След серия от нападения, съдът изпрати в болница психично болен мъж

След серия от нападения, съдът изпрати в болница психично болен мъж

© Юлия ЛазароваСофийският градски съд (СГС) реши днес да настани 34-годишния Владимир Пенев в психиатричната клиника в Ловеч за срок от един месец. Освидетелстваният с параноидна шизофрения мъж в последните дни извърши две нападения и отправи редица заплахи за саморазправа и дори за убийство срещу няколко свои познати, живеещи на столичната улица "Владайска".


На 21 октомври 2016 г. Пенев наръга 4 пъти с нож млад мъж


на посочената улица, която е в района на СДВР и Министерството на земеделието. Съобразно практиката си МВР квалифицира случая като "пиянска свада", тъй като нападнатият също изважда нож и ранява Пенев.
"Пиянската свада" между Владимир Пенев и Благой Ангелов обаче е с дълга предистория, за която и МВР, и прокуратурата, са информирани, но не са предприели нищо, защото Пенев не подлежи на наказателна отговорност заради психическото си състояние, припомня "Медиапул". Само преди година Пенев нападал на същата улица Ангелов и още двама души, с които се познават - без да поддържат контакт.


След случая тримата пострадали подават жалби до Софийската градска прокуратура (СГП), която образува преписка, но отказва да започне разследване срещу Пенев, поради психичното му заболяване. Наблюдаващият прокурор Светлана Шопова обаче не е поискала от съда въдворяването му в лечебно заведение, каквито правомощия има. След това Пенев заминава за Белгия.


"Медиапул" информира, че преди нападението от 21 октомври 2016 г., Пенев отива до дома на Ангелов и го заплашва с убийство. Сигнал е подаден и до полицията, и до прокуратурата. Два дни по-късно Пенев разбива входа на приятел на тримата нападнати от него през 2015 г. мъже - на същата улица "Владайска", за което отново е подаден сигнал до полицията. Всеки път потърпевшите търсят лично разследващия полицай, занимавал се с първия инцидент.Ден преди нападението от 21 октомври 2016 г. агресивният мъж отново отива пред входа на Благой Ангелов. За това също е подаден сигнал до полицията, но и на него няма реакция.


Три дни след опита за убийство от 21 октомври, СГС остави Пенев в ареста. Този понеделник обаче той бе освободен, след определение на Апелативния съд. Причината бе изследване, назначено от втората съдебна инстанция, което даде основание на магистратите да преценят, че Пенев не осъзнава последствията от действията си, което изключва да бъде задържан или обвинен. "Освен това спрямо лицето не може да бъдат прилагани предвидените в закона мерки за неотклонение, тъй като има риск от агресивни и автоагресивни действия", съобщи пресцентърът на съда след решението му.


След това обаче последва ново нападение на Пенев - от 8 ноември.


Пенев действа последователно, тъй като, ден след освобождаването си, напада свой познат от същата улица "Владайска". Този път не е въоръжен и нанася само удари в лицето на Иво Папазов - един от хората, които са били нападнати от Пенев през 2015 г. и който е бил системно тормозен от него.


Този път полицията веднага изпраща патрул, Пенев обаче успява да избяга и бива заловен на следващия ден, за което вече има съобщение от МВР до медиите.


Със задържането му прокуратурата вай-накрая поиска от съда той да бъде настанен за изследване в психиатрично заведение за срок от тридесет дни. Така се стига до решението на съда от днес и Пенев ще бъде изследван в болницата в Ловеч.


Неясен обаче остава отговорът на въпроса, защо прокуратурата не е искала незабавно тази мярка, след като Апелативният съд го пуска от ареста в понеделник. Попитан днес, отговорът на прокурора бе лаконичен: "както виждате - веднага (е внесено искането за налагане на тази мярка - бел.ред.)".


След проверка на "Дневник" в СГС се разбра, че прокуратурата не е внесла в съда искането в понеделник, а днес по обяд . Въпрос на тълкуване остават думите на прокурора "както виждате веднага".


Иначе съдът прие становището на вещото лице, изготвило експертизата за състоянието на мъжа, според което той отказва да се лекува от 2012 г. насам, когато също е имал агресивни прояви спрямо случайни хора. Експертизата показва още, че липсата на поддържащо лечение обостря параноидната шизофрения, от която Пенев страда. По тази причина съдът реши, че болницата в Ловеч, която е със строг режим, е най-подходящото място за 30-дневния престой на мъжа, през който той ще бъде подложен на изследвания.


Решението на СГС може да бъде обжалвано и в такъв случай заседанието пред Апелативния съд ще бъде на 17 октомври.


Проблемите около агресивното поведение на психично болния мъж продължават повече от 10 години. Единствената надежда на пострадалите е той да замине в Белгия, тъй като има двойно гражданство. Държавата ни е неспособна да се справя с подобни случаи, категоричен е пострадалият Благой Ангелов, цитиран от "Дарик".

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Този човек Пенев няма ли роднини,които да го настанят доброволно в психиатрично заведение за лечение?Изобщо има ли диагноза?

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Държавата е неглижирала психично болните и грижата за тях. Сещат се само при такива случаи

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  Не могат да го настанят "доброволно", доброволно влиза сам. Ако има роднини, явно не са срещнали разбиране от институциите, а и според законодателството /последни промени/, при сигнал в прокуратурата, тя трябва един месец да разследва случая, а през това време....

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4765 Неутрално

  "...реши днес да настани 34-годишния Владимир Пенев в психиатричната клиника в Ловеч за срок от един месец.."  Какъв един месец, още повече - след като отказва да си пие лекарствата!? Този е за постоянно настаняване в психоклиника и венозно поставяне на лекарства с принуда!


  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "daam":

  Ами докато прокуратурата се наумува,този човек може да превърти още повече!

 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  "Неясен обаче остава отговорът на въпроса, защо прокуратурата не е искала незабавно тази мярка, след като Апелативният съд го пуска от ареста в понеделник."

  Отговарям ясно: защото прокурорите са тъпи и прости, не си знаят и правомощията.

  Полицаите - още повече.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#3] от "daam":

  Доброволното от роднини настаняване е МАКСИМУМ за 3 месеца! Законът е шибан и недодялан.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2250 Разстроено

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  Понеже познавам лично и Пенев и пострадалите, мога да ти отговоря кратко и ясно - има роднини, обаче те не съдействат по никакъв начин на органите нито дори на пострадалите. По принцип настойник или както там се казва му се води баща му, но той не прави абсолютно нищо за да контролира сина си. Вероятно и не може - въпросният Пенев винаги си е бил доста здрав физически, но след лежането в клиники в Белгия където ги тъпчат с лекарства и ги оставят да блъскат във фитнеса, в момента направо е животно. Проблемът е защо няма закони които да постановяват какво да се прави в такъв случай и лицето да бъде въдворявано някъде и държано там далеч от потенциалните си жертви?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Тази дълга статия описва идеално състоянието на днешната политика и политиците в България.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  да не излезе че родителите му не искат да го пратят в българска психиатрия?

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  До коментар [#10] от "Xumpomo name":

  Никаква идея - никой от тях (айде, то майка му е в Белгия и е по-трудно) не иска да даде обяснение на пострадалите какво смята да прави. Положението е просто безумно в най-чистия смисъл на думата. Дано белгийците си го приберат (той има двойно гражданство).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#9] от "Калибър":

  Гарантирано от ..... те си знаят !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  Благодаря за инфото!
  Добре де,този Пенев в такъв случай е потенциално опасен за всеки
  човек , дори и случаен.Може би дори и за баща си или настойника си!

 14. 14 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Любопитно

  [quote#1:"Cara Mia"]Този човек Пенев няма ли роднини,които да го настанят доброволно в психиатрично заведение за лечение?[/quote]
  Що за глупости си написала?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK