Марешки - хапче и гориво за избори

Марешки - хапче и гориво за избори

© Надежда Чипева, КапиталДвуетажната вила на Веселин Марешки, построена направо върху пясъка на плажа Кабакум край Варна, се вижда отдалече. Официално това не е вила, а фитнес клуб, масажен салон или каквото и да е, но за "обществено ползване". Тъй като цената за час тренировка е 100 лв., а "комплексната услуга" фитнес плюс масаж - 10 хил. лв., единствените клиенти на "клуба" са самият Марешки, семейството и приятелите му.


Сега, в началото на ноември," фитнесът" е зазимен. Понечите ли да го разгледате отблизо, от малката барака наблизо ще изтичва нервен пазач и ще викне: "Там е забранено!" Вие може би ще му обясните, че плажовете са изключителна държавна собственост, но той с властен жест отново ще ви покани да се отдалечите от постройката на пясъка. Ще поклати глава, ще извади телефон и ще ви каже: "Сега-ше-се-опрайм."


От това, разбира се, няма да последва нищо. Ако мине номерът.
Марешки - хапче и гориво за избори

© Варна утре


Оранжевата постройка е една от емблемите на безсилието или пресметливото нежелание на държавата да се справи със своеволията на незаконното строителство по Черноморието.


След посещение на Лиляна Павлова през август 2011 г. (тогава министър в първото правителство на Бойко Борисов) стана ясно, че "фитнесът" не може да бъде демонтиран или вкаран в нормите на плажна барака, тъй като... нямало как да се прецени кой от двата й етажа идва в повече – първият или вторият.


Сюжетът на тази история е само колоритна илюстрация на начина, по който Марешки успя да "патентова" дебелоочието като политическо поведение. По-късно го превърна в бестселър, а в тазгодишната президентска кампания правата върху него най-вероятно ще бъдат прехвърлени на ГЕРБ.


От Москва до Варна


Догодина Веселин Марешки ще стане на 50 години – възраст за равносметки. (Интервю с Веселин Марешки - четете тук.)


Завършил е варненската математическа гимназия, а след това започнал висшето си инженерно образование в Москва. Там останал само три години, защото се върнал в България, за да се дипломира във варненския Технически университет.


След това никога не е работил по специалността си. Започнал да се занимава с частен бизнес още преди да завърши висшето си образование.


Марешки стана известен като собственик на най-голямата верига аптеки в страната с над 400 обекта, които носят неговото име.


През компанията "Трейднет Варна", собственост на майка му Веска, по-късно той развива и веригата си бензиностанции "VM Petroleum".


През февруари 2010 г. срещу 16 млн. лв. придоби няколко сгради, собственост на БТК, в центъра на Варна.


През същата година дружеството "Хигия" ЕАД беше купено най-нпред от фирмата "Фармахолд", чийто едноличен собственик бе Веска Марешка, а след това от "Фармнет", по това време собственост на Светлана и Веселин Марешки. Така дистрибуторската компания стана част от едноименната аптечна верига. Един от нейните най-големи кредитори бе оказа "Актавис" ЕАД. Тъй като дълго време "Хигия" не е изплащала задълженията си към фармацевтичната компания, тя заведе дело срещу нея във Варненския апелативен съд. В иска си "Актавис" посочва, че "Хигия" сключва неизгодни сделки в ущърб на своите кредитори - продажбата на лекарства на стойност 21 млн. лв. при нереално висока за пазара отстъпка от 32% и без да има данни, че сумата е реално заплатена от купувача. Освен това "Хигия" е продала недвижими имоти в полза на свързаната с нея фармацевтична компания "Варнафарма Холдинг" ООД, в която съдружници са пак Веселин и Светлана Марешки.


През 2011г. делото е прекратено, тъй като новият кредитор и собственик на "Хигия" - "Фармнет" изкупува всички вземания на "Актавис".


По-високо, по-бързо


Вероятно най-екстравагантната сделка на Веселин Марешки е покупката през 2012 г. на все още действащия правителствен самолет Ту-154, возил до 1989 г. бившия диктатор Тодор Живков. За него Марешки плати 390 хил. долара.


Това не е единственият самолет, собственост на Марешки. В авиопарка му има и шестместен "Лиър джет". Според публикации в различни издания за него той сам твърди, че е купен на старо за 2 млн. долара.


Другата страст на Марешки са бързите автомобили. През 2008 г. той позира за снимки с първото внесено в България спортно Audi P8. Каза, че го е купил за 350 хил. лв. Само няколко години по-късно обаче се похвали, че вече е собственик и на "най-бързата кола в света" SSC Ultimate Aero, която имала 1287 конски сили и можела да вдигне 411 км/ч. Обявената й цена тогава беше 727 хил. лв. Друг негов автомобил, влязъл в светските хроники, е тъмночервено "Бентли".


"Локомотив" (Пловдив) и детекторът на лъжата


Освен със стар съветски самолет през 2012 г. Веселин Марешки се сдоби и със задължението да спонсорира закъсалия футболен клуб "Локомотив" (Пловдив). Според собствените му думи в това бил убеден "за пет минути" в разговор с Бойко Борисов.


За да благодари на премиера за осигурения спонсор, отборът покани за приятелски мач тигрите от Бистрица, но тази радост се оказа твърде преждевременна. Още в края на септември Марeшки подреди целия отбор пред детектор на лъжата заради загубата му с 0:1 от "Ботев" (Враца).


От този момент нататък "Локо" (Пловдив) влезе в турбуленция: най-напред стана известно, че макар и представен като негов нов собственик, Марешки не притежава нито една акция от клуба. После заяви последователно, че е похарчил 1.5 млн. лв., че футболистите са натрупали дълг от 3 млн. лв. към съпругата му, а накрая, че е инвестирал в "Локомотив" 4 млн. лв.


Неизбежната раздяла настъпи, когато през пролетта на 2013 г. вече бившият председател на фенклуба на "Локомотив" Костадин Славов обяви, че Марешки е искал от него да осигури гласове за партията му "Либерален алианс" на предстоящите тогава извънредни парламентарни избори.


Вярно ли е, че...


"Вярно ли е, че по време на кампанията, мъртвопиян, фъфлейки, 25 минути ме държа на телефона и ме пита... дали няма да се откажа в твоя полза?"


Марешки - хапче и гориво за избори

© Спас Спасов


Този въпрос Веселин Марешки зададе на опонента си във Варна Кирил Йорданов в диспут, предаван на живо от Канал 1 на БНТ по време на кампанията за местните избори през 2011 г. "Няма данни за частично увреждане на черния ми дроб... алкохолно. Няма данни за каквито и да е било психични и соматични увреждания", отговори Йорданов и заведе срещу Марешки дело за клевета. Веднага след изборите то беше прекратено заради писмено извинение, в което бизнесменът обясни, че по време на кампанията бил твърде напрегнат.


След протестите през 2013 г. варненският районен съд гледа и още едно дело срещу Марешки. То беше заведено от участник в шествията пак за обида.


Най-шумният съдебен скандал, в който сегашният кандидат–президент се оказа замесен, беше заради обвинения в рекет и побой между него и общински съветник във Варна.


Според съда по време на разправията Марешки е нанесъл щети в размер на близо 15 хил. лв. върху имуществото на ресторант за пици. От огласените тогава документи стана ясно също, че скоро след скандала, за да избегне съдебни запори, той е прехвърлил на свои роднини дружествените дялове на повече от 100 търговски дружества.


Сега 100, после - 500


Динамична като скандалите около Марешки е и политическата му кариера.


За парламентарните избори през 2005 г. той водеше варненската листа на "Федерацията на свободния бизнес - Съюз България", но остана под четирипроцентовата бариера. На изборите за местна власт през 2007 г. бизнесменът се кандидатира за кметското място във Варна и стигна до второто място с партията на Яне-Янев "Ред, законност и справедливост".


В хода на кампанията всеки клиент на аптеките му получаваше с касовата си бележка и листовка, в която Марешки обясняваше, че ако стане кмет на Варна още на първия тур, ще продава лекарства от списъка на здравната каса с отстъпка от 25%.


В същата кампания той направи и втори удар - "помощи" от 100 лв., които раздаде на участници в провеждащата се по същото време учителска стачка. Още по 400 лв. обеща, в случай че спечели изборите. Но този разход не се наложи.


Марешки - хапче и гориво за избори

© Спас Спасов


На балотаж с бившия кмет на Варна Кирил Йорданов той стигна през 2011 г.


Две години след това новосформираната партия на Марешки "Либерален алианс" влезе в коалиция с "Ред, законност, справедливост" на Яне Янев за участие в предстоящите през 2013 г. парламентарни избори.


Политическата платформа на коалицията включваше "медикаменти, по-евтини с 30 до 70%, добро здравеопазване, достъпно лечение, борба с монополите, намаляване цените на горивата чрез по-ниски акцизи, отхвърляне на споразумението за защита на авторските права в интернет (АСТА), подкрепа на проекта "АЕЦ Белене" и всичко останало, срещу което някой някога бе протестирал.


Но коалицията не стигна до избори. През март 2013 г. тя се разпадна след серия взаимни обвинения между Марешки и Янев за нерегламентирани връзки с бизнесмена Христо Ковачки и банкера Цветан Василев, за купуване на социолози, журналисти и собственици на медии, за изнудване с "шестцифрени суми" и т.н.


В хода на друга кампания – за частичните кметски избори във Варна пак през 2013 г., Веселин Марешки се оказа едновременно председател на две партии – регистрираната през 2005 г. "Национално движение за свобода и демокрация" (НДСД) и учредената през 2007г. "Либерален алианс".


За да "малтретира мародерите"


Кандидатпрезидентската кампания, която неочаквано изведе Веселин Марешки до четвъртото място с 11.18%, започна още през миналата година. Тогава той инициира подписка за референдум с пет въпроса, два от които съвпадаха напълно с тези, които на всенародно допитване реши да предложи и шоуменът Слави Трифонов: "Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции?" и " Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?".


За разлика от този на Трифонов референдумът на Марешки трябваше да включва и още три въпроса, касаещи отпадането на имунитета на народните представители, въвеждането на регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите, и премахването на ограничението едно лице да може да открива не повече от 4 аптеки.


Истинският скок на Марешки в надпреварата за "Дондуков" обаче бе направен с откриването във Варна на първата от веригата бензиностанции VM Petroleum, на които се продават по-евтини горива.


Марешки - хапче и гориво за избори

© Спас Спасов


"Аз съм лицето на битката срещу робството на монополите", каза Марешки и така рециклира енергията на протестите във Варна от зимата на 2013 г. За да е още по-убедителен, допълни, че се кандидатира за президент, за да "малтретира мародерите на народа", но много скоро след това се оплака, че малтретиран е самият той.


Зиг-заг


В средата на май т.г. в писмо до медиите Веселин Марешки съобщи, че е жертва на "сериозен натиск". Че е бил опожарен личният автомобил на бизнес консултант на петролната му компания, а база на "Лукойл" е отказала да зареди с гориво цистерна на фирмата му.


Нова серия оплаквания последва в края на юни, когато една след друга две парламентарни комисии - правната и тази по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите, предложиха Народното събрание да не приема референдума му.


В отговор Марешки обяви, че прекратява участието си в надпреварата за президент на България. В ново писмото, адресирано този път не до медиите, а до "всички българи", той посочи, че взема решението си, за да е свободен да се концентрира върху "родолюбивото и патриотично дело - разбиване на картела в горивата" и защото "президентската институция е опорочена", тъй като нито един от потенциалните участници в (тогава все още) предстоящата кампания не е казал и дума против монополистите в в сектора.


С тази декларация и с цел участие в следващите парламентарни избори на 17 юли Марешки обяви създаването на Национално освободително движение "За Чиста и Свята Република". Но...


В последните дни на юли, след като референдумът му бе окончателно отхвърлен от Народното събрание, бизнесменът заяви, че отново обмисля да се кандидатира за президент, този път от новооснованото си "освободително движение".


Това, което последва, е вече известно. Неизвестното предстои.


Интервю на "Дневник" с Веселин Марешки може да четете тук.
Статията е допълнена в 15.44ч.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Това е най-окаяната категория избиратели, за туба нафта...Автоталибанството е тежка диагноза.

 2. 2 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Колкото и да пишете, мили мои Капитал и Дневник, той е факт ! Пред Трайчо ли е, пред Доган ли е, пред Първанов ли е?

 3. 3 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Единственият истински победител. Без чужда подкрепа мина 10%.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Любопитно

  Ммдааа - усещам, че след като плюенето по Тръмп, престана да се заплаща - сега търсим нова мишена...?
  Спас, като е тръгнал да разказва стари спомени - що не разкаже нещо за Добата Митев, или айде по-актуално за миналогодишната кампания на Чавдар, който беше първия ДСБ-ар излязъл в опозиция на себе си !?
  Марешки всеки ден си го виждаме и си го знаем.

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Неутрално

  До коментар [#2] от "evelin_m":

  Ето например колко бяха гласувалите машинно и ръчно в една варненска секция :
  Веселин Найденов Марешки 36 – МГ от общо 93
  Пламен Василев Орешарски 0 – МГ от общо 5
  Трайчо Димитров Трайков 10 - МГ от общо 32
  Румен Георгиев Радев 12 - МГ от общо 64
  Ивайло Георгиев Калфин 4 - МГ от общо 14
  Цецка Цачева Данговска 20 - МГ от общо 76
  Красимир Дончев Каракачанов 11 - МГ от общо 52

  [email protected]
 6. 6 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Е, и?

 7. 7 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 272 Весело

  Га Марешки извади мацка кат Мелания тогава да са перчи

 8. 8 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 372 Неутрално

  собственост на майка му Веска...

  Що се сещам за едно друго с/в/инче, на което майка му помогна, за да сме до това състояние всички ние сега?
  Много българи пак гласуваха за кебапчета и юфтета, ама този път дегизирани като хапчета и бензин.

 9. 9 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#4:"karabastun"]Марешки всеки ден си го виждаме и си го знаем.[/quote]

  И като му знаеш бабаитлъка, свикваш с него и лъжите му, та защо да променяме нещо, а?
  Комунистите също ги знаеш - и за тях ли гласуваш?

 10. 10 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#2:"evelin_m"]Колкото и да пишете[/quote]

  [quote#2:"evelin_m"]той е факт[/quote]

  Сега хората гласували за
  него излиза,че са по прости дори
  и от тези гласували за Герб!!!
  Изобщо всеки я реди както му платят.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 11. 11 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#2:"evelin_m"]Пред Трайчо ли е, пред Доган ли е, пред Първанов ли е?[/quote]
  Факт. Следва ли обаче, да го имаме за политическа сила (по сюжет на Б.Б.)? С приятели спорих, че е, след като е прибрал 12-15%.
  Някой може ли да представи повече подробности за "кой етаж е в повече - първият или вторият", че това наистина ме развесели.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Любопитно

  Няма ли кой да му зададе два - три въпроса на М. : за големите кредитни линии към дистрибутори на най-големите фармацевт. компании (от които се ползват и максимални търговски отстъпки), нормална търговска практика ли е, има ли нарушение по закона за конкуренцията, получил ли е търговско предимство и ред други...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 231 Любопитно

  До коментар [#12] от "hamilton F1":

  И най-важният въпрос ... защо "журналистите" си траят, въпреки че знаят, че продаде аптеките на Оги Дончев и дали това не е злоупотреба с господстващо положение на Софарма Трейдинг.
  Умря му на електората далаверата с евтините хапчета!

 14. 14 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#1] от "Циклонален вихър":

  Май никак не са малко, окаяната група, щом изненадващо го отведоха на 4-то място.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Любопитно

  До коментар [#13] от "senedra":

  А, и за негови намеси във важни държавни институции:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/11/02/2411420_lekarstveniiat_regulator_poluchil_odit_sus_zadraskani/

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Въпросът е защо статията не изезе преди няколко седмици?
  Авторът я е писал “на коляно” или издателят я е позадържал?

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Абе ясен ми е тоя-дебелооко варненско хюмне,което сега ще си купи с малко евтин бензинец място и влияние в парламента..Не го мисля аз него...

 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 897 Любопитно

  магарешки е ясен проект ,по интересно е какви хора са гласували за него ,наивни ,отчаяни или просто глупави ?

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Весело

  "През февруари 2010 г. срещу 16 млн. лв. той придоби няколко сгради, собственост на БТК в центъра на Варна."

  ноо семпла таа 2010-та бе Спасе що така

  "...След като през миналата година "Хигия" ЕАД беше продадена, компанията изпадна в големи дългове. Тя бе купена най-напред от частен инвеститор, след това от фирмата "Фармахолд", чийто едноличен собственик е Веска Марешка, а в момента е собственост на "Фармнет". Така дистрибуторската компания стана част от аптечната верига "Марешки". Един от нейните най-големи кредитори се оказа "Актавис" ЕАД. Тъй като дълго време "Хигия" не е изплащала задълженията си към фармацевтичната компания, тя завежда дело срещу нея във Варненския апелативен съд през лятото на 2010 г. В иска си "Актавис" посочва, че настоява съдът да разпореди синдик, който да изготви оздравителен план или да разпродаде компанията. Сред мотивите по делото, достъпни в Търговския регистър, "Актавис" посочва, че "Хигия" сключва неизгодни сделки в ущърб на своите кредитори. Като пример компанията сочи продажбата на лекарства на стойност 21 млн. лв. при нереално висока за пазара отстъпка от 32% и без да има данни, че сумата е реално заплатена от купувача. 

  Нещо повече, по това време "Хигия" е продала недвижими имоти в полза на свързаната с нея  фармацевтична компания "Варнафарма Холдинг" ООД, в която съдружници са Веселин и Светлана Марешки..."

  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/04/27/1708342_kompaniia_na_veselin_mareshki_izkupi_dulgovete_na/

 20. 20 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1258 Неутрално


  Насам, народе-е-е! Гориво под себестойност и перпетуум мобилни двигатели за ремаркета! Свето може и да свърши, ама баламите - нема!

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Любопитно

  До коментар [#18] от "Stewie":
  [quote#18:"Stewie"] какви хора са гласували за него ,[/quote]

  Вижте ми данните от ком. 5 - най-много като % МГ гласували - около 30% са за Марешки и Трайчо - а машинно гласуват по-млади хора - ИЗВОД ?!

  [email protected]
 22. 22 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Весело

  До коментар [#21] от "karabastun":

  бастуне, с изводите ще се заемем след като чуем от тебе бизнес историята на другара магарешки

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  Всеки "голям" бизнесмен е "пощипвал" държавата и някой от неговата черга. Марешки не се отличава от тях. Но реалноста изисква да отбележим, че той единствен продава по-ефтино на хората от картелните цени, което ги подведи да гласуват за него

 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Червеното хапче, взимам червеното хапче! Искам да се събудя!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#21] от "karabastun":

  аз пък чух че за него са гласували най вече бивши и настоящи гербери ,затова и цеце се провали

 26. 26 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#21] от "karabastun":

  По принцип е така, въпреки, че нямаш възрастова статистика. Но да погледнем резутатите на Орешарски. Той взе не малко проценти, но очевидно подкрепата му се е задействала "знайно как"... което пък значи, че електронното гласуване има своето място под слънцето, така контролирания вот ще се загуби във всички останали(най-малкото цената му ще бъде достатъчно непоносима да бъде платена)

 27. 27 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Авторът Спас се включил активно в кохортата на тия, които бранят статуквото.
  Така добре ли е ?
  Или добре е, плащат все пак.
  Няма лошо.

 28. 28 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#21] от "karabastun":

  В Северозапада има доста хора които са гласували за него по селата. Най-вече възрастни хора и цигани, защото само те са останали там.

 29. 29 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Марешки, че е целият в ако, всички го знаем.
  Въпрос към Дневник: кога ще прочетем подобно разследване за лидерите на реформаторите и ДСБ в частност?

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 30. 30 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#3:"mahjongg"] Без чужда подкрепа мина 10%.[/quote]
  Дали?

 31. 31 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Весело

  До коментар [#29] от "intergalactic":

  бухаха, таа па... наместо да благодариш на Спас че толкова МУ е спестил

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Ми другия път да се кандидатира Валю златев та гербаджии може и да спечелят. Не е ясно колко е алчен Марешки, но определено властоваците ни в момента гонят връхта. А сандъците с пари естествено не се доказаха...

 33. 33 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#13:"senedra"]И най-важният въпрос ... защо "журналистите" си траят, въпреки че знаят, че продаде аптеките на Оги Дончев и дали това не е злоупотреба с господстващо положение на Софарма Трейдинг. [/quote]
  На тия измислени бизнесмени, както бързо им дават бизнесите, така бързо и им ги прибират.

 34. 34 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#18:"Stewie"]магарешки е ясен проект ,по интересно е какви хора са гласували за него ,наивни ,отчаяни или просто глупави ?[/quote]
  Пъстра палитра, но най-вече разочаровани герберасти - бивши разочаровани седесари, бъдещи разочаровани от магарешки немислещи същества.

 35. 35 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Автора Спас, е направил опит да напише нещо, но се е получило едно малко нищо с кафяв оттенък. Със сигурност материалът не е поръчков. За първи път в най - новата демократична история на страната, един човек - сам, без партийни структури и без медии зад гърба си успя да разбие статуквото. Резултатът му е много близо до т. нар. обединени патриоти, в които са включени четири партии с претенции и наколко НПО организации. За РБ, ДПС и АБВ да не говорим. Даде и дава надежда на много български граждани. За което заслужава уважение. Всеки, който го подцени ще сбърка.

 36. 36 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 536 Гневно

  Спас Спасов,това съсловие журналистите сте готови да омаскарите майка си и баща си за пари....И аз не харесвам Марешки но такова памфлетче не бих написал-въпрос на възпитание и човешка етика...

 37. 37 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#2] от "evelin_m":

  [quote#2:"evelin_m"]Колкото и да пишете, мили мои Капитал и Дневник, той е факт ![/quote]

  Да, никой не е писал, че той е мит.
  Напротив във статията има още много факти.

 38. 38 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#23:"pet_fire"]Но реалноста изисква да отбележим, че той единствен продава по-ефтино на хората от картелните цени, което ги подведи да гласуват за него[/quote]
  Това ме навежда на мисълта, че Лукойл му продава горива на цени доста по-ниски от картелните цени за останалите вериги.
  Дали този феномен не се дължи на внезапно затоплили се стари братски връзки от времето, когато др. Магарешки е учил "инженерство" в Маскве?

 39. 39 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#29] от "intergalactic":

  [quote#29:"intergalactic"]Марешки, че е целият в ако, всички го знаем.
  Въпрос към Дневник: кога ще прочетем подобно разследване за лидерите на реформаторите и ДСБ в частност? [/quote]

  Да не би за тях да не знаете? Кажете?

 40. 40 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#39:"take_it_easy"]Да не би за тях да не знаете? Кажете?
  [/quote]
  Имам известна информация, към която подхождам критично. Но е невъзможно всичките "лидери" да са целите в бяло и тук в Дневник никога да не бъдат разследвани, така както ровят при Марешки например.
  Ясно е, че болката на Дневник е, че един варненски льохман би приятелите им от ДПС, РБ и в частност ДСБ, но нека се опитат да бъдат малко по-обективни като медия.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 41. 41 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  [quote#29:"intergalactic"]кога ще прочетем подобно разследване за лидерите на реформаторите и ДСБ в частност?[/quote]
  Никой от реформаторите не кара най-скъпите коли в България, няма самолети, не строи по плажове. Трудно е да напишеш такава биография.

 42. 42 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#41:"Alexander97"]Никой от реформаторите не кара най-скъпите коли в България, няма самолети, не строи по плажове. Трудно е да напишеш такава биография.
  [/quote]
  Хич няма такива реформатори да

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 43. 43 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 842 Неутрално

  В България аптеките функционират като бакалии, а лекарствата се продават като зарзават. ТАКОВА УЛТРА ИДИОТСКО БЕЗОБРАЗИЕ СЕ СЛУЧВА ЕДИНСТВЕНО В БЪЛГАРИЯ. Навсякъде в нормалния, цивилизован свят населението на народите е застраховано от опасността да бъде изложено на неподходяща лекарствена терапия, като продажбата на лекарства става само срещу представена рецепта изписана от квалифициран, дипломиран лекар член на съответната за държавата МЕДИЦИНСКА АСОЦИАЦИЯ. В нито една нормална държава не може да бъде осъществена продажба на нито едно хапче, ако няма представена срещу него съответна рецепта. Тъй като у нас цари господство на мафията, нямаме никакъв лекарски съюз и никакви правила, стана възможно подобни далавераджии, които няма нищо общо с фармацевтите да станат мулти милионери. За сметка на това народът се трови с неподходящи лекарства, а лекарите са заврени в кучи г-з.

 44. 44 Профил на shok84
  shok84
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#19] от "extraCACA":

  и защо си дал този линк,в който пише,че Марешки покрива дълговете на Хигия?Какво искаш да кажеш с това?

 45. 45 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 428 Весело

  Гледам снимката и си викам: "Ей! Ти знаеш ли, че имаш страшни очи..."

  VD
 46. 46 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Марешки ми беше интересен и почти симпатичен по време на кампанията, но когато в НДК след първия тур се изказа, че ще гласува в полза на вицеадмирал Манушев - разбирай за Цачева, ми стана ясно, че е имал пореден "петминутен разговор" с Борисов за убеждаване като случая с Локо Пловдив....

  FILII MARIS SUMUS
 47. 47 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 551 Весело

  ТИМ-аджиския Варненски брокер

  обяви,че на втория тур ще гласува за Цецка Цачева.Това, за което предупреждавах, се случи – този човек е пуснат на пистата от ГЕРБ, за да обере протестния вот и да го положи в нозете на управляващата върхушка. Който е гласувал за аптекарския бос с илюзията, че протестира срещу системата, е гласувал за Цецка Цачева. Народе, защо продаде гласа си за бензин, кебапче и хапче?

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 48. 48 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#40] от "intergalactic":

  В статията има много личен мотив. Марешки дължи първоначалния си успех в голяма степен на някогашния кмет на Варна - Христо Кирчев. Фокато автора на статията беше изключително близък на бившия областен на града Добрин Митев. Кирчев и Митев бяха във война дълго време.
  Принципно Спас Спасов няма как да не е запознат с просперитета на Марешки, но го е шубе да напише в конкретика. За това лае отдалеч.

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#25] от "Stewie":

  Естествено...! В България има твърде голяма електорална маса, която гласува емоционално и следователно грешно. Гласуват за някой по-красив, за такъв който го дават по телевизията или за някой който обещае повече. Тези избиратели не са нито леви, нито десни, нито центристи... Те гласуваха за НДСВ, те гласуваха за ГЕРБ, сега ще гласуват за Марешки, после ще гласуват за Слави...! По-голямата част от българите, за съжаление не могат да направят обоснован, мотивиран и смислен избор. Това е положението на практика.

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Спасе, мани го Марешки!
  Дай нещо за либералете,които са направили толкова много-Нищо, но от сърце!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#44] от "shok84":

  Ти - сериозно ли питаш!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 52. 52 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "extraCACA":

  Благодаря за напомнянето, "extraCACA". Годината стана по-пълна!

 53. 53 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#47] от "ба'Йван":

  От първата до последната дума ти куца логиката. Точно заради този протестен вот, ГЕРБ не успяха да бият Радев. И сега искаш да кажеш, че той е проект на ГЕРБ, за да подкрепи Цачева на балотаж... Марешки си е чисто украйнско протеже и не смятам, че някой от България иска да има нещо общо с него предвид и скандалите, които всеки път прави.

 54. 54 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#2:"evelin_m"]Колкото и да пишете, мили мои Капитал и Дневник, той е факт ! [/quote]

  Така е - както се казваше в една македонска реклама - след йебане нема кайене...

  Та и с "мъдрият" народ е така този уикенд...

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Нито лудите ще свършат в тази държава, нито наивниците, които им вярват. Как един студент в Москва е направил бизнес за милиони, един господ знае. Как един шарлатанин успява да убеди 10% от населението, че той е човекът, също остава загадка. Факт е, че ние сме най неграмотния политически народ в Европа. Личи си и по начина , по който живеем.

 56. 56 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Спас Президент!! Спас Спасов Президент!!! Скандирайте тролчета!!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#44:"shok84"]Какво искаш да кажеш с това? [/quote]
  Хигия по онова време бяха трети в лекарствения пазар, четвърти в болничния, нещо такова... добавяме към това факта че дистрибутор държи ритейл, търсим къде в ЕС тва е ОК и получаваме едно съъъвсем миниатюрно парченце от дирижирания от назначени "бизнесмени" криминален преход, който впрочем не е като да е свършил... може би Спас би могъл да ни каже чия е някогашната Хигия към днешна дата... или пък кой я хариза на Магарешкия по онова време

  и съвсем между другото, в статията по линка горе-долу е обяснен класическия механизъм за 'назначаване" на туземните "бизнесмени"... нооо, ако чак толкова нищо не си схванал едва ли мога да помогна

 58. 58 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Всеки народ си заслужава и управниците, и съдбата.

 59. 59 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#11] от "Приказки под шипковия храст":

  Марешки беше съден за тази постройка, но той доказа, че тя е от временен тип и съответства на изискванията на закона. И съдът го оправда.

 60. 60 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Виждам, че статията е написана тенденциозно и с цел да окепази въпросния индивид. Според мен излиза доста късно и нито едно от изброените "престъпления" не е доказано или няма достатъчно тежест. Вероятно всеки български бизнесмен има в килера си дори повече скелети от Марешки, но не всеки може да се похвали с поне едно добро дело, което да е свършил в полза на друг освен себе си. Марешки можеше да спечели много повече гласове, ако беше по-красив и гласът му не стържеше като ламариа, изобщо неприятен за гледане и слушане тип.

 61. 61 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Защо глупаците от ГЕРБ не извършиха едно просто, добро дело, като позволят свободно изграждане на безмитни складове за вносни горива? И щяха да натрупат много повече червени точки от Марешки.

 62. 62 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Има много интересен възход на Марешки в секции, където би трябвало да доминира ДПС, както и в някои ромски райони.

  Една статия по въпроса от Бургас:
  http://www.flagman.bg/article/114005

 63. 63 Профил на shok84
  shok84
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#57] от "extraCACA":

  еми пак не съм съгласен - дистрибутор държи ритейлър...този ритейлър(фармнет) изцяло и на 90% обслужва само дистрибутора си - аптеки марешки(400 + на брой).На четвърто място е на аптечният пазар т.е. нищо особено сравнение с другите три..Това,че в ЕС няма подобно нещо абсолютно нищо не значи и не го прави криминално..изобщо тук се хвърлят някакви бошлав обвинения,които са без стойност.

 64. 64 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Весело

  [quote#63:"shok84"]Това,че в ЕС няма подобно нещо абсолютно нищо не значи [/quote]
  ти бъзикаш ли се бе хахаха... ама от кой кър ви жънат таквиз таланти

 65. 65 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Весело

  [quote#63:"shok84"]тук се хвърлят някакви бошлав обвинения[/quote]
  кви обвинения бе, само един линк хвърлих, ем и сравнително безобиден... ти имаш ли идея още колко могат да се изсипят по темата хахаха... кофти история, да бяха знаяли тогава журналистите че магарешкия ще се юрне Робин Худ да става едва ли щяха да рискуват да пишат, ма на пусто

 66. 66 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#63:"shok84"]изцяло и на 90% обслужва само дистрибутора си[/quote]
  , който държи към 20% от болничния пазар, първият резултат в гуглето

  fixed

 67. 67 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  [quote#42:"intergalactic"]Хич няма такива реформатори да [/quote]
  Чакам имена. И биографии, подобни на горната.

 68. 68 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 244 Весело

  Хихихи. Личи си от кой ги е трах че ще ги смени в парламента.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 69. 69 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 442 Гневно

  Ако ДАНС не бяха едни смешни заплатаджии,ТОЯ БОКЛУК,ОТДАВНА,ДА БЕШЕ КЛИЕНТ НА ,БАЙ СТАВРИ....ЕСТЕСТВЕНО ЗА УКРИВАНЕ НА ОГРОМНИ ПО РАЗМЕР ДАНЪЦИ!И ПОНЕЖЕ ТИКВЕТО ,ПРОСТ,ПРОСТ...НО ХИТЪР...НАБЪРЗО ГО НАПРАВИ СПОНСОР НА ЛОКОТО В ТРУДЕН МОМЕНТ!

 70. 70 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5840 Неутрално

  Хора с визия, с език и с държане на Тръмп, но без неговите успехи, винаги е имало и ще продължи да има...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#16] от "2.5":

  ЗА ДА МОГАТ СИГАНСКИТЕ ГЛАСОВЕ ДА ОТИДАТ ПРИ НЕГО, А НЕ ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ ГЕРБ И РАДЕВ.

  Както и да е толкова му е капацитета!

 72. 72 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#69] от "ham":

  Е как, когато преди самите те купуваха и продаваха сигански гласове на едро и дребно.

 73. 73 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#71] от "convince":

  Всъщност причината е друга!
  Същият автор има интервю с Марешки, което излиза тук ЗАЕДНО с този текст!
  Дали щеше да има такова и какви отговори би получил, ако не бяха пуснали материалите ЗАЕДНО?!

  I Want To Believe
 74. 74 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "VR|46":

  Брей, какви познавачи имало тук, направо социолози. Сбъркали сте си професията, момчета. Коментирате нещо, дето е на 500 км. от вас, но пък сте компетентни.
  Не омаловажавайте всеки, който е преборил системата, не го отричайте сляпо, като щрауси.
  Той Марешки като личност може да не е стока, но вижте дали има основание да се бори със системата или няма.
  Ако считате, че няма основание, това означава ... че вие сте част от системата и това положение сега ви устройва.

 75. 75 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#74] от "sega_007":

  Кое нещо е на 500 км от мен? Май хич не сте разбрали коментара ми. Аз съм от Северозападна България. Първото нещо което правят възрастните хора и съвестните цигани е след като вземат пенсията или помощите е да отидат в аптека на Марешки за да си купят лекарствата за месеца защото там са по-евтини.

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#74] от "sega_007":

  БАРЕКОВ, ТРИФОНОВ и ВСИЧКИ ДРУГИ имат основание да бъдат във властови позиции, Марешки също, Те ако не бяха в системата, щяхме да сме ние, които сме извън нея.
  Другите се наричат БСП, ДПС, АТАКА, НДСВ, СДС и реформатори, ГЕРБ,"ПАТРИОТИТЕ"и десетките и стотици други знайни и незнайни радетели на "стабилноста".

 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#18] от "Stewie":

  Всички тези и тям подобни вкупом, заедно с популистки безотговорните бедни и най-бедни маргинали.

 78. 78 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Не е Марешки, щото ако не беше той и подобните му проекти тези гласове щяха да са ТРАЙКОВ!

  ТРИФОНОВ, МАРЕШКИ, БАРЕКОВ СА НАРОЧНО СЪЗДАВАНИ КОНЦЕПТУАЛНИ ГЛАШАТАИ НА АНОРМАЛНАТА БЕДНОСТ.

  Това са мухоловките на неокомунизма!
  С цел да няма гласове за непроходилата средна класа, да няма глас на истината, а давене в тресавищната тиня и пост комунистическата червена кал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK