С обвинения в психически тормоз съдийската колегия не възобнови проверката за "Яневагейт"

С обвинения в психически тормоз съдийската колегия не възобнови проверката за "Яневагейт"

© Анелия НиколоваОпитът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да предложи възобновяване на проверката по записите, станали известни като "Яневагейт", срещна отпор в мнозинството на съдийската колегия (голяма част от което споменато в разговорите) и предизвика скандал. Панов беше обвинен, че се опитва да омаскари магистратите, да поддържа говоренето по темата, а в дебата се чуха и лични обвинения срещу членове на съвета и тяхната професионална квалификация.


Скандалът назря още при гласуването на дневния ред в началото на заседанието, когато членове на съвета поискаха точката да бъде оттеглена. Това беше невъзможно, защото предложението на Панов, провокирано от интервюто на третия участник в разговорите - Момчил Мондешки, беше част от официалния дневен ред. След като започна обсъждането, мнозинството се опита да направи втори опит за провал на дебата и един по един членове на колегията започнаха да излизат от залата до момента, в който нямаше кворум. Председателят на ВКС, който води заседанието даде почивка, след която в залата отново имаше кворум.Последвалият дебат се концентира върху това дали има правно основание колегията да възобновява проверката,
а след гласуването седем души бяха против възобновяването на проверката, шест бяха "за". Въпреки припомнянето от страна на Панов, че хората, които са споменати в разговорите - Милка Итова, Георги Колев, Галя Георгиева, Димитър Узунов, и се чувстват засегнати, могат да не участват в гласуването, те дадоха своя вот и така проверката не беше възобновена.


След резултата Юлия Ковачева заяви, че щом мнозинството смята, че Инспекторатът на съдебния съвет е компетентен да извърши проверка на етичните качества на Владимира Янева, въпреки че тези му правомощия влизат в сила от 1 януари 2017 г., предложението на Панов трябва да бъде изпратено в инспектората.


"Не разбирате ли, че се засяга независимостта на съдебната система. Има нови обстоятелства - интервю във в. "Труд" и нови записи. Още един субект казва, че е присъствал и участвал в тези разговори. Замесват се имена на магистрати и членове на ВСС. Вие сте най-заинтересовани да си изчистите името. Говоря за господин Георги Колев, г-н Димитър Узунов, г-жа Милка Итова и г-жа Галя Георгиева.


Проверката е наложителна, касае се за етичен проблем. Всички сме заинтересовани да се изясни истината.


Истината рефлектира несъмнено върху авторитета на съдебните институции. Няма как нашето бездействие и липса на институционална реакция да не въздейства. Въпросът е етичен, дали има наказателно производство е в правомощията на други институции", заяви Панов при откриването на дебата.


Преди да излезе, Галя Георгиева нападна Панов и го обвини, че иска да омаскари членове на съвета и главния прокурор Сотир Цацаров. Според нея от началото на мандата на съвета, "малцинството тормози психически мнозинството".


"Какво искате да внушите като вкарате моето име? Питам ви: Какво искате? Няма как Ченалова да бъде благосклонна към мен,


защото съм сред вносителите на дисциплинарни производства срещу нея, тя ми заведе и ЧХ. Не очаквам и Янева да говори положителни неща за мен. Бях единствената, която се поинтересува какъв е този адвокат Мондешки. Ако сте с добри намерения към колегите, вие просто трябва да образувате дисциплинарно производство. Гласувах за уволнението на Янева, затова може да се внушат неща, че съм говорила с някого. Не е достойно да се маскарят имената на колеги и да се внушава, че на тази маса стоят едва ли не престъпници", заяви Георгиева и попита Панов какво очаква, че ще кажат "един адвокат, подсъдима и обвиняема по няколко досъдебно производство".


"Виждате ли колко е безсмислена тази проверка. Никой от вас няма срам по отношение на това. От самото конституиране на този състав на ВСС на две групи, малцинството от самото начало не спира да тормози останалите", каза още Георгиева.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Борисов: ще оставя държавата в перфектно състояние!!!
  Евала байХ

  "We're not gonna take it! Anymore."
 2. 2 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Започва ИЗМИТАНЕТО на Мафията
  Ревът е кански. съпроводен със залахи и шантаж

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  "Човекът на Борисов" е гласувал против прверката

 4. 4 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Парламентарната квота в този ВСС (11 члена) бе избрана от от герб/бсп/дпс/рзс/атака в съотношение 5/2/2/1/1. Хубаво е да си припомняме тези неща, за да се знае представителите на кои политически сили крепят статуквото и закрилят политико-олигархическия модел.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 5. 5 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  “Въпреки припомнянето от страна на Панов,че хората, които са споменати в разговорите - Милка Итова, Георги Колев, Галя Геоергиева, Димитър Узунов и се чувстват засегнати, могат да не участват в гласуването, те дадоха своя вот и така проверката не беше възобновена.”


  Ако Мондешки и двете каки на нарочния запис бяха споменали всички членове на ВСС(все още не е късно), тогава как щеше да се реализира това предложение на г-н Панов?

  I Want To Believe
 6. 6 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 467 Неутрално
 7. 7 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 849 Неутрално

  ОЧЕКВАМ УТРЕ И СЕКСУАЛНО ДА СА ГИ ТОРМОЗИЛИ ДА СЕ ОПЛАЧАТ ТИЕ СЪЩИТЕ

 8. 8 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Харесва ми подхода на ВСС!
  От днес започвам с обвинения в "психически тормоз" срещу своя работодател, че ме кара да работя.
  Ама, че па ха!! К'во си мисли той!?!!!

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Абсолютно безобразие! Искам да ги разследват румънски прокурори!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Копайте дъното, белким се срути на главите ви. Иначе няма оправия. Тоя народ бива да му се случи нещо, да се усети, че с комунисти, или техните лимонки работите няма да се оправят.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Уволнение и разследване на тия "прокурори"...

 12. 12 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Айде пак гласувайте за Цеца и ще има проверка, ама някой друг път

 13. 13 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Г-н Панов, другата седмица пак. Нека се говори, нека се изнервят, накрая ще изпуснат няков дума която ще потвърди зависимостта им

 14. 14 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 462 Гневно

  С обвинения в психически тормоз съдийската колегия не възобнови проверката за "Яневагейт"
  ---------------

  Нарича се "психологически тормоз" а не "психически тормоз". И тези неграмотници са във ВВС???

  Ужас!

 15. 15 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#10:"Николай Колев"]

  Копайте дъното, белким се срути на главите ви. Иначе няма оправия. Тоя народ бива да му се случи нещо, да се усети, че с комунисти, или техните лимонки работите няма да се оправят. [/quote]
  Половината от тоя народ вероятно няма никаква представа за какво става на въпрос в случая. А и процентите събрани от БКП / герб, бсп, дпс, абв/ стават повече от половината. Най-вероянто това им харесва или устройва по някакъв начин! Знам ли?

 16. 16 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Весело

  Не, няма задкулисие в България. Пък и съдебната власт е реформирана. Цветя и рози...

 17. 17 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Гневно

  Гнилите ябълки са навсякъде. Ах ти и правосъдието!

  chavo64
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  [quote#12:"stile libero"]Айде пак гласувайте за Цеца и ще има проверка, ама някой друг път[/quote]

  Цеца като президент не би влияла на проверките, но Цеца като преседател на Народното събрание можеше съществено да повлияе съдебната реформа поне да започне. Но не би.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#10:"Николай Колев"]Копайте дъното, белким се срути на главите ви. Иначе няма оправия. [/quote]
  Мисля да те послушам и да гласувам за Радев.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Мафията уби държавата.

 21. 21 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#18:"Cassi"]Цеца като президент не би влияла на проверките, но Цеца като преседател на Народното събрание можеше съществено да повлияе съдебната реформа поне да започне. Но не би.[/quote]

  Цвъцка имаше възможността да внесе за гласуване предложенията за промени в съдебната система докато бе председаел на НС, но не го направи. Сега ни лъже, че видиш ли, като станела президент щяла да започне едни законодателни инициативи....

  Цвъцка е статуквото и следователно против каквито и да е промени... Ваш е избора за кой да гласувате


 22. 22 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 509 Весело

  [quote#7:"reply"]ОЧЕКВАМ УТРЕ И СЕКСУАЛНО ДА СА ГИ ТОРМОЗИЛИ[/quote]

  Еми Ченалова може и да я е изтормозил бАйхОй, въпреки че нещо се колебае дали да му пристане в записите - не че друго я спира, ама охраната ще я обсъжда после на записите
  смЕх...

  Stef
 23. 23 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  сега блеснаха гнилите ябълки кои точно са те
  ама ми били чуствителни бе колко са ги изтормозили да ги съжалиш

 24. 24 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Възобновяването на дисцлиплинарно производство е безсмислено тъй като тя вече е отстранена.То би имало смисъл само ако я оневинява.

 25. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Гневно
 26. 26 Профил на Newcastle Fan
  Newcastle Fan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Един ден всички мръсни зависимости, договорки, компромати, нечистоплътни сделки и безобразия ще се отприщят като взривена язовирна стена и помията ще помете всички замесени жалки подобия на магистрати, политици и псевдо бизнесмени.

  По плодовете ще познаете дървото.
 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  [quote#21:"due07477623"]Цвъцка е статуквото и следователно против каквито и да е промени..[/quote]

  Няма съмнение.
  Но кандидатът-червенушко е за промени, които водят към катастрофа, най-малкото, че винаги, винаги, когато сме избирали евроазиатски послушко, сме отивали към дъното.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Дайте им имената да видят хората кой как е гласувал!

  Дайте ги тези 'убавици и ' убавци да се знае като започне революцията кой да се обеси и кой не!

 29. 29 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Панов, президент!!!

  Дела трябват, а не думи.
 30. 30 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#28] от "Софи":

  С бесене не става, няма ги правим светци тия, жертви на режима, който и да бил той. Но виж Белене ще им дойде дюшеш

  Дела трябват, а не думи.
 31. 31 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 755 Неутрално

  "НАГЛИТЕ"- 2016-ти епизод . Тъпият сериал продължава .
  Ще продължат да бъдат "НАГЛИ" , докато са "НЕДОСЕГАЕМИ" .

  Ето и теми за следващият референдум :
  1.- Одобрявате ли членовете на ВСС да се избират мажоритарно плюс по един представител излъчен от съответните професионални гилдии - съдия, прокурор , адвокат , следовател ?
  2. -Одобрявате ли членовете /или членки.../ да бъдат отзовавани от избирателите си след инициирано с подписка от поне 1000 граждани допитване ?
  3. -Одобрявате ли пряк избор от гражданите и мажоритарен избор на шефове на РПУ , ОД на МВР и съответните шефове в съда и прокуратурата ?

 32. 32 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 755 Гневно

  Продължават да натягат пружината , вместо да се снишат !

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  Гласувайте за БСП/ДПС/ГЕРБ/АБВ!
  Все такива новини ще чувате и стабилността ще е запазена!

  ...за разнообразие могат да добавят "новини" като тази -

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/08/2859562_vurhovniiat_sud_opravda_okonchatelno_mario_nikolov_po/

  Върховният съд оправда окончателно Марио Николов по САПАРД

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5947 Неутрално

  Тези "магистрати" са посмешище, което управлява съд.система. Гласуват в своя полза в явен конфликт на интереси и твърдят смехотворни неща. Със същия резултат биха били мотивите - Ванга ми каза да гласувам против проверката (защото се още няма право да кажат Пеевски/Доган/Борисов )

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 479 Гневно

  "Панов беше обвинен, че се опитва да омаскари магистратите, да поддържа говоренето по темата," анджък де, нали това е въпроса, той иска да се говори по темата, а вие да я сбутате и премълчите, нали в това е разликата. Направо си го казахте, че да се говори за това не ви отърва.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 36. 36 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Любопитно

  [quote#14:"due07477623"]И тези неграмотници са във ВВС???
  Ужас! [/quote]
  Изглежда, не са само във "ввс"

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 37. 37 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#33] от "Храбър":
  Това "мнозинство",толкова "тормозено" от малцинството са пътници. Въпрос на време. Вероятно не много. #КОЙ ударно трябва да подменя кадри и стратегии. Засега този модел удържа единствено благодарение на масовото невежество и неосъзнаване на собствения интерес на навалицата/електоралните единици или както там се нарича.....

 38. 38 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Все по - ясно става как Борисов и Герб работят да спечели Радев!

 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2000 Весело

  Мнозинството преминава в "кръгова отбрана"! Защото "лошото" малцинство, по безкрайно нагъл начин, ги "тормози"!
  Да се оплачат на БХК, може и на Мама!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK