Владимира Янева обяви, че била подведена по разработката "Червеи"

Делото "Червеи", по което подсъдими са бившият ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева и Тодор Костадинов, бивш началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, започна на втора инстанция днес.

© Юлия Лазарова

Делото "Червеи", по което подсъдими са бившият ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева и Тодор Костадинов, бивш началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, започна на втора инстанция днес.Бившият шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заяви пред съда, че е била подведена по разработката "Червеи". Тя е подсъдима заради издаването на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) над максимално допустимия по закон срок, който е 180 дни, а тя е разрешила 300 дни.


Пред апелативния съд, който разглежда делото като втора инстанция, тя каза обаче, че не отрича възможността в нейната работа да е имало грешки, но със сигурност не била разрешила толкова дълго подслушване умишлено. Причината била, че в докладите, които е гледала при издаване на разрешение за удължаване срока за прилагане на СРС,


не били описани всички разрешения до този момент.
По този начин Янева е нямало как да разбере, че превишава предвидения по закона срок.


През януари тази година състав на СГС с председател Иван Коев наложи на Янева присъда от една година условно, след като я призна за виновна. Другият подсъдим по делото е Тодор Костадинов - бивш началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, който беше осъден на глоба за неправомерен достъп до информационните системи на МВР.


Днес пред втората съдебна инстанция за пръв път се яви Владимира Янева, която даде и обяснения пред съда. Защо досега не се е явявала на заседанията, а е решила да го направи сега четете тук.Пред съдебния състав тя подробно описа процедурата по искане и издаване на разрешение за прилагане на СРС, както и удължаване на срока му. Тя обясняваше с конкретика само последния си подпис, за който на практика е осъдена и с който се надскачат допустимите по закон 6 месеца.


От думите й се разбра, че част от документите в процедурата са справка по историята на случая. От нея обаче не можело да се разберат датите на започване и приключване на прилагането на СРС, както и колко пъти до момента е прилагано. По този начин тя не е разбрала, че с няколкото си разрешения за удължаване срока на подслушване е надвишила предвидения по закона срок.


Освен това тази справка не била законово изискуем документ и за грешки и пропуски в него не се носи отговорност, каза още Янева.


По казуса е имало два доклада, като и в двата били пропуснати по някое дадено до момента разрешение и така Янева била подведена, тъй като не е знаела, че надвишава срока.


В тези производства се търсело бързина, освен това те били много на брой.


Т.е. когато четвърто поред искане за СРС е дошло при Янева, на него не било указано, че вече има издадени три пъти по 60 дни, а е пишело само, че се удължава срокът на едно от предишните СРС-та - това от януари 2014 г.


Пред втората съдебна инстанция Янева заяви, че е била подведена.

© Юлия Лазарова

Пред втората съдебна инстанция Янева заяви, че е била подведена.


След обясненията на Янева председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев предложи да се премине към пледоарии на страните. На това представителят на прокуратурата не възрази за разлика от адвоката на Янева Трендафил Трендафилов, който каза, че за пръв път чува обясненията на подзащитната си пред съда и не е редно веднага да пледира.


Съдебният състав се съгласи, че адвокатът има нужда от време, и насрочи следващото заседание за 7 декември, когато страните ще представят защитните си речи.


Янева отказа коментар пред медиите след края на заседанието, като заяви, че каквото имала, е казала пред съда и "пишещите журналисти" са имали възможност да го отразят.


Пред журналисти говори само защитникът на втория подсъдим Тодор Костадинов - Людмил Рангелов. Той заяви, че се е чудил защо и пред първата инстанция не е говорела Янева, след като било ясно, че умисъл в действията й няма. Потвърди възможността да е била подведена заради пропуски в документацията по случая, за който се издават СРС-та. На въпрос това не прехвърля ли отговорността към неговия клиент, който е от службите, искащи и изпълняващи подслушването, той заяви: "Не мисля", и повтори думите на Янева, че тези справки не са законово изискуеми и отговорност за грешки в тях не се носи. В случая ставало дума за небрежност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK