малки фирми, щото профила отговаря на профила на предприемач, ама нещо не е така реалността, та и от там липсата на мераклии да променят системата директно. Абе обществото е сложна система от преки и косвени мотиватори, които водят до трудни за прогнозиране (и странни за линейни зависимости) резултати. Примерно, месианството вирее само където има "три синджира роби" с робски манталитет и мечта, някой Крали Марко да им счупи оковите и да им сложи безплатно трапезата... Да и пак за сравнение, швейцарците не само правят допитване до неграмотните селяни, ами и имат манталитета сами да си оправят нещата. За справка, Вилхелм Тел се спряга за подбудител на въстание — като се върнал и утрепал Геслер, другите швейцарци не чакали да изтрепе останалите от шайката, а сами се вдигнали и си оправили проблема. Просто е бил "капката, от която прелива чашата", а не "гарафата дето пълни чашата" както очакваме да ни се случи от двайсет и нещо години...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  79. 80 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 982 Неутрално

    До коментар [#35] от "Христо Мухтанов":

    Когато се регистрираш в зала не се регистрираш за всяко отделно гласуване.

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  80. 81 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1445 Неутрално

    До коментар [#7] от "SS":

    А ти наясно ли си с всички въпроси особено що е това избор с мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура? Че те сигурно 80% от гласувалите си нямат представа какво е това. Ся някой напира да бил задължителен. Ми и да не сче задължителен при толкова гласували овце ще го приемат. Само че врттката е следната - всички си мислят че тая работа с мажоритарния избор ше даде повече представителност ама пропуслат момента с абсолютното мнозинство. Такъв ще им го нахендрят от двете големи партийни централи че ще им се види рай настоящата пропорционашна с преференциашен вот.

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  81. 82 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1445 Неутрално

    До коментар [#76] от "kapitalcho":

    Не мисля, че са прости. По-скоро простия ни народ се увлича по прости авторитети /баце и славчо са брутално ясен пример/ и ненавижда /или не се одверява..не знам/ интелигентни хора да му разясняват сложни въпроси /повечето народ няма да отдели време да го изслуша изобщо.

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  82. 83 Профил на kapitalcho
    kapitalcho
    Рейтинг: 533 Неутрално

    До коментар [#82] от "bludniq_sin":

    Е като не са прости,защо не дадат по добро решение ?
    Хем слави бил прост и тъп...............ама нищо по добро не предлагат освен крепено на мафията и статуквото.
    Въпросът не е дали тези въпроси ще минат или не-а всички важни решения да се решават по този начин(референдум)..............не че няма да има грешки,но като гледам 26-годишния модел-направо ще бъде перфектно.
    П.С
    Дори и мажоритарната система да бъде грешна,винаги може да се въведе нов референдум и да се поправи-това не е нещо константа,които ще бъде в следващите 10000000000000 години.

  83. 84 Профил на velvoofell
    velvoofell
    Рейтинг: 365 Неутрално

    Предлагам да се направи референдум за забраняване на референдумите.

  84. 85 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1445 Неутрално

    До коментар [#83] от "kapitalcho":

    Не може ядрената политика да се решава на референдум - колко са хората, които разбират от това .. абсурдно е всичко да се решава така и именно защото сме сравнително прост народ с някои изключения, с огромно мнозинство нанеграмотни и полуграмотни, маргинали и пр - е няма как да искам тези хора да решават въпроси от национално значение.
    По въпросът ти - замислял ли си се че настоящата система е ок. Проблемът не е в системата, а в хората, които ръководят изборния процес /т.е ръководството по места/, проблемът е че много гласоподаватели си продават гласа, проблем е че се фалшифицират изборни протоколи ... всичко това не е въпрос на избирателна система а, ана технология за провеждане /и или фалшифициране на изборите/. Нали кметовете са изцяло мажоритарни и какво - имаме ценко чоков в фаличе, имаме десерки кметове показани в предавания на села и мижави общини купували служеебни коли за по 100-200 хил лева, един блъска дете и бяга, други дават обшествени поръчки на роднии и тн ... по кметовете най добре ще разбереш какъв е проблемът при мажоритарния вот щото ако толкова добре избирателят си избира преките управници - щото от баже не знам каквп пряко усещат хората по места, но кметът и местната власт те пряко елияят на начина им на живот, е след като тях не могат да изберат адвкватно какво остава за народни представители...пълна дупка.

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  85. 86 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 3111 Весело

    До коментар [#81] от "bludniq_sin":

    По принцип съм наясно !

    Второ съзнателно съм съм гласувал ЗА мажоритарния вот за да се разчисти кочината от стотиците псевдопартийки които се умножават от избори на избори !!

    Трето при мажоритарен вот , струва ми се ще я има и опцията за отзоваването на депутата , ако се олигавя дотам ,че да се превърне в дупетат - нещо което в момента страшно ми липсва !!!

  86. 87 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1445 Неутрално

    До коментар [#86] от "SS":

    Има вече достатъчно анализи от които ще разбереш че мажоритарния вот ще бетонира герб и бсп на върха ибто с одобрението на не повече от 30-40% от гласувалите (процентите са общи за двете партии). Никаква представителност няма да има и нищо ново няма да видиш, дори обратното - ще се затвърди статуквото и не само - абсолютното мнозинство ще е лесно постижимо и ще могат да си взимат каквито сии искат решения без да се съобразяват с никой. А отзоваване - никъде никой не е предвиждал такова нещо в референдума и няма начин да се вкара в законова рамка щото трябва да се гласува от тия дето ще ги избираме...

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  87. 88 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1445 Неутрално

    До коментар [#86] от "SS":

    В допълнение - едно е мажоритарен вот, но малко по различно от обшото понятие е мажоритарен вот с абсолютно мнозинство.

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  88. 89 Профил на kapitalcho
    kapitalcho
    Рейтинг: 533 Неутрално

    До коментар [#84] от "velvoofell":


    [quote#84:"velvoofell"]Предлагам да се направи референдум за забраняване на референдумите.[/quote]
    За да може Тиквата,Пеевски и БКП да управляват до края.
    Култово.


    До коментар [#85] от "bludniq_sin":


    [quote#85:"bludniq_sin"]Не може ядрената политика да се решава на референдум - колко са хората, които разбират от това .. абсурдно е всичко да се решава така и именно защото сме сравнително прост народ с някои изключения, с огромно мнозинство нанеграмотни и полуграмотни, маргинали и пр - е няма как да искам тези хора да решават въпроси от национално значение. [/quote]
    Когато ги ударят по джоба-бързо,бързо ще почнат да разбират.
    И бъркаш понятията-не обикновените хора ще строят,а специалистите(ако има решение).
    И референдум се взема за конкретна оферта(пример искате ли да строим белене-ще струва 10 милиарда, с 5 % лихва годишно,със срок на изплаща за 30 години,възвращаемост за 30 години............и т.н,а не общи приказки-искате ли да строите Белене.


    [quote#85:"bludniq_sin"]По въпросът ти - замислял ли си се че настоящата система е ок. Проблемът не е в системата, а в хората, които ръководят изборния процес [/quote]
    Знаеш ли израза living in Denial ?
    Точно резултатите сега(по скоро липсата на такива) са доказателство че системата не работи.
    Как така в Румъния също не работеха(като при нас).но след като промениха част от системата(прокуратурата)............изведнъж о чудо,почна да работи ?
    [quote#85:"bludniq_sin"] Нали кметовете са изцяло мажоритарни и какво - имаме ценко чоков в фаличе, имаме десерки кметове показани в предавания на села и мижави общини купували служеебни коли за по 100-200 хил лева, един блъска дете и бяга, други дават обшествени поръчки на роднии и тн [/quote]
    Я сам се замисли къде е проблемът ?
    С работещ съд и прокуратура,дали това ще стане ?

  89. 90 Профил на Дон Кихот
    Дон Кихот
    Рейтинг: 1558 Неутрално

    До коментар [#76] от "kapitalcho":

    "Иначе един прост чалгар,направи доста повече от една сурия интелектуалци,които уж се борят за промяната."

    Кукловодите на простия чалгар се опитаха да използват задължителния вот и слабия интерес към въпросите на референдума заради президентските избори и да пробутат основното- вотът да бъде мажоритарен. Другите два въпроса са смокинов лист- вотът и сега е задължителен, а намаляването или увеличението на субсидиите на партиите с няколко стотинки на практика не дава ефект, най-много намаляването да набута партиите в още по-голяма зависимост от корпоративни обръчи.

  90. 91 Профил на Дон Кихот
    Дон Кихот
    Рейтинг: 1558 Неутрално

    До коментар [#88] от "bludniq_sin":

    "В допълнение - едно е мажоритарен вот, но малко по различно от обшото понятие е мажоритарен вот с абсолютно мнозинство."

    Какъвто и да е мажоритарният вот в България, той ще бъде подчинен на големите пари. С други думи- марионетките на Пеевски, Трифонов, Ковачки, Прокопиев,Бинев и другите олигарси няма да излизат от парламента.

  91. 92 Профил на Дон Кихот
    Дон Кихот
    Рейтинг: 1558 Неутрално

    До коментар [#16] от "plebs":

    "Изнесеното от ЦИК, че 13000 гласа не достигат просто означава, че никой от въпросите не постига прага за задължителност."

    Това е от само себе си . Но речта е, че ако се бяха броили отговорите с "Да" и "Не" на всеки отделен въпрос поотделно и това се смяташе за активност, то тогава щяхме да имаме не 13 хил, а десетки хиляди недостигащи гласове за всеки от въпросите.Което съответства на действителността, между другото.

  92. 93 Профил на kapitalcho
    kapitalcho
    Рейтинг: 533 Неутрално

    До коментар [#90] от "Дон Кихот":


    [quote#90:"Дон Кихот"]Кукловодите на простия чалгар се опитаха да използват задължителния вот и слабия интерес към въпросите на референдума заради президентските избори и да пробутат основното- вотът да бъде мажоритарен. [/quote]
    Пак не разбираш основата.
    Въпросът не е дали тези въпроси ще минат-а тенденцията-всички важни въпроси(и не толкова) да се решават с референдум.Не че няма да има грешки и стъпване на мотиката-но формулата проба грешка ще свърши работа-много повече от Тиквунения-Пеевски-БКП модел.

  93. 94 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5879 Неутрално

    Можеше да е по-лошо, например да не достига само един глас, а не 13000 както е сега. Тогава пак нямаше да се чувствам виновен, че не съм гласувал, заради самия модел, избран за гласуване ...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK