Върховният административен съд спря спорния избор на шеф на Административния съд в Перник

Върховният административен съд спря спорния избор на шеф на Административния съд в Перник

© Надежда Чипева, КапиталВърховният административен съд (ВАС) спря изпълнението на решението на съдебния съвет (ВСС) за избор на шеф на Административния съд в Перник, съобщи "Правен свят". Искането за това е както на неизбрания претендент за поста, така и на избрания нов ръководител. Аргументът на Десислава Ахладова, която бе избрана от съдийската колегия през октомври при съмнения за законността на избора й, е да бъде сигурна, че няма да загуби позицията си на председател на Районния съд в града при евентуална отмяна на избора й.


Преди да бъде избрана за шеф на Административния съд, тя оглавяваше Районния съд. Ако междувременно бъде отменен новият й избор, не може да се върне на старата председателска длъжност в Районния съд.


На 18 октомври мнозинството в Съдийската колегия предпочете Десислава Ахладова за председател на Административния съд Перник пред Ивайло Иванов и Роман Николов.
Това назначение стана публично известно, заради разминаването с последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според новите разпоредби за административен ръководител се назначава съдия от същото или от по-високо ниво на орган на съдебната власт и само по изключение може да се назначава съдия от по-ниско ниво. А Ахладова идва от по-ниско ниво.


Ивайло Иванов бе единственият кандидат от същото ниво - съдия от Административния съд в Перник. Другите двама бяха - Ахладова, която е шеф на Районния съд в града, а Роман Николов е съдия от Районния съд в Брезник.


След проведения избор експертът от Института за пазарна икономика Любомир Авджийски публикува становище, според което ВСС е погазил закона при избора на председател на Административния съд в Перник. Повече за мнението на експерта четете тук.


Предпочитанията на мнозинството за Ахладова предизвика сериозни дебати в съдийската колегия на ВСС. Като тези, които се обявиха в подкрепа на председателката на Районния съд в града не успяха да аргументират защо в случая се налага изключителност, за да бъде избран съдия от по-нисък по степен съд.


Чуха се абсурдни аргументи - така щяла да бъде запълнена свободната щатна бройка в административния съд, че Ахладова очертала цели 15 мерки за подобряване на работата на органа, че имала по-голям административен опит и т.н., припомня "Правен свят". Така, със спорни аргументи, които с идеята да се изпълнят законовите изисквания, мнозинството в колегията избра Ахладова.


Ивайло Иванов оспори избора ѝ пред ВАС, позовавайки се на предвидена в закона възможност, според която всеки заинтересован може да обжалва решение на колегия в 7-дневен срок като жалбата спира изпълнението на решението.


В ЗСВ има колизия между два текста за процедурата за обжалване на решенията за избор на председатели. Според друг текст на закона административните ръководители встъпват в длъжност в 14-дневен срок от постановяването на решението на съответната колегия на ВСС, като заинтересованите могат да оспорват решението в 14-дневен срок от постановяването му. Жалбата обаче не спира изпълнението, освен ако съдът постанови друго.


Първият текст, на който се е позовал и Ивайло Иванов касае конкурсите за младши магистрати и за първоначално назначаване, след като в трети различен текст на ЗСВ се казва, че заинтересован в процедура за назначаване на ръководител на съд може да се възползва от хипотезата на текста за младши магистрати или първоначално назначаване.


Освен това членове на ВСС при опита да преодолеят противоречието в закона препоръчаха на участниците в конкурсите за административни ръководители да се позовават на този текст - 7 дневен срок за обжалване, плюс жалбата спира изпълнение на решението по встъпване в длъжност на новоизбрания ръководител.


Междувременно и Десислава Ахладова е поискала от ВАС да спре изпълнението на решението на съдийската колегия, с което е избрана за председател.


Тричленният състав на ВАС с председател и докладчик Румяна Папазова и членове Атанаска Дишева и Тодор Тодоров, уважават жалбата ѝ с аргументите, че допуснатото от закона предварително изпълнение на решението може да бъде спряно, ако то би "могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда".


В искането на Ахладова, която е длъжна да встъпи в длъжност в 14-дневен срок от решението на съдийската колегия, са изложени съображения, че предварителното изпълнение на оспореното решение преди влизането му в сила би могло да ѝ причини значителни вреди от гледна точка на служебния ѝ статут, който се определя от изпълняваната в момента длъжност - председател на Районния съд в Перник.


Тя посочва още, че съществуващата в закона празнота по какъв начин следва да се уреди правоотношението на встъпилия административен ръководител при евентуална отмяна на оспорения акт за назначаването му би могла да влоши положението му и да доведе до неблагоприятни за него правни последици.


Делото ще се гледа по същество на 28 февруари 2017 г. Решението на съда ще е от изключителна важност именно заради споровете какво стои зад избора по изключение на магистрат от орган на по-ниско ниво в система за административен ръководител.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Бе тия винкели немат ли си, та се занимават с глупости!

  Panta rhei....
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Случват се и чудеса отвреме навреме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK