Владимира Янева обяви, че била подведена по разработката "Червеи"

Делото "Червеи", по което подсъдими са бившият ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева и Тодор Костадинов, бивш началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, започна на втора инстанция днес.

© Юлия Лазарова

Делото "Червеи", по което подсъдими са бившият ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева и Тодор Костадинов, бивш началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, започна на втора инстанция днес.Бившият шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заяви пред съда, че е била подведена по разработката "Червеи". Тя е подсъдима заради издаването на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) над максимално допустимия по закон срок, който е 180 дни, а тя е разрешила 300 дни.


Пред апелативния съд, който разглежда делото като втора инстанция, тя каза обаче, че не отрича възможността в нейната работа да е имало грешки, но със сигурност не била разрешила толкова дълго подслушване умишлено. Причината била, че в докладите, които е гледала при издаване на разрешение за удължаване срока за прилагане на СРС,


не били описани всички разрешения до този момент.
По този начин Янева е нямало как да разбере, че превишава предвидения по закона срок.


През януари тази година състав на СГС с председател Иван Коев наложи на Янева присъда от една година условно, след като я призна за виновна. Другият подсъдим по делото е Тодор Костадинов - бивш началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, който беше осъден на глоба за неправомерен достъп до информационните системи на МВР.


Днес пред втората съдебна инстанция за пръв път се яви Владимира Янева, която даде и обяснения пред съда. Защо досега не се е явявала на заседанията, а е решила да го направи сега четете тук.Пред съдебния състав тя подробно описа процедурата по искане и издаване на разрешение за прилагане на СРС, както и удължаване на срока му. Тя обясняваше с конкретика само последния си подпис, за който на практика е осъдена и с който се надскачат допустимите по закон 6 месеца.


От думите й се разбра, че част от документите в процедурата са справка по историята на случая. От нея обаче не можело да се разберат датите на започване и приключване на прилагането на СРС, както и колко пъти до момента е прилагано. По този начин тя не е разбрала, че с няколкото си разрешения за удължаване срока на подслушване е надвишила предвидения по закона срок.


Освен това тази справка не била законово изискуем документ и за грешки и пропуски в него не се носи отговорност, каза още Янева.


По казуса е имало два доклада, като и в двата били пропуснати по някое дадено до момента разрешение и така Янева била подведена, тъй като не е знаела, че надвишава срока.


В тези производства се търсело бързина, освен това те били много на брой.


Т.е. когато четвърто поред искане за СРС е дошло при Янева, на него не било указано, че вече има издадени три пъти по 60 дни, а е пишело само, че се удължава срокът на едно от предишните СРС-та - това от януари 2014 г.


Пред втората съдебна инстанция Янева заяви, че е била подведена.

© Юлия Лазарова

Пред втората съдебна инстанция Янева заяви, че е била подведена.


След обясненията на Янева председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев предложи да се премине към пледоарии на страните. На това представителят на прокуратурата не възрази за разлика от адвоката на Янева Трендафил Трендафилов, който каза, че за пръв път чува обясненията на подзащитната си пред съда и не е редно веднага да пледира.


Съдебният състав се съгласи, че адвокатът има нужда от време, и насрочи следващото заседание за 7 декември, когато страните ще представят защитните си речи.


Янева отказа коментар пред медиите след края на заседанието, като заяви, че каквото имала, е казала пред съда и "пишещите журналисти" са имали възможност да го отразят.


Пред журналисти говори само защитникът на втория подсъдим Тодор Костадинов - Людмил Рангелов. Той заяви, че се е чудил защо и пред първата инстанция не е говорела Янева, след като било ясно, че умисъл в действията й няма. Потвърди възможността да е била подведена заради пропуски в документацията по случая, за който се издават СРС-та. На въпрос това не прехвърля ли отговорността към неговия клиент, който е от службите, искащи и изпълняващи подслушването, той заяви: "Не мисля", и повтори думите на Янева, че тези справки не са законово изискуеми и отговорност за грешки в тях не се носи. В случая ставало дума за небрежност.

Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Schopenberg
    Schopenberg
    Рейтинг: 811 Неутрално

    Ни чула, ни видяла. Кво да очакваш от протежето на измамника Цвъки. Само радикална съдебна реформа ще постави тия суетни посредственяци на местата им.

    Navigare Necesse Est
  2. 2 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 832 Неутрално

    А тези които са искали подписите й къде са? Не са ли подсъдими? Йовчев и другарите му?

  3. 3 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 1089 Неутрално

    По този начин тя не разбрала, че с няколкото си разрешения за удължаване срока на подслушване е надвишила предвидения по закона срок.
    ------------------------------------

    Непознаването на закона не оправдава неговото нарушаване.

    Янева е юрист, трябва да знае тази максима.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  4. 4 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    До коментар [#2] от "VR|46":

    СТАВА ДУМА за политкомисаря на ГЕРБ - Цветаров, който е главното действащо лице по онова време!
    Този чешит, бе помислил, че се намира още в ранните 90 и вече овладяно положението политически, ще бъде до живот, както внушава и до преди месец шефа му, прочут вече с новото си име -
    Байху.

  5. 5 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 832 Неутрално

    До коментар [#4] от "convince":

    Мисля, че грешите, става дума за времето в което Йовчев беше министър при Орешарски. Принципно дали Цецо или Йовчев - все тая. И на двамата им дърпат конците дърти ДС ченгета.

  6. 6 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 2338 Неутрално

    Ама те тъй ли се издават тия разрешителни? Смятай какво слухтене може да пада.
    П.П. Нямаше ли един принцип в правораздаването, че "непознаването на закона не те освобождава от отговорност"? Пък тая е съдия и непознаването не може да е даже обяснение, камо ли оправдание.

    Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
  7. 7 Профил на Nazlim S
    Nazlim S
    Рейтинг: 352 Неутрално

    Да 'одиш на училище да учиш законите, пък после да ги не знаеш и да ги потъпкваш боса.
    Аман от връзкарки!

  8. 8 Профил на Канасубиги
    Канасубиги
    Рейтинг: 855 Неутрално

    Ние тая опорка вече я чухме в записите

    I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
  9. 9 Профил на Nazlim S
    Nazlim S
    Рейтинг: 352 Неутрално

    СЪДЕБНА РЕФОРМА.
    СЪДЕБНА РЕФОРМА.

  10. 10 Профил на stttt
    stttt
    Рейтинг: 524 Неутрално

    на банкноти ли са я подхлъзнали ?

  11. 11 Профил на Андонов
    Андонов
    Рейтинг: 1245 Неутрално

    "Подведена" била, услужливка. Има закон за СРС, там пише за този прословут срок, как не разбра тази елементарна жена. Или не може да чете или просто не е искала да спазва закона.

    “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
  12. 12 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3324 Неутрално

    Небрежност било! Смятайте как послушват „на кило“ и на никой не му пука.Цв.Цв. е невинен, а тетка каза ,че правата на човека са на второ място...

  13. 13 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9216 Неутрално

    Щом така се подвежда, не и е там мястото.

  14. 14 Профил на Nazlim S
    Nazlim S
    Рейтинг: 352 Любопитно
  15. 15 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 581 Неутрално
  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  17. 17
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  18. 18 Профил на yorddj
    yorddj
    Рейтинг: 963 Неутрално

    Тези лица, крепили грабежа над държавата за тлъсти суми не заслужават нищо друго от райран костюм. Лошото е, че господарите им вече имат други слуги с тоги, и се къпят в доволство и безнаказаност.

  19. 19
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  20. 20 Профил на Форд Префект
    Форд Префект
    Рейтинг: 524 Весело

    [quote#7:"Nazlim S"]Да 'одиш на училище да учиш законите, пък после да ги не знаеш и да ги потъпкваш боса.
    Аман от връзкарки![/quote]    Калинки са ни налазили отвсякъде. Боси калинки.

  21. 21 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4379 Неутрално

    Като не е разбрала за сроковете, защо не е попитала?
    Иначе на каква база е решила удължаването на срока за подслушване?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  22. 22 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2192 Неутрално

    Не ми е ясно докога ние като хора, които плащаме и на Янева и на тези дето я "съдят" и на тези дето са искали разрешенията ще търпим такива смешни обяснения, дето не от устата на юрист, а дори и от дете няма да приемем за нормални.
    И да оставим, че не можем да ги осъдим, ами не можем и да ги уволним поради доказано некадърство и нежелание да си вършат работата.

  23. 23 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1932 Гневно

    Щом не познава законите а е била в качеството си на Председател на Софийски Градски Съд да връща всички получени възнаграждения.

    "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
  24. 24 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9631 Неутрално

    И тя ако не е "знаела", та аз ли ще знам, виновна е.

  25. 25 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 988 Любопитно

    Владимира Янева обяви, че била подведена по разработката "Червеи"

    Горката, то стана като в народната песен - ,,Кой те мама излъга, кой ти го мама на....?"

  26. 26 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 1769 Весело

    Достатъчен е едни поглед върху забележителната снимка, за да се научи всичко за тази наивка!

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  27. 27 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 1769 Неутрално

    *един поглед
    *втората снимка

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  28. 28 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10989 Неутрално

    Тя май следва това което казват и записите в дома и.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  29. 29 Профил на val1320
    val1320
    Рейтинг: 559 Неутрално

    Нима е било толкова трудно да се изиска една проста таблица на Ексел-"започнато на..."-продължено до...."-изтича на..."?!И сляпа да си ,ще видиш прескачаш ли законоустановения срок или не!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK