"Човекът на Борисов" в съдебния съвет склонявал свидетел към лъжесвидетелстване

Димитър Узунов

© Юлия Лазарова

Димитър УзуновПредставляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, станал известен като "човекът на Борисов" от "Яневагейт", е склонявал друг магистрат - съдия Люба Петрова, да дава показания срещу неин колега - бившия председател на Районния съд в Раднево Евелин Драганов, срещу обещание да не бъде наказателно преследвана.


Това се разбира от протокол от заседание в Софийския градски съд от 27 октомври по делото срещу съдия Драганов, обвинен в заплаха за убийство на деловодителка.


Автентичността на протокола беше потвърдена от Софийския градски съд.
За първи път протоколът беше публикуван в сайта "Афера". Пред "Дневник" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че прокурорът, участвал в делото, е изпратил препис от протокола на Сотир Цацаров, който го е препратил към Районна прокуратура - София.

Оттам заявиха пред "Дневник", че случаят е пристигнал, но все още не е обработен деловодно.

Пред "Капитал" адвокат Борис Мутафчиев, който защитава пострадалата по делото срещу Драганов, също потвърди показанията на Петрова. Той отбеляза, че разпитът, който е дала пред разследващите, бил изключително подробен и затова се е опитал да й зададе допълнителни въпроси, с които да изясни показанията й. Той уточни, че е взел протокола от делото в понеделник.


На съдебното заседание Люба Петрова каза: "Бях убедена от висши магистрати, специално от господин Димитър Узунов, че трябва да свидетелствам по този начин, за да може в замяна да ми помогне по делото, което е образувано срещу мен. Многократно съм провеждала разговори с Димитър Узунов в София, в Стара Загора. Тези разговори са всъщност веществени доказателства, понеже спрямо мен бяха прилагани СРС".Петрова казва, че се е виждала многократно с Узунов по негова инициатива, а неверни показания е трябвало да даде, "за да може да отстранят Евелин Драганов от системата, а пък в замяна аз да получа някаква подкрепа по наказателното дело, всъщност да бъде прекратено спрямо мен".


Димитър Узунов не отговаряше на мобилния си телефон. Пред "Правен свят" той заявява, че


"става дума за целенасочена кампания, с която се прави опит да се урони доброто ми име и авторитет като член на Висшия съдебен съвет.


Използва се защитната позиция на свидетел по наказателно дело и обвиняем по друго производство, за да бъда злепоставен. Не без значение е, че сред обвиненията, повдигнати срещу г-жа Петрова, са такива за подбуждане към лъжесвидетелстване и за съзнателно потвърждаване на неистина по гражданско дело, видно от прессъобщение, публикувано на сайта на Прокуратурата на Република България на 09.12.2014 г.", казва Узунов.


Той смята "спокойно да изчака приключването" на проверката от районната прокуратура и да окаже пълно съдействие за разкриване на истинските факти и обстоятелства, "тъй като нямам съпричастност към подобни действия".


През декември 2014 г. от държавното обвинение съобщиха, че Специализираното звено за противодействие на престъпления, извършени от магистрати към Софийска градска прокуратура и ДАНС, е привлякло районния съдия от Раднево Евелин Драганов заради това, че година по-рано е заплашил деловодителката Йовка Митева с убийство.


В същото съобщение се казваше, че срещу друг съдия от съда - Люба Петрова, също е било повдигнато обвинение. Тя е разследвана за лъжесвидетелстване по гражданско дело, лихварство и длъжностно престъпление.


Делото влезе в съда през април тази година, но на два пъти съдията по делото Николай Младенов го прекратява и връща на прокуратурата. Държавното обвинение протестира определенията пред Софийския апелативен съд, който отменя решението на градския съд на два пъти, което става причина съдия Младенов да се отведе от делото и то да бъде разпределено в началото на тази година на съдия Веселина Ставрева. Процесът започва с една година закъснение - през април.


Именно по този процес съдия Люба Петрова дава показания, с които уличава Димитър Узунов в натиск за лъжесвидетелстване. Делото срещу съдия Петрова, по което тя е обвиняема с още трима души (сред които двама адвокати), е насрочено за декември и също се гледа в Софийския градски съд.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK