Правителството отпусна 12 млн. лв. по проекта за тунел под Шипка

Правителството отпусна 12 млн. лв. по проекта за тунел под Шипка

© Георги КожухаровПравителството реши да отпусне 12 млн. лв. за първата фаза по изграждането на обходния път на Габрово. Този проект е част от реализацията на мащабния план за тунел под връх Шипка, съобщиха от правителствената пресслужба.


С изграждането на обхода на Габрово значително ще се намали времето за пътуване и извеждане на транзитния трафик от града. Ще се облекчи и трафикът в национален мащаб.


Проектът е част от запланувания тунел под връх Шипка, който ще осигури една от най-преките пътни връзки между Северна и Южна България. Обходният път на Габрово е част от европейския коридор IX, който минава през Букурещ - Русе - Димитровград – Александруполис.
От правителството уточниха, че със съкратеното време за пътуване след реализацията на запланувания тунел ще се постигне и екологичен ефект поради намаляването на вредните емисии в околната среда.


Отпускането на допълнителните 12 млн. лв. към регионалното министерство стана, след като в края на миналата година България изгуби част от еврофинансирането за изграждането на обхода на Габрово.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK