ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

С обвинения в психически тормоз съдийската колегия не възобнови проверката за "Яневагейт"

С обвинения в психически тормоз съдийската колегия не възобнови проверката за "Яневагейт"

© Анелия НиколоваОпитът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да предложи възобновяване на проверката по записите, станали известни като "Яневагейт", срещна отпор в мнозинството на съдийската колегия (голяма част от което споменато в разговорите) и предизвика скандал. Панов беше обвинен, че се опитва да омаскари магистратите, да поддържа говоренето по темата, а в дебата се чуха и лични обвинения срещу членове на съвета и тяхната професионална квалификация.


Скандалът назря още при гласуването на дневния ред в началото на заседанието, когато членове на съвета поискаха точката да бъде оттеглена. Това беше невъзможно, защото предложението на Панов, провокирано от интервюто на третия участник в разговорите - Момчил Мондешки, беше част от официалния дневен ред. След като започна обсъждането, мнозинството се опита да направи втори опит за провал на дебата и един по един членове на колегията започнаха да излизат от залата до момента, в който нямаше кворум. Председателят на ВКС, който води заседанието даде почивка, след която в залата отново имаше кворум.Последвалият дебат се концентира върху това дали има правно основание колегията да възобновява проверката,
а след гласуването седем души бяха против възобновяването на проверката, шест бяха "за". Въпреки припомнянето от страна на Панов, че хората, които са споменати в разговорите - Милка Итова, Георги Колев, Галя Георгиева, Димитър Узунов, и се чувстват засегнати, могат да не участват в гласуването, те дадоха своя вот и така проверката не беше възобновена.


След резултата Юлия Ковачева заяви, че щом мнозинството смята, че Инспекторатът на съдебния съвет е компетентен да извърши проверка на етичните качества на Владимира Янева, въпреки че тези му правомощия влизат в сила от 1 януари 2017 г., предложението на Панов трябва да бъде изпратено в инспектората.


"Не разбирате ли, че се засяга независимостта на съдебната система. Има нови обстоятелства - интервю във в. "Труд" и нови записи. Още един субект казва, че е присъствал и участвал в тези разговори. Замесват се имена на магистрати и членове на ВСС. Вие сте най-заинтересовани да си изчистите името. Говоря за господин Георги Колев, г-н Димитър Узунов, г-жа Милка Итова и г-жа Галя Георгиева.


Проверката е наложителна, касае се за етичен проблем. Всички сме заинтересовани да се изясни истината.


Истината рефлектира несъмнено върху авторитета на съдебните институции. Няма как нашето бездействие и липса на институционална реакция да не въздейства. Въпросът е етичен, дали има наказателно производство е в правомощията на други институции", заяви Панов при откриването на дебата.


Преди да излезе, Галя Георгиева нападна Панов и го обвини, че иска да омаскари членове на съвета и главния прокурор Сотир Цацаров. Според нея от началото на мандата на съвета, "малцинството тормози психически мнозинството".


"Какво искате да внушите като вкарате моето име? Питам ви: Какво искате? Няма как Ченалова да бъде благосклонна към мен,


защото съм сред вносителите на дисциплинарни производства срещу нея, тя ми заведе и ЧХ. Не очаквам и Янева да говори положителни неща за мен. Бях единствената, която се поинтересува какъв е този адвокат Мондешки. Ако сте с добри намерения към колегите, вие просто трябва да образувате дисциплинарно производство. Гласувах за уволнението на Янева, затова може да се внушат неща, че съм говорила с някого. Не е достойно да се маскарят имената на колеги и да се внушава, че на тази маса стоят едва ли не престъпници", заяви Георгиева и попита Панов какво очаква, че ще кажат "един адвокат, подсъдима и обвиняема по няколко досъдебно производство".


"Виждате ли колко е безсмислена тази проверка. Никой от вас няма срам по отношение на това. От самото конституиране на този състав на ВСС на две групи, малцинството от самото начало не спира да тормози останалите", каза още Георгиева.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK