Калин Калпакчиев: С отказа за проверка по "Яневагейт" членове на съвета показаха, че има какво да крият

Калин Калпакчиев

© Надежда Чипева

Калин КалпакчиевС днешния отказ проверката по "Яневагейт" да бъде възобновена се показа, че няма желание да се проверят фактите. Това не е нещо ново, но отказът е симптоматичен за това, че няма елементарна институционална представа за това какво е независимост. Членове на съвета показаха, че има какво да крият."


Това коментира пред "Дневник" Калин Калпакчиев във връзка с отказа на съдийската колегия да възобнови проверката във връзка със записите на разговори между бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и Момчил Мондешки. Повод за искането стана интервюто на Мондешки, в което той казва, че всичко, казано между тримата, е било измислено с цел да бъде използвано за изнудване.Проверка по случая беше образувана от ВСС, но приключи през януари тази година с мотив, че записите са манипулирани и няма нарушение на етичния кодекс. Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който внесе предложение за възобновяване, има нови обстоятелства и те са повод за повторно отваряне на случая.
"Когато се страхуваш от проверка, това е много тежък симптом. Съвсем елементарно е да се проверят твърденията на Мондешки в интервюто. Но ние видяхме, че на едно добре мотивирано и с правни аргументи предложение не беше противопоставено нищо, което да го обори, което да обоснове крайния резултат.
В демократичните държави с елементи на правов ред, каквато е нашата, няма друг начин за проверка освен с институционални средства", коментира още Калпакчиев.


По думите му е нямало проблем съветът да се занимава отново с проверката, въпреки че такива мнения се чуха в дебата в съдийската колегия. В преходните и заключителни разпоредби на закона за съдебната власт е записано, че етичните проверки, които са започнали от съвета, ще бъдат завършени от кадровия орган, а всички нови трябва да бъдат поети от инспектората към съвета. Органът беше натоварен с нови правомощия, по които ще може да работи от януари догодина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK