Делото за атентата в Сарафово отново не успя да започне

При атентата на 18 юли 2012 г. срещу туристически автобус с израелски туристи атентаторът се самовзриви, загинаха петима чужденци и българският им шофьор.

© Reuters

При атентата на 18 юли 2012 г. срещу туристически автобус с израелски туристи атентаторът се самовзриви, загинаха петима чужденци и българският им шофьор.Специализираният наказателен съд за втори път не успя да даде ход на делото за атентата на летище Бургас в Сарафово. Причината и този път бе, че голяма част от хората, които пострадаха при бомбеното нападение от 18 юли 2012 г., не бяха редовно призовани за днешното заседание.


Съдия Аделина Иванова отложи заседанието за 12 декември. Делото се води задочно срещу сочените за съучастници на Хюсеини Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са с обвинение за тероризъм. Двамата са обявени за международно издирване с червен бюлетин чрез Интерпол.


От прокуратурата посочиха, че продължават да правят опити да издирят пострадалите. За да започне делото "Сарафово", задължително е всички пострадали да бъдат уведомени, че имат право да бъдат конституирани като граждански ищци или частни обвинители. Ако това не е изпълнено делото не може да започне по същество.
В края на септември процесът не успя да тръгне по същата причина. Обвинителният акт по делото "Сарафово" беше внесен в специализирания съд точно четири години след атентата на летището в Бургас.


При атентата на бургаското летище преди четири години загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор Мустафа Кьосов, както и самият атентатор, идентифициран като Мохамад Хасан ел Хюсеини. Други 35 души бяха ранени.


Материалите по делото са събрани в 80 тома. В хода на разследването са извършени около 100 експертизи, разпитани са 170 свидетели, а България е изпратила молби за правна помощ до 13 държави - Австрия, Румъния, Чехия, Полша, Италия, Холандия, по два броя молби са изпратени до Израел, САЩ, Мароко, Ливан, Австралия и по три до Канада и Турция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK