Янева: Каквото имам да кажа, ще го кажа първо на компетентните органи

Янева: Каквото имам да кажа, ще го кажа първо на компетентните органи

© Юлия ЛазароваНе сме се събрали днес по "Яневагейт". Доколкото разбрах от медиите, прокуратурата е възобновила проверката, което означава, че се очаква моят разпит. Каквото и да ви кажа, ще бъде свързано със следствена тайна и не е редно да ви го кажа на вас, а на компетентните органи първо. Да се създават днес сензации няма смисъл."


Това заяви бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева в първата си изява пред журналисти след отстраняването ѝ и излизането на записите "Яневагейт". Тя се яви на заседанието по делото срещу нея в Софийския апелативен съд по разработката "Червеи". На първа инстанция Янева получи присъда от една година условно, след като я призна за виновна за издаването на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) над максимално допустимия по закон срок. По делото подсъдим е и Тодор Костадинов, бивш началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.


Янева обясни, че е решила да говори сега, за да се защити. Не го е направила по-рано, защото "все пак човек за себе си трябва да намери вътрешните сили да се изправи и да говори. Това не е лесно".

Бившият председател на съда заяви, че се познава с адвокат Момчил Мондешки, от времето, от който е председател на съда, но не може да си спомни точна дата или година. Тя отказа да отговори на други въпроси, свързани с "Яневагейт".


"На първата инстанция не дойдох, защото се чувствах изключително притеснена от ситуацията, в която бях поставена. Все пак човек за себе си трябва да намери вътрешните сили да се изправи и да говори. Това не е лесно. Втората причина - това е последният процесуален момент, в който аз мога да изляза и да се защитя. Каквото и да ми коства това като мотивация да го направя", заяви Янева.


На журналистически въпрос тя отговори, че вярва на всички съдии, защото, когато изпълняват служебните си задължения, се ръководят от закона. Нямам основание на който и да е състав да не вярвам. Защото, ако някой от състава не си вярва, той би следвало да си направи отвод", каза още Янева.


Нито тя, нито Румяна Ченалова все още са получи призовки за разпит след излизането на интервюто на Мондешки пред в. "Труд" от миналата седмица. В него той казва, че тримата са се разбрали какво да говорят и са се записали умишлено, за да може да използват записа в случай на нужда. Ден след интервюто прокуратурата е възобновила разследването, спряно през лятото заради невъзможност да се открие кой е направил записа. Малко след това и Мондешки е бил разпитан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK