След серия от нападения, съдът изпрати в болница психично болен мъж

След серия от нападения, съдът изпрати в болница психично болен мъж

© Юлия ЛазароваСофийският градски съд (СГС) реши днес да настани 34-годишния Владимир Пенев в психиатричната клиника в Ловеч за срок от един месец. Освидетелстваният с параноидна шизофрения мъж в последните дни извърши две нападения и отправи редица заплахи за саморазправа и дори за убийство срещу няколко свои познати, живеещи на столичната улица "Владайска".


На 21 октомври 2016 г. Пенев наръга 4 пъти с нож млад мъж


на посочената улица, която е в района на СДВР и Министерството на земеделието. Съобразно практиката си МВР квалифицира случая като "пиянска свада", тъй като нападнатият също изважда нож и ранява Пенев.
"Пиянската свада" между Владимир Пенев и Благой Ангелов обаче е с дълга предистория, за която и МВР, и прокуратурата, са информирани, но не са предприели нищо, защото Пенев не подлежи на наказателна отговорност заради психическото си състояние, припомня "Медиапул". Само преди година Пенев нападал на същата улица Ангелов и още двама души, с които се познават - без да поддържат контакт.


След случая тримата пострадали подават жалби до Софийската градска прокуратура (СГП), която образува преписка, но отказва да започне разследване срещу Пенев, поради психичното му заболяване. Наблюдаващият прокурор Светлана Шопова обаче не е поискала от съда въдворяването му в лечебно заведение, каквито правомощия има. След това Пенев заминава за Белгия.


"Медиапул" информира, че преди нападението от 21 октомври 2016 г., Пенев отива до дома на Ангелов и го заплашва с убийство. Сигнал е подаден и до полицията, и до прокуратурата. Два дни по-късно Пенев разбива входа на приятел на тримата нападнати от него през 2015 г. мъже - на същата улица "Владайска", за което отново е подаден сигнал до полицията. Всеки път потърпевшите търсят лично разследващия полицай, занимавал се с първия инцидент.Ден преди нападението от 21 октомври 2016 г. агресивният мъж отново отива пред входа на Благой Ангелов. За това също е подаден сигнал до полицията, но и на него няма реакция.


Три дни след опита за убийство от 21 октомври, СГС остави Пенев в ареста. Този понеделник обаче той бе освободен, след определение на Апелативния съд. Причината бе изследване, назначено от втората съдебна инстанция, което даде основание на магистратите да преценят, че Пенев не осъзнава последствията от действията си, което изключва да бъде задържан или обвинен. "Освен това спрямо лицето не може да бъдат прилагани предвидените в закона мерки за неотклонение, тъй като има риск от агресивни и автоагресивни действия", съобщи пресцентърът на съда след решението му.


След това обаче последва ново нападение на Пенев - от 8 ноември.


Пенев действа последователно, тъй като, ден след освобождаването си, напада свой познат от същата улица "Владайска". Този път не е въоръжен и нанася само удари в лицето на Иво Папазов - един от хората, които са били нападнати от Пенев през 2015 г. и който е бил системно тормозен от него.


Този път полицията веднага изпраща патрул, Пенев обаче успява да избяга и бива заловен на следващия ден, за което вече има съобщение от МВР до медиите.


Със задържането му прокуратурата вай-накрая поиска от съда той да бъде настанен за изследване в психиатрично заведение за срок от тридесет дни. Така се стига до решението на съда от днес и Пенев ще бъде изследван в болницата в Ловеч.


Неясен обаче остава отговорът на въпроса, защо прокуратурата не е искала незабавно тази мярка, след като Апелативният съд го пуска от ареста в понеделник. Попитан днес, отговорът на прокурора бе лаконичен: "както виждате - веднага (е внесено искането за налагане на тази мярка - бел.ред.)".


След проверка на "Дневник" в СГС се разбра, че прокуратурата не е внесла в съда искането в понеделник, а днес по обяд . Въпрос на тълкуване остават думите на прокурора "както виждате веднага".


Иначе съдът прие становището на вещото лице, изготвило експертизата за състоянието на мъжа, според което той отказва да се лекува от 2012 г. насам, когато също е имал агресивни прояви спрямо случайни хора. Експертизата показва още, че липсата на поддържащо лечение обостря параноидната шизофрения, от която Пенев страда. По тази причина съдът реши, че болницата в Ловеч, която е със строг режим, е най-подходящото място за 30-дневния престой на мъжа, през който той ще бъде подложен на изследвания.


Решението на СГС може да бъде обжалвано и в такъв случай заседанието пред Апелативния съд ще бъде на 17 октомври.


Проблемите около агресивното поведение на психично болния мъж продължават повече от 10 години. Единствената надежда на пострадалите е той да замине в Белгия, тъй като има двойно гражданство. Държавата ни е неспособна да се справя с подобни случаи, категоричен е пострадалият Благой Ангелов, цитиран от "Дарик".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK