Полицейски синдикат е в протестна готовност заради неплащане на извънреден труд (допълнена)

Снимката е от полицейски протест от ноември 2015 г.

© Георги Кожухаров

Снимката е от полицейски протест от ноември 2015 г.Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), обяви готовност за национален протест, ако до седем дни ръководството на МВР не се срещне с тях за обсъждане на проблем със заплащането на извънреден труд и отчитането на изработеното на служителите на смени.


Става дума за Наредба на работното време на полицаи и пожарникари, които изпълняват дейността си на смени. Тя е обявена за нищожна от Върховния административен съд (ВАС) тази година, обясниха за "Дневник" от СФСМВР. Според наредбата нормата на служителя не се намалява, ако той ползва отпуск в рамките на същия месец.


Въпреки решението на ВАС, според което нормата на служителя трябва да бъде намалена с времето на ползвания от него отпуск,
министерството не поправя наредбата, за да я приведе в синхрон с постановеното от съда, коментираха полицейски синдикати.Така се получава, че ако служител работи повече часове от предписаната му норма на месец и същия месец излезе в отпуск, надработеното му не се приема за извънреден труд и съответно той не му се заплаща. Ако обаче полицай работи под установената за него норма, няма да получи по-малко пари.


От синдиката не знаят точната бройка на служителите, засегнати от тази наредба, но уточниха, че става дума за тези "на терен".


Това включва полицаите, които работят по улицата, КАТ, гранична полиция, пожарникарите, които гасят пожарите.


"Въпреки многократното поставяне на проблема колегите продължават да полагат труд извън нормативно установения, който не им се заплаща. На практика МВР отнема правото на служителите да имат платен годишен отпуск", посочва в писмото си СФСМВР. От ведомството заявиха, че не са запознати с проблема.


Според синдикалната организация проектът за бюджет на МВР за 2017 г. не предвижда никакво реално увеличение на средствата на министерството. Освен това имало явен дисбаланс при финансирането на сектор "Сигурност", което е в ползва на Министерството на отбраната.


Според синдиката приемането на програма за поетапно увеличаване на заплатите на служителите вече било крайно належащо


поради реално завишени изисквания и "сериозен недокомплект, натоварващи допълнително служителите", както и защото скоро размерът на минималната работна заплата в страната ще се изравни със стартовото възнаграждение на новопостъпил в системата на МВР служител. Бюджетът на МВР трябвало да се увеличи с поне 20%.


Синдикатите освен това очакват лично участие в евентуалните срещи с ръководството на МВР на министър Румяна Бъчварова.


По-късно пресцентърът на МВР съобщи за "Дневник", че за следващата седмица е насрочен съвет за социалните въпроси, на които ще се разгледат оплакванията на синдикалната организация. Не отговориха обаче на въпросите, дали съветът е свикан, след писмото на синдикалната организация или преди това, както и кога точно ще заседава съветът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK